השקת באדה בישראל: סמסונג מחזרת אחרי המפתחים; סקירה ראשונית של ה-Samsung Wave
בשבועות הקרובים תשיק סמסונג בישראל את מכשיר הדגל שלה, Samsung Wave, הסלולרי הראשון שמבוסס על מערכת ההפעלה באדה. חזרנו עם רשמים ראשוניים מהמכשיר, ונכחנו בכנס המפתחים הראשון שערכה החברה בישראל
"מה שאנחנו רוצים לעשות זה לקחת צרכנים שבאופן טבעי לא יקנו סמארטפון, ולחשוף אותם לעולם הזה. פה בדיוק יושבת באדה: מערכת הפעלה שהופכת טלפונים פשוטים לסמארטפונים". כך הצהיר היום (ה') אלירן מילוא, מנהל חטיבת הסלולר בסמסונג ישראל, שדיבר באירוע המפתחים הראשון בישראל שעסק במערכת ההפעלה הסלולרית של החברה - באדה.
המטרה המרכזית של האירוע מבחינת סמסונג היתה למשוך כמה שיותר מפתחים ישראלים לפלטפורמה החדשה, והוא נערך לקראת השקת מכשיר הסמסונג Wave, שיגיע בשבועות הקרובים לשלוש מפעילות הסלולר. במהלך הכנס שמעו המפתחים הרצאות מקיפות בנושא מערכת ההפעלה החדשה, והוסבר להם כיצד להתחיל לפתח אפליקציות לחנות האפליקציות של סמסונג, Samsung Apps.
באדה היא מערכת ההפעלה החדשה של יצרנית הסלולר השנייה בגודלה בעולם, ובאמצעותה נכנסת סמסונג לשוק רווי במיוחד ועמוס במתחרים לא קלים בכלל - אפל, גוגל ונוקיה ביניהן. "נשאלנו שוב ושוב בחודשים האחרונים למה סמסונג צריכה את באדה", אמר מילוא. "צריך להבין שלמרות שתחום הסמארטפונים רק יגדל ויתחזק, ה-Feature phones (טלפונים פשוטים – ש"ע) הם עדיין מרבית המכשירים שנמכרים בעולם. מה שבאדה נועדה לעשות הוא לאפשר לסמסונג להשתלב איפשהו באמצע, על התפר שביניהם".
סמארטפונים אינם תחום חדש לחברה הדרום-קוריאנית. החברה כבר כיום אינה טומנת ידה בצלחת, ומשווקת בהצלחה במשך שנים מכשירים מבוססי אנדרואיד, ווינדוז מובייל ואחרות, ובקרוב אף תוציא טלפונים סלולרים ראשונים המריצים את ווינדוז פון 7. אולם לחברת הענק זה לא מספיק.
"סמסונג מייצרת ותמשיך לייצר סמארטפונים שמבוססים על מערכות הפעלה פתוחות", אומר מילוא, "אבל הנקודה העיקרית מבחינתנו, היא לקחת צרכנים שבאופן טבעי לא יקנו סמארטפון, ולחשוף אותם לעולם הזה".
האתגר של סמסונג: למשוך את המפתחים
גם אם בסמסונג עצמה טרם הצליחו להגדיר בדיוק את אופי מערכת ההפעלה שלה, השם שלה הוא בעל הגיון מעניין. "באדה" פירושו "אוקיאנוס" בקוריאנית, והוא נועד לסמל את ים האפליקציות שסמסונג רוצה להציע למשתמשי הפלטפורמה. סמסונג נחושה שלא לחזור על הטעויות של נוקיה ופאלם, שעדיין נאבקות כדי להישאר רלבנטיות בתחום הזה. המפתחים הפכו למבוקשים במיוחד בקרב חברות אלה, שנאבקות על תשומת ליבם, וסמסונג אינה יוצאת מהכלל.
בימים אלה משיקה החברה תחרות אפליקציות עולמית, והיא קוראת למפתחים לייצר יישומים במגוון הקטגוריות המרכיבות את Samsung Apps. הזוכים יקבלו פרסים כספיים של עשרות אלפי דולרים – הזוכה במקום הראשון יקבל לא פחות מ-300 אלף דולר - ויזכו בנוסף גם להצבת האפליקציה במקום בולט ביישום ה-Samsung Apps במכשירי הבאדה.
Samsung Apps אינו בלעדי לבאדה. חנות האפליקציות הוקמה בספטמבר 2009, והיא מציעה כיום מאות אפליקציות בחינם ובתשלום לסימביאן, ווינדוז מובייל וג'אווה, כאשר באדה הולכת ותופסת גם היא, לאט לאט, נתח שרק יילך ויגדל. החנות זמינה דרך טלפונים של החברה, וגם דרך תוכנת PC בשם Samsung Kies, המסתנכרת עם המכשיר.
חושבת מעבר לסאמרטפונים
לסמסונג שאיפות גדולות. היא אינה מסתפקת בשוק הסמארטפונים, אלא שואפת לשווק אפליקציות עבור פלטפורמות נוספות. כבר כיום מוכרת החברה יישומי ג'אווה עבור מצלמות, שאותם ניתן להוריד מ-Samsung Kies במחשב, ולסנכרן למדיה המתבקשת. בכנס הודגש למפתחים כי החברה אינה מתכוונת לקפוא על שמריה, ולהשיק במשך הזמן מכשירים נוספים המריצים את באדה. לא מופרך לשער, אם כך, שסמסונג תלך בעקבות אפל, גוגל או סביר יותר, שתיהן. במקרה כזה, תהפוך Samsung Apps ובאדה בכללותה לאטרקטיבית בהרבה עבור המפתחים.
התרשמות מ-Samsung Wave: חומרה חזקה, מסך מצוין ומערכת הפעלה ידידותית
בכנס זכינו גם להתנסות, לראשונה בישראל, במכשיר ה-Samsung Wave – הסמארטפון הראשון של החברה שמריץ את הבאדה. המכשיר, שיגיע לישראל בשבועות הקרובים, יהיה זמין בסלקום, פלאפון ואורנג', ומגיע עם תמיכה עברית מלאה. המכשיר קטן וקומפקטי, ונראה נהדר. מבחינת חומרה, ה-Wave מצויד כהלכה: החל ממעבד 1 ג'יגה-הרץ, דרך מצלמת 5 מגה פיקסל המצלמת וידיאו ותמונות באיכות HD, וכלה ב-GPS, חיישני תנועה ו-2 ג'יגה-בייט זיכרון פנימי (עם אפשרות הרחבה).
הדבר הבולט ביותר ב-Wave הוא מסך המגע שלו, בגוגל 3.3 אינץ'. המסך מתהדר בתצוגת Super AMOLED של סמסונג, שכבר הפכה לסטנדרט בטלפונים הניידים של החברה. התוצאה היא תצוגה חדה ועשירה, שנדיר למצוא בטלפון סלולרי. המכשיר היחיד שניתן להשוותו ל-Wave במובן זה הוא האייפון 4 וה-Retina Display שלו. ניתן לומר בזהירות ש-Super AMOLED אינו נופל בהרבה מה-Retina Display ואולי במובנים מסוימים אף מתעלה עליה.
באדה עצמה, שממנה קיבלנו טעימה במכשיר האבטיפוס, היא מערכת הפעלה קלה מאוד ללמידה ולשימוש, וכן היא מציגה מגוון פיצ'רים מרשים: ווידג'טים, ריבוי משימות מלא, מנגנון התראות (בדומה לאנדרואיד), תמיכה בפלאש (גרסת לייט), מולטי-טאץ', אינטגרציה מרשימה עם רשתות חברתיות, ועוד.
חנות האפליקציות נראית בעלת פוטנציאל, על אף שקיימים בה כיום עשרות יישומים בלבד. סמסונג, כאמור, נחושה לשנות מצב זה באמצעות אפשרויות פיתוח מרשימות: מפתחים יוכלו ליצור אפליקציות מבוססות פלאש, לגשת באופן חופשי לחיישני המגע והתאוצה, התנועה וה-GPS שיוטמעו בכל מכשיר, לטכנולוגיות זיהוי פנים מתקדמות ועוד.
עוד ייחוד של פלטפורמת הפיתוח הוא שירותים מבוססי ענן, השוכנים על שרתי סמסונג. רשתות חברתיות, שירותי מיקום, ניהול קבצים מרחוק ושירותי תשלום (Commerce) הם רק חלק משירותי הענן של באדה שיעמדו לרשות מפתחי האפליקציות, ואותם יוכלו להטמיע ביישומיהם ולשלבם באופן מלא במכשיר.
סמסונג מכוונת גבוה: עד סוף השנה היא תשיק כחמישה מכשירים מבוססי באדה, ובכוונתה למכור 10 מיליון יחידות. ב-2011 היא מתכננת להכפיל את המספר, ולמכור לא פחות מ-20 מיליון מכשירי באדה. רק הזמן יגיד אם שאיפותיה של ענקית הסלולר יתגשמו, ואם באדה תצליח להצדיק את קיומה. בינתיים, העתיד נראה מבטיח למדי.