$
חדשות טכנולוגיה

אסירים טכנולוגיים: מאחורי הקלעים של ייצור הגאדג'טים

דו"ח של ארגון זכויות העובדים האמריקאי חשף תנאי העסקה מחפירים של עובדים במפעל בסין, המייצר עבור ענקיות כמו מיקרוסופט, HP ולוג'יטק. המפעל הכחיש את ממצאי הדו"ח, אך מיקרוסופט כבר פתחה בחקירה משלה

עומר כביר 15:1422.04.10

באחד המפעלים של חברת KYE Systems Corp שבסין התרחשה תאונת עבודה מחרידה. עובד צעיר, אחד מאלפים המועסקים במפעל, הפעיל את מכונת הניקוב במהלך בנייתה של מצלמת רשת, וברגע של היסח הדעת קטעה המכונה המהירה את האצבע המורה שלו. העובד פונה במהירות לבית החולים, שם קיבל טיפול. אולם כששב למפעל ציפתה לו בשורה מפתיעה: הנהלת המפעל החליטה לקנוס אותו במשכורת של 5.5 ימי עבודה ולפטר אותו. האשמה: העובד לא ציית להוראות העבודה של החברה בעת הפעלת המכונה.

 

מקרה זה הוא רק דוגמה מחרידה אחת ליחס המשפיל שמקבלים העובדים במפעל המדובר, שמייצר ציוד היקפי עבור חברות טכנולוגיה בולטות ובראשן מיקרוסופט, HP, סמסונג, אייסר, לוג'יטק, אסוס ובסט-ביי. ממצאים על מה שמתרחש שם נחשפו בשבוע שעבר בדו"ח שפרסם ארגון זכויות העובדים האמריקאי National Labour Comittee. הארגון ערך במשך כשלוש שנים בדיקה מקיפה של תנאי העבודה במפעל, וגילה תעשייה נצלנית המעסיקה צעירים ובני נוער בתנאי עבדות כמעט.

 

אין זו הפעם הראשונה שבה נחשפים תנאי העבודה במפעלי מדינות העולם השלישי המייצאים למערב בכלל, ובמפעלי טכנולוגיה בפרט. ואולם, זהו הדו"ח החמור והמקיף ביותר שהתפרסם בתקופה האחרונה ומתייחס למפעל מרכזי העובד עם חברות שמוצריהן נמצאים בכל בית.

 

החברה הטייוואנית המפעילה את מפעל KYE Systems Corp מפעילה נציגויות בסין, בארצות הברית, בבריטניה ובגרמניה. ב־2008 עמדו מכירות החברה על 400 מיליון דולר. הניצול שנחשף בדו"ח מתקיים בקמפוס החברה הענק ב־Dongguan City, שבו ארבעה מפעלים. המפעל שנבדק, KYE, נפתח ב־2002 ולפי הערכות העסיק עד 5,000 עובדים בסוף 2008. בעקבות המיתון ירדה מצבת העובדים וכיום היא עומדת על 3,000, אך כיום מגביר המפעל את הייצור ושוכר עובדים נוספים.  

 

  • הכניסה למפעל. מיזוג האוויר מופעל רק כאשר באים אורחים, צילום: national labor committee
    הכניסה למפעל. מיזוג האוויר מופעל רק כאשר באים אורחים
    |
    צילום: national labor committee
  • חדרי המגורים. לעובדים אסור להחליף מעונות או מיטות ללא רשות, צילום: national labor committee
    חדרי המגורים. לעובדים אסור להחליף מעונות או מיטות ללא רשות
    |
    צילום: national labor committee
  • פס הייצור. מנהלי המפעל מעדיפים עובדים צעירים - בני 17-16, צילום: national labor committee
    פס הייצור. מנהלי המפעל מעדיפים עובדים צעירים - בני 17-16
    |
    צילום: national labor committee
  • בסוף 2008 הועסקו ב-KYE כ-5,000 עובדים, צילום: national labor committee
    בסוף 2008 הועסקו ב-KYE כ-5,000 עובדים
    |
    צילום: national labor committee
  • עכברים המיוצרים ב-KYE. מיקרוסופט היא הלקוחה העיקרית, צילום: national labor committee
    עכברים המיוצרים ב-KYE. מיקרוסופט היא הלקוחה העיקרית
    |
    צילום: national labor committee
  • עובדים בפס הייצור מנצלים את זמן ההפסקה לשינה. התמונה צולמה והוברחה על ידי אחד העובדים, צילום: national labor committee
    עובדים בפס הייצור מנצלים את זמן ההפסקה לשינה. התמונה צולמה והוברחה על ידי אחד העובדים
    |
    צילום: national labor committee
  • מפעל KYE ב סין, צילום: national labor committee
    מפעל KYE ב סין
    |
    צילום: national labor committee

 

מתחת לגיל המינימום

 

במפעל מיוצרים עכברים, סורקים, מקלדות, מצלמות רשת, מצלמות דיגיטליות, בקרים לקונסולות משחקים ועוד, ומיקרוסופט היא הלקוחה הגדולה ביותר, הצורכת 30% מהתפוקה במפעל. חלק ניכר מהעובדים במפעל הם תלמידי תיכון בני 16–17. מדי שנה מגייס המפעל עד כאלף תלמידים לעבודה במסגרת תוכנית לימודים ועבודה (Work Study) שנערכת בזמן חופשת הקיץ בת שלושת החודשים. מנהלי המפעל מעדיפים עובדים צעירים, תלמידי תיכון ובני 18 עד 25, ונשים. לפי הערכות, בימים שלפני המשבר הכלכלי עבדו במפעל בין 80 ל־100 צעירים בני 14 ו־15 - מתחת לגיל העבודה המינימלי בסין.

 

"רבים מהעובדים בדיוק סיימו את לימודיהם", סיפר למחברי הדו"ח מפקח עבודה ותיק שאחראי גם על מפעל זה. "הם מגיעים מכפרים נחשלים. רובם אינם מודעים לזכויות שמגיעות להם וחוששים שההנהלה תתנקם בהם אם ימחו. העובדים נואשים לכסף, והם יודעים שהם מקבלים יחס לא הוגן, אבל רובם סבורים שאין להם ברירה ושככה דברים מתנהלים".

 

מערכת הניצול מתחילה עוד לפני שהעובדים מגיעים למפעל: עליהם לשלם להנהלה דמי הרשמה שנעים בין 43.48 ל־73.16 דולר כדי לזכות במשרה במפעל. עם תחילת עבודתם הם מוכנסים למשטר דמוי בית סוהר שבו כל שעה ביום מוכתבת, ומחויבים לעבוד במשמרות בנות 15 שעות (כ־12 שעות עבודה נטו) במשך שישה ולעתים אף שבעה ימים בשבוע. החוק בסין, אגב, אוסר על העסקת קטינים יותר משמונה שעות ביום. השכר שמקבלים העובדים עומד על 65 סנט לשעה (52 סנט אחרי ניכויי חובה כמו ארוחות בקפטריה). השכר בעבור שעות נוספות יכול להגיע ל־2.03 דולר לשעה אם העובדים נאלצים לעבוד ביום שבתון לאומי. בשבוע רגיל נמצאים העובדים 83 שעות במפעל, מתוכן 68 שעות עבודה, ומשתכרים בין 175.58 ל־218.48 דולר בחודש.

 

המשמרות בנות 15 השעות מתישות במיוחד. ביום עבודה נדרשים צוותים של 20 או 30 עובדים להרכיב, לדוגמה, 2,000 עכברים למחשב. קבוצה שאינה עומדת במכסה נדרשת לעבוד שעות נוספות כדי להשלימה, ללא תוספת תשלום. המפעל גם צפוף מאוד: בסדנה בשטח של 32 על 32 מטר נדחסים אלף עובדים, ובקיץ יכולה הטמפרטורה להגיע ל־30 מעלות ויותר. העובדים מסיימים את המשמרות שלהם כשהם נוטפים זיעה. המזגנים במפעל מופעלים רק כאשר מגיעים אליו אורחים.

 

אסור לדבר או לאכול

 

על העובדים להתייצב בעמדותיהם 15 דקות לפני תחילת המשמרת, ולעמוד דום בשעה שמנהל העבודה מבצע תרגילי סדר בנוסח "ימינה פנה, שמאלה פנה" ומרצה להם בנושא משמעת. העובדים אינם מקבלים שכר על הזמן שבו הם משתתפים במסדר, אשר חוזר על עצמו גם בסוף המשמרת. בזמן העבודה נאסר על העובדים לדבר זה עם זה או בטלפון הסלולרי, או להאזין למוזיקה. על העובדים נאסר ללכת לשירותים או לשתות מים פרט לעשר דקות ההפסקה שהם מקבלים לאחר ארבע שעות עבודה. ואולם, עובדים רבים תשושים כל כך שהם מעדיפים לנצל את ההפסקה הזאת לתנומה קצרה על פס הייצור עצמו.

 

בגלל ההפסקות הקצרות, והאיסור ללבוש את מדי העבודה מחוץ לשטח המפעל, עובדים רבים נאלצים לאכול בקפטריה של המפעל. זאת, מכיוון שאין להם די זמן להחליף בגדים, לצאת לאכול, ולחזור וללבוש בחזרה את מדי העבודה.

 

כאשר הם אינם נמצאים במהלכה של משמרת, נאסר על העובדים לשהות מחוץ לקמפוס המפעל, פרט לשעות מוגדרות מראש. עובד שמבלה את הלילה מחוץ למפעל נקנס ב־29.26 דולר ומפוטר לאלתר. העובדים מחויבים לישון במעונות המוזנחים שבשטח המפעל. כל חדר, בשטח 7x4 מטרים, מכיל מיטות קומתיים צרות ברוחב 69.8 ס"מ. על העובדים לרכוש מצעים ומזרנים מכספם שלהם, ובחדרים אין טלוויזיה, מיזוג אוויר או שקעים חשמליים. את האוורור היחיד מספקים שלושה מאווררי תקרה, שלדברי העובדים אינם מועילים בימי הקיץ.

 

בכל קומה במעונות משוכנים 300 עובדים החולקים שני חדרי שירותים שבכל אחד מהם עשר אסלות, עשרה כיורים עם מים קרים, חמישה ברזים עם מים קרים לכיבוס בגדים ביד, וחמישה ברזים עם מים חמים שבהם משתמשים למילוי דליי פלסטיק לצורך רחצה באמצעות ספוג.

 

מיקרוסופט: "נחקור"

 

הנהלת המפעל מודעת היטב למעשים הלא־חוקיים שמתבצעים ועושה מאמצים ניכרים להסתירם. למבקרים חיצוניים, אפילו מטעם החברות שבעבורן מופקים המוצרים, אסור לצלם את רצפת העבודה במפעל או את המעונות המוזנחים, והעובדים מונחים להגיד שהם "מרוצים מאוד" מתנאי העבודה. אם נודע להנהלה על ביקור צפוי של פקחי עבודה, כל העובדים הקטינים נאספים בחצר ומועלים לאוטובוסים המעבירים אותם למקום אחר עד תום הביקור.

 

בעקבות פרסום הדו"ח הודיעה מיקרוסופט כי תשלח צוות מבקרים עצמאי כדי לבדוק את תנאי העבודה במפעל. הנהלת חברת KYE מסרה בהודעה לבורסה בטייוואן שהיא מכחישה בחריפות את ההאשמות שבדו"ח, אך בדיקה של הרשויות הסיניות שבוצעה בעקבות הפרסום אישרה שהמפעל עובר על חוקי העבודה המקומיים. אם לא ישונו תנאי העבודה, יוטלו על החברה קנסות מינהליים. שאר החברות שעושות שימוש בשירותי המפעל טרם מסרו את תגובתן.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x