מסמכי תביעת ויאקום-יוטיוב נחשפים; חשד להתנהלות בעייתית של שני הצדדים
המסמכים נחשפו על ידי בית המשפט, ומגלים חשדות לפיהם מייסדי יוטיוב עסקו במתכוון בהפרת זכויות יוצרים, וכי ויאקום זייפה העלאת סרטונים גנובים של תוכניותיה לאתר
בימים אלו מנהלת ויאקום, שמחזיקה בין השאר באולפן הסרטים פרמאונט וברשת ערוצי הטלוויזיה MTV Networks, תביעת פיצויים בסך מיליארד דולר נגד אתר יוטיוב, שנמצא בבעלות גוגל. התביעה, שהוגשה ב-2007, לאחר רכישת האתר, טוענת שהאתר הפר את זכויות היוצרים של ויאקום בעקבות הופעת פרקים מלאים מהתוכניות שלה, ביניהן "The Daily Show" ו-"The Colbert Report" ביוטיוב.
בסוף השבוע חשף בית המשפט את המסמכים שהגיש כל אחד מהצדדים להוכחת טענותיו, ואלו חושפים האשמות הדדיות קשות על התנהלות בעייתית בקרב שני המעורבים בתיק.
מסמכי יוטיוב: ויאקום העלתה סרטונים לאתר, ולאחר מכן התלוננה על הפרת זכויות יוצרים
מסמכים שהוגשו על ידי יוטיוב, חושפים שוויאקום ניסתה לרכוש את האתר לפני הגשת התביעה. לפי המסמכים, ביולי 2006 פעלה חטיבת MTV Networks לרכישת אתר שיתוף המדיה. "אנחנו מאמינים שרכישת יוטיוב תהיה מהלך מהפכני שמיד יהפוך אותנו לספקי הווידיאו המובילים בעולם המקוון", נטען בסקירה שהכין אדם קהאן, סגן נשיא בכיר ב-MTV Networks, שהזהיר גם מפני האפשרות שהאתר ייפול לידי תאגיד ניוז-קורפ המתחרה.
באוקטובר 2006, זמן קצר לפני שגוגל רכשה את יוטיוב תמורת 1.7 מיליארד דולר, פנה קהאן לגוגל בהצעה לרכוש את האתר במשותף, הצעה שנדחתה על ידי ענקית הטכנולוגיה. חודשים ספורים לאחר הרכישה הציעה גוגל לשלם לוויאקום 590 מיליון דולר בעבור הזכות להציג את התכנים שלה באתר, ואולם זו סירבה להצעה ובחרה להגיש את תביעת הפיצויים במקום.
אחת הטענות המעניינות ביותר שנחשפו הינה זו שחלק מטענות הפרת זכויות היוצרים של וויאקום מבוססות על חומרים שהיא עצמה העלתה לאתר. לטענת יוטיוב, ענקית המדיה עיבדה תוכן שלה על מנת שיראה גנוב, העלתה אותו ליוטיוב, ואז דיווחה על הפרת זכויות יוצרים.
לטענת יוטיוב, ויאקום שכרה 18 סוכניות שיווק על מנת לעלות תוכן לאתר תוך שימוש בזהויות מזוייפות. סוכנויות אלו אף שלחו עובדים לאתרים חיצוניים, על מנת לעלות סרטונים ממחשבים שלא ניתן לקשר לוויאקום. מאמצים אלה היו כה מוצלחים, שאפילו עובדי החברה לא יכלו לזהות את הסרטונים המדוברים, ודרשו את הסרתם. חלק מסרטונים אלו היוו, לטענת יוטיוב, את הבסיס לתביעה.
בפוסט שפורסם בבלוג הרשמי של יוטיוב מוסיף היועץ המשפטי של החברה שבמקרים אחרים לא פעלה ויאקום להורדת סרטונים שהעלו גולשים, ושבכירים בחברה אף המליצו להשאיר באתר סרטונים מתוכניות מסויימות.
מסמכי ויאקום: ציטוטים מפלילים של מייסדי יוטיוב
גם אתר שיתוף הווידיאו לא יוצא נקי מהקרב המשפטי. הנהלת יוטיוב נוהגת לטעון שהיא עושה את מרב המאמצים על מנת למנוע הפרת זכויות יוצרים. ואולם, תכתובת אימיילים בין מיסדיי האתר - צ'אד הארלי, סטיב צ'ן וג'אווד כרים - שהגיעו לידי ויאקום והוגשו לבית המשפט, חושפות תמונה אחרת לגמרי.
ביולי 2005 כתב צ'ן לכרים: "ג'אווד, בבקשה תפסיק לעלות תוכן גנוב לאתר. יהיה לנו מאוד קשה לטעון שאנחנו לא אחראים להפרת זכויות יוצרים באתר כי לא אנחנו העלנו את התוכן, כשאחד מהמייסדים גונב בבוטות תוכן מאתרים אחרים ומנסה לגרום לכולם לראות אותו". בתגובה לטענה זו נמסר מיוטיוב שהתוכן המדובר הינו כמה סרטוני תעופה שהסתובבו ברשת, ושאין קשר בין תכתובת זו להפרת זכויות יוצרים של חברות מדיה.
גם צ'ן עצמו לא טמן ידו בצלחת, ובאימייל מאותו חודש המתייחס לקליפ מסויים כתב "תגנבו אותו!". כשהארלי שאל האם הוא רוצה לגנוב סרטים, צ'ן השיב: "הָא-הָא כן. או משהו כזה".
בתוך כך, נודע כי גם בגוגל היו חששות מבעיות זכויות יוצרים ביוטיוב לפני הרכישה. במסמך פנימי אשר הגיע לידי ויאקום טוען בכיר בענקית הטכנולוגיה שאתר שיתוף עם הווידיאו הוא "גורם מרדני המאפשר גניבת תוכן", ומזהיר שהאתר נתמך אך ורק על ידי תוכן פיראטי.