דו"ח טכנולוגי: היי, מה הווירוס הזה עושה בכור הגרעיני שלי?
אחמדינג'אד מודה שסטוקסנט פגע בתוכנית הגרעין האיראנית, אבל מנסה להפחית בחשיבותו. וגם: משתמש טוויטר ברזילאי הופך לכתב מלחמה, ותעשיית הפורנו נגד משתפי הקבצים
והעיר שושן נבוכה
אחח, סטוקסנט. הג'יימס בונד של הווירוסים. לפני כמה חודשים נחשף הווירוס הזה, שמטרתו בחיים היא לגרום לכור גרעיני ממוצא איראני לעשות דברים שהוא לא תוכנן לעשות – ומאז יש שמועות, קונספירציות ומה לא על מה שהתועבה הזו יכולה לעשות או תוכננה לעשות.
אתמול, זמן קצר לאחר שמדען גרעין עלה בסערה השמימה בטהרן, ועוד אחד כמעט והצטרף אליו, הודה שליט הבובה של איראן, מחמוד אחמדניג'אד, שסטוקסנט פגעה במטרה. הוא ניסה להמעיט בחומרת הבעיה: "הם הצליחו ליצור בעיות בחלק מוגבל מהצנטריפוגות שלנו באמצעות התוכנה שהתקינו בחלקים אלקטרוניים", אמר במסיבת עיתונאים. בניגוד לבנימין נתניהו, אף אחד לא היה מתאר את אחמדניג'אד כ"מקסים", אבל באי-אמירת אמת הוא חזק: ההודעה שלו באה זמן קצר לאחר שהמתקן הגרעיני בנתאנז הושבת. אחמדינג'אד טען, בנוסף, שהמתכנתים של איראן הצליחו לנטרל את סטוקסנט. נראה.
הידיעות האלה מגיעות אחרי שבועות ארוכים של הכחשות עיקשות מצד משטר האייתולות שלסטוקסנט היתה השפעה כלשהי. בינתיים נראה שהתולעת עשתה את שלה. לפרויקט הגרעין האיראני, מעבר להשלכות הצבאיות שלו, יש גם השלכות פוליטיות מובהקות: הוא הבייבי של אחמדניג'אד, פחות או יותר ההישג היחיד שהוא יכול להציג לציבור האיראני, שחלק ניכר ממנו מתעב אותו עמוקות גם כך. אם גם זה לא מצליח, לאדונים הפוליטיים של נשיא איראן אין סיבה להמשיך ולהשתמש דווקא בבובה הזו.
בצד השני של הגבעה
בעיה: האולימפיאדה אמורה להיערך בריו דה ז'נרו ב-2016, אבל העיר נראית כמו הכלאה בין ביירות בימיה הבאמת רעים ובין אתונה לפני השיפוצים שקדמו לאולימפיאדה שם. שיעור הפשע נראה לאחרונה משייט באזור שבתאי. פתרון: לאלץ את המשטרה לצאת למאבק בכנופיות הפושעים שם. בעיה: ובכן, הפושעים.
ריו נראית בימים האחרונים כמו שדה קרב לא סימפטי: הכנופיות לא מהססות בכלל להפעיל נשק כבד נגד המשטרה, שבשנים האחרונות היתה עסוקה יותר בלרדוף אחרי ילדים ולחסל אותם, ונאלצה להזעיק סיוע צבאי. מאות חמושים נסו מהעיר אל הגבעות שסביבה. המשטרה המשיכה לרדוף אחריהם בהיסוס. אף עיתונאי לא היה מספיק מטומטם כדי לצאת אל הגבעות, ועל כן התקשורת המקומית והבינלאומית צקצקה בלשונה וקבלה על כך שאף אחד לא מספק משם חדשות.
לא מדויק. ארגון חדשות צעיר נוצר במהירות, כשהוא מתבסס על טוויטר, והחל לתעד את המלחמה. המשתמש @vozdacomunidade החל לשדר במהירות דיווחים מדויקים על המתרחש. האיש שמאחורי @vozdacomunidade הוא סטודנט צעיר לעיתונות, רנה סילבה, בן 17 בסך הכל. האיש מתעד, משדר, מצלם ומפעיל זרם וידיאו – ומצליח לעשות את מה שהעיתונים והטלוויזיה לא מעזים.
סילבה הקים את העיתון הראשון שלו בגיל 11, והוא נעזר ברשת של צעירים אחרים – אף אחד מהם לא מעל גיל 17 – שפרושים על אחת הגבעות, קומפלקסו דה אלמיינו, כדי לספק תיעוד בזמן אמת. מספר העוקבים שלו, שהיה זניח כשהבלגן התחיל, זינק לכ-20 אלף – הרבה בזכות העיתונאים הממוסדים, שמצטטים אותו בהרחבה. הוא הפך לגיבור עממי תוך זמן קצר. כאשר הוא צייץ שהוא מקווה יום אחד ללמוד עיתונות באוניברסיטה, מישהו ענה לו "אתה כבר עיתונאי, יקירי".
אני יכול להסביר! באמת!
תיאוריה פופולרית על התפתחות האינטרנט אומרת שהרשת חבה הרבה מאוד לאחד הכוחות המניעים והנסתרים של ההתפתחות האנושית - העובדה שאנשים רוצים לראות פורנו. אם עברנו כל כך מהר משליחת טקסטים קצרים לסרטי וידיאו באיכות גבוהה, כך הטענה, זה לא היה מתוך רצון להזרמה מהירה של הרצאות על מבנה הצמח, אלא כדי שיהיה יותר קל להגיע לסרטי תועבה כאלה ואחרים.
תעשיית הפורנו תמיד לקחה את עצמה ברצינות, או לפחות את הרווחים שלה. אחת הבעיות שלה, כמו של כל תעשיית התוכן, היא הקלות שבה ניתן לגנוב ממנה חומרים. אי לכך ובהתאם לזאת, כמה אולפנים מובילים הגישו בקשות לבתי המשפט לחשוף את זהותם של משתפי פורנו ברשתות שיתוף קבצים, כדי שאפשר יהיה לגרור אותם לבית המשפט. בניגוד לתעשיית הסרטים הרגילה, שירדה מהרעיון של תביעות נגד משתמשים כי אין לה כוח לנזק שנגרם לשמה ולמעמד שלה בעיני הלקוחות, לתעשיית הפורנו אין בעיה כזו. מלכתחילה אף אחד לא חשב שיש לה שם טוב, שלא לדבר על מעמד.
ארגון ה-EFF, שמגן על זכויות גולשים עוד מאז 1990, פנה לבית המשפט והפציר בו שלא לחשוף את זהותם של משתפי הקבצים. לטענת ה-EFF, עצם החשיפה שאדם מסוים הוריד סרטים פורנוגרפיים מסוימים עלולה לגרום לו מבוכה עצומה, ולאלץ אותו להגיע להסדר עם חברות הפורנו כדי שלא לחשוף, נניח, את חיבתו הלא-קונבנציונלית לסרדינים. כל זה, ועוד לא דיברנו על האפשרות של טעות בזיהוי. לך תסביר לאמא למה תאגידים שמתמחים בצעירות חשופות חזה תובעים דווקא אותך.
לא נאמנים לסמארטפון
מחקר חדש מעלה שתחום הסמארטפונים צפוי להמשיך ולצמוח. בשורה טובה לחברות, אבל לא כזאת שתשלח אותן לנוח על זרי הדפנה: רוב המשתמשים, 56% מהם ליתר דיוק, מסרבים להראות נאמנות לאדוניהם התאגידיים והם שומרים לעצמם את הזכות להחליף מכשיר. רק רבע מבעלי הסמארטפונים אמרו שהם ישמרו על אהבת נעוריהם וישארו עם הדגם שכבר יש להם, או ישדרגו אותו.
הנאמנות היתה נמוכה יחסית בקרב משתמשי הסמארטפונים של חלונות - 21% בלבד. אחר כך, בסדר עולה: 24% ממשתמשי מכשירי סימביאן של נוקיה מתכוונים להישאר נאמנים למותג, 28% ממשתמשי אנדרואיד אמרו שימשיכו לעבוד איתו, ו-35% ממשתמשי בלקברי של RIM. החריג הבולט, כמובן, היו חברי הכת של אפל: שיעור של 59% מהם נשבע נאמנות נצחית לסטיב ג'ובס ולמוצריו.
נתון מעניין נוסף שעולה מהמחקר, שנערך בשורה של מדינות, מצא ש-37% מהאנשים שעדיין משתמשים במכשירי סלולר רגילים יעדיפו סמארטפון בפעם הבאה שירכשו מכשיר. השאר ימשיכו להשתמש במכשיר הסלולרי שלהם בעיקר לכל מיני מטרות שוליות, כמו לדבר עם אנשים ולשלוח להם הודעות.
קצרצרים
פלייבוי, אחד המגזינים החשובים של העת החדשה, והעיתון שהוליד את הביטוי "אבל אני קורא את זה בשביל המאמרים!", מוציא כעת גרסה מהודרת של כל הגליונות שלו מ-1953 והלאה. 650 הגליונות יעלו 300 דולר, ויופצו על כונן קשיח חיצוני קטן, שיכול להיכנס לכיס של מעיל (הנה ההקשר הטכנולוגי שחיפשתם). מאז שהרשת איפשרה לכל דיכפין למצוא פורנו הרבה יותר נועז בחינם, המכירות של פלייבוי התדרדרו והוא חי על עברו – מאז 2007 עיקר ההכנסות שלו מגיעות ממוצרי רטרו.
קוראי הטור הזה כולם מנוסים, כולם מתוחכמים, כולם יודעים את התורה – אבל יש לכם מכרים שמבינים קצת פחות. אז אם הם נתקלים במישהו שמפיץ אפליקציית פייסבוק שמתיימרות לאפשר למשתמש לדעת מי צפה בפרופיל שלו, במיוחד תוך קריאות "OMG” נמרצות, עדכנו אותו שמדובר בדופקה.
הפטריוטיות, אמר ד"ר ג'ונסון, היא מפלטו של הנבל. ההתקפה על שרתי ויקיליקס שלשום, שכמעט הכריעה אותם, הגיעה מצידו של האקר אמריקאי פטריוטי אחד, ברנש שקורא לעצמו הליצן (The Jerster), באמצעות ערכת התקפה שנקראת XerXeS, אולי על שמו של המלך הפרסי שהמסורת היהודית כינתה אחשוורוש. לפחות כך הוא טוען. הרזומה של הליצן כוללת גם התקפה על אתרים שהוא הגדיר כאתרי ג'יהאד.
ועוד קצת ויקיליקס: ניתוח של הידיעות שפירסם האתר מעלה שיש מכנה משותף כמעט לכל אומה שנמצאת במגע עם האמריקאים - היא רוצה מל"טים. הבקשות זורמות בעיקר מאזור המזרח התיכון, מאיחוד הנסיכויות (שנמצא תחת הגנה אמריקאית מלאה), מטורקיה וגם מטיוואן, שיש לה שכנים סינים בעייתים מאוד. ישראל, יצרנית מל"טים מצטיינת שבכל זאת רוצה, משום מה, לקנות ערימה של גרוטאות F-35, דווקא לא נכנסה לרשימה.
שר ההגנה בסיאול, קים טאי-יאנג, הסביר לפרלמנט של קוריאה הדרומית את השתלשלות האירועים בעקבות ההתקפה מצד השכנה מצפון בשבוע שעבר. בתשובה לשאלה מדוע המתין הצבא 13 דקות לאחר תחילת ההפגזה הצפון קוריאנית קודם שהשיב אש, ועוד אש לא יעילה, ענה טאי-יאנג תשובה קצרה וקולעת: "זה לא משחק StarCraft". האנלוגיה איננה מקרית: בקוריאה הדרומית משחק האסטרטגיה הוא הצלחה פנומנלית, יש תחרויות לאומיות, והוא אפילו מופיע בטלוויזיה מדי פעם.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"