החומה האנטי־סינית: למה החשש מפני הענקיות מהמזרח מסוכן
בשוק המערבי פוחדים ממכירת חברות לחברות הטכנולוגיה הסיניות, אך ישראל רק תפסיד אם תשאיר את הענק הצומח הרחק מתעשיית ההייטק המקומית. אחרי הכל, העולם נמצא כרגע עם הפנים לבייג'ינג
הסינים יצאו לאחרונה במסע רכש של חברות, בצעד שמפחיד כנראה הרבה מדינות בעולם. הדוגמה הבולטת האחרונה היא הידיעה על הניסיונות לקנות את אחת מספינות הדגל של ההייטק הישראלי, חברת קומברס, שעל רכישתה מתמודדות בין היתר שתי הענקיות הסיניות הואווי ו־ZTE. שתי החברות המדוברות הן יצרניות מערכות תקשורת שנתמכות באופן מאסיבי על ידי הממשלה בבייג'ינג, מה שהופך אותן לאיום מרכזי על כל חברות התקשורת בארצות הברית ובאירופה.
על פי הדיווחים, ההצעות של שתי ענקיות התקשורת הסיניות נפסלו לא מפני שהציעו פחות כסף ממתחרותיהן, אלא בשל שיקולים ביטחוניים. פאן באו, מנכ"ל בנק ההשקעות הסיני רנסנס קפיטל, אמר בעבר בראיון ל"כלכליסט" שלסינים יש כיום הרבה כסף להוציא, והם מבינים שכדי להפוך חברה מקומית גדולה לחברת ענק הם חייבים לצאת למסע רכש עולמי.
באו ציין גם כי אחד החסמים העיקריים למסע ההתפשטות העולמי הסיני הוא החשש של מדינות רבות, ובראשן ארצות הברית, שחוסמת כל רכישה שמנסה לעשות חברה סינית במדינה. כך היה במקרה של פעילויות של חברת "מוטורולה" שניסו חברות סיניות לרכוש, כמו גם בניסיונות רכישה נוספים.
בפאנל "כלכליסט" בהשתתפות בכירי תעשיית השבבים בישראל, הצביעו הנוכחים על סין כאיום הגדול ביותר עליהן. רק אלון עירוני, מנכ"ל חברת סיאנו מובייל שמפתחת שבבים לטלוויזיה ניידת, הצביע על חברות מהמדינה כרוכשות לגיטימיות. "אם אקבל הצעה לרכישה על ידי חברה סינית לא אפסול אותה על הסף. ואם אקבל הצעות זהות מחברות אמריקאיות, אירופיות וסיניות, לא אעדיף חברות משיקולים זרים", אמר.
ישראל תפגע בענקיות הסיניות? החברות המקומיות ישלמו
הופעתו של הענק הסיני במגרש המשחקים של הרכישות היא שלב התפתחותי חדש בזירה. אם עד כה ראו במדינה את מגרש הייצור הכלל־עולמי ומקור לפיתוח עסקי, הרי שכעת סין יוצאת החוצה עם הון גדול המיועד לרכישות. למרבית מטענות המתנגדים על איום ביטחוני אפשרי וחשש מפגיעה בקניין רוחני אמנם יש בסיס, אבל עדיין אין צורך לפסול רכישה על ידי חברות סיניות באופן גורף.
אין כיום יצרן, משקיע או בעל חברת סטארט־אפ שהתוכנית האסטרטגית שלו מתעלמת מהמדינה הענקית. הרי צעד של ישראל שבו היא מונעת מחברות סיניות לבצע רכישות או לפחות להיות מועמדות ראויות יכול להפוך לחרב פיפיות, שתגרום לכך שחברות כחול-לבן יקבלו יחס דומה בסין. לצעד כזה יש משמעות אחת בלבד לתעשייה המקומית - סגירה של השוק החשוב ביותר כיום.
רכישות של חברות מישראל הן דבר שבשגרה: חלק מהרוכשות שומרות על החברות בישראל, אך אחרות מחסלות את הפעילות המקומית, דוגמת מקרה ג'וניפר לאחרונה. האם מקרה כזה, של הוצאת טכנולוגיה מתחומי ישראל ופיטורי עובדים על ידי ענקית הטכנולוגיה האמריקאית, שונה באופן כלשהו מרכישה על ידי חברה סינית?
העולם נמצא כרגע עם הפנים לסין, ענק שחסימתו עלולה לפגוע מאוד בכלכלה קטנה כמו מדינת ישראל, שנסמכת על ייצוא כמנוף היחיד להצלחתה. כדאי שפעם הבאה שמתלוננים על האיום לשוק המקומי מצד בייג'ינג יזכרו גם את זה.