דו"ח טכנולוגי: האייפון 4 ממשיך לקרטע ואפל להתחמק
עיתונאים מתחילים לשאול את אפל שאלות קשות, לסינים נמאס לשמש כעבדים של העולם, סין ממשיכה במשחקי הצ'יקן עם גוגל, וזעם בבריטניה על מה שנראה כבזבוז ממשלתי – פיתוח אפליקציות אייפון
שדה עיוות המציאות מתעמעם
לפני כשבועיים החלה אפל למכור מוצרים פגומים ללקוחותיה: מכשירי האייפון 4 סובלים מתקלה נרחבת, כתוצאה מבניית האנטנה לאורך המכשיר. התוצאה היא שצריך לעבור שיעורי יוגה כדי להחזיק את המכשיר "בצורה הנכונה", אבל אפל ממשיכה – רשמית - להכחיש שיש בעיה כלשהי. כל כך היא מכחישה, שכשבוע לאחר ההשקה היא העלימה את האפליקציה הוותיקה לבדיקת איכות השידור של המכשיר.
בסינט החליטו ששבועיים הם די והותר זמן, והם ערכו בדיקה משלהם. הם הגיעו למסקנה החד משמעית ומאד לא מפתיעה שאשכרה יש תקלה, שזו תקלת חומרה (כך שלא סביר שאיזה עדכון תוכנה עתידי ישפר את המצב), ושהגיע הזמן לשאול את אפל שאלות קשות.
השאלות הן כדלקמן: א. מדוע חיסלה אפל את אפליקציית הבדיקה? ב. מצד אחד, אפל אומרת שמדובר בבעיית תוכנה, מצד שני היא אומרת שצריך להחזיק את המכשיר בתנוחת הלוטוס. מה מהשניים נכון? ג. מתי למדה אפל שיש בעיה עם החזקת המכשיר בצורה רגילה? ד. מדוע אפל הוציאה, לראשונה, כיסוי למכשירי האייפון 4 ולא למכשירים קודמים? ה. למה לא הופיעו התקלות במהלך הניסויים?
שאלות ג' וד' הן קריטיות. זו רמיזה לא לגמרי עדינה שאפל מכרה ל-1.7 מיליוני משתמשים מוצר פגום ביודעין, ועוד ניסתה לעשות רווח על חשבון הפגם הזה. סביר מאוד, בהתאם, שמעולם לא נקבל עליהן תשובה – אלא אם בתי המשפט יאלצו את אפל לענות. סביר להניח שעוסקים שם כעת בהשמדת מסמכים מסיבית.
בינתיים, מסתבר שהחבר'ה במחלקת האחריות של אפל לא שומרים על משמעת מסר: הם הודיעו לגיזמודו, בשלושה מקרים נפרדים, שהבעיה היא באנטנה; שהפתרון הוא להימנע מלהחזיק את המכשיר בדרך מסוימת, או לקנות כיסוי; ושעדכון התוכנה לא יפתור שום דבר. נראה שיש נתק בין מחלקת היח"צ של אפל ובין מחלקת התמיכה הטכנית שלה.
קום התנערה, עם עבדים מזה רעב
עלות החומרים של מכשיר אייפון 4 עומדת על כ-188 דולרים, ועלות הייצור שלו – במפעל הידוע לשמצה של פוקסקון, שבו התאבדו עד כה כתריסר עובדים – עומדת על שבעה אחוזים מעלות החומרים בלבד. אבל מחיר יצור האייפון, כמו גם מחירי הגאדג'טים כולם, צפויים לעלות בחדות בקרוב. זה לא בהכרח יהיה רע: המחיר הנמוך שהורגלנו אליו נשען על עבודת עבדים.
פוקסקון עצמה, בעקבות סדרת ההתאבדויות, הודיעה כי תעלה את שכר העובדים – תחילה הודיעה על העלאה של 20%, אחר כך 30%, ובסופו של דבר על העלאה של 30% עם אפשרות לבונוס של עד 60%. עם זאת, זמן קצר לאחר מכן הפסיקה החברה לשכור עובדים בסין ונמסר כי היא שוקלת את העברת מפעליה למדינות אחרות.
דוברי החברה אמרו לניו יורק טיימס כי כצעד נואש במיוחד, היא שוקלת את העברת המפעל לאזורים אחרים של סין, במיוחד מחוז הנאן הנחשל. הסיבה לכך היא קמפיין של עובדים סינים, בסיוע שקט של המשטר, הדורשים העלאת שכר ניכרת – של כ-20% עד 30%. העלאת השכר, כמסתבר, לא חלה במחוזות הפנימיים וההרריים של סין. שם העובדים יכולים להמשיך ולהירקב.
העלאת השכר הזו – השכר בסין עלה ב-50% מאז 2005 – משפיעה על כל המוצרים המיוצרים בסין ומיועדים לייבוא. היא מלווה בעליה ניכרת של היואן מול הדולר, שצפוי לעלות עוד שלושה עד חמישה אחוזים במהלך 2010. דוברי פוקסקון אומרים כי החברה עושה כל צעד אפשרי להתייעלות, כולל רכישת חומרי גלם ממכרות הסמוכים למפעליה.
אבל האנליסטים של חברת iSupply מעריכים כי מודל העבודה של פוקסקון – אותו הם מגדירים כשבוע עבודה של שישה או שבעה ימים, במשמרת של עשר עד תריסר שעות – איננו יכול להמשיך ולשרוד זמן רב. "החברה יכולה להמשיך ולשכור 800,000 עד מיליון עובדים שוב ושוב, אבל העובדים אינם יכולים להמשיך ולעבוד כברגים במערכת בלתי אנושית," אמר אחד האנליסטים. סין עצמה, אומרים מומחים אחרים, "אינה רוצה עוד לשמש כסדנה של העולם".
אפל תשרוד: שולי הרווח הפסיכיים שלה – העלות של האייפון, כולל הרכבה, עומדת על 200 ומשהו דולר, והיא מוכרת אותו לחברות הסלולר וללקוחות פרטיים שלא רוצים חוזה כובל ב-600 דולרים – אולי יצטמצמו קמעא. שולי הרווח של חברות אחרות, מצד שני, צפויים להפגע קשות ולאלץ אותן להעלות מחירים.
גוגל בטיגון איטי
לפני כשבוע התקפלה גוגל בפני סין, וביטלה את השטיק שלה של הפניית המשתמשים הסינים באתר שלה להונג קונג, שם הם יכלו לקבל גישה לתוצאות בלתי מצונזרות. עכשיו המשתמשים צריכים לבקש בעצמם שגוגל תעביר אותם לשם. הסיבה: למשטר הסיני נמאס מהתרגילים של גוגל, אז הוא לחץ – והזכיר לה שבסוף חודש יוני תם רשיון הפעולה שלה בסין, ושכדאי לה לחדש אותו.
גוגל התקפלה, אבל הממשלה הסינית לא ממהרת לשום מקום. הקומיסר האחראי – האחראי הראשי על ההסברה... אה, סליחה, התעמולה במשרד המדע וטכנולוגיית המידע - הודיע בנחת שהוא קיבל את הבקשה של גוגל, ושהוא מתכוון לעיין בה מתישהו. הוא הביע מרמור קל על כך שהבקשה הגיעה אליו, לדבריו, באיחור, ושעל כן לא ברור לו מתי, אם בכלל, הוא יוכל לתת לגוגל את האישור המיוחל.
סביר שאישור יגיע בסופו של דבר, כי מה סין צריכה את הכאב ראש הזה עכשיו, אבל יכול להיות שגחמה של פקיד כלשהו תגרום לכך שהוא לא יגיע. ובינתיים, גוגל תלמד טוב-טוב מאיפה משתין הדג, שהיא פועלת בסין בהסכמתה של הממשלה, ושאין לה שום זכויות. ועכשיו, אחרי שהיא כבר התקפלה, היא לא תעז לעשות עוד תרגילים או להעמיד פני "שומרת זכויות אדם". עכשיו, כמו כל חברות הטכנולוגיה בסין, היא קשורה ברצועה של המשטר הדכאני והרצחני ביותר בהיסטוריה האנושית – והיא לומדת לומר שהיא אוהבת את האח הגדול.
הוצאתם כסף על מה?
ממשלת בריטניה, כידוע, מאמינה מאוד בעתיד הדיגיטלי, והיא השקיעה סכומי כסף גדולים בחינוך תושביה לשימוש ברשת, כדי לסגור את הפער הדיגיטלי. מטרה חיובית, ללא ספק – אבל הממשלה נתקלה בביקורת ציבורית ניכרת, משהתברר שהיא מפתחת אפליקציות אייפון שעולות סכומי כסף גדולים.
עד כה פיתחה הממשלה שורה של אפליקציות - בעלות של 10,000 עד 40,000 ליש"ט (!) כל אחת. האפליקציה שמשכה תשומת לב עוינת במיוחד היא זו של משרד הרישוי, שתמורת 40,000 ליש"ט יצר אפליקציה שמטרתה להסביר לאנשים כיצד לטפל נכון בכלי הרכב שלהם, בכלל זה איך להחליף צמיג שעבר לעולם שכולו טוב.
אפליקציה אחרת מנסה להסביר למובטלים כיצד לחפש עבודה, ואחרת מספקת לנוסעים מידע מטעם משרד החוץ. כל אלה הן מטרות ראויות – אבל השאלה היא אם אפליקציות אייפון היא הדרך הנכונה לבצע אותן. כמה מובטלים מחזיקים באייפון? בעצם, רגע – איזה אחוז מאוכלוסיית בריטניה מחזיק בגרוטאה? והאם זה נכון לבזבז כספי ציבור על פלח אוכלוסיה שגם ככה נחשב לאמיד במיוחד?
והבעיה הקטלנית מכולן: יש סיכוי סביר שהאפליקציות לא יעבדו עם מערכת ההפעלה החדשה של אפל, iOS4. הממשלה טוענת שהאפליקציות זולות יחסית לבניית אתרי רשת – ומשרד הפנים מצליח לשבור שיאים של חוצפה, כשהוא מנסה למנוע את המידע על מחיר האפליקציות שלו, בתואנה של "סיבות בטחוניות". טוב לראות שלשם שינוי, לימדנו משהו את השליטה הקולוניאלית שלנו לשעבר.
קצרצרים
ובהמשך לצרות הקליטה של האייפון – הפתרון לבעיה ידוע והוא כולל כיסוי. אפל מסרבת – היא אף הפיצה הנחיות בנושא לעובדיה – לספק כיסוי חינם אין כסף לכל האנשים שקנו ממנה מוצר פגום. אחרי הכל, היא צריכה לסחוט מהלקוחות עוד כמה זלוטס. חברה שמייצרת כיסויים לסלולרים, cases.com, מבטיחה כיסוי חינם לכל פראייר שרכש אייפון, אם רק ישלם את דמי המשלוח. גיזמודו, שתמיד שמחים לתקוע אצבע בעין של אפל, מיהרו לפרסם את העובדה.
סטיב ג'ובס אוהב לטחון לנו בשכל שמחשב ה-PC עומד להיעלם מחיינו. אפשר להבין אותו – מזה הוא חי – אבל כרגיל אצל ג'ובס, שדה עיוות המציאות עובד שעות נוספות. הנה עשר סיבות למה המחשב האישי לא הולך לשום מקום. יצוין שמאז שג'ובס החל להשמיע את הטענות שלו, מכירות ה-PC דווקא עלו.
לתשומת ליבם של בכירי צה"ל, שנכנסו למאבק השנתי על התקציב מול משרד האוצר: נשיא איראן, מחמוד אחמדניג'אד, הציג בסוף השבוע האחרון רובוט דמוי אדם, סוּרֵנַה שמו. הרובוט שוקל כ-50 ק"ג, עומד בגובה של כ-1.40 – אחמדניג'אד כנראה לא רצה להצטלם עם רובוט גבוה ממנו – ולא ממש ברור למה הוא טוב. המהירות שלו איטית ממהירות אדם ולפחות על פי הפרסומים הרשמיים אין לו יכולות שמע או ראיה. מצד שני, הוא נקרא על שם לוחם פרסי קדום – לא, נחמה, האיראנים אינם ערבים, הם פרסים; קבוצה אתנית אחרת ומשפחת שפות אחרת – כך שבטוח אפשר לנצל אותו כדי להוציא עוד כמה מיליונים מקופת הציבור.
מושל מדינת ניו המפשייר, ג'ון לינץ', צפוי לחתום היום (ד') על חוק שמורה על הקמת מערכת התראה כלל-מדינתית. במקרה אסון כלשהו, תוכל המדינה ליידע מיד את כל התושבים באזור מסוים – או, במקרה חירום אמיתי, את כל תושבי המדינה – באמצעות שליחת הודעות קוליות לטלפונים הקוויים שלהם. אזרחים שיש להם רק סלולריים או טלפוני-רשת יכולים למסור את פרטיהם לרשויות, כדי שיחברו אותם – או לוותר על כל העסק ולהתמודד עם ההוריקן הבא ללא התראה מוקדמת.
החנות המקוונת המשונה Woot נרכשה על ידי אמזון לאחרונה, והיא ניצלה את ההזדמנות לעקוץ את סוכנות הידיעות AP. האחרונה ציטטה הודעה רשמית של מנכ"ל Woot, והחברה פנתה אליה בדרישה שתשלם לה 17.5 דולרים – משום שזהו התעריף הרשמי ש-AP דורשת שישלמו לה עבור ציטוטים של חומר שלה ללא הסדר מראש. גיחוכים נרשמו ברחבי הרשת.
· "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)
· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.