$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: התפוח הפך לסיידר

כיצד מתכנתת אפל את משתמשיה, מיקרוסופט מזכירה שהיא עדיין כאן, פקיסטן ממשיכה במלחמתה בחברות הטכנולוגיה המחללות את קודשי האיסלאם, והחל המשפט של "אבי הבלוגוספירה האיראנית"

יוסי גורביץ 12:5427.06.10

תפוח מעוך

 

האניון, כמובן, היו שם קודם. המגזין הסאטירי שמתהדר בכך שהוא מקדים את המציאות פרסם לפני שנה ידיעה בלעדית על כך שאפל הוציאה, ושיווקה בהצלחה מסחררת, אייפון שרק פנאפלים אמיתיים יכולים לחוות. יותר ויותר מתקבל הרושם שסטיב ג'ובס מנסה לבדוק כל פעם מחדש עד כמה הוא יכול להתעלל במאמינים שלו. זה הרי לא יכול להיות כסף. יש לו כל הכסף שהוא יצטרך אי פעם, ותרומות לצדקה הן לא הצד החזק שלו.

 

בסוף השבוע עשה ג'ובס עוד ניסוי בבני אדם: הוא הודיע לרוכשי האייפון החדש, שגילו שהאנטנה של המכשיר מתקצרת כשהם מחזיקים את הסלולר – פעולה בסיסית, בדרך כלל – שהבעיה היא לא במכשיר אלא בהם. מסתבר שהם לא מחזיקים את המכשיר בצורה הנכונה.

 

על התקלה עצמה דיווחנו כבר ביום חמישי, קודם למכירה של המכשיר עצמו. היא זכתה לתהודה עצומה כאשר מאות אנשים נתקלו בה והזעקה עלתה השמימה. אם למישהו היה ספק באשר לגאונות היח"צ של אפל הוא רק היה צריך להתבונן כיצד אפל מכרה את הבאג המזעזע הזה בתור פיצ'ר חדשני. עכשיו היא גם דורשת מהמשתמשים להחזיק את המכשיר אחרת, כלומר שבמקום שהמכשיר יתאים למשתמש, המשתמש מתאים את עצמו למכשיר. וזה דבר שעורר מחאות מצד ארגוני שמאליים, שהמכשיר אינו מתאים להם.

אייפון 4. השמאליים זועמים אייפון 4. השמאליים זועמים צילום: בלומברג

 

התשובה של אפל, כמובן, היתה שהשמאליים יכולים, אם לא בא להם לשדרג את עצמם וללמוד מחדש איך להחזיק סלולר בצורה הנכונה, לקנות כיסוי. לגמרי במקרה, אפל מוכרת כיסוי (case) כזה ב-30 דולר בלבד. גאונות שיווקית כבר אמרנו? צור מכשיר פגום ואז דרוש עוד 30 דולר כדי להתגבר על הפגם שיצרת בעצמך. יצוין, אגב, שזו הפעם הראשונה שאפל מייצרת כיסוי כזה בעצמה. בשלושת הדגמים הקודמים שהיא הוציאה לשוק, היא השאירה את זה לחברות אחרות.

 

ג'ובס עצמו – שמשתמשים זועמים מיהרו לפרסם את תמונותיו כשהוא מחזיק את האייפון בצורה הלא נכונה מכחיש שיש בעיה כלשהי. האייפון סובל מבעיות אחרות, כמובן: כבר דיברנו על צהבהבות המסכים, ועל רגישות המכשיר. מסתבר שביום ההשקה נשבר מספר גדול של מכשירים. אפל החליפה 50 מהם, ואז נמאס לה.

 

בתוך כל זה, כמובן, נחגגו בכותרות מספרי המכירות. מעגל ההייפ הגיע לשלב הרביעי שלו: הראשון היה הציפייה הנובעת מחשאיות (גיזמודו הרסו אותו הפעם), אחר כך היה שלב ההצגה, אחר כך שלב המכירה המקוונת ועכשיו – שלב מסירת המכשיר, כשהנתונים מהשלב השלישי מקבלים עוד סיבוב בתקשורת. בתוך כל זה בולט נתון מעניין: 77% ממכירות האייפונים הם שדרוגים. כלומר, למוצר יש נאמנות גבוהה אבל הוא מתקשה יחסית, למרות מערכת הפרסום, למשוך לקוחות חדשים.

 

הניו יורק טיימס, אגב, מציין שבהחלט יכול להיות שהבעיה נובעת מתרבות החשאיות של אפל: האייפונים החדשים שהיא הוציאה לשטח כדי לבחון אותם הוסוו כמכשירים מדור ישן יותר, בעוד שקשיי הקליטה נובעים מעיצובו החיצוני של המכשיר החדש. זה לא כל כך מסתדר עם העובדה שדווקא הפעם אפל מייצרת ומוכרת כיסויים למכשיר.

 

ונעבור לפרופורציות.

 

אני לא מת. למעשה, אני מרגיש יותר טוב

 

הנראטיב המקובל בסיקורי חדשות טכנולוגיה הוא שמיקרוסופט היא דינוזאור מהעבר, שנקבר על ידי חברות זריזות ועתירות יח"צ כמו גוגל ואפל. הנראטיב הזה חזק כל כך, משום שחלק ניכר מכתבי הטכנולוגיה גדלו בשנות השמונים ושנאו את מיקרוסופט.

 

אבל בכלל לא בטוח שיש בו משהו, להוציא עובדת האיטיות. למיקרוסופט לקח הרבה זמן להבין מה אומרים עליה, אבל בסוף השבוע היא פתחה בהפגזה של נתונים שמטרתם להציג תמונה אחרת, קרובה יותר למציאות.

 

למשל, דוחפים לנו את האייפד לכל החורים – אבל מיקרוסופט מזכירה שהוא צפוי למכור 7.1 מיליון יחידות ב-2010. מספר הנטבוקים שצפויים להימכר השנה: 58 מיליון. מספר מחשבי ה-PC בכלל: 355 מיליון. עם הרבה, הרבה פחות שיווק.

 

למשל, שהאייפון מכר 8.8 מיליון יחידות ברבעון הראשון – אבל נוקיה מכרה 21.5 מיליון ממכשיריה באותה תקופה ושסך כל מכירות הסמארטפונים היה 55 מיליון, מספר שצפוי לעלות ל-439 מיליון ב-2014. למשל, שלג'ימייל יש 173 מיליון מנויים – אבל למייל של יאהו יש 284 מיליון מנויים ולזה של מיקרוסופט, 299 מיליון. למשל, שהרווח הנקי של אפל בשנת הכספים שהסתיימה בספטמבר 2009 היה 5.7 מיליארד דולר, של גוגל 6.5 מיליארד דולר – ושל מיקרוסופט, 14.5 מיליארד דולר. למשל, שאם סך ההכנסות של מיקרוסופט בשנת 2000 עמד על 23 מיליארד דולר, בשנת 2009 הוא עמד על 58.4 מיליארד דולר.

 

מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר. מפגיז בנתונים מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר. מפגיז בנתונים צילום: אי פי איי

 

התיאבון של פקיסטן

 

בהתחלה פקיסטן – חברה של כבוד במועדון המדינות המטורפות – הורידה את פייסבוק על ברכיה ואילצה אותה למחוק עמוד שלעג למוחמד. זה היה רק הסיפתח: אחר כך הודיעה פקיסטן שהיא שוקלת להעמיד לדין את מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג לדין באשמת חילול קודש, עבירה שעונש מוות, מה שעורר גל חרדה מובן בעולם – הדבר האחרון שאנחנו צריכים הוא "מורשת צוקרברג". אין לי כוח ללמוד איך לפרוץ למייל של אנשים אחרים.

 

ראתה פקיסטן כי טוב, והרחיבה את אופקיה. עכשיו היא שוקלת לפתוח בחקירה כנגד גוגל, יאהו, מיקרוסופט, אמזון ועוד כ-20 חברות. העיקרון הוא שאם אחת מהן תפרסם משהו שמנוגד לערכי האיסלאם – ביקורת על המנהג הציורי של עריפת ראשים, למשל – פקיסטן תחסום אותה. תגובות פחדניות התקבלו מיד מכל החברות האמורות, להוציא יאהו, שכנראה אין לה מה להפסיד יותר מדי בפקיסטן.

 

ומפני שהטרור הזה עובד, הוא יימשך. הודעה דומה של בנגלדש, חקיינית ידועה של פקיסטן, צפויה בקרוב.

 

ולחדשות מדכאות אחרות.

 

ההליך

 

הודעה רשמית, כמו גם הודעות של משפחתו, חשפו בסוף השבוע את העובדה שמשפטו של חוסיין דרחשאן, הידוע כ"חודר" ונחשב לאבי הבלוגוספירה האיראנית – הבלוגרים האיראנים, מסיבות מובנות, מעדיפים להיקרא פרסים – החל בשבוע שעבר.

 

דרחשאן נעצר בנובמבר 2008, בעת ביקור במדינה השיעית היחידה בעולם והדמוקרטיה האיסלמית היחידה במזרח התיכון. הוא מואשם, בין השאר, בריגול עבור ישראל: הוא ביקר כאן ב-2006, ביקור שעורר גלים. סעיפי האישום האחרים נגד דרחשאן כוללים "תעמולה נגד הממסד האיסלמי, תעמולה עבור קבוצות אנטי-מהפכניות (המהפכה, כמובן, היא המהפכה האיסלאמית – יצ"ג), העלבת קודשי דת, והפעלת אתרי תועבה". בקרוב אצלנו.

 

על פי ידיעות שלא אושרו – ידיעות אחרות טוענות שדרחשאן, שמשפחתו מקורבת למשטר, הורשה להתגורר בבית המשפחה – דרחשאן מוחזק בכלא אווין הידוע לשמצה, בו הוחזק בעבר גם הבלוגר אומיד מירסאייפי שמת שם, ככל הנראה בידיו-שלו. דרחשאן היה ידוע במשחקי החתול והעכבר שניהל עם המשטר האיראני, שהיה חוסם את הבלוג שלו פעם אחר פעם והוא היה מוצא כתובות proxy אחרות שדרכן ניתן היה לגלוש אליו. הוא כבר נעצר בעבר, בביקור קודם, והובהר לו שהמשטר לא מרוצה ממנו. הוא התעלם. עכשיו הוא משלם את המחיר המאבק לחירות.

 

קצרצרים

 

קניתם אייפון נטול קליטה? עם הגאדג'ט הזה לא תצטרכו לחשוש שמא שתאבדו אותו. מדובר במכשיר שתלוי במחזיק המפתחות של המשתמש, שמזהה את הסלולרי שלו באמצעות בלוטות' ואם המשתמש מתרחק מהסלולר יותר מעשרה מטרים, הגאדג'ט רוטט, מבזיק, ואם כל זה לא עוזר – פולט צווחות נואשות.

 

המצאה חיובית אחרת היא המוסקיטו, לא מטוס הסיור היעיל של מלחמת העולם השנייה אלא גאדג'ט שפותר בעיה מציקה במיוחד: התכנסויות של בני טיפש עשרה בסביבת המשתמש. המכשיר פולט צליל לא נעים בתדר שרק האחרונים יכולים לשמוע. פעם השתמשו במוזיקה קלאסית להשיג את אותה ההשפעה. המוסקיטו שב לכותרות משום שמועצת אירופה גינתה את השימוש בו בזעם קדוש, ככל הנראה בטענה שמדובר באפליה גילאית. למרבה השמחה, למועצת אירופה אין שום סמכויות אכיפה.

 

הלקוחות הפוטנציאליים של המוסקיטו, הקשישים מבינינו, יזכרו שפעם, מזמן, היתה סדרה שנקראה בארץ "סטיב אוסטין: האיש השווה מיליונים" (השם האנגלי של הסדרה – "איש ששת המיליונים", The Six Million Dollar Man – נחשב לפוגע ברגשות ניצולי השואה). אוסטין היה אסטרונאוט שהתרסק, ושרגליו, ידו ואחת מעיניו הוחלפו באיברים ביוניים, ומאז הוא בילה את ימיו בלחימה בפשע. אנחנו עדיין לא שם, אבל אוסקר החתול הביוני הוא בהחלט התקדמות. אוסקר נדרס על ידי קומביין ואיבד את החלק התחתון של שתי רגליו האחוריות, ושני וטרינרים נחושים במיוחד השתילו רגליים ביוניות במקומן. בעתיד, הם מתכוונים להוסיף גם ציפורניים.

 

סיפור משונה מגיע אלינו מווירג'יניה: שופט התפטר מתפקידו בלי שום התראה מוקדמת, אחרי שהתברר שבמשך שנים הוא שיחק משחקי מחשב יחד עם עבריין מורשע. הידידות המופלאה בין השופט ג'וזף קאריסו והעבריין ג'רמי הבארד פרחה למרות שבעבר, כשקאריסו היה עדיין תובע, הוא תבע את הבארד בהצלחה ושלח אותו לכלא. מאוחר יותר, כשתיק אחר של הבארד הגיע לדיון בפניו, קאריסו פסל את עצמו מלדון בתיק. הקשר ההדוק שיצר ביניהם המשחק Halo נחשף כאשר קאריסו עשה תאונת רכב, שהנפגע ממנה היה דווקא הבארד, שישב לצידו. קשרים בין שופטים ועבריינים אינם מקובלים, בלשון המעטה.

 

גוגל מסייעת לקידום הידע האנושי: החברה סרקה 500 טקסטים ביוונית ולטינית והעלתה אותם לרשת, חינם לכל דורש. היצירות לא רק נסרקו, הן מוגשות בפורמט מדעי, עם הערות לכל מילה ומילה כמעט. קשישים שזוכרים איך פעם למדו לטינית מתוך "מלחמות גאליה" של יוליוס קיסר ("גאליה כולה נחלקת לשלושה חלקים...") יוכלו למצוא את הטקסט, כמו גם טקסטים אחרים. 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x