$
חדשות טכנולוגיה

אייפד בערבון מוגבל

האייפד ישנה את חוויית השימוש במחשבים, בספרים ובטלוויזיה - כל עוד היא תיעשה בדרכו של סטיב ג'ובס. "המחיר יהיה ויתור על החופש לבחור", מזהירים מומחים

דניאל ליונס, ניוזוויק 14:3001.04.10

מה הסיפור הגדול סביב האייפד של אפל, שמגיע לחנויות כשאחריו שובל של התרגשות שלא נראה כמותו מאז השקת האייפון? התשובה הפשוטה היא שהאייפד הוא של אפל. אנחנו תמיד מצפים לדברים גדולים מאפל, כי בראשה עומד סטיב ג'ובס, שהמוסך שלו בקליפורניה נחשב למקום לידתו של המחשב האישי ב־1976. מאז, ג'ובס שינה את פני עולם המחשבים בייצור מכשירים שאנשים פשוט נהנים להשתמש בהם. הוא שינה את תעשיית הסרטים, רכש את פיקסר וקידם את עידן האנימציה הממוחשבת, הוביל השתלטות על תעשיית המוזיקה עם האייפוד וחנות המוזיקה iTunes, ואז גם הביא את האייפון. גם שלוש שנים לאחר ההשקה, אף מכשיר טלפון אחר לא משתווה לו.

 

קסם המערכת הסגורה

 

ג'ובס הוא פרפקציוניסט בלתי נלאה. החברה שלו יוצרת מכשירים מעוצבים להפליא עד כדי כך שהם שינו את התפיסות שלנו לגבי הדרך שבה החפצים סביבנו צריכים לעבוד. יש לו יכולת בלתי נתפסת לייצר גאדג'טים שלא ידענו שאנחנו צריכים, אבל כבר עכשיו לא יכולים לחיות בלעדיהם. האייפד הוא פרויקט אישי שעליו עבד במשך שנים, ככל הנראה אפילו בתקופה שבה החלים מהשתלת כבד. ג'ובס מכנה אותו "מכשיר קסום ומהפכני", וכנראה סיפר למקורביו שהוא הדבר החשוב ביותר שעשה בחייו.

 

המכשיר הקטן הזה הוא דוגמה נוספת לנכונותו של ג'ובס לכופף את האתוס של עמק הסיליקון לרצונו שלו. האינטרנט אמור להיות חגיגה של חופש ובחירה - ואז מגיע ג'ובס עם רשת שהיא למעשה מערכת סגורה לחלוטין. לא רק שאפל מוכרת לנו את המכשיר, היא גם מפעילה את החנות היחידה בעולם שמוכרת את התוכנה שמתאימה לו. לטענת ג'ובס, השליטה ההדוקה הזו מאפשרת לאפל ליצור חוויית משתמש מתמשכת יותר. החשבון באייטיונז, למשל, מאחסן את פרטי כרטיס האשראי של הלקוח ומקל על תהליך הקנייה. נזכרתם בשיר ישן ואהוב? היכנסו לאייטיונז, שלמו והקשיבו לו. אני עושה זאת באייפון, וכנראה אבצע רכישות גדולות יותר - ספרים, סרטים וסדרות טלוויזיה - עבור האייפד שלי. למעשה, מערכת סגורה עשויה להיות הדרך היחידה להעברת חוויית הזן הטכנולוגית שאפל הפכה לידועה בזכותה.

 

תכנים חד־פעמיים

 

אז על מה אנחנו מוותרים? אי אפשר להתקין דפדפני אינטרנט, חוץ מספארי, שמייצרת אפל, ואי אפשר לנגן סרטים שנוצרו בתוכנת פלאש של אדובי, הנמצאת בשימוש 75% מכלל הסרטונים שמועלים לרשת. ג'ובס אמנם אומר שפלאש הוא בעייתי, אך חסימת אתרים מבוססי פלאש יוצרת סיבה נוספת לקנות תכנים באייטיונז ולא במקום אחר.

 

כל התכנים שרוכשים באייטיונז מגיעים בתוכנה מוצפנת, כך שהיא פועלת רק במכשירי אפל. אם בשלב מסוים תהיו מעוניינים לרכוש מכשיר של חברה אחרת - גאדג'ט חדש, מהיר ומלהיב יותר, שאנחנו עדיין לא יכולים אפילו לפנטז עליו - לא תוכלו להעביר את התכנים של אפל איתכם. "זוהי דרך מסוכנת ללכת בה", מזהיר ג'ונתן זיטריין, פרופסור בפקולטה למשפטים של הרווארד ואחד ממייסדי מרכז ברקמן לאינטרנט ולחברה. "המחיר הוא ויתור על החופש לבחור באיזה קוד להשתמש ובאילו תכנים לצפות", הוא מסביר. " ובסופו של דבר החשש הוא שנוקסם מפלטפורמות שפשוט יתגלו כלא מתאימות לנו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x