$
אינטרנט

בלעדי ל"כלכליסט": נטוויז'ן תציע שיחות באינטרנט אלחוטי באמצעות מודו W

ספקית האינטרנט והשיחות הבינלאומיות חוברת לפרי טלקום, המאפשרת לבצע שיחות טלפון על גבי רשתות סלולר ואינטרנט אלחוטי; תנגוס בהכנסות החברה־האחות סלקום. עיכוב בקבלת הרישיון של פרי טלקום עשוי לפגוע בלוחות הזמנים של המיזם

גילעד נס 06:5515.11.10

נטוויז'ןצפויה לשווק בחודשים הקרובים את מכשיר המודו W ולהציע שיחות קוליות על גבי האינטרנט תוך שימוש ברשתות

אלחוטיות - כך נודע ל"כלכליסט". המודו W הוא מכשיר מולטימדיה שפיתחה מודו הישראלית של דב מורן, והשקתו הרשמית מתוכננת בישראל עוד החודש.

 

המודו W דומה בגודלו לטלפון הסלולרי שהציגה החברה לפני כחודש, המודו T, שנחשב לטלפון הסלולרי הקטן בעולם. עם זאת, בעוד שדגם ה־T הוא טלפון סלולרי היכול גם להציג מולטימדיה, דגם ה־W אינו טלפון סלולרי אלא אביזר להצגת מולטימדיה המצויד גם ברכיב אלחוטי (Fi־Wi). מורן אמר בעבר כי בכוונת החברה להציע לצרכנים את המודו W כמכשיר שניתן לבצע באמצעותו שיחות טלפון תוך שימוש בטכנולוגיית VoIP - שיחות על גבי תשתית האינטרנט. המודו W מריץ את מערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל, ולכן היצע הישומים עבורו גדול משמעותית מזה המוצע לדגם ה-T, כולל תוכנות VoIP של ספקים שונים, תנאי הכרחי עבור אימוץ מהיר יחסית של המכשיר בקרב לקוחות ברחבי העולם.

 

לקוחות נטוויז'ן שירכשו את המכשיר יקבלו, בעת הרכישה הראשונית או משיבקשו להתחבר לשירותי השיחות שלה, מספר טלפון בקידומת 073, המשמשת את שירות הטלפון הביתי ב־VoIP. את התוכנה תספק חברת פרי טלקום בשליטת שלמה שמלצר, המציעה זה כשנתיים שירות VoIP על גבי רשתות אלחוטיות וסלולריות.

 

 

לשתי החברות הסכם קיים באספקת שיחות קוליות על גבי אינטרנט סלולרי ואלחוטי, אך תנאי רישיונה של פרי טלקום מותירים לה לשרת 8,500 לקוחות בלבד - נתון העלול לעכב את השקת המיזם המשותף. משרד התקשורת העניק לחברה רישיון לביצוע ניסוי לפני כשנתיים, והיא ממתינה יותר משנה לקבלת רישיון מסחרי מלא. לפי חוק ההסדרים האחרון נדרש שר התקשורת להעניק לבעלי הרישיון הזמני לאספקת שיחות VoIP רישיון קבוע לא יאוחר מ־1 בינואר 2011. גורמים נוספים שעלולים לגרום לדחייה הם איחור בייצור מכשירי המודו W, או בגרסת התוכנה של פרי טלקום המתאימה למכשיר.

 

כבר באפריל, כשהכריזה נטוויז'ן על שיתוף הפעולה הראשוני עם פרי טלקום, ניתן היה להבחין כי אף שהיא וסלקום מצויות תחת בעל שליטה אחד - איי.די.בי. בשליטת נוחי דנקנר - הדבר לא מנע ממנה לנסות להפיק הכנסות נוספות במחיר של נגיסה אפשרית בהכנסות חברות הסלולר. יתכן שההחלטה נבעה מההבנה כי מי שיפגעו הן גם מתחרותיה של החברה־האחות.

 

נטוויז'ן, מודו ופרי טלקום סירבו להגיב לידיעה.

 

גם בזק אלחוטית

 

טלפונים סלולריים הכוללים גם חיבור לרשתות אלחוטיות החלו להימכר בישראל כבר לפני יותר משלוש שנים, אך עד לשנה האחרונה רק חובבי טכנולוגיה מושבעים ניצלו את המכשירים הללו על מנת לקיים שיחות קול על גבי רשתות אלו כתחליף לשיחות בסלולר, באמצעות תוכנות כסקייפ, פרינג ונימבאז. המגבלה העיקרית שמנעה אימוץ גבוה יותר היתה היעדר היכולת לקבל מספר טלפון "ישראלי" שאותו יכול המנוי למסור על מנת שיתקשרו אליו, ולכן הוגבלה שיטת שימוש זו בעיקר לביצוע שיחות מוזלות לחו"ל או תקשורת בין עובדים בארגון שהיה מרושת בכל סניפיו ברשתות אלחוטיות, או כאמצעי קשר של תיירים ישראלים בחו"ל, שביקשו להימנע מתשלום התעריפים הגבוהים של חברות הסלולר בעת נדידה.

 

עם כניסתה של פרי טלקום לשוק לפני כשנתיים ניסתה החברה למצב עצמה כמתחרה בחברות הסלולר, והציעה שיחות חינם בין לקוחותיה ותעריפים זולים בשיחות עם קווים נייחים וסלולריים. את השיחות ניתן לקיים על גבי רשתות אלחוטיות אך גם באמצעות חיבור האינטרנט הסלולרי, ולטענת החברה יש לה כבר אלפי מנויים, אך, כאמור, היא מנועה מהגדלת מספרם עקב היעדר רישיון מתאים, המתעכב בגלל משרד התקשורת.

 

בשנה האחרונה החלו חברות אחרות להציע שירותי שיחות על גבי האינטרנט האלחוטי והסלולרי, כאשר סמייל מציעה ללקוחותיה לעשות שימוש במספר הנייח שלהם (בקידומת 072) גם כאשר הם עושים שימוש בשיחות על גבי האינטרנט הסלולרי והאלחוטי. אפילו בזק נכנסה לשוק, ולאחר שהשיקה לפני כשנה את שירות Bphone המאפשר לקיים שיחות על גבי האינטרנט הביתי תוך שימוש במספר בזק, השיקה לפני מספר חודשים ישום לאייפון המאפשר לבצע את השיחות גם על גבי האינטרנט האלחוטי (אך לא הסלולרי, על מנת שלא לעורר את זעמן של חברות הסלולר ומשרד התקשורת).

 

לאחרונה החלה בזק להעניק ללקוחות המתחברים ל-NGN שלה גם מכשיר אייפון טאץ', שאינו מכיל רכיב תקשורת סלולרית אך כולל יכולת התחברות לרשתות אלחוטיות ומיקרופון, כך שניתן להריץ עליו את שירות ה-Bphone שלה. סלקום, מצידה, מציעה שירות שיחות על גבי WiFi ללקוחותיה הנוסעים לחו"ל, בתעריפים זולים יותר מאלו שהיא מציעה למשתמשים בחיבור הסלולרי הרגיל במקומות אלו, אך מגבילה באמצעים טכנולוגיים את השימוש אל מחוץ לגבולות ישראל, על מנת שלא לפגוע בהכנסות המקומיות משיחות הסלולר ובמטרה להימנע מעימות מול משרד התקשורת בנושא הרישיון הדרוש לשירות שכזה בישראל. בנוסף החלה גם חברה בשם סיפמי להציע שירות דומה לזה של פרי טלקום, וכאמור לפרי טלקום, בנוסף לשירות העצמאי שלה, גם שיתוף פעולה עם נטויז'ן.

 

לא איום על רשתות הסלולר

 

גם אם יצליחו שירותים אלו לגייס מספר לקוחות מרשים, הם עדיין אינם מהווים איום מהותי על חברות הסלולר, בעיקר מסיבות פונקציונליות. שימוש באינטרנט אלחוטי מקצר את חיי הסוללה במכשירים, ומוגבל רק לתחומי הכיסוי של הרשתות האלחוטיות - כיסוי זה אמנם מצוי בבתים רבים, במרכזי קניות, בתי קפה וכדומה, אך עדיין מאפשר לקיים שיחות רק כאשר השיחה מתחילה ומסתיימת ברדיוס הכיסוי של האנטנה האלחוטית אליה מחובר באותו רגע הלקוח, ובוודאי שלא ניתן לקיים שיחות תוך כדי נסיעה. לפיכך מהווים שירותים אלו כמוצרים משלימים להיצע של ספקיות התקשורת הקוויות, כלומר בזק וספקיות האינטרנט, ולא כתחרות ישירה ביכולת הניידות של לקוחות חברות הסלולר.

 

מאידך, גם בחברות הסלולר יודעים כי אחוז ניכר של השיחות מהטלפונים הניידים מתבצע בתוך הבתים, למרות זמינות של קווי טלפון נייחים באותם מקומות. אם יצליחו החברות הנייחות לחנך את הציבור להעדיף את מכשירי ה-WiFi או ישומי ה-VoIP על רשתות אלו בטלפונים הסלולריים, עשויים שירותים אלו לנגוס בהכנסותיהן של חברות הסלולר לאורך זמן.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x