$
אינטרנט

הכדור אצל סין: התרחישים האפשריים להמשך העימות עם גוגל

אחרי יותר מחודשיים של איומים וחיכוכים הפסיקה גוגל סופית את הצנזורה על החיפוש בסין. לממשל הסיני יש עתה שלוש ברירות: להבליג, לפצוח במלחמת התשה או לבעוט את ענקית האינטרנט מהמדינה

עומר כביר 14:0024.03.10

בחודשיים וקצת שחלפו מאז הבטיחה גוגל להפסיק לצנזר את תוצאות מנוע החיפוש שלה בסין בעקבות התקפה רחבת היקף על התשתיות שלה - ספגה ענקית הטכנולוגיה ביקורות שליליות לא מעטות. רבים האשימו אותה שהיא פועלת ממניעים כספיים ואינטרסנטיים, טענו שמדובר בתרגיל יחסי ציבור והעריכו שלחברה אין שום כוונה להסתבך עם הממשל הסיני. שלשום הוכיחה גוגל שהיא לא רק מבטיחה אלא גם עומדת מאחורי המילה שלה.

 

ביום שני בלילה הפסיקה גוגל, בפועל, לצנזר את תוצאות החיפוש לגולשים הסינים שמשתמשים בשירותיה. מעתה, הגולשים בגרסה הסינית של גוגל (בכתובת google.cn) מנותבים לכתובת ההונג-קונגית של החברה (google.com.hk), שם הם יכולים לצפות בתוצאות חיפוש לא מצונזרות. כל השירותים מסופקים לגולשים משרתי גוגל בהונג קונג, ובכך מנצלת גוגל מעין פרצה בחוק המאפשרת לה לספק בעקיפין שירותים לא מצונזרים בסין (ר' מסגרת).

 

אף שתוצאות החיפוש עצמן כבר אינן מצונזרות בגוגל, רבים מהאתרים שמופיעים בהן עדיין אינם נגישים לגולשים הסינים. זאת בשל פרויקט סינון האתרים הממשלתי המכונה "חומת האש הסינית הגדולה". כך, למשל, גולשים מסין שיחפשו בגוגל את הביטויים "כיכר טיאנאנמן" או "הטבח בכיכר טיאנאנמן" יזכו אמנם לצפות ברשימת תוצאות ארוכה - בניגוד למצב בעבר שבו לא היו תוצאות כלל - אך הקלקה על רבים מהלינקים הללו עדיין לא תציג את האתר המבוקש.

 

המשא ומתן נכשל

 

מייסד גוגל, סרגיי ברין. הכל מתחיל בילדות מייסד גוגל, סרגיי ברין. הכל מתחיל בילדות צילום: יותם פרום

ההחלטה של גוגל באה אחרי יותר מחודשיים של מגעים עם ממשלת סין בניסיון להגיע לפשרה. לכל אורך הדרך זכתה גוגל לגיבוי מצד ממשלת ארצות הברית, ובפרט ממזכירת המדינה הילארי קלינטון, שאף דרשה מסין הסברים על התקיפה נגד שירותי גוגל. נציגי הממשל הסיני, מצדם, סירבו להתכופף. כך, למשל, הכחיש שר החוץ הסיני יאנג ג'ה צ'י שמדינתו קשורה להתקפות על גוגל, והתעקש שמדינות זרות חייבות לציית לחוקי סין ולפעול בהתאם לאינטרסים הסיניים.

 

הצעד האחרון של גוגל הוא לפיכך חד-צדדי, וכבר ספג גינויים תקיפים מצד ממשלת סין. "המהלך מוטעה לגמרי", אמר גורם סיני רשמי. "אנחנו מתנגדים ללא פשרות לפוליטיזציה של נושאים מסחריים, ומביעים את חוסר שביעות רצוננו וכעסנו על ההתנהגות וההאשמות הלא הגיוניות של גוגל". הבית הלבן, מצדו, הביע אכזבה על כך שגוגל וסין לא הצליחו להסכים על פשרה שתסיים את הפרשה.

 

הכוח הדוחף של גוגל במהלכים אלה הוא ככל הנראה סרגיי ברין, ממייסדי החברה. בראיון ל"ניו יורק טיימס" אתמול הסביר ברין שמעשיו מושפעים מילדותו תחת השלטון הטוטליטארי של ברית המועצות. "הדבר עיצב את השקפותיי וחלק מהשקפות החברה", אמר. "אנחנו מקווים שהשירות מהונג קונג יישאר זמין לכלל תושבי הסין, אבל זה עוד לא סוף הסיפור". דבריו של ברין לא יכולים להיות מדויקים יותר. לא רק שהפרשה רחוקה מלהסתיים, נראה כי רק עכשיו היא תתחיל להסתעף.

 

אז מה עכשיו?

 

התסריט האפשרי הראשון הוא שסין תוותר לגוגל ותהפוך את המצב שנוצר לסטטוס-קוו. לצערם של הגולשים בסין, זו לא נראית אפשרות סבירה במיוחד. ההצהרות התקיפות מצד ממשלת סין והעובדה שגוגל צריכה את סין (בהיותה אחד השווקים בעלי הצמיחה הגבוהה בעולם) הרבה יותר משסין צריכה את גוגל - כמעט לא משאירות מקום לספק: מעצמת העל לא תבליג ולא תעבור על הנושא בשתיקה.

 

סין יכולה לנקוט צעד קיצוני כמו חיסול מיידי של הנוכחות של גוגל בסין: סגירה מוחלטת של מרכז המחקר והפיתוח של גוגל במדינה, הפסקת הפעילות של צוותי המכירות ואולי אף סגירת שרתי החברה בהונג קונג. מהלך כזה לא רק ישמור על הכבוד הסיני, אלא גם ישמש תמרור אזהרה ברור לכל החברות הזרות שפועלות בסין: איתנו לא מסתבכים ולא מתחכמים. חברות אלו, שזקוקות נואשות לשוק הסיני מאותה סיבה שגוגל זקוקה לו, יהססו מאוד להפר את ההוראות של המשטר המקומי.

 

מטה גוגל בסין. ייסגר? מטה גוגל בסין. ייסגר? צילום: בלומברג

 

עם זאת, מהלך שכזה עלול להכניס את סין לתסבוכת מדינית-פוליטית עם ארה"ב, וייתכן שגם עם האו"ם ומדינות נוספות. סין אמנם לא חששה בעבר מתסבוכות בינלאומיות ולא היססה לבצע מהלכים שהקימו עליה את הקהילה הבינלאומית (דיכוי אלים של מהומות בטיבט, למשל), אך מהלכים אלה בוצעו, לתפיסתה של סין, כדי לקדם את טובתה. במקרה זה, מדובר בכאב ראש שלסין אין צורך בו, ולו רק מכיוון שעומדות בפניה אפשרויות פעולה טובות יותר.

 

לא רוצה להסתבך

 

סביר יותר שסין פשוט תחסום את הגישה של אזרחיה לשירותים שגוגל מספקת מהונג קונג, ולא תסגור את שרתיה. בכך היא תחזיר שוב את הכדור למגרש של גוגל. לפי כמה דיווחים, כבר אתמול חלק מהגולשים בסין לא יכלו לגשת לשירותי גוגל. לפי דיווחים אחרים, חלק מהחיפושים של שאילתות בעייתיות מחזירים הודעת שגיאה. אם העולם יבקר אותה על מהלך מעין זה תוכל סין לטעון כי היא מבקשת להגן על האזרחים הסינים מחשיפה לחומרי פורנו ותועבה - ההסבר הקבוע שסין מספקת לצנזורים שונים שהיא מבצעת.

 

במקביל, יכולה סין לבחור בשיטת ההתשה: להצר את צעדיה של גוגל במדינה ולהקשות עליה להפעיל את צוותי המכירות ומרכז המחקר והפיתוח שלה. זאת, למשל, באמצעות הערמת קשיים ביורוקרטיים רבים על הפעילות השוטפת של גוגל בסין, ואולי אף דרך הגבלת זכויותיהם של עובדי החברה. סימנים לכך כבר מתחילים להתגבש. לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס" אתמול, חברת הסלולר הגדולה בסין, China Mobile, תבטל עסקה עם גוגל שלפיה מנוע החיפוש שלה ייהפך לעמוד הבית בדפדפנים הסלולריים שלה. China Unicom, חברת הסלולר השנייה בגודלה בסין, עתידה להודיע גם היא על הפסקת הפיתוח של טלפון סלולרי מבוסס אנדרואיד, מערכת ההפעלה שמפותחת על ידי גוגל.

 

מהלכים אלה ואחרים עשויים להביא את גוגל, בסופו של דבר, להכריז בעצמה על הפסקה טוטאלית של פעילותה במדינה, בעוד שסין תוכל לטעון לפעילות חוקית ולגיטימית, ולהתחמק מביקורות חריפות ברחבי העולם. אם סין אף תתזמן את המהלך לתקופה שבה ארה"ב תהיה שקועה בענייניה הפנימיים - כמו הבחירות לקונגרס ולסנאט שיתקיימו בנובמבר הקרוב - תהיה ביקורת זו מצומצמת אף יותר.

 

מה שבטוח הוא שבתקופה הקרובה אנו עתידים לחזות במאבק שעלול לגרור אליו מדינות מערביות נוספות וגופים בינלאומיים כמו האו"ם. סכסוף בינלאומי חריף על תוצאות במנוע חיפוש ברשת כבר לא נראה כמו תסריט דמיוני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x