$
חדשות טכנולוגיה

הבאנו אייפד עליכם: נוח ומהנה לשימוש, אך לא כמחשב נייד

"כלכליסט" התנסה במכשיר החדש והנחשק מבית אפל, ומביא את הממצאים מהשטח: חווית הגלישה מרהיבה, אך הקריאה מעייפת. על מקלדת וירטואלית בעברית אפשר בינתיים רק לחלום

עומר כביר ושי ענבל 19:4006.04.10

קל להתייחס בזלזול לאמירה של אפל שלפיה האייפד, מחשב הלוח המדובר של החברה, הוא מכשיר קסום. גם אף אחד מאיתנו לא רצה אייפד, לפחות עד שהחזקנו אותו ביד בפעם הראשונה.

 

"כלכליסט" קיבל לסקירה מקיפה ומעמיקה את אחד הדגמים הראשונים של האייפד שהגיעו לישראל, באדיבות אתר iStore, שבימים אלו פועל מול משרד התקשורת על מנת לקבל רישיון לייבא עצמאית ולמכור את המכשירים בארץ.

  


 

בבדיקה שערכנו גילינו שאפל יצרה מכשיר מהיר, כיפי ומהנה לשימוש, שבאמת צריך להתנסות בו אישית כדי להעריך את מלוא האיכויות שלו. גב המכשיר עשוי אלומיניום, והוא נעים למגע ומהנה לאחיזה. האייפד עצמו די גדול - מסך בגודל 9.7 אינץ' ומשקל של 700 גרם - ולכן לא נוח לשימוש בשתי ידיים. במיוחד כאשר מבקשים לבצע פעולות הדורשות יותר מיד אחת, דוגמת הקלדה. דרך השימוש הנוחה ביותר, לדעתנו, היא כשהמכשיר מונח על הברכיים או יושב במעמד שלו, שניתן לרכישת בנפרד.

 

לאייפד רק חמישה כפתורים: כפתור כיבוי והפעלה, כפתור הבית בתחתית המסך, כפתורי קול בצד שמאל ומעליהם כפתור נעילה, שמונע מהמכשיר לשנות את זווית התצוגה. כל השליטה במכשיר נעשית באמצעות מסך הרב־מגע, כאשר הפעולות העיקריות שתבצעו הינן הקלקה, גרירה וצביטה. מי שמכיר את האייפון ירגיש בבית. מי שלא, ילמד ללא קושי רב. החיישנים של המכשיר מזהים את הזווית בה הוא מוצג ודואגים להתאים אליה את התצוגה.

 

כלכליסט בודק וממליץ כלכליסט בודק וממליץ צילום: אוראל כהן

 

מבחינת המשתמשים הישראלים, התמיכה החלקית בעברית מהווה חיסרון משמעותי. המכשיר כולל אמנם הגדרות אזוריות בעברית ומסוגל להציג עברית ללא קושי, אבל לאייפד אין מקלדת וירטואלית בעברית, דבר שפוגע קשות בשימושיות שלו, ועל כך בהמשך.

 

בנוסף, נכון להיום, משתמשים ישראלים לא זוכים לגישה לחנות האפליקציות של האייפד. ניתן אמנם לסנכרן למכשיר אפליקציות אייפון אוניברסליות שהותאמו לאייפד, אולם אלו יוצגו על חצי מסך בלבד, או מפוקסלות על גבי מסך מלא. במכשיר שעיקר כוחו הוא התקנת אפליקציות מיוחדות מדובר בחיסרון משמעותי ביותר. עם זאת, ישנן דרכים שונות, ולא מסובכות, לדוגמא לפתוח חשבון אייטיונז אמריקאי המקנה גישה לגרסה האמריקאית של חנות האפליקציות.

 

הדפדפן של אפל

 

מי שרגיל להשתמש בדפדפן של האייפון ידע מיד מה לעשות. אבל גם מי שרגיל רק לדפדפנים על מחשבים רגילים לא ידרש לעקומת לימוד חדה במיוחד. דבר אחד יפתיע את שני סוגי המשתמשים - התגובה המהירה של הדפדפן והמהירות שבה הוא טוען עמודים. מדובר באחד הדפדפנים המהירים בשטח, אם לא המהיר שבהם. ממשק הרב־מגע הופך את חווית הגלילה, ההקלקה והזום לטבעית יותר מאשר שימוש בעכבר, ולחיצה פותחת במהירות מסך מיוחד שמציג את כל החלונות הפתוחים בקטן.

 

מנוע החיפוש שמשמש ברירת מחדל הוא גוגל, ובניגוד לאייפון, כאן כולל החיפוש גם הצעות חיפוש באדיבות Google Suggest. ניהול המועדפים נעשה באמצעות חלונית קטנה, כאשר האתר הקטן עדיין מופיע ברקע. פיצ'ר חביב ביותר.

 

חיסרון בולט הינו, כמובן, היעדר פלאש שמונע את האפשרות להציג אתרים רבים, ומציג חלקית אתרים אחרים. עם זאת, לא מעט אתרים יצרו גרסאות מיוחדת לאייפד אשר מתמודדות בהצלחה עם חיסרון זה. מבין האתרים שהותאמו לאייפד ראוי לציון את ג'ימייל, שמציג ממשק חלק, יעיל ונוח לשימוש.

 

בדקנו עבורכם את האייפד בדקנו עבורכם את האייפד צילום: אוראל כהן

  

בדיקת דוא"ל באייפד

 

אפליקציית המייל המובנת דומה מאוד באופייה לזו של האייפון, אך הממשק הותאם למסך הגדול, דבר המאפשר לראות חלקים יותר גדולים מהתכתובות מבלי לגלול ולעבור בין מסכים. בתצוגה אופקית, הרבע השמאלי של המסך הינו סרגל ניווט, שמציג את התיקיות השונות או את המיילים שנמצאים באותה תיקייה, ושאר המסך מוקדש להצגת דבר הדוא"ל שנבחר. בתצוגה אנכית מוצגת רק הודעת הדואר, כאשר לחיצה על הכפתור הרלוונטי מראה את עץ התיקיות.

 

כאן מורגש יותר מכל חסרונה של התמיכה המלאה בעברית. המיילים מוצגים אמנם בצורה תקינה ומיושרים לימין, אך היעדר מקלדת בעברית לא מאפשרת לענות לתכתובות.

 

וידיאו ויוטיוב

 

למכשיר אפליקציית יוטיוב מובנת, והשימוש בה דומה לגלישה באתר עצמו, רק הרבה יותר מהנה. הווידיאו מופיע באיכות מצוינת, במיוחד כשמדובר בסרטוני HD. התמונה חדה וברורה, הפרדת הצבעים גבוהה והצפייה עשירה ומהנה ממש כמו במסך טלוויזיה איכותי.

 

אייפוד ומוסיקה

 

הממשק של אפליקציית ניגון המדיה כמעט זהה לזה של תוכנת אייטיונז למחשב האישי. קל מאוד לנווט בין השירים לפי אלבומים, קטגוריות או אמנים, ואין צורך לזגזג בין מסכים שונים.

 

בדומה לאפליקציית הדוא"ל, חלקו השמאלי של המסך מציג סרגל ניווט ובו רשימות השמעה, פודקאסטים ועוד, וגם את עטיפת האלבום שמתנגן כעת. בראש המסך נמצאים כפתורי השליטה לניגון, ומעבר בין שירים, ובמרכזו הפלייליסט. אחד מהיתרונות החזקים של אפליקציה זו הינה האפשרות ליצור פלייליסטים חדשים, או לסנכרן פלייליסטים קיימים למחשב בבית.

 

אפליקציות לאייפד ו-iTunes

 

בעלי חשבון אייטיונז אמריקאי ייהנו גם מגישה לאפליקציית חנות המדיה iTunes, שמאפשרת רכישת שירים, סרטים וסדרות טלוויזיה והורדתם ישירות למכשיר. גם כאן בולט הדמיון לגרסת ה־PC או המק של חנות המדיה, והדפדוף קל פשוט.

 

השקת האייפד השקת האייפד צילום: בלומברג

  

אפליקציית ה־AppStore היא אחת מיתרונותיו העיקריים של המכשיר, שכן היא מאפשר להוריד יישומים נוספים שמרחיבים משמעותית את יכולתיו. כאמור, הגישה אליה מוגבלת רק לבעלי חשבון אייטיונז אמריקאי, אולם אלו ייהנו, שוב, ממשק נוח ומוכר וממגוון שמכיל כבר כמה אלפי אפליקציות, ורק הולך ועולה.

 

iBooks להמונים

 

אפל מייעדת את אייפד למכשיר לצריכת כל סוגי המדיה, כשהחדשים בהם הינם ספרים ומגזינים. זאת, באמצעות אפליקציית iBooks, שניתנת להורדה ללא עלות מחנות האפליקציות, ובאמצעות חנות הספרים של אפל, iBookStore, שזמינה רק לבעלי חשבון אייטיונז אמריקאי.

 

גם כאן הממשק פשוט וחלק. עם הפעלת האפליקציה מופיע מדף הספרים ועליו הספרים שנרכשו או הורדו עד כה. הקלקה על הספר המבוקש פותחת אותו במסך מלא, בעמוד הראשון או בעמוד האחרון שנקרא. במצב אופקי מוצגים שני עמודים זה לצד זה, כמו בספר רגיל, ובמצב אנכי רק עמוד אחד. התצוגה עצמה מעוצבת על מנת לדמות ספר נייר, והדפדוף מתבצע באמצעות גרירת האצבע. אפשר גם למרקר את הטקסט בשלל צבעים.

 

התצוגה עצמה חדה ונעימה לקריאה, והמילים ברורת ובולטות, כאשר ניתן להגדיל או להקטין את הפונט בהתאם לצורך. המסך הצבעוני מאפשר להציג גם תמונות ואיורים צבעוניים, או מגזינים עשירים. גם כאן איכות הצפייה מוצלחת ומרשימה מאוד. גם בתנאים של תאורה חזקה, למשל בחוץ ביום בהיר, ניתן לקרוא בקלות. אך במקרה שהשמש משתקפת במכשיר, קשה לראות את המוצג על המסך.

 

הקריאה בספרי iBooks נוחה מאוד, אך לאחר זמן ממושך המשקל של האייפד מכביד, ואילו הצפיה במסך הצבעוני והבוהק מעייפת את העיניים, עד שצריך לשנות את הבהירות כדי להמשיך לקרוא.

 

גם קינדל באייפד

 

מלבד ה-iBooks, לאייפד גם אפליקצית קינדל מיוחדת שנבנתה על ידי אמזון. היא אינה מובנית במכשיר, וניתנת להורדה בחינם מחנות האפליקציות. בהיותה חנות מתחרה, היא מאפשרת למשתמשים גישה לכותרים של אמזון. חוויית השימוש באפליקציית הקינדל כיפית וזורמת פחות מזו של יישום ה־iBooks, אך היא עושה את העבודה. בדומה ל־iBooks, גם בה אפשר לסמן פסקאות, להגדיל טקסט, לנווט בתוכן העניינים, ליצור סימניות ועוד.

 

שניים מיתרונותיו של הקינדל הם כתיבת הערות לצד הטקסטים, וסינכרון מיקום הקריאה בין המכשירים - לקינדל אפליקציה למגוון פלטפורמות - אייפון, PC, מק, בלקברי ועוד. כך, אפשר לקרוא את הספר בבית, לצאת החוצה עם האייפד ולהמשיך לקרוא מאותו מקום. בנוסף, עבור הישראלים שהצטיידו באייפד, אמזון היא האלטרנטיבה העדיפה, משום שהחנות שלה זמינה בארץ, וניתן לקנות בה ספרים גם עם כרטיס אשראי של חשבון בנק ישראלי.

 

יישומים נוספים

 

בדומה לאייפון, האייפד עושה שימוש באפליקציות מובנות נוספות, דוגמת גוגל מפות, לוח שנה, רשימות, אנשי קשר ותמונות. אפליקציות אלו אמנם נוחות לשימוש, אבל לא מציגות חידושים משמעותיים מלבד המסך הגדול שמאפשר לעשות בהן שימוש מחשבי יותר.

 

הצד השני של האייפד

 

לאייפד אכן ישנם גם חסרונות. הקלדה על גבי המקלדת הווירטואלית עדיין לא משתווה לנוחות של מקלדת רגילה, והדבר ניכר במיוחד כאשר יש צורך לכתוב מסמכים ארוכים. גם העדר ריבוי משימות מונע ממנו מלהיות תחליף מוצלח למחשב נייד ולשמש ככלי עבודה. לכך יש להוסיף היעדר חריצי USB ושאר כניסות (כמו microSD), שנהוג למצוא במחשבים ניידים, אשר גם הם מגבילים משמעותית את השימוש בו. הדבר היחיד שניתן לעשות הוא לקנות בנפרד מתאם USB שמתחבר לאייפד, ומאפשר להטעין תמונות ממצלמה דיגיטלית.

 

אולם, למרות מגבלותיו הרבות, האייפד הוא עדיין מכשיר נוח ומהנה לשימוש, והממשק החלק והמהיר הוא תענוג צרוף. בתור מכשיר קז'ואל למשתמשים פשוטים, המשמש לצפייה בסרטים, האזנה למוסיקה, קריאת ספרים, משחקים, גלישה ברשת, ניהול תמונות או כתיבת מיילים, מדובר במוצר ללא מתחרים. אם יש לכם את הכסף לזה, בהחלט מדובר בהוצאה שלא תתחרטו עליה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x