MiFi 2372 ברשת פלאפון: רשת אלחוטית בכל מקום
הראוטר הסלולרי הוא פתרון פשוט ונוח לכל מי שמסתובב עם יותר ממכשיר אחד שדורש חיבור לאינטרנט, או למי שרוצה להקים ברגע משרד נייד
19:0226.06.10
בבדיקה הראשונית, קשה קצת להצדיק את קיומו בשוק של מכשיר ה-2372 MiFi של חברת Novatel, המשווק בארץ דרך חברת פלאפון. בבתי קפה ומקומות ציבוריים בארץ נדיר שלא למצוא רשתות אלחוטיות פתוחות וחופשיות לשימוש. הזמינות הזו גרמה לכך שמודמים סלולריים - אותם מכשירים המתחברים למחשבים ניידים ומאפשרים גלישה דרך קו הטלפון הסלולרי - אינם נפוצים בארץ כמו במדינות אחרות, כמו ארה"ב. אבל מי שכבר צריך גישה לאינטרנט מכל מקום - באוטובוס, בפגישות עבודה או באותם בתי קפה בודדים שעוד נאבקים בטרנד - יכול ברוב המקרים להסתפק במודם סלולרי המתחבר לשקע ה-USB.
מכשיר כמו ה-MiFi מרחיב את השימושיות של המודם הסלולרי, ומאפשר לקבוצה של אנשים לעבוד במקביל. במקום להתחבר למחשב בכבל, ה-MiFi מייצר רשת אלחוטית קטנה, המאפשרת לחמישה מכשירים להתחבר בו זמנית ב-WiFi ולחלוק חיבור סלולרי אחד. ברוב המקרים בהם המשתמשים נדרשים למודם סלולרי, כמו בנסיעות או בעבודה בחוץ, אין ממש צורך לחלוק את חיבור הרשת עם אנשים אחרים. למרות זאת, ניתן לחשוב על שני תרחישים עיקריים בהם המכשיר באמת שימושי.
הראשון הוא לעמדות עבודה מרוחקות, המחייבות חיבור אינטרנט במקומות שלא קל להקים בהן תשתית - עמדות מכירה בקניונים ובאוויר הפתוח, או עמדות שידור מהשטח. במקרה כזה יותר זול ויותר נוח להקים מרכז תקשורת סלולרי. אבל במקום להתחיל לחפש נקודות תקשורת או להקים תשתית, אפשר פשוט לשים את המכשיר על השולחן ולהתחיל לעבוד.
המקרה השני הוא של המשתמש המתוחכם, "לוחם הדרכים הדיגיטלי" המסתובב בכל מקום עם סמארטפון ולפטופ, ואולי גם קינדל, מצלמה דיגיטלית חכמה וקונסולה ניידת. במצב כזה, לחבר את כל המכשירים האלה לרשת הסלולרית נהפך יקר ומסובך, בעיקר עם מכשירים כמו האייפד שלא ניתן לחבר להם מודם סלולרי ב-USB. במצב הזה, ה-MiFi משמש כמרכז הבקרה, ומחבר את כל שאר המכשירים לרשת.
MiFi 2372: קטן ונוח
כמכשיר נייד, ה-MiFi 2372 בהחלט מספר את הסחורה. הוא קטן ונוח, בגודל של ארנק ממוצע, וכמעט ולא דורש התעסקות כדי לעבוד איתו. המכשיר מגיע עם כרטיס SIM מותקן בתוכו, וההגדרות הראשוניות מאפשרות לו להתחבר ללא צורך לעשות דבר פרט להטענת הסוללה.
הגדרות מתקדמות יותר נעשות על ידי חיבור המכשיר למחשב, באמצעות כבל Micro-USB סטנדרטי. התוכנה המצורפת מאפשרת להגדיר את הראוטר, לשנות את שם הרשת האלחוטית שאותה הוא משדר - שימושי אם יש כמה מכשירים כאלה באזור, מכיוון שהשם הראשוני שלה הרשת הוא MiFi 2372 - והכי חשוב - להגדיר הצפנה ואבטחה לרשת, כך שלא כל אחד יוכל להתחבר. כבונוס, אפשר להשתמש במכשיר דרך חיבור ה-USB כמודם סלולרי רגיל, בלי לשדר את הרשת, למקרים שבהם אנחנו רוצים להמנע מלשתף את הרשת לכולם - או סתם לחסוך בבטריה.
שתי בעיות צצו בזמן הבדיקות של המכשיר. הראשונה היא שלאחר שמדליקים אותו, לוקח לו זמן - לפעמים דקה שלמה - עד שנוצר החיבור לרשת הסלולרית וניתן להתחיל לגלוש. דקה אולי לא נשמע הרבה זמן, והבעיה לא קיימת כשהמכשיר משמש כראוטר שולחני הדלוק כל הזמן, אבל ההפסקה יכולה להיות מציק לגולש המתנייד הרוצה לבדוק משהו באינטרנט באותו רגע, ולא לחכות לחיבור. בעיה נוספת נצפתה רק כשהמכשיר היה מחובר ישירות ל-USB של המחשב, והוא נטה להתנתק מהרשת הסלולרית פעם בשעה-שעתיים.
בעיה עקרונית יותר היא העובדה שאותו "נווד דיגיטלי" צריך להסחב עם מכשיר נוסף, מעבר לכלי העבודה עצמם, המחשב והטלפון, רק בשביל להתחבר לרשת. ואמנם, בסמארטפונים מודרנים, למשל, ניתן למצוא אפליקציות שהופכות את הטלפון עצמו לרשת אלחוטית, כמו JoikuSpot למכשירי נוקיה העתידית בגרסא 2.2 של אנדרואיד, היוצאת בימים אלה, אשר מסוגלת להפוך כל מכשיר המבוסס עליה ל-HotSpot. אם המטרה שלנו היא רק לאפשר לכל המכשירים להתחבר, אולי כדאי לשקול את אופציית האפליקציה בסמארטפון במקום.
ה-MiFi משווק על ידי חברת פלאפון, והושק יחד עם חשיפת רשת ה-High Speed GSM שלה. הוא נרכש יחד עם חבילת גלישה המספקת מהירות הורדה של 7.2 מגהביט לשניה והעלאה של 5.76 מגהביט לשניה - קצב שלא נופל מחבילות ADSL/כבלים ביתיות, ושאפשר גלישה מהירה, הורדת תוכנות וצפיה בסרטים ביוטיב באופן חלק ובלי הפרעות.
הטוב
- פשוט לתפעול ולהגדרה.
- מהירות גלישה מהירה ואמינה.
הרע
- זמן עליה ראשוני איטי.
- התנתקויות לעיתים בחיבור ישיר ב-USB.
- מתאים למקרי-שימוש ספציפיים - לא נחוץ לגלישה סלולרית רגילה.
המפרט
- גודל: 62 מ"מ x 98 מ"מ x 15.3 מ"מ.
- מאפשר חיבור של עד 5 מכשירי WiFi במקביל.
- זמן סוללה: עד 4 שעות, כשמחובר רק מכשיר WiFi אחד.
- תקן רשת: 802.11b/g (לא תומך בתקן 802.11n החדש, אך קצב התעבורה באינטרנט אינו דורש זאת בכל מקרה), כולל אבטחת WEP/WPA/WPA2.
- תמיכה בתוכנה הניהול על גבי חלונות, מק ולינוקס.
המסקנה
מכשיר נוח ויעיל, אבל רק אם באמת יש הצדקה לשימוש בו. אם אנחנו צריכים רק חיבור רשת סלולרי למחשב, מודם סלולרי רגיל מספק את אותה הסחורה.
מחיר:
- לחבילת גלישה בנפח 10 ג'יגה-ביט: 139 שקל בחודש על חבילת הגלישה, ו-10 שקל בחודש בעבור המכשיר עצמו, לאחר זיכוי קבוע של 29.90 שקל.
- לחבילת גלישה בנפח 15 ג'יגה-ביט: 179 שקל בחודש על חבילת הגלישה, ללא תשלום נוסף על המכשיר עצמו, לאחר זיכוי קבוע של 39.90 שקל.