דו"ח טכנולוגי: בית חרושת לשמועות
האייפד יוצג כבר בפברואר! כלומר, אולי, לפי עיתון טיוואני, שאין לו מושג מה יהיה כלול במכשיר. ולגוגל יש עוד פרויקט מדהים! כלומר, לפי איזה צילום מסך, שלא באמת חושף שום דבר חדש. אולי הגיע הזמן להתלהב מהניחושים האלה קצת פחות?
שמועות טריות! שמועות טריות!
לכתב הטכנולוגיה מ.ג'י סיגלר יש התמחות מעניינת: דיווח בקוצר נשימה על אירועים חסרי משמעות. אמש, למרבה הפלא הוא דיווח בקוצר נשימה על אירוע חסר משמעות: הודלף לו איזה צילום מסך שממנו עולה שגוגל עובדת, לא פחות ולא יותר, על בר ניווט שיכיל אפשרויות של "שיתוף" ומשהו לא ברור שמכונה "לולאה".
כלומר, באיחור של שלושה חודשים כמעט, סיגלר גילה את מה שגוגל כבר הכריזה: שהיא לא מתכוונת ליצור רשת חברתית משלה, אלא להוציא כלי שישלב "אלמנטים חברתיים" בשאר השירותים שלה. כן, הוא גילה שכנראה יקראו לדבר הזה Google+1, אלא אם גוגל תשנה שוב את שמו של הפרויקט לפני שהוא ייצא לשוק. אז?
לידיעה הזו אין שום משמעות. היא לא מציגה סקירה של המוצר או אפילו תכונות כלשהן שהוא יכלול. היא רק אומרת שיהיה, מתישהו, מוצר כלשהו. זו לא עיתונות, זה קידום מכירות – ועוד קידום מכירות של מוצר לא קיים.
עכשיו, אני לא רוצה להיטפל רק לסיגלר, למרות שזה תמיד כיף – כי גם ה"ניו יורק טיימס" דיווח, תוך שהוא מצטט עיתון טיוואני, על כך שיש סימנים לכך שאפל תציג את האייפד 2 בפברואר ותמכור אותו באפריל.
וגם זו לא ידיעה חדשותית. היא לא אומרת שום דבר על המוצר, שגם הוא עדיין לא קיים. היא רק אומרת שיהיה, מתישהו, מוצר - על סמך דיווחים חלקיים. היא לא אומרת לקוראים שום דבר ולא עושה שום דבר פרט מלגרות את בלוטות כרטיסי האשראי שלהם, מכינה אותם לרגע ההכרזה הרשמית של אפל על מוצר.
כשכלי תקשורת פועלים כך, הם מועלים בתפקידם. התפקיד שלהם הוא לא קידום מכירות. התפקיד שלהם הוא ביקורת. הבעיה, כמובן, היא שכלי התקשורת פועלים כפי שהם פועלים משום שזה בדיוק מה שהקוראים רוצים. שחק את המשחק של הקוראים, ויהיו לך כניסות. ובדרך, התפיסה של מהי עיתונות הולכת לעזאזל.
תמיכה מפורצ'אן. רק זה היה חסר לאסאנג'
ג'וליאן אסאנג', המייסד של ויקיליקס למשטרת בריטניה אתמול, ולהפתעתו של אף אחד, השופט הבריטי סירב לשחרר אותו בערבות. אתרי חדשות כבר מדווחים על כך שהרשויות בשבדיה (שם הוא מאושם באונס) והרשויות בארה"ב מנהלות שיחות על הסגרתו של אסאנג' לארה"ב, כך שכל ההתעקשות השבדית על הסגרתו של מייסד ויקיליקס מקבלת גוון לא סימפטי לרשויות השוודיות.
שר החוץ האוסטרלי הודיע שאוסטרליה תשמור על זכויותיו של אסאנג', אזרח שלה, וחתן השמחה עצמו הודיע שבכוונתו לנהל מאבק משפטי כנגד ההסגרה לשבדיה, במיוחד לאור החשש שההסגרה הזו - משמעה הסגרה לארה"ב, שם הממשל לא מחבב אותו במיוחד משום מה. החוק האירופי אוסר על הסגרה של חשודים, אם יש חשש שיופעל נגדם עונש מוות. מבחינה זו, ההתבטאויות הפראיות של פוליטיקאים אמריקאים כנגד אסאנג' רק מרחיקות את הסגרתו.
ויקיליקס עדיין מתפקד, והדליף שורה של מסמכים נוספים (ראו קצרצרים) אבל מקורות בתוך הארגון מדווחים על כאוס עקב מעצרו של הראיס. אסאנג', כמסתבר, עמד בקשר ישיר עם מאות פעילים, תוך עקיפת כל מבנה ארגוני, וכעת הם לא יודעים מה לעשות. זו, אגב, סיבה נהדרת להדחתו של אסאנג'. ככה מנהלים כת, לא ארגון.
ואם לא היו לארגון מספיק צרות, אז הטרוריסטים של פורצ'אן החליטו להתגייס לטובתו, דרך בדוקה להרוג מאבקים. החלאות ניהלו התקפות סייבר נגד פייפאל, שסגרה את החשבון של ויקיליקס, כמו גם נגד בנק שווייצרי שעשה אותו דבר. במקרה של הבנק השווייצרי, הם גם הפילו את האתר. ויש התקפות האקרים נגד התובעת השבדית בתיק של אסאנג', שכנראה היה צריך את זה כמו חור בראש.
בינתיים, הודיעה גם ויזה, אחרי מאסטרקרד, שהיא מפסיקה לסלוק תשלומים עבור ויקיליקס. אתר ההדלפות, כזכור, עוד לא הורשע בשום עבירה ואפילו לא הועמד לדין. אז מה קורה כאן? למה ארגונים כלכליים מתייצבים בנחישות להגן על הסודות של מחלקת המדינה? הדיילי טלגרף טוען שההדלפה הזו היא מסך עשן: מה שמטריד את חברות האשראי היא האפשרות שוויקיליקס יממש את איומו ויחשוף פרטים מביכים על בנק גדול. קריסה של בנק גדול ממש לא מתאימה להן עכשיו.
כשאמזון הופכת למו"ל
בטור כבר נכתב, לפני כמעט שנתיים, שאמזון וגוגל יהפכו לדואופול בתחום הספרים, ושהן ינהלו מאבקים עיקשים ביניהן. היתה שם הסתייגות אחת: גוגל לא מוכרת ספרים ישירות ללקוחות. שלשום ההסתייגות הזו הוסרה: גוגל הודיעה על חנות הספרים שלה שמאפשרת ללקוחות לרכוש ספרים דיגיטליים ישירות למגוון של מכשירים, שהקינדל – מוצר הדגל של אמזון – לגמרי לא במקרה איננו אחד מהם.
אמש, הגיע תור התגובה של אמזון. היא הציגה את קינדל לרשת, שמאפשר קריאה של ספרים שרכש המשתמש ברשת, ללא צורך להוריד אותם. מעבר לכך, היא מאפשרת שורה של פיצ'רים, כמו סימון טקסט, שגוגל לא מאפשרת, לפחות לא בינתיים.
אבל החידוש העיקרי של אמזון הוא בכך שהיא מאפשרת לבעלי אתרים להציג חלקים מספרים באתרים שלהם, בלוגים בכלל זה, ולקבל ממנה תשלום אם מישהו מבאי האתר אכן יחליט לרכוש את הספר. יש לך השפעה חיובית במיוחד על אנשים שמנסים לפרסם ספרים בעצמם, תוך דילוג על מערכת המו"לות המסורתית. הם יוכלו מעתה להציג קטעים מספריהם באתר שלהם, וכך לקדם אותו.
בכך, למעשה, הולכת אמזון צעד אחד מעבר לגוגל, ופונה ישירות אל הסופרים. היא כבר מציעה להם 70% מההכנסות – הרבה יותר ממה שהמוציא לאור הממוצע מציע להם; בכך היא הפכה למעשה למו"ל, ואחד שיש סיבה טובה לעבוד איתו.
קצרצרים
גוגל הודיעה אמש כי מערכת ההפעלה השנייה שלה, כרום OS, תופץ רק בעוד כחצי שנה. במקביל, היא הציגה נתונים מעודדים מבחינתה על הדפדפן כרום, שהוא הגרעין של מערכת ההפעלה: לדבריה, יש לו כעת כ-120 מיליון משתמשים, עליה משמעותית מאד יחסית ל-70 מיליון המשתמשים שעליהם דיווחה החברה במאי האחרון. בנוסף, היא הודיעה שהוא גם שידרג את המהירות שלו. זה עדיין מצריך בדיקה.
המנכ"ל הכושל של פאלם, שריסק את החברה שלו ונאלץ למכור אותה ל-HP, ממשיך ליילל: למי שהצליח להתגבר על המראות הקשים, לפני חודש ג'ונתן רובינשטיין אמר שעל פי "זכות אבות" פאלם היתה צריכה להוביל בתחום הסמארטפונים אבל, אבוי, אנשים מרושעים מנעו זאת ממנה. כעת הוא ממשיך את מחזור הקינות שלו, ומודיע לעולם שהוא היה מצליח להציל את החברה, אלמלא "המתחרים היו מהירים יותר". וואלה. אולי המוצר הבא של פאלם צריך להיות מוצץ.
ואחרי כל הבלגאנים סביב ג'וליאן אסאנג', קשה מאד לטעון הבוקר שוויקיליקס לא מספק שירות ציבורי. שדר שהוא חשף מראה כיצד ממשיכה רוסיה הפוטיניסטית לאיים על המדינות הבאלטיות, שאותן כבשה רוסיה בשנות ה-40 (תוך שיתוף פעולה עם גרמניה הנאצית), ושבלפחות אחת מהן, אסטוניה, היא ביצעה רצח עם. רוסיה לא מוכנה שנאט"ו תגן על המדינות הבאלטיות, שיש להן רק אויב אחד. שדר חשוב אחר מצביע על כך שבניגוד למה שמפמפמים לנו, סוריה הודיעה לאיראן שהיא לא תתייצב אוטומטית לצידה אם איראן תותקף על ידי ישראל. בישראל כנראה שלא התאכזבו לשמוע את החדשות האלה.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"