$
מוסף פסח 2010

לצלם תמונה מושלמת

ד"ר ענת לוין ממכון ויצמן מפתחת את העדשה שתשנה את פני הצילום הדיגיטלי

כתב כלכליסט 11:2428.03.10

ד"ר ענת לוין, מכון ויצמן

תחום: מתמטיקה שימושית ומדעי המחשב

השכלה: דוקטורט במתמטיקה ומדעי המחשב באוניברסיטה העברית, פוסט דוקטורט בנושא צילום חישובי ב־MIT בארה"ב

פרסים ומענקי מחקר: נבחרה לאחת מ־35 הממציאים הצעירים המצטיינים ל־2009 של MIT" "Technology Review ולאחת מעשרת המדענים המובילים בתחום הבינה המלאכותית של כתב העת "IEEE – Intelligent System Magazine"

 

לפני עשר שנים, כשד"ר ענת לוין עוד היתה סטודנטית לתואר ראשון במדעי המחשב באוניברסיטה העברית, היא קנתה את המצלמה הדיגיטלית הראשונה שלה. "לא כתחביב. אני לא מצלמת הרבה. זה היה במסגרת קורסים שלמדתי על תמונות ממוחשבות באוניברסיטה", היא מספרת. חיידק הצילום מעולם לא תפס אותה, אבל האפשרויות שטמונות בצילום הדיגיטלי העסיקו אותה יותר ויותר - מאז התואר הראשון, דרך לימודי הפוסט־דוקטורט שלה במכון MIT האמריקאי, ועד היום, לאחר שוויתרה על הצעות להישאר בארה"ב וחזרה ארצה, למכון ויצמן.

 

לוין. "העדשה הזאת תאפשר לַצלם לעשות יותר דברים וביתר קלות. אם אפשר, למה לא?" לוין. "העדשה הזאת תאפשר לַצלם לעשות יותר דברים וביתר קלות. אם אפשר, למה לא?" צילום: עמית שעל

 

חיישן הצילום האלקטרוני שונה לחלוטין מהפילם הישן, מסבירה לוין, אולם כיום המצלמות הדיגיטליות מתוכננות לפי העקרונות של מצלמות הפילם הישנות. אם פוטנציאל הצילום הדיגיטלי ינוצל כהלכה, מצלמות יוכלו לבצע דברים שלא היו אפשריים בעבר: הן יוכלו לצלם תאים מיקרוסקופיים בפירוט כשל דיוקן אנושי, יפיקו צילומי לילה חדים כצילומים שנעשו ביום ואף יוכלו להפיק צילומים שיעובדו לתמונת תלת־ממד מדויקת ומפורטת. האתגר הנוכחי של לוין הוא ליצור טכנולוגיה שתאפשר להפיק תמונות חדות וברורות גם בתנאים פיזיים בעייתיים — רעידות, תנועה, תאורה וגודל זעיר מדי. הטכנולוגיה שלוין מפתחת היא עדשה שתורכב ממקטעים זעירים רבים בעלי אורכי מיקוד שונים, ושתוכל לסנן חלק מקרני האור, לפי הצורך. אלה, יחד עם האלגוריתם המתמטי שאותו היא מפתחת במקביל, יוכלו להפיק תמונות חדות גם כשהצילום נעשה ללא פוקוס. "הרבה מהפתרונות האלה קיימים, אבל רחוקים מלהיות מושלמים, ונחוץ מחקר שחוזר ליסודות".

 

"המחקר של ד"ר לוין יוכל לאפשר בעתיד דברים כגון יצירת צילומים תלת־ממדיים שבהם יהיה אפשר לקבל עומק בכל אחת מהנקודות שצולמו, דבר שעשויות להיות לו בעתיד אפליקציות צבאיות ורפואיות מתקדמות", אומר פרופ' רונן בצרי מהמחלקה למדעי המחשב ולמתמטיקה שימושית במכון ויצמן. "יש ערך רב ליכולתה של לוין לתרגם אנליזה וניתוח מתמטי ליצירת חומרה ותוכנה שלא היו קיימות בעבר".

 

חברים ובני משפחה מתייעצים איתך לגבי צילום?

לוין: "לא כל כך. אני לא חושבת שבזה יש לי מה לתרום. אם אני מתכננת מערכת שמזיזה את העדשה תוך כדי צילום, אין לחברים שלי מה לעשות בזה".

 

האם ייתכן שהטכנולוגיה שאת מפתחת תקטין את תפקידו של הצלם המקצועי?

לוין: "בכלל לא. העדשה הזאת לא תוכל להחליף את החוכמה של הצלם. היא רק תחסוך את הקשיים הטכניים, ותאפשר לו לעשות יותר דברים ובקלות. אם אפשר, למה לא?".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x