$
סטארט-אפים והון סיכון

"רק 10 קרנות בישראל מסוגלות להשקיע"

סקר של משרד עוה"ד שיבולת, המתמחה בתחום ההייטק, מנבא שחורות לחברות הסטארט־אפ המקומיות: "חברות חדשות אינן זוכות למימון, וזה תמרור אזהרה לתעשיית ההשקעות"

מאיר אורבך ואסף גלעד 09:3529.06.10

נתונים מדאיגים נוספים על תעשיית ההון הסיכון וחברות הסטארט־אפ: מספר הגיוסים של חברות הסטארט־אפ הנמצאות בשלביהן הראשונים (שלבי סיד) ירד להיקף של 17% מכלל הגיוסים, דבר המטיל עננה שחורה על סיכויי הקמת חברות סטארט־אפ חדשות בישראל בשנים הקרובות. כך עולה מסקר של משרד עורכי הדין שיבולת, המתמחה בתחום ההייטק, שנעשה בשיתוף פירמת עורכי הדין Fenwick & West LLP, מהמובילות בעמק הסיליקון שבארצות הברית.

 

משרד עורכי הדין שיבולת מקיים בקביעות סקר חצי שנתי, אך לנוכח מיעוט ההשקעות ב־2009 הציג המשרד לראשונה סקר שנתי ללא הפרדה לחציונים. עו"ד ליאור אבירם מהמשרד אמר ל"כלכליסט" כי "חברות הסטרט־אפ בישראל מגייסות מדי שנה בישראל כמיליארד דולר. מאז 2008 לא היה גיוס, ואף לא צפוי גיוס של אף אחת מהקרנות הישראליות. היום יש רק 10–12 קרנות שיכולות לבצע השקעות חדשות". עו"ד אבירם הוסיף כי "חברות שבאופן סדיר היו מקבלות כסף אינן מקבלות אותו, ורוב הכסף הולך רק לחברות מבוססות. חברות חדשות אינן זוכות למימון, וזה תמרור אזהרה לתעשיית ההשקעות".

 

מממצאי הסקר עולה כי חלה ירידה משמעותית בסיבובי גיוס חדשים שכללו עליית ערך לחברות הסטארט־אפ. בכל 2009, רק 53% מכלל הסיבובים רשמו עליית ערך, ואילו מספר הסבבים שהותירו על כנה את ערכה של החברה עלה לעומת 2008.

 

 

עוד עולה מהנתונים עד כמה צנח ערכן של החברות הבוגרות יותר. הצניחה המשמעותית ביותר נרשמה בקרב חברות המגייסות גיוס שלישי ומעלה: 60% מהן רשמו ירידת ערך, בעוד שבשלב קודם לא נרשמו ירידות ערך כלל. גם 50% מהחברות המגייסות סיבוב רביעי רשמו ירידת ערך, ו־36% חברות בשלב הגיוס החמישי ומעלה.

 

"מגמה של הרעה בתנאים, שהחלה במחצית השנייה של 2008 בהשפעת המשבר הכלכלי, נמשכה גם לאורך 2009 ואף החריפה. מגמה זו אינה מפתיעה, בשל העובדה שמצב ההון הסיכון בארץ החמיר מאוד; החמרה זו נובעת מכך שמשבר אינו רק כלכלי עולמי, אלא גם מספרן של קרנות ההון הסיכון הישראליות עם כסף פנוי להשקעות פחת מאוד", סיכם עו"ד אבירם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x