גוגל מגבירה את השקיפות: חושפת בקשות לצנזורה והסרת מידע
כלי חדש של גוגל מציג בקשות מצד ממשלות העולם לחשיפת מידע על המשתמשים בשירותיה. בינתיים, מוגבל הכלי למחצית השנייה של 2009. ישראל שלחה כ-30 בקשות מידע ויותר מ-10 בקשות להסרת תוכן
גוגל פרסמה אתמול (ג') כלי חדש, המתעד את מספר הבקשות שקיבלה מממשלות ברחבי העולם לחשיפת מידע על משתמשים ולהסרת תוכן. הידיעה על הכלי – Government Request Tool
– התפרסמה בבלוג הרשמי של גוגל. המידע בכלי מתייחס לתקופה קצרה יחסית – מיולי 2009 עד סוף 2009.
מפרט כמה בקשות קיבלה גוגל מכל ממשלה לחשיפת משתמשים ולהסרת תוכן, הן בתוצאות מנוע החיפוש שלה והן בשירותיה האחרים, בעיקר יוטיוב. גוגל מפרטת, לגבי כל מדינה, את אחוז הבקשות שלהן צייתה ולעיתים מספקת מידע נוסף, כגון סוג בקשות המידע וההסרה, וצווי בית משפט.
הכלי
גוגל הבהירה כי רוב בקשות ההסרה והחשיפה היו חוקיות, כגון בקשת להסרת פורנוגרפיית ילדים, ושהיא מצייתת לחוקי המדינות שבהן היא פועלת. עם זאת, לדבריה, המידע לא היה זמין עד כה לציבור, והיא מספקת אותו כאמצעי להגברת השקיפות ולמעקב אחרי פעילותיהן של ממשלות.
הממשלה המובילה בבקשות חשיפה והסרה היא זו של ברזיל, שהגישה בתקופה האמורה 3,663 בקשות לחשיפת מידע ו-291 בקשות הסרה; גוגל דיווחה כי צייתה, חלקית או במלואן, לכ-82.5% מן הבקשות. במקום השני נמצאת ארה"ב, עם 3,580 בקשות לחשיפת מידע ו-123 בקשות הסרה; גוגל צייתה ל-80.5% מהן. במקום השלישי נמצאת בריטניה, עם 1,166 ו-59 בהתאמה, ועם אחוז ציות של 76.3%.
ממשלת ישראל הגישה כ-30 בקשות לחשיפת מידע, ופחות מעשר בקשות להסרת מידע; שיעור הציות של גוגל עמד על כ-20%. נתון חסר בכלי הוא בקשות המידע וההסרה של סין; גוגל מציינת סימן שאלה לצד שמה של המדינה, וכותבת ש"הפקידות הסינית מחשיבה בקשות צנזורה לסודות מדינה, ועל כן איננו יכולים לחשוף מידע זה כרגע". גוגל הפסיקה את פעילות מנוע החיפוש שלה בסין במרץ 2010.