החשכ"ל שלא יכל: למה חברות ה-IT לא עומדות בדרישות האוצר
המכרז הדרקוני של האוצר לשירותי מחשוב עבור משרדי הממשלה חזר אליו כמו בומרנג והותיר אותו עם עובדים פחות מקצועיים. עובדים מוכשרים יכולים להרוויח יותר בשוק הפרטי
השבוע שלח סגן החשב הכללי באוצר, טל הרמתי, שהוא גם האדריכל של מכרז המחשוב הממשלתי הגדול, מכתב אזהרה לרבות מהחברות שהוכרזו כזוכות בו לפני כמה חודשים. הרמתי הזהיר כי אם ימשיכו בהתנהלותן הנוכחית, הוא עשוי להכריז עליהן כמי שהפרו את הסכמי רמת השירות שעליהם הן חתמו. ומהו חטאן של חברות המחשוב? עובדי המחשוב הנשלחים שהן שולחות אינם עומדים בדרישות הסף של המכרז.
לפני כשנה הכריז החשב הכללי באוצר על החלפת ספקיות שירותי המחשוב למשרדי הממשלה בספקיות אחרות, שיהיו מוכנות לעמוד בתנאי הסף החדשים והנוקשים יותר. המכרז הנוכחי, בניגוד לקודמיו, מכתיב לחברות את רמת הרווח המינימלית שהן יכולות לגזור על כל עובד - 12%. הרפורמה ברווחיות חברות ה־IT במשרדי הממשלה נועדה בראש ובראשונה לחסוך כסף רב למשלם המסים, אך גם להשוות את תנאי הרווחיות שהחברות יכלו לגזור על כל עובד, ולמנוע מניפולציה שבה העובד מקבל את אותה משכורת, אך החברה ששלחה אותו מרוויחה יותר ויותר.
נוסף על כך, קבע המכרז כי משכורות העובדים ייקבעו לפי חמש ההצעות הזולות ביותר, ומנגד ייאלצו כל החברות שזכו במכרז להשתתף בו, גם אם אינן יכולות לעמוד במחירים נמוכים אלה. חברות ה־IT התרעמו, הפסידו, אך המכרז יצא לדרך. מי שהיה יכול לבלוע את הצפרדע הבטיח להביא מהנדסים ברווחיות מינימלית וניצח. מי שלא עמד בתנאי הסף, והיו רק מעטים כאלו, יצא מהמכרז.
למה לעבוד בירושלים תמורת פחות כסף?
עכשיו אוכל החשכ"ל את הדייסה שבישל. המכרז נהגה בתום 2008, בשיאה של אווירת המשבר, כאשר חברות ה־IT התחננו לכל גורם שיספק להן עבודה. שנתיים לאחר מכן המצב הפוך לחלוטין. בגלל מחסור בכוח אדם מתקשות חברות ה־IT לאייש משרות, לא רק בממשלה אלא גם במגזר הפרטי. המכרז הממשלתי מציע 160 שקל לשעה להנדסאי SAP עם תואר וארבע שנות ניסיון לעבודה בירושלים, כאשר מרבית מקומות העבודה בשוק הפרטי מציעים 200 שקל ומקומות עבודה באזור גוש דן לאותם האנשים. לא פלא שחברות ה־IT מתקשות לספק את אותם המועמדים, ונאלצות להתפשר על עובדים איכותיים פחות.
אלא שלאוצר יש גם מקל: כל מועמד שאינו עומד בדרישות הסף של החשכ"ל גורר אחריו קנס של 5,000 שקל לחברה ששלחה אותו. לאחר חמישה מועמדים שכאלה, זכאית המדינה להכריז על הפרת הסכם מצדה של הספקית ואף להרחיק אותה מהמכרז. אלא שבמקרה הזה, עבור חברות ה־IT זו צרת רבים, ואולי אף חצי נחמה.
אם ימשיך הרמתי באזהרותיו הוא ייאלץ לגרש את מרבית החברות מהמכרז, אם לא את כולן. אך גם אם זה יקרה, לא בטוח שזה מה שיגרום למומחה ה־SAP מרעננה לבוא ולעבוד בירושלים עבור משכורת שנמוכה ב־40% ממה שהיה יכול להשיג רק מעבר לפינה. החשכ"ל נאלץ כעת להתמודד עם תנאי המכרז שפירסם, ועכשיו זה רק עניין של זמן עד שיירד מהעץ הגבוה שעליו הוא טיפס.