דו"ח טכנולוגי: פייסבוק תחת מתקפה
העוינות כלפי פייסבוק גוברת - ויש מי שכבר בונה רשת חברתית אלטרנטיבית שבה לגולשים תהיה שליטה על המידע; בגרמניה, רשת WiFi פתוחה עלולה להביא אתכם לבית המשפט; ואפל מאבדת עוד אב טיפוס של האייפון הרביעי
צפירה עולה ויורדת
בשלב מסוים, לא ברור מתי ואיך בדיוק, חצתה פייסבוק קו סמוי בהשתלטותה על פרטיותם של משתמשיה, ועכשיו היא חוטפת מכל הכיוונים. דיווחנו אתמול (ד') על עוינותם של הגולשים לבכיר פייסבוק, אליוט שרגא, ועל הנטייה המתועדת לחפש מידע על מחיקת חשבונות פייסבוק.
העוינות לפייסבוק רק מתגברת. קבוצה המייעצת לאיחוד האירופי בנושאי פרטיות שלחה אתמול (ד') מכתב חריף להנהלת הרשת החברתית, והודיעה לה שהשינויים שביצעה בהגדרות הפרטיות שלה בדצמבר "אינם קבילים". בכיר פייסבוק באירופה קשקש משהו על זכות בחירה שיש למשתמשים, כנראה בלי לקרוא את המאמר בניו יורק טיימס שמצא שפייסבוק מבלבלת את הגולשים עם מבחר של 50 תחומים ולא פחות מ-170 אופציות. העיתון מצא עוד שאורך המסמך המפרט את מדיניות הפרטיות של פייסבוק עלה דרמטית לאורך השנים: 1,004 מילים ב-2005, 3,067 ב-2007, ו-5,830 מילים כיום – מה שהופך את המסמך לארוך יותר, ונהיר הרבה פחות, מחוקת ארצות הברית.
היזם והבלוגר ג'ייסון קלקניס ניצל את ההזדמנות לצאת להתקפה ארסית על פייסבוק ובמיוחד על העומד בראשה, מארק צוקרברג. לדבריו, יותר ויותר אנשים וחברות קולטים שפייסבוק וצוקרברג נטולים כל שריד יושרה בסיסית. הוא מזכיר איך בעצם הקים צוקרברג את פייסבוק – תוך הונאה ופריצה למייל – וטובע ביטוי חדש, you're Zucked. את המשמעות שלו לא תתקשו לנחש. קלקניס מצטט את וורן באפט, שאומר "חפש שלוש תכונות: יושרה, תבונה ואנרגיה. ואם הראשונה חסרה, שתי האחרות יהרגו אותך".
נראה שפייסבוק קלטה שיש לה בעיה, כי היא אמורה לכנס היום ישיבה של כל העובדים, כדי לדון בנושא הפרטיות. לא ידוע איך צוקרברג ינסה לטשטש הפעם את העובדה שהוא תקע את המשתמשים שלו, וסביר שהוא יהיה יצירתי. המשך יבוא.
בינתיים, יש כבר מי שהפיק לקחים.
לצאת אל התפוצות
סטארט אפ קטן של סטודנטים בניו יורק, שנקרא Diaspora (תפוצות) זוכה לאחרונה להמון, המון התייחסות בתקשורת הטכנולוגית. הסיבה? הם מנסים להיות תחליף פייסבוק.
הרעיון פשוט: להקים רשת חברתית שבה לכל משתמש יהיה שטח משלו ברשת החברתית – node – כמו גם יכולת לשלוט במידע שלו. הפרופיל של כל משתמש, והמידע שהוא מוכן לחלוק עם העולם, ישרצו על המחשב שלו ולא על שרת-ענן מרכזי. כל העסק יהיה מוצפן ב-PGP, כך שאם איזה מפרסם ירצה להשתמש במידע שלך כדי למכור גלולות נגד עצירות, הוא יצטרך לשכור את שירותיה של איזו סוכנות ריגול.
על פניו, זה צריך להיות המון עבודה. אבל, מזכיר הבלוג גיזמודו, פייסבוק נכתבה במגורי הסטודנטים של הרווארד. זה לא היה כל כך מזמן, ולצוקרברג היו גם פעילויות נוספות, כמו הונאה ופריצה למיילים. הסטודנטים של דיאספורה זכו לחשיפה בניו יורק טיימס, וזה בינתיים כל מה שהם היו צריכים: הם אמרו שהם צריכים 10,000 דולר להתחלה.
עד עכשיו, הם קיבלו 50,000 דולר. יש כבר ביקורת ראשונית על המיזם: באתר cnet טוענים שהוא יעיל במיוחד לבעלי ידע טכנולוגי מתקדם, ושמי שנטול ידע כזה ימצא את עצמו באותו המצב כמו בפייסבוק. אז מה הועילו חכמים בהצפנתם? בואו ניתן להם חודש-חודשיים ונראה.
אבטחו את הרשת שלכם, בפקודה
אחד הדברים שמתסכלים את תעשיית המוזיקה הוא העובדה שיש המון רשתות ביתיות בלתי מאובטחות, ושאין בעצם אפשרות לתבוע את המשתמשים בהן על הורדת תוכן בלתי חוקי: הטיעון שמישהו אחר רכב לך על הפס וגזל בלא ידיעתך קשה מאוד להפרכה.
בגרמניה סתם בית המשפט את הפרצה הזו. הוא דן בתביעתו של אמן, ששיר שלו נגנב והופץ ברשת שיתוף קבצים. האמן הצליח להוכיח שהגניבה בוצעה באמצעות רשת אלחוטית מסוימת. בעלי הרשת הוכיח, מצידו, שהוא בכלל היה בחופשה ולא בביתו כאשר בוצעה הגניבה.
זה לא כל כך עניין את בית המשפט. הוא קבע שבעל הרשת התרשל בכך שלא טרח לאבטח אותה, וקבע שעל כל בעל רשת חובה לאבטח את הרשת שלו בסיסמה, כדי למנוע תרגילים כאלה. הסוכנות הלאומית להגנת הצרכן של גרמניה הגדירה את הפסיקה כמאוזנת, משום שהשופטים פסקו במפורש שלא חלה חובה על המשתמש להפוך למומחה אבטחה על חשבונו: הוא צריך לאבטח את הרשת פעם אחת בלבד, בעת יצירתה.
מה ההשלכות שיהיו לפסיקה הזו על "נקודות חמות", קרי על יכולתם של אנשים לשבת בבית קפה או ללכת ברחוב ולהיתקל במקום שמספק פס רחב, עדיין מוקדם לקבוע – אבל כנראה שההשפעה לא תהיה חיובית.
אבטחה רשלנית באפל
מישהו ב"משטרה החשאית" של אפל מתרשל: עוד אב טיפוס של הדור הרביעי של האייפון נחשף בימים האחרונים, הפעם בווייטנאם. איזה פורום מקומי שם עליו יד, על פי השמועות תוך תשלום של 4,000 דולר, ועשה עליו סיבוב כפי שעשו בשעתו הבלוג גיזמודו.
אם פורנו ג'אדגטים זה הקטע שלכם, אז מסתבר שלדגם הזה חסרים שני ברגים זעירים שהיו בדגם שחשף גיזמודו, והשבב הוא ככל הנראה ה-A4, אותו שבב מתוצרת אפל שמניע את האייפד. המגזין Wired מציין שזו הפעם השלישית בתוך שנה שאפל מאבדת אב טיפוס: את המקרה של גיזמודו כולנו מכירים, והמקרה השלישי – הראשון כרונולוגית – הוא זה של סון דאניונג, עובד פוקסקון שהתאבד בקפיצה מחלון בעקבות הלחץ וההתעללות מצד מחלקת ה"אבטחה" של החברה בעקבות אובדן המכשיר.
למזלו של עורך הפורום הווייאטנמי, הוא נמצא מחוץ להישג ידו הישיר של סטיב ג'ובס, כך שהמשטרה המקומית לא צפויה לפרוץ לביתו בקרוב, וככל הנראה הוא גם לא עובד פוקסקון, כך שסביר שהוא לא ירוץ לקפוץ מאיזה בניין. בינתיים נראה שההצגה השנתית הצפויה ביוני תיערך השנה בהרבה פחות פומפוזיות וסודיות. כך ראוי.
קצרצרים
סקר שנערך בבריטניה, המדינה שטבעה את המונח שכל ישר, מעלה שרוב הבריטים לא רוצים לקנות את הצעצוע החדש של אפל, האייפד. הם אמרו לסוקרים שהמכשיר לא עושה שום דבר שהמחשב או הסלולר שלהם לא יכולים לעשות, ושמדובר בסך הכל באייפוד טאץ' מגודל. הוא מגניב, אבל זו לא סיבה להעביר לאפל 500 ליש"ט.
ארגוני זכויות פרטיות אוסטרליים צפויים לשלוח מכתבים עם דרישה להסברים לגוגל אוסטרליה. הסיבה היא אחת השערוריות הגדולות של השנה בענף: העובדה שגוגל הסתירה במשך שנים את העובדה שפרויקט צילום הרחובות Street View, שגם כך חטף ביקורת רצינית, גם ליקט בחשאי את פרטי הרשתות האלחוטיות ברחובות שבהם עברו מכוניות הריגול שלו. יצוין שאנחנו לא יודעים מה בדיוק גוגל אוספת – אנחנו תלויים בהצהרות שלה. ואחרי התרגיל הזה, אין שום סיבה להאמין לה.
דיווחנו בעבר על כמות הזבל בחלל הסמוך אלינו, שהחלה גם לסכן את המשימות של נאס"א. עכשיו מתברר שלוויין כלשהו, שהמפעילים שלו איבדו קשר איתו, סוטה ממסלולו ונכנס למסלול שחופף את זה של לוויין אחר. הסיכוי שהלוויין האבוד, גלקסי 15, אכן יתנגש בלוויין המתפקד – AMC 11 – נחשב לנמוך למדי, אבל השידורים שהוא לא מפסיק לשדר עשויים לשבש משמעותית את שידורי הטלוויזיה בארה"ב.
מה נסגר עם מערכת הכליאה – אה, סליחה, מערכת השיקום – הבריטית? רוצח סקוטי – לא שיש לי משהו נגד סקוטים, כמה מחברי הטובים ביותר הם סקוטים של כבוד – הצליח להבריח לכלא סלולרי, ולעדכן באמצעותו את החשבון שלו בבבו, מגפה חברתית שתודה לאלה לא מוכרת כאן. העדכון אמר שהוא ב"טיול במלונותיה של הוד מלכותה". האבטחה בבתי הכלא הסקוטיים ידועה לשמצה: באותו כלא עצמו, כלא סאוטון שליד אדינבורו, נמצאו 637 סלולריים בין ינואר 2008 וינואר 2010.
מחקר ראשוני – דגש על הראשוני, והוא גם מנוגד למחקרים קודמים – טוען שיש מתאם בין גישה לטכנולוגיה ובין אושר. המתאם הזה, מודים שם, נמצא בעיקר בקרב נשים בחברות העולם השלישי, שגישה לסלולר מאפשרת להן להרחיב משמעותית את קירות התאים המטאפוריים שבהם הן כלואות. עוד נמצא שאנשים משני המינים מבני המעמד הנמוך חווים עלייה ברמת האושר שלהם באמצעות שימוש בטכנולוגיה. עכשיו הולכים לבחון את המידע הזה אמפירית.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"