בלעדי ל"כלכליסט": מבשל אקזיט? שלמה בן חיים מגייס 50 מיליון דולר לתנור הפלא
ITW האמריקאית נהפכת למשקיע אסטרטגי במיזם השאפתני החדש של היזם הסדרתי שלמה בן חיים, שאותו מייצרת חברת RF Dynamics מכפר סבא. התנור של החברה מסוגל לחמם פריטי מזון בטמפרטורות שונות, בעשירית מהזמן הנדרש ממיקרוגל
היזם הסדרתי שלמה בן חיים מתקדם צעד גדול במיוחד בפרויקט השאפתני שלו. ל"כלכליסט" נודע כי חברת RF Dynamics מכפר סבא גייסה הון בהיקף של 50 מיליון דולר בשני סבבים בחודשים האחרונים מתאגיד ייצור הרכיבים האמריקאית Illinois Tools Work. בחברה השקיעו קודם לכן מיליונים בודדים של דולרים בן חיים עצמו, חברת האחזקות מדינווסט ושותפו של בן חיים לעסקים, לואיס פל.
המיזם של בן חיים הוא תנור מהפכני שמבוסס על גלי רדיו. גלים אלה מתמקדים בפריט מזון מסוים ומחממים אותו בעשירית מהזמן הנדרש לחימום במיקרוגל ביתי רגיל. באחד הניסויים בחברה הוכנס לתנור שיפוד בשר, ולאחר דקות ספורות הוא הוצא ממנו מבושל לחלוטין, בעוד מקל השיפוד נותר קר כקרח.
ההשקעה של ITW היא השקעה אסטרטגית במוצר. השקעה זו הופכת למעשה את RF Dynamics לספקית בלעדית של ITW ולשותפה מסחרית אקסקלוסיבית במיזם תנורי המטבח שלה. בעקבות ההשקעה פותחת RF Dynamics מרכז פעילות בסמוך ל־ITW בשיקגו.
מהשתלות לבשר מבושל
חברת ITW הנה ספקית מרכזית של ציוד בישול עבור מותגי מטבח עולמיים כגון Traulsen, Avery Berkel ו־Bonnet. מדובר, למעשה, ברשת של כ־800 יחידות עסקיות המייצרות מגוון מוצרים, ומעסיקות ב־57 מדינות כ־60 אלף עובדים. הכנסותיה של ITW בשנת 2009 הגיעו לכ־14 מיליארד דולר ממכירת פולימרים, רכיבים אלקטרוניים, מוצרי מתכת לשוק הבניין, התחבורה והתעשייה, ורכיבים לציוד לבית ולמטבח.
חברת RF Dynamics ממוקמת בבניין סנדיסק בכפר סבא ומעסיקה יותר מ־60 עובדים. הטכנולוגיה של RF Dynamics מתבססת על פטנט שפותח בקבוצת החברות של בן חיים, ולקוח מתחום אחר לחלוטין: הפשרת רקמות שהוקפאו או איברים להשתלה. יישום הטכנולוגיה למטבח הביתי מאפשר למעשה חימום של פריטים מסוימים בתנור בטמפרטורה אחת, בעוד פריטים אחרים באותה צלחת מתחממים בטמפרטורה אחרת. לחלופין, אפשר להניח בצלחת שני מוצרי מזון, ולחמם אחד מהם בעוד השני ייוותר קר. בתנור פועלת מערכת מבוססת אלגוריתמים, המסוגלת לכוון את גלי הרדיו לאובייקטים שונים.
בעיות הנדסיות
בחודש ספטמבר הגיש שלמה בן חיים בקשת פטנט בארה"ב, יחד עם מנכ"ל החברה ערן בן שמואל, והעובדים אלכסנדר בילצ'ינסקי, אודי דמארי, עומר ענב ובני רוסו. בבקשה נכתב: "המכשיר יכול להפשיר באופן סלקטיבי רק חלק מהפריט, כמו חלק מפרוסת בשר. את שאר הפרוסה אפשר באותו זמן לקרר".
RF Dynamics מקווים כי התנור יתחרה במיקרוגל הביתי, שמחמם מזון באופן אחיד וצורך תוך כדי אנרגיה רבה. בינתיים יהיה עליה להתגבר על מספר לא קטן של בעיות. ל"כלכליסט" נודע כי אחת הבעיות ההנדסיות שבה נתקלה החברה כרוכה בעובדה שהמזון איננו מושחם במהלך החימום, ולכן איננו משיג אפקט אסתטי הדומה לזה של תנור. RF Dynamics נזקקה לשם כך לחודשים של פיתוח נוסף, ולתנור הקטן הוספו מכשירי חימום מיוחדים המסייעים לחרוך את המזון המבושל.
שבעה אקזיטים רפואיים
בן חיים הוביל בשנים האחרונות כמה אקזיטים, בהם של החברות ביוסנס ודיסק־או־טק, בסכום כולל של כמיליארד דולר. הוא מנהלה של קרן מדינווסט, המשקיעה בחברות סטארט־אפ רבות בתחום הציוד הרפואי. יחד עם שותפו פל השלים בן חיים בשנה החולפת גיוס של 129 מיליון דולר לחברת האחזקות המשותפת שלהם מדינווסט, בסיועו של דן זיסקינד, לשעבר סמנכ"ל הכספים של טבע.
בן חיים, רופא קרדיולוג, חתום על שבעה אקזיטים בתחום הציוד הרפואי. עם האקזיטים הבולטים נמנים מכירת חברת אינסטנט למדטרוניק ב־220 מיליון דולר ב־1991; מכירת ביוסנס לקורדיס, חברה־בת של ג'ונסון אנד ג'ונסון, ב־1997 תמורת 400 מיליון דולר; מכירת אקס טכנולוג'יס לגאיידנט תמורת 60 מיליון דולר ב־2003; ומכירת דיסק־או־טק לקייפון תמורת 240 מיליון דולר ב־2006. לפי הערכות, גרף בן חיים קרוב ל־140 מיליון דולר לכיסו מהמימושים השונים. בשנת 2008 רכש 7% מפריזמה לפי שווי של 1.22 מיליארד שקל.
מ־RF Dynamics לא התקבלה תגובה.