דו"ח טכנולוגי: טירוף האייפד
השקת מחשב הלוח של אפל לוותה בהתחרפנות טוטאלית, אתר ההדלפות ויקיליקס חושף כיצד חיילי ארה"ב הרגו עיתונאים בעיראק, באוסטרליה לומדים לעקוף את הצנזורה ולגוגל יש מחשבות שניות על באזז
אם כל ההתרפסויות
אפל הוציאה לשוק בשבת מחשב לוח חדש, בשם אייפד. אם לא שמעתם על זה כנראה שהייתם במתקן חקירות של השב"כ או משהו כזה. העיתונות הכלכלית והטכנולוגית התחרפנה לחלוטין בנושא, והשפריצה מיץ תפוחים לכל עבר. דוגמה מזעזעת במיוחד נרשמה על ידי הוול סטריט ג'ורנל, ששלח כתבת לרחוב, כשהיא מחזיקה בטאבלט כמו הורידה אותה הרגע מהר סיני, ושאלה עוברים ושבים מה הם חושבים עליה.
כנראה שהם לא התרשמו: מהנתונים שפרסמה אפל עולה שבחודש האחרון, כולל ביום ההשקה עצמו, היא מכרה כ-300,000 מכשירים. כלומר, אחרי מסע פרסום שנמשך כבר חצי שנה, ולאחר ששיעבדה את כל העיתונות הטכנולוגית וגייסה אותה לטובת מערכת הפרסום שלה – ולא סתם פרסום, אלא פרסום חינמי – 99.9% מאוכלוסיית ארה"ב לא השתכנעה שהאייפד היא הדבר הטוב ביותר מאז גילוי האש.
אם מסתכלים על הנתונים מקרוב, מתברר שהם כוללים גם מכשירים שאפל מכרה אך עוד לא סיפקה - כאלה שמתחברים לרשת הסלולר בדור השלישי. דיברו הרבה על כך שהאייפד יחליף את הספרים האלקטרוניים; ובכן, מקריאה זהירה בנתונים של אפל – שצריך להתייחס אליהם באותה חשדנות של נתוני יבול החיטה הסובייטיים – עולה שהיא מכרה עד כה כרבע מיליון ספרים. כלומר, פחות מספר למכשיר, אם כי אולי יותר מספר לאדם, כיוון שחלק מהמעריצים קנו יותר ממכשיר אחד.
כמעט כל כלי התקשורת בעולם דיווחו, לפני ההודעה הרשמית של אפל, שהיא מכרה 700,000 מכשירים. זה היה הניחוש של האנליסט המעריץ של אפל, ג'ין מונסטר – שמעתה יוזכר שמו בנשימה אחת עם אלי "סבירות נמוכה" זעירא ויוסיף "לא, היטלר לא יפלוש" סטאלין. לזכותו ייאמר שהוא התנצל והסביר את הטעות. הזכות הזו לא עומדת לשורה ארוכה של עיתונים ברחבי העולם, שפרסמו את המספרים האלה ללא הסתייגות.
אז מי היו הרוכשים? באופן לא מפתיע, יש הטיה כבדה לעבר קהל תסמונת השטוקהולם הקבוע: 74% מהם הם בעלי מק, 66% הם בעלי אייפון. 13% מהם הם בעלי קינדל שחשבו בטעות שהאייפד יהווה לו תחליף. מה חושב האיש מהרחוב על המכשיר? אחד הכתבים של הרג'יסטר החליט לתת את המכשיר לאשתו, שלמרבה ההפתעה משתמשת בגאדג'טים כאמצעי עבודה ולא חפצי סגידה.
המסקנה שלה היתה חד משמעית: מדובר בגאדג'ט מגניב אך חסר תועלת. המכשיר כבד וחלקלק מדי מכדי שאפשר יהיה לקרוא בו בנוחות (הוא שוקל 0.68 קילוגרמים, לעומת הקינדל שלה, ששוקל 0.29 קילוגרמים), קשה להחזיק אותו במרחק קריאה נוח, והוא מתלכלך במהירות. גרוע מכך, פשוט לא מדובר בכלי עבודה – על כל פנים, לא בלי משהו שיחזיק אותו ומקלדת חיצונית. תחליף לפטופ, כפי שהתפייטו מעריצי אפל בתקשורת? עוד לא. על כל פנים, לא מבחינת האדם הפשוט.
כמובן, התקלות האלה אינן התקלות היחידות. כמו האייפון, שהוא פרח עדין ושביר, גם האייפד לא כל כך מצליח לתפקד בתנאי חום – אנשים שהשתמשו בו בשמש, דיווחו שהוא פשוט נכבה ושצריך היה לחכות כשעה עד שדעתו תתקרר. אם מישהו חשב לקחת אותו לחוף, אולי כדאי שיחכה לאחד משני הטאבלטים שעומדת אסוס להוציא השנה, עם שבריר מיחסי הציבור של האייפד ושימושיות רבה יותר. תקלות אחרות שזוהו הן בעיות בקישוריות ה-WiFi שלו, שום דבר רציני בהתחשב בכך שחיבור לרשת זה בעצם כל מה שהוא עושה.
אבל זה בסדר. הצונאמי האדמדם והמתוק שעבר עלינו בסוף השבוע הוא עוד כלום לעומת זה שיגיע כשאפל תציג את המהדורה הרביעית של הסלולרי-שלא-מקבל-שיחות שלה, מחרתיים.
כי האמת גדולה היא, והיא תנצח
יש ארגון חושך שמסוגל להעלים עיתונאים, ולהסתיר את העובדה במשך תקופה ארוכה. אני מדבר, כמובן, על הפנטגון.
סרטון שהודלף לוויקיליקס, אתר ההדלפות העולמי שעושה מדי יום עבודת קודש, מספק הוכחות למה שהרבה אנשים כבר ידעו: טייסים אמריקאים הרגו ביולי 2007 בעיראק עיתונאים של רויטרס. הוא השיג, אלוהים יודע איך, את הסרטון שצולם מתוך מסוקי האפאצ'י שביצעו את הירי, והעלה אותו לרשת. זה היה סרטון שהפנטגון נלחם בשיניים כדי שלא לחשוף; הוא הלך לבית המשפט כדי להתנגד לבקשתה של רויטרס לחשוף את הסרטון. אתמול נאלצו להודות שם בחריקת שיניים שמדובר בסרטון אותנטי.
הפנטגון טען להגנתו שהמסוקים שלו בסך הכל סיירו בשכונה עוינת בבגדד, כשלפתע נתקלו בקבוצה של מקומיים חמושים בקלשונים, כלומר מזרקים, כלומר שלל כלי נשק אוטומטיים ומפחידים נורא. הטייסים האמיצים נאלצו להגן על חייהם ולפתוח באש תותחי 30 מילימטר על המיליציה המסוכנת הזו, שרצוי לציין שהטייסים לא ידעו שאיננה נושאת עליה חגורות נפץ.
הסרטון מראה, בלשון המעטה, שזה לא המצב. אף אחד לא יורה על הטייסים, והם רודפים בששון אחרי אנשים המנסים להימלט, ביניהם כתבי רויטרס, וטובחים בהם. לא פלא שהפנטגון רצה להכריז על וויקיליקס כמטרה לחיסול כבר ב-2008. המידע, נזכיר, מגיע לוויקיליקס מאנשים שיש להם גישה אליו, קרי חיילים עם מצפון. בישראל יש מי שדואג שתקלה כזו לא תקרה.
באזז אוף
זוכרים את בלגן הבאזז של גוגל? השירות החברתי שנכפה על משתמשי ג'ימייל ושלח את הפרטיות שלהם לכל הרוחות? כן, אני יודע: זה היה לפני חודשיים. אבל מסתבר שהקונגרס האמריקאי לא שכח, והוא התחיל לחקור את הנושא.
גוגל צריכה עוד חקירה נגדה כמו עוד חור בראש – היא נחקרת בארה"ב בפרשת עסקת הספרים שלה ובאירופה בחשד שהיא מונופול, בעבר הזהיר אותה משרד המשפטים האמריקאי שהוא על סף הכרזה עליה כמונופול, וכעת הוא בולם את רכישת חברת הפרסום בסלולר AdMob – ועל כן היא הודיעה שהיא תשפר את הפרטיות בבאזז.
אם אתם עדיין משתמשים בגוגל באזז, החברה תפנה אליכם בקרוב ותסביר לכם את כל הסכנות הנובעות מכך, ותעניק לכם מדריך מפורט לאיך לנטרל את נטייתכם לחלוק מידע שאתם לא צריכים לחלוק עם העולם (ואיתה). המדריך, לאלו ממשתמשי באזז הצעירים שסבורים שקריאה היא משהו של הדור הקודם, ילווה גם בסרטון וידיאו.
קשישי אוסטרליה נלחמים בצנזורה
האוסטרלים מתגאים בכך שהם עם קטן אבל נחוש ועצמאי, שעובד קשה וחוגג עוד יותר קשה, ושלא ממש זקוק להנחיות ממשלתיות איך לחיות. בניגוד לכל מיני רפובליקות ים תיכוניות, הציבור האוסטרלי לא קונה את התפיסה שהממשלה יודעת יותר טוב ממנו מה הוא צריך לדעת. הנושא, כמובן, הוא ניסיונה של הממשלה האוסטרלית לצנזר את הרשת, שכבר דובר בו רבות כאן.
אחד התחומים שהממשלה לא חושבת שהאזרחים צריכים לדעת עליו הוא המתת החסד, או אאותנסיה בלעז. זה מפחיד, עלול לגרום להם למחשבות בלתי אופטימיות, ובמקרים חריגים עשוי להביא אותם למחשבה שחייהם הם רכושם ושזכותם לעשות בהם כרצונם. אי לכך ובהתאם לזאת, הממשלה מתכוונת להכניס את אתרי המתת החסד לרשימה שמכונה בלשונה האורווליאנית "בלתי מסווגת", כשהמשמעות היא "חסומה".
קשישי אוסטרליה מסרבים להתרשם: יש כבר קורסים מיוחדים שמסבירים להם כיצד לעקוף את האח הגדול ולהגיע למידע שהם זקוקים לו. פאמלה לזמבי, בת 82, ניצחה את הסרטן ואומרת ש"עכשיו אני חיה על זמן שאול ואני יכולה להרשות לעצמי לחיות חיים מסוכנים". היא כבר סעדה ארבעה ידידים וקרובים גוססים, והגיעה למסקנה שגסיסה ארוכה היא לא בשבילה – והיא לא תיתן לממשלה שהיא מממנת להחליט בשבילה.
קצרצרים
הטור הזה משמיץ את גוגל בכל הזדמנות סבירה, ובאופן כללי מסרב לקבל בסבר פנים יפות את שליטי-העל החדשים שלנו. אבל, כפי שכמעט שאל כבר איוב, הגם את הרע נקבל מדי אלוהים ואת הטוב לא נקבל? גוגל שמה לב שהרבה מאד אנשים מקישים מילה אחת מבשרת רעות – "התאבדות" – למנוע החיפוש שלה. אז במקום לעשות את הדבר האלגוריתמי ולתת להם גישה מהירה לדרך החוצה, היא בחרה לשם שינוי בדרך האנושית והלא רווחית והקישור הראשון הוא לקו חם למניעת התאבדות. אם אתם חושבים שהגיע הזמן להפסיק את הטרגדי-קומדיה של קיומכם, לא שאני שופט, עשו לעצמכם וליקיריכם טובה וקראו קודם כל את זה.
מצד שני, עובדי גוגל ידועים בנאמנותם לחברה שלהם, וברנש לא סימפטי אחד – שכבר הוזכר בסעיף הראשון בטור – אמר דברים שליליים מאוד על גוגל לאחרונה. הוא צדק, כמובן, אבל זה לא הנושא: בגוגל ערכו תחרות "הטבלה" – ניסיון להטביע קלות באמצעות הטחת כדור – של עובד גוגל שלרוע מזלו נראה כמו מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס.
אתר המלצות הגולשים yelp נאלץ להגיב לשורת הביקורות החריפה עליו, שהגיעה לשיאה בתביעה ייצוגית, וכעת הוא מנסה להתאים את עצמו למצב ומסיר את אחד הפיצ'רים היותר ידועים לשמצה שלו – נכונותו להעלים ביקורות שליליות תמורת מצלצלים. השיטה של yelp היתה לאפשר – או אולי אפילו לכתוב – כמה ביקורות שליליות, ואז להתקשר לבעל העסק האומלל ולהציע לו להסיר את הביקורות הללו תמורת כמה מאות דולרים של "פרסום". קצת מזכיר את מכבי האש הראשונים בהיסטוריה, אלה של רומא, שהיו בבעלותם של אוליגרכים: שריפה מסתורית היתה פורצת, האוליגרך היה מגיע למקום, משתתף בצערו של בעל הנכס על נכסיו העולים בעשן, קונה את המקום בזיל הזול – והופ, מכבי האש, שבמקרה הוכנו מראש, היו מסתערים ומכבים את השריפה בחריצות. כל הדרכים, למרבה הצער, מובילות מרומא.
זוג התאומים המיותר טיילר וקמרון ווִינֱקֵלבוֹס, ההם שקיבלו ממארק צוקרברג 65 מיליון דולר כדי שיפסיקו לספר איך הוא גנב את המיזם שלהם, רוצים עוד. הם כנראה לא יקבלו, כי הם כבר חתמו על עסקה עם פייסבוק, אבל הם מייללים שעורכי הדין שתו למעשה את כל המזומנים שבעסקה – 20 מיליון דולר – והם נתקעו עם מניות פייסבוק שאפילו אי אפשר לסחור בהן. אגב, אם היו ספקות באשר לכך שצוקרברג עבד עליהם, הם התפוגגו, לאחר שמסרון מיידי אומלל ששלח צוקרברג ל"חבר" כלשהו – חברים לא מדליפים מידע אישי לעיתונים – חשף כיצד הוא תכנן לדפוק אותם מלכתחילה. אבל הוא מיליארדר של נייר עכשיו, אז כנראה שאנחנו לא אמורים לדבר על זה.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"