$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: פייסבוק רוצה להשתלט על הרשת

מנכ"ל הרשת החברתית מסיר עוד כמה שכבות פרטיות ממאות מיליוני משתמשיה; נמצאה שיטה לריגול חוקי באמצעות טלפונים סלולריים; וקולג'ים מתחילים לאסור על שימוש בלפטופים בכיתות

יוסי גורביץ 12:5222.04.10

פייסבוק ממשיכה לכרסם בפרטיות

 

במשך השנים, עשתה הרשת החברתית פייסבוק יותר מכל גורם אחר בעולם לפגיעה בפרטיותם של הגולשים. המנכ"ל שלה, מארק צוקרברג, אפילו אמר בפומבי שזמנה של הפרטיות חלף.

 

אתמול (ד') התחיל הכנס השנתי של מפתחי פייסבוק, F8. לא נעייף אתכם בפרטים על המתרחש שם – מי שבכל זאת מתעקש, יוכל לטעום כאן – וזה היה הזמן המתאים לצוקרברג להכריז על עוד קצת כרסום במה שנשאר מפרטיותם של מאות מיליוני המשתמשים בשירותיו.

 

עד כה, שותפי צד שלישי של פייסבוק יכול להחזיק מידע של משתמשי פייסבוק במשך 24 שעות בלבד; פייסבוק סילקה את ההגבלה הזו, והמשמעות היא שמעתה מפתחי אפליקציות יכולים לשמור את המידע שלכם – וכנראה גם לסחור בו בשקט – לכמה זמן שהם רוצים. הצעד מיועד, ככל הנראה, למשוך מפתחי אפליקציות מטוויטר לפייסבוק. הוא גרר מחיאות כפיים מהמפתחים. נו, זה היה כנס למפתחים; משתמשים היו בעדיפות שנייה.

  

מנכ"ל פייסבוק מציג בכנס המפתחים F8 את החזון שלו להשתלטות על הרשת מנכ"ל פייסבוק מציג בכנס המפתחים F8 את החזון שלו להשתלטות על הרשת צילום: בלומברג

 

זה קורה אחרי שבתחילת החודש ביצעה פייסבוק שינוי שקט, ומעתה אין עוד אפשרות לשמור על פרטיותם של הנתונים הבאים: תחומי העניין של המשתמש, העיר שבה הוא חי, עיר הולדתו, מקום עבודתו, החינוך שקיבל והדברים שהוא "אוהב". המפרסמים צריכים את המידע, אתם מבינים.

 

ובינתיים, פייסבוק שולחת זרועות לשאר הרשת.

 

צוקרברג יהיה שליט הרשת?

 

כמובן, מה שעניין את צוקרברג ואת המפתחים לא היה פרטיות. אם הם היו רוצים לשמוע על פרטיות, הם היו הולכים לכנס של ה-EFF. מה שהם רצו לשמוע היה איך פייסבוק, שכבר חולשת על נתח גדול למדי של הרשת, מתכוונת להגדיל אותו.

 

וצוקרברג לא אכזב. הוא פרש בפניהם חזון להשתלטותה של פייסבוק על הרשת: הוא הגדיר אותו כ"הדבר המהפכני ביותר שעשינו אי פעם". מי שחשש שהוא יפצח בשירת האינטרנציונל, ינופף בדגל אדום ובקלצ'ניקוב, יכול להירגע: המדובר בכפתור Like שיאפשר למשתמשי הרשת, כאשר הם נתקלים במשהו שמוצא חן בעיניהם, להודיע על כך לפייסבוק. פייסבוק תשמור את הנתונים האלה, תעביר אותם למפרסמים, והללו ימהרו להפגיז את המשתמש האומלל בדברים דומים שעשויים למצוא חן בעיניו.

 

האמת, לא נשמע מי יודע מהפכני. גם לא מי יודע מה חדש. נשמע כמו גוגל לעניים, רק הרבה פחות מדויק ועם הרבה יותר ספאם. אבל צוקרברג מעדיף לחשוב על זה אחרת: "אנחנו מביאים לכך שאתרי רשת יוכלו לעבוד זה עם זה כדי ליצור מיפוי כולל של הקשרים, וליצור חוויה טובה וחברתית יותר לכ ו ל ם", התמוגג צוקרברג.

 

אם להיות ציני, זו לא "חוויה חברתית"; זו חוויית בזבוז זמן. אתה לא נפגש עם ה"חברים" שלך ואתה גם לא יוצר איתם קשר כלשהו. אתה פשוט מתרשם ממה שהם מתרשמים ממנו. זה מקביל לצפייה באותו ערוץ טלוויזיה, בשני צדדים שונים של העיר. אין בזה שום דבר "חברתי". אם להיות ציני יותר, זה אולי לא מי יודע מה חברתי, אבל זה הדבר הטוב ביותר שקרה למפרסמים מאז הירידה מהעצים.

 

האם זה יהפוך את מארק צוקרברג לשליט הרשת? יכול להיות. אם פייסבוק תצליח להפוך לפורטל של רוב המשתמשים ברשת, שער הכניסה שלהם לעולם המקוון, אולי כן. בינתיים, נזכיר, פייסבוק היא עדיין סטארט-אפ שלא הונפק ושיכולת ההישרדות הכלכלית שלו עדיין לא הוכחה.

 

חשבתם שהמספר שלכם מוגן? חשבו שוב

 

צמד חוקרים הצליח לפרוץ דרך כל מערכות ההגנה של חברות הסלולר בארה"ב, ולמצוא שיטה למצוא את מספר הטלפון והשיחות היוצאות של כל משתמש שהם רוצים – שיטה שלפחות בארה"ב, נראית חוקית לגמרי.

 

השיטה פשוטה למדי: תוכנה שמתחברת לסלולר של החוקרים משנה את השם שלהם לשם הרצוי, וכאשר הסלולר מתחבר לרשת הסלולר, המערכת מנסה לברר מה לעזאזל המספר שלו – ובסופו של דבר, מציגה למפתח את מספר הטלפון הרצוי. בינגו. הבעיה היחידה: זה יכול לקחת עד כמה שבועות.

 

אבל ברגע שאפשר להצליב שם ומספר טלפון, אפשר – שוב, במאמץ לא ניכר – לזהות איפה נמצא מספר הטלפון המבוקש. רמת הדיוק לא תספק מפעיל מל"ט חמוש, אבל לרוב המרגלים זה צפוי להספיק. למשל, החוקרים הצליחו לזהות עיתונאי גרמני – ולעלות באמצעותו על המקור הסרבי שלו. הם יכולים, בין השאר, לחדור להודעות הקוליות של המשתמשים בחלק מחברות הסלולר.

 

האם יש פתרון? לא ממש. לטענת החוקרים, הפגיעות הזו היא חלק בסיסי של מערכת הסלולר העולמית. "רצינו רק שאנשים יהיו מודעים לכך", אמר אחד מהם.

 

מחברת ועט, בבקשה

 

האם גוגל מטפישה אותנו? לא בטוח, אבל ההשלכות שלה על משך תשומת הלב שלנו כבר הגיעו לתשומת ליבם של מוסדות אקדמיים.

 

אוניברסיטת שיקגו כבר אסרה על שימוש בחיבור WiFi בכיתות, ובשורה של מוסדות אקדמיים כבר שמו לב לבעיה: סטודנט עם לפטופ וחיבור לרשת הוא סטודנט שקל מאד להסיח את דעתו. טוויטר, פייסבוק וכל השאר רובצים שם, במרחק כמה הקלקות. זה בדרך כלל מעניין יותר, או על כל פנים מפתה יותר, מהשיעור.

 

מרצה אחד כבר הטביל לפטופ בנוזל הקפאה ואחר כך ריסק אותו לגורמים כדי להבהיר לסטודנטים שהוא רציני בנושא. מרצים אחרים חוששים שלפטופים וגוגל הפכו "לתחליף של חשיבה". במקום לחשוב על שאלה, אפשר לגגל אותה ולמצוא תשובות של מישהו אחר.

 

וזה, מה לעשות, לא מה שסטודנטים אמורים לעשות. הדור האחרון ראה מאבק להכנסת יותר ויותר מחשבים לכיתות; יתכן שהדור הנוכחי יזכה לראות במאבק להרחקתם.

  

המחשב כהסחת דעת לסטודנטים. (המחשה) המחשב כהסחת דעת לסטודנטים. (המחשה) צילום: מאיר אזולאי

 

קצרצרים

 

הבית הלבן של אובמה הלך צעד אחד קדימה, ושחרר לציבור את הקוד שפיתח לצרכיו. הקוד מתבסס על ה-CMS הפתוח Drupal, שבו החל הבית הלבן להשתמש לפני כחצי שנה. כעת אפשר יהיה לשלב את הקוד שפותח לצורכי הבית הלבן במערכת של דרופאל, וזה, יש להודות, מרשים למדי.

 

זוכרים את ההר געש ההוא, נו זה איך קוראים לו, ההוא מאיסלנד שמשתף פעולה עם חברות המלונאות נגד חברות התעופה? אז שזהו, גם ההאקרים לא כל כך סגורים על איך לקרוא לו, שלא לדבר על איך לבטא את שמו, וזה קצת דופק את השיטה שלהם – לשלוח ספאם שקשור לנושא אקטואלי, למשל הצעה לתמונות מדהימות של ההר העצבני, ולהשחיל למשתמש התמים דופקה על הבוקר. אי לכך ובהתאם לזאת, הם משתמשים במה שעושה עבדכם הנאמן – קוראים לו "ההר געש מאיסלנד". מתקבל הרושם שזה פחות אפקטיבי.

 

עכשיו זה רשמי: רשת חנות הספרים האמריקאית טארגט תמכור בקרוב את הספר האלקטרוני של אמזון, הקינדל, בכמה מ"חנויותיה הנבחרות". זו תהיה הפעם הראשונה שבה הקינדל נמכר בחנות בשר וד... אה, טיח ולבנים. הלקוחות יוכלו למשש את הקינדל לפני שירכשו אותו. לטארגט יש כ-1,740 חנויות ברחבי ארה"ב.

 

וכל החנויות האלה אומרות הרבה מאד עבודה לגוגל. שירות הריגול וההצצה שלה, גוגל סטריט וויו, יתחיל בקרוב לצלם לא רק רחובות, אלא גם את הבפנוכו של חנויות. בינתיים, זה נעשה בכפוף להסכמה של בעלי העסקים. בהתחשב בכל הבלגן שסטריט וויו הצליח לגרום בשנות קיומו, Google Store View הולך להיות מקור לא אכזב של פדיחות. לא שאני מתלונן.

 

נמאס לכם שגוגל אוספת עליכם מידע? יש פתרון חלקי, והוא כרוך בדילמה אתית קטנה. תוסף לפיירפוקס בשם GoogleSharing שאם תשתמו בו ישמח לספק לגוגל מידע שקרי אודות פעולותיכם. השטיק עובד רק בשירותים שלא דורשים ממכם להיות מחוברים לחשבון הגוגל שלכם, כגון החיפוש של גוגל.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x