סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: יש חידושים, אין מהפכות
מיקרוסופט ממשיכה לשלוט בעולם המשרדי עם אופיס 2010, למרות התחרות; כל יצרניות הקונסולות חושפות שיפורים בתערוכת E3; ואפל חוששת מאפליקציות חדשניות ומתכנים נועזים, ומיקרוסופט בעקבותיה
המלחמה על המשרד
מיקרוסופט השיקה השבוע את אופיס 2010, גרסה עדכנית של חבילת התוכנות המשרדיות שלה, שתוצע בשלוש מהדורות. האם כדאי לשלם 500 שקל עבור מעבד תמלילים, גיליון אלקטרוני ותוכנת מצגות? מצד אחד - לא ממש; יש חלופות חינם, כמו Open Office, Google Docs (ואפילו הגרסה המקוונת של אופיס עצמה, שזכתה לשבחים מהעיתונאי וולט מוסברג), ויש גירסאות קודמות ומשביעות רצון של אופיס. מצד שני, יש לא מעט חידושים בממשק וביכולות, שאם תמיד חלמתם שיופיעו בפאואר-פוינט שלכם - 500 שקל הם סכום פעוט תמורת הגשמת הפנטזיה. בכל מקרה לא תהיו לבד: היקף השימוש בגירסאות השונות לא פורסם, אבל על פי נתונים של חברת המחקר גרטנר, נתח השוק של אופיס לא הצטמצם בשלוש השנים האחרונות, ועומד על 94%.
המתחרה העיקרית, חבילת התוכנות המקוונות של גוגל, זכתה גם היא לרענון ותוספות, שאמנם זמינים כמעט חודשיים, אבל רק השבוע הוצעו במלואם לכל המשתמשים, כך שהחברה תוכל להוציא הודעה לעיתונות בעיתוי הולם.
ולמרות מיעוט הבאזז סביבן, גוגל שחררה השבוע עוד כמה הכרזות מעניינות, ביניהן גרסה מחודשת ל-Google News, שמאפשרת שיתוף ידיעות חדשותיות בפייסבוק, טוויטר ודומיהם, וכן תכלול הפניות שנבררו על ידי עורכים אנושיים ולא רק כאלה המבוססות על אלגוריתם. בנוסף, הציגה החברה את קפאין, שדרוג משמעותי לאינדקס האתרים שעליו מבוסס מנוע החיפוש שלה, שיאפשר הצגת תוצאות עדכניות במהירות רבה יותר.
ניק קאר, כהרגלו, מוצא את החסרונות ב-Google Suggest, שאמנם מקל על חייו - אבל הופך אותם צפויים ונטולי אתגר אינטלקטואלי.
תערוכת E3: מכניסים את הגיימרים לכושר
השבוע נערכה בלוס אנג'לס תערוכת המשחקים E3, שייצרה שלל כותרות. כמו ב-CES, גם באירוע הדגל של תעשיית הגיימינג התלת מימד מככב, עם דגש על כותרים, אבל לא רק - נינטנדו למשל, הציגה באירוע גם את הקונסולה הניידת החדשה שלה, 3DS, שתאפשר צפייה בתלת מימד ללא משקפיים. ב-Motherboard מגלים את הסוד שמאחוריה.
מיקרוסופט הציגה דגם חדש ועתיר שיפורים לקונסולת Xbox360, כמה משחקים חדשים וכן הודיעה כי חיישן התנועה המיוחל שלה, שהיה ידוע בשם "נטאל", ייקרא מעתה Kinect ויושק בנובמבר. ב-All Things Digital מנסים להבין את הבחירה בשם המוזר. התשובה של מנהל המוצר במיקרוסופט: גם על Wii כולם צחקו והוא בכל זאת הפך ללהיט. וסוני לא נותרה חייבת והציגה את Move, בקר שליטה מבוסס תנועה המיועד ל-PS3.
ייתכן שכל התנועה הזו היא בדיוק מה שדרוש לגיימרים מושבעים, שמחקר בריטי מגלה כי יכולות גופניות לא נמצאות בראש רשימת הכישורים שלהם.
הומופוביה באפסטור?
זה לא סוד שבשוק הסלולר מצבה של מיקרוסופט רעוע בהרבה, אבל הדרך שבה היא מתמודדת עם התחרות - חיקוי באיחור - אופיינית מדי: החברה הודיעה כי כמו האפסטור של אפל, גם חנות האפליקציות הסלולרית שלה וזו המשמשת את משתמשי קונסולת Xbox 360 תהיינה נקיות מתכנים פורנוגרפיים. בחבורת הצבועים חברים לא מעט תאגידים אחרים, כמו סוני, שלא מתירה לחברת Vivid להציע תוכן פורנוגרפי למשתמשי קונסולת PS3. אולי היא נוקמת על הבחירה ב-VHS ולא בבטא?
מדיניות האנטי-פורנו המגוחכת של אפל - בסרטון הזה מתועדת המחאה האחרונה נגדה - כושלת פעם אחר פעם במבחן המציאות; השבוע הסירה החברה אפליקציות קומיקס של הספר "יוליסס" ושל המחזה "חשיבותה של רצינות" בעוון סצינות עירום מצוירות. מאחר שכמה מהן הומוסקסואליות, ב-Valleywag מאשימים את החברה לא רק בצנזור, אלא גם בהומופוביה.
המפתח האנק וויליאמס אמנם לא מתייחס לפורנו, אבל לדעתו הסיבה למדיניות הקשוחה-אך-הפכפכה של אפל בכל הנוגע לאילו יישומים יימכרו בחנות שלה נובעת מפחד: אפל חוששת מהקילר אפ הבאה, שעלולה לסכן את ההצלחה של האייפון. הוא ממליץ למפתחים לבחור בפלטפורמה אחרת מ-iOS.
כשבוע אחרי ההשקה של אייפון 4 ובלי תרועת חצוצרות, אפל השיקה שני דגמים חדשים של מק מיני, המצוידים במראה מעודכן ויכולות משופרות. המחשבים, שמחירם זינק ב-100 דולר והם מצוידים ביציאת HDMI, עשויים להיות יריית הפתיחה בקרב מול Google TV.
ניב ליליאן תוהה בבלוגו האם לאור תאונות היח"צ של העת האחרונה ייתכן שסטיב ג'ובס איבד את קסמו; ג'ון סקאלי, שב-1985 כיהן כמנכ"ל אפל ופיטר את ג'ובס, מצטער על הצעד ההוא.
אחד הפיצ'רים החדשים בדפדפן ספארי 5 הוא ה-Reader, יישום המאפשר לקרוא טקסט מקוון בממשק מינימליסטי להפליא. למרות שיש לא מעט מו"לים המתנגדים לרעיון, שאינו מאפשר הצגת גרפיקה - מערכתית או פרסומית - יש מי שמוצא את המעלות הסמויות במבט ראשון.
בפינצטה
שני חוקרים מהאוניברסיטה העברית טוענים כי יצרני הגאדג'טים טועים בהתעלמם ממאמצים מאוחרים. על פי מחקר מדגמי שערכו ב-2003, דווקא אלו המתרחקים משדרוגים תדירים עשויים להכריע את גורלו של המוצר.
ואם כבר מאמצים מאוחרים: הפדרציה לתקליטים, המייצגת כמה מחברות המוזיקה הגדולות בישראל, תובעת שני אתרי שיתוף קבצים בגין הפצת קבצים פיראטית.
ג'ונתן גליק, מנכ"ל Tlists (מעין אגרטור טוויטר בעריכה אנושית), כתב פוסט מעניין בבלוג שלו, בו הוא טוען כי הבעיות שפייסבוק מתמודדת עימן כלל אינן קשורות לפרטיות (ובעיקר היעדרה), אלא לרצון שלה להפוך מפלטפורמה תקשורתית ליצרנית וספקית תוכן.
ואפרופו תוכן, דנה בויד כותבת בשבחי 4chan, האתר הכי פופולרי מחוץ לרדאר של המיינסטרים. לדבריה, משתתפיו מבצעים האקינג מבורך למה שמכונה כלכלת תשומת הלב ועושים צחוק מכל דבר שמריח מרצינות יתר. ובאותו עניין: בניו יורק טיימס מקדישים לא מעט מילים לאימפריה התקשורתית מונחית הדביליות שהקים מייסד I Can Has Cheezburger.
ובמעבר חד - הוויכוח אם האינטרנט מטפש אותנו אם לאו ממשיך להסעיר את האנשים הרציניים: אחרי שבניו יורק טיימס הקדישו גיליון מיוחד לדיון בשאלה שתיחקק על מצבתו של ניק קאר, פירסם עמיתו, סטיבן פינקר, מאמר תגובה באותו עיתון. לדבריו, המתקפה על המדיה החדשה מקורה בפניקה אופיינית אך מיותרת. ניק קאר התרגז, נעלב והשיב בטקסט ארוך במיוחד ומלא עקיצות אישיות ומקצועיות.
גם בגרדיאן, כמו ב-The Atlantic, מקדישים מחשבה לעתידה של הרשת כמדיום חלופי לנייר, ומקווים שיתרונותיה, ביניהם הפתיחות הטכנית והפילוסופית, לא ייעלמו לטובת ערוצי הפצה מבוססי אפליקציות וטכנולוגיות סגורות.
מבקר הקולנוע רוג'ר אברט מספר איך ולמה התמכר לטוויטר, וטור במדור הרעיונות של הבוסטון גלוב מדבר בשבח החיים ללא בלוגים, עדכונים ברשתות חברתיות וטוקבקים.
הניו יורק טיימס הורה לכתביו להפסיק להשתמש במילה Twit כפועל. הסיבות: זו אינה מילה תקנית, רבים מהקוראים עשויים לא להכיר את השירות שהפך אותה לנפוצה, ויתרה מכך - האתר עצמו עלול להיעלם ולהפוך אותה לחסרת משמעות.
גיליון חדש של ה-Nieman Reports, כתב העת של מכון נימן לעיתונות בהארוורד, עלה לרשת וזמין לקריאה באתר או ב-PDF. שלל הכתבות במהדורת הקיץ עוסקות בעיתונות, מצבה הנוכחי ועתידה האפשרי.
קרלי פיורינה ומג וויטמן, שתי בכירות לשעבר בעמק הסיליקון (HP ו-eBay, בהתאמה), נכנסות לפוליטיקה, אבל לדברי העיתונאי דן גילמור, האג'נדה שאותה קידמו בעולם הטכנולוגיה הופכת אותן בלתי ראויות לתפקיד.