$
התעשייה

שארלוטס נלכדה ברשת העכביש

הסיפור העצוב של חברת ציוד התקשורת הישראלית שארלוטס ווב, שנסגרה בערב ראש השנה, מוכיח שוב: כשנותנים לך - תיקח

אסף גלעד 16:0216.09.10

חברת הסטארט־אפ מיקנעם Charlotte's Web נקראה על שמו של ספר ילדים מוכר מאוד בארה"ב. במהלך הסיפור, עכבישה בשם שארלוט משכנעת איכר שלא לשחוט את ידידה למשק, החזיר ווילבור. בסופו של דבר מגיעה העכבישה לסוף חייה הקצרים, שארכו ימים ספורים בלבד, ווילבור החזיר הטוב מגדל בנאמנות את צאצאיה העכבישים. ספק אם מקימי חברת שארלוטס ווב ציפו לגורל הפוך כמעט: חיי החברה שלהם היו דווקא ארוכים מהרגיל - 12 שנה, והיא שרדה שני משברים כלכליים עד שנסגרה סתם כך ביום בהיר, יומיים לפני ראש השנה.

 

בכך מצטרפת שארלוטס ווב לשרשרת של חברות בעלות גורל דומה, שמספרות את סיפורו של ההייטק הישראלי. כמו רוב החברות שקמו בסוף שנות התשעים, גם שארלוטס התחילה בהייפ - ויש שיאמרו הייפ מוצדק. החברה הורכבה אז מנבחרת חלומות של המומחים הגדולים ביותר בתחום נתבי התקשורת: מייסד MRV פרופ' שלמה מרגלית, יוצאי MRV ישראל אייל דגן ואלי שטיין, אילן שמעוני שהגיע מניסקום, איל אברך וגידי קמפפר, שהצליחו ליצור נתב־על, אשר לפי מומחים בתעשייה נחשב עד היום למוצר מהפכני שגרם לענקיות התקשורת סיסקו וג'וניפר לשקשק.

 

בדומה לחברות תקשורת רבות שקרסו, גם שארלוטס ווב גייסה עשרות מיליוני דולרים (50 מיליון דולר, לפי הערכה), העסיקה 130 ממיטב בוגרי הטכניון ובכותרות העיתונים הוענק לה שווי שבין 750 מיליון דולר למיליארד דולר. זאת אף שבשיאה קיבלה הצעת רכישה בהיקף של 150 מיליון דולר בלבד, הצעה שנפסלה על הסף.

 

משבר הדוט.קום מוטט כמגדל קלפים את ענף התקשורת העולמי, שהימר על טכנולוגיות עתידניות ופגע בכל לקוחותיה של שארלוטס. אם זה לא הספיק, האב המייסד של החברה, אייל דגן, עזב אותה כדי להקים את דיון נטוורקס, שפיתחה מוצר דומה. לימים, יגידו המומחים כי מכירת דיון נטוורקס לברודקום בכ־180 מיליון דולר בסוף 2009 היא סגירת המעגל של ה"אקסית" של דגן, שארלוטס. אלא שגורלה של שארלוטס היה מר: המוצר שלה איחר את השוק, לאחר סדרת משברים הצטמצמה מצבת העובדים שלה לעשירית וכל מייסדיה עזבו אותה. המוצר החדש שלה, שליטה מרחוק על גבי רשת האינטרנט, זכה להצלחה יחסית. אך ללא רוחו של דגן והמייסדים, מעולם לא דבק בה זיק הגאונות. ואז, כמו תסריט ידוע מראש, שינתה החברה־האם שלה, MRV הישראלית את פניה ונהפכה לאמריקאית. בקיץ האחרון השתלטו על החברה משקיעים חדשים, הדיחו את המייסד האגדי שלמה מרגלית וסגרו את דלתות שארלוטס ווב, תוך שהם מפטרים את עשרת העובדים הנותרים יומיים לפני ערב החג.

 

אייל דגן (שני משמאל) עם אנשי דיון נטוורקס. המכירה לברודקום סגרה מעגל אייל דגן (שני משמאל) עם אנשי דיון נטוורקס. המכירה לברודקום סגרה מעגל

 

אחד מבני העכביש של שארלוטס, חברת דיון נטוורקס, נמכר באקזיט יפה, אך עבור שארלוטס עצמה, לא נמצא העכביש שיציל אותה. מייסדי החברה תופסים את עצמם בראש ושואלים כיצד לא מכרו אותה תמורת 150 מיליון דולר, עוד כשקיבלה את ההצעה אי שם בשנות האלפיים המוקדמות. התשובה נמצאת בקדחת הרכישות והמיזוגים בישראל ובעולם בשבועות האחרונים, כי בהייטק, כך מתברר, כשנותנים לך — תיקח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x