ההייטק לא מתאושש: ירידה של 15% בהיקף גיוסי ההון
ברבעון הראשון של 2010 גייסו הסטארט-אפים הישראליים 234 מיליון דולר - הסכום הנמוך ביותר בחמש השנים האחרונות. כך על פי נתוני חברת המחקר IVC. מנכ"ל IVC קובי שימנה אינו צופה שיפור משמעותי ברבעונים הבאים
סכום הגיוס הממוצע לחברה ברבעון הראשון של 2010 עמד על 2.57 מיליון דולר, בהשוואה ל-2.22 מיליון דולר ברבעון הקודם ו-2.85 מיליון דולר ברבעון המקביל ב-2009. גם מבחינת מספר החברות שהצליחו לגייס כסף חלה ירידה: ברבעון האחרון גייסו הון 91 חברות סטארט-אפ ישראליות, לעומת 124 חברות ברבעון הקודם ו-93 ברבעון המקביל אשתקד.
גם היקף ההשקעה מצד הקרנות הישראליות הגיע ברבעון הראשון לשפל: ברבעון האחרון השקיעו קרנות ההון סיכון הישראליות 78 מיליון דולר, הסכום הנמוך ביותר בעשור האחרון. בהשוואה לרבעון הקודם היקף ההשקעה של הקרנות הישראליות צנח ב-24% ובהשוואה לרבעון המקביל אשתקד מדובר בירידה של 26%. גם חלקן היחסי של הקרנות הישראליות בכלל עוגת ההשקעה הולך ופוחת: מ-40% ברבעון המקביל אשתקד ו-37% ברבעון הקודם ירד חלקן היחסי של הקרנות הישראליות בהשקעות ל-33%.
"נתוני הרבעון הראשון של 2010 מצביעים על כך שתעשיית ההייטק הישראלית עדיין עומדת בפני קשיים רבים", אמר מנכ"ל IVC קובי שימנה. "ירידה במספר קרנות ההון סיכון הפעילות ובהון הפנוי להשקעות הן מהסיבות העיקריות לירידה החדה בהיקפי הגיוסים. אנו לא צופים, לצערנו, שיפור משמעותי בהיקפי הגיוסים ברבעונים הבאים של שנת 2010".
היקף השקעות הסיד ממשיך לרדת
עדות נוספת למשבר המתמשך בתעשיית ההייטק וההון סיכון הישראלית עולה מסקר פירמת רואי החשבון דלויט-ברייטמן-אלמגור-זוהר, שלפיו רק 35% ממנהלי ההון סיכון מעריכים ששוויים של האקזיטים בחצי השנה הקרובה ימשיכו לגדול – לעומת 42% שסברו כך ברבעון הקודם.
אמנם 70% מבכירי קהילת ההון סיכון מציינים כי השקעותיהם המתוכננות לתקופה הקרובה יתמקדו בהשקעות סיד חברות הנמצאות בשלביהן הראשונים - עלייה של 20% מהסקר שנערך אשתקד – אך על פי IVC היקף השקעות הסיד ממשיך לרדת.
בהשוואה לרבעון האחרון של 2009, ברבעון הראשון של השנה ירד מספר החברות שזכו להשקעות סיד מ-17 ל-11, וזאת לעומת 20 חברות ברבעון המקביל אשתקד. ברבעון החולף עמד היקף השקעות הסיד על 11 מיליון דולר (4% מכלל ההשקעות) – סכום דומה לרבעון שקדם לו, וירידה מהרבעון המקביל אשתקד, אז הושקעו בחברות חדשות 13 מיליון דולר (5% מכלל ההשקעות).
רוב מנהלי ההון סיכון יתמקדו בחברות הקיימות
היקף ההשקעות הראשונות (First) בחברות חדשות מצד הקרנות הישראליות עמד ברבעון הראשון של השנה על 24% מסך השקעותיהן הדולריות, בהשוואה ל- 27% ברבעון שקדם לו ו- 29% ברבעון המקביל אשתקד.
מרבית המנהלים (56%) ציינו בסקר העמדות של דלויט כי ימשיכו להתמקד בניהול הפורטפוליו הקיים, 20% יתמקדו בהובלת השקעות חדשות ורק 4% מעריכים כי יתמקדו בסינון חברות פוטנציאליות.
סקטור מדעי החיים הוביל את הגיוסים ברבעון הראשון של 2010 עם 86 מיליון דולר, 37% מסך הגיוסים. אחריו הגיע סקטור התוכנה עם 32 מיליון דולר (14%), וסקטור מוליכים למחצה עם 31 מיליון דולר (13%).
נתוני הגיוס המתייחסים לשוק ההייטק הישראלי דומים לנתונים שנאספו בארה"ב באותה התקופה, שם ירד היקף הגיוסים להייטק ב-9% ביחס לרבעון שלפניו. גם בארה"ב משלו תחומי מדעי החיים והאינטרנט והתוכנה בכיפת הגיוסים ברבעון האחרון.