עלייה ברווח הממוצע לעובד בענקיות עמק הסיליקון
פיטורי עובדים וקיצוצים חדים בהוצאות בקרב חברות הטכנולוגיה בארה"ב הביאו את שיעור הרווחיות לעובד לרמות שאפיינו את בועת הדוט.קום
חברות הטכנולוגיה והתוכנה סאנדיסק וסימנטק מובילות את עמק הסיליקון בעלייה ביחס הרווח הממוצע לעובד, כך עולה מבדיקה שערכה חברת המידע הפיננסי בלומברג. מהנתונים עולה כי סאנדיסק, המעסיקה 3,200 עובדים בקירוב, הגדילה בשנה שעברה ב־680 אלף דולר את ממוצע רווחיה לעובד, בשעה שסימנטק רשמה עלייה של 430 אלף דולר.
כמחצית מהחברות שנבדקו על ידי בלומברג רשמו עלייה ברווח הממוצע לעובד בשנת הכספים האחרונה, בעיקר באמצעות קיצוצים בכוח האדם שבוצעו במגזר הטכנולוגיה לנוכח המיתון שבו היתה שרויה הכלכלה האמריקאית. יותר מ־90 אלף משרות קוצצו בשנה שעברה בחברות הפועלות מעמק הסיליקון. העובדים הנותרים נאלצו להתמודד עם יותר מטלות, וכך עלה שיעור הפריון לעובד לרמה שאפיינה את תקופת בועת הדוט.קום בשנת 2000.
"ניתן לגרום לעובדים לעבוד קשה יותר לתקופת זמן ממושכת, אולם השאלה היא האם ניתן לדבוק בכך", אמרה לבלומברג טרייסי גרוס, סגנית נשיא חברת קולבורטיב אקונומיקס מקליפורניה, "כאשר מצבן של חברות משתפר, הן מתחילות לגייס שוב עובדים".
סאנדיסק, יצרנית זיכרונות הפלאש, קיצצה 10% מכוח האדם שלה במהלך החלק השני של 2008 במטרה לצמצם את עלויות התפעול למתחת ל־800 מיליון דולר. בדומה למצבו של שוק הדיור בארצות הברית, עם פרוץ המשבר הפיננסי סבל גם שוק הזיכרונות מעודף היצע. כתוצאה מכך חלה ירידה מחירים שאילצה את החברות לנקוט צעדי התייעלות חריפים. בעקבותיהם רשמה החברה בשנה שעברה רווח ממוצע של 127 אלף לעובד לעומת הפסד של 557 שנה קודם לכן.
סימנטק, היצרנית הגדולה בעולם של תוכנות אבטחה, נאלצה גם היא לקצץ את מספר עובדיה ב־4.5% בסוף 2008. אולם התאוששות ברכישת מוצרי הצריכה, ובהם מחשבים אישיים, סייעה לחברת התוכנה להתאושש מהמשבר. בעקבות כך הסתכם הרווח לעובד בחברה ב־41 אלף דולר לעובד לעומת הפסד של 389 אלף דולר שנה קודם לכן.
גוגל, eBay ויאהו רשמו גם הן עלייה בשווי הרווח לעובד. מנתוני בלומברג עולה כי עובד גוגל הממוצע הסב לחברה רווח של 328 אלף דולר בקירוב. באורקל עמד נתון זה על 65 אלף דולר וביצרנית המחשבים HP על 25 אלף דולר. בקרב 35 מתוך 78 החברות שנבדקו נרשמה ירידה ברווח הממוצע לעובד.