תנו לגדול: למה קרנות הפרייבט אקוויטי לא משקיעות בהייטק הישראלי?
סטארט־אפים בוגרים מתקשים לגייס כסף כדי לפרוץ. הקרנות עתירות המזומנים, שהיקף ההשקעות שלהן דווקא עלה ברבעון השלישי, היו יכולות לפתור את הבעיה - אבל מעדיפות להתמקד בשירותים ובתעשייה
סכום כזה, אם ייאסף, יספיק בעיקר להקמה ותמיכה בסטארט־אפים בצעדיהם המאוד ראשוניים. בשלבים מאוחרים יותר, חברות אלו וחברות בוגרות אחרות, אשר נמצאות בשלבי הצמיחה שלהן, צפויות להיתקל בשוקת שבורה. כבר עכשיו אין בישראל כסף לחברות שרוצות לגייס 10 מיליון דולר ומעלה, והן חייבות ללכת לחפש אותו בשוק הצפוף של ארצות הברית. אולם גם קרנות ההשקעה האמריקאיות, שמתרכזות בחברות בשלבי צמיחה, משקיעות לרוב בחברות מקומיות. אם הן ישקיעו בחברות ישראליות, הן יעדיפו בדרך כלל לקרב אותן אליהן לארצות הברית, דבר שיביא שיביא לנטישה של החברות את ישראל.
לוואקום הזה יכולות להיכנס קרנות הפרייבט אקוויטי - קרנות השקעה גדולות, המתמקדות בחברות בשלבי צמיחה. הדו"ח הראשון מסוגו של חברת המחקר IVC על קרנות הפרייבט אקוויטי בישראל, שפורסם השבוע, חושף את עומק הבעיה בישראל.
מתוך 277 מיליון דולר של השקעות שנעשו בתחום, אף לא אחת היתה בהייטק הישראלי הקלאסי, אלא בעיקר בשירותים ובתעשייה. אף אחת מחמש ההשקעות הגדולות לא היתה קשורה אפילו לעולם הטכנולוגי המוכר. 277 מיליון הדולרים שהושקעו ברבעון האחרון יכלו להיות חבל הצלה אמיתי להרבה חברות ישראליות שעברו את השלב של גיוס של 5 מיליון דולר, והן בשלב שדורש כבר יותר מ־10 מיליון דולר, לעתים אף הרבה יותר.
בעבר חברות אלו פנו במצוקתן להנפקה בשוק הנאסד"ק, שהעלה את דרישותיו ולמעשה חסם חברות קטנות מלגייס. גם השוק הבריטי נהפך ללא רלבנטי עבור מרבית החברות, שרוצות לדאוג לכך שהמניות שלהן יהיו סחירות. הנפקה בשוק הישראלי, כפי שהוכיחה מודו, גם היא אינה מאירה פנים לחברות ישראליות, ומעמיד בפניהן גם קשיים רבים וגם צורך להיחשף לחלוטין ללא ביטחון בהצלחת ההנפקה.
הפתרון כבר עומד בפתח, אבל לא יכול להיכנס. ממשלת ישראל החליטה, באופן נדיר, לעזור למוסדיים הישראליים להיכנס לקרנות ההון סיכון הישראליות. אולם בסכום כולל של 200 מיליון שקל, הקרנות היחידות שיוכלו לקום הן שוב אותן הקרנות שיתמכו בסטרט-אפים בשלבים המוקדמים. אמנם גם החברות הללו משוועות לעזרה, אבל סכומים כאלה ודאי שלא יוכלו לסייע לחברות המבקשות עשרות מיליוני דולרים כדי לגדול ולצמוח. במצב זה נראה שלמרבית החברות האלו יהיה אקזיט בסכומים של עד 100 מיליון דולר במקרה הטוב, אקזיט של 50 מיליון דולר במקרה הבינוני וסגירה ומכירת חיסול במקרה הרע.