$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: ה-FBI רוצה להיות חבר שלכם בפייסבוק

סוכנויות ביון אמריקאיות מפעילות מתחזים ברשתות חברתיות - בניגוד לתנאי השימוש בהן, אוסטרליה מפגינה היעדר חוש הומור ומצנזרת אתר סאטירי, שביתה משונה באתר איסלמיסטי, וחוק שלוש העבירות בבריטניה מגיע לשלב הסופי

יוסי גורביץ 13:0017.03.10

"החוקים הם רשת לדגיגונים"

 

כך אמר פעם פילוסוף יווני קדום, שנזף בסולון האתונאי על הרפורמות החוקיות שלו. החוקים, אמר, יעצרו את החלשים שבבני האדם - החזקים יתעלמו מהם ויעשו כרצונם.

 

מסמך פנימי של משרד המשפטים האמריקאי (PDF) שחשף לאחרונה ארגון זכויות הגולשים ה-EFF, מעיד שסוכני ביון אמריקאים מה-FBI וגופים אחרים פותחים לעצמם פרופילים מזויפים בפייסבוק, מייספייס, טוויטר ושאר ירקות חברתיות, במטרה להפיל בפח אזרחים לא ממש תמימים. לכאורה, שום דבר חדש: מבצע העוקץ המתועד הראשון בוצע ברומא בשנת 63 לפני הספירה, כחלק מתמרוניו של הקונסול קיקרו נגד מה שתואר כקשר הגדול של קטילינה.
סמל ה-FBI. מה שמותר להם, אסור לאחרים סמל ה-FBI. מה שמותר להם, אסור לאחרים

 

יש בעיה אחת: לפני שנתיים גררה הממשלה הפדרלית את לורי דרו לבית המשפט באשמה של התחזות ויצירת פרופיל מזויף במייספייס, ששימש אותה להביא להתאבדותה של ילדה בת 14, מייגן מאיירס. חבר המושבעים הרשיע את דרו בחלק מהעבירות, אבל השופט הפך את ההחלטה, ובצדק: אם הפרת חוזה שימוש תהפוך לעבירה פלילית, מיליוני אנשים יהפכו לפושעים.

 

אבל אותה הממשלה עצמה שלחה את סוכניה להתחזות לאנשים אחרים – תוך הפרת תנאי השימוש של הרשתות החברתיות. המסמך הפנימי של משרד המשפטים אפילו מעלה את השאלה: "האם הפרת תנאי שימוש על ידי סוכנים היא 'פעולה פלילית'?" הוא מעלה את השאלה, אבל אינו עונה עליה. כנראה שמחבר המסמך ידע למה.

 

מלחמתה של אוסטרליה בגסות הרוח

 

יש אתר ואנציקלופדיה דרמטיקה שמו, הבנוי כחיקוי לגלגני וארסי לוויקיפדיה. אנציקלופדיה דרמטיקה ידועה בכך שהיא חסרת כל מעצורים בכתיבתה, שיש המוצאים אותה שנונה. האתר פועל מארה"ב, מופעל על ידי אוסטרלי בדימוס, והוא הצליח להסתכסך קשות עם מולדת הקנגרו.

 

ועדת זכויות האדם האוסטרלית מאיימת בפעולה משפטית כנגד האתר, משום שהוא כולל הערות שנחשבות לגזעניות על האבורג'ינים, הילידים האוסטרלים. אני מוצא שמדובר בסאטירה ברורה למדי, אבל לפחות 20 אבוריג'ינים התלוננו.

 

הלשכה המקומית של ה-EFF, הגוף שאמור להגן על זכות הביטוי, התרפסה קלות בפני הרשויות והתלוננה שהניסיון לסתום את פי האתר יוביל ל"אפקט סטרייסנד" – כלומר, חשיפה רחבה יותר לתוכן הפוגעני המופיע באתר. יש לציין שהם צודקים לגמרי, אבל קו ההגנה שלהם היה אמור להיות הרבה יותר תוקפני.

 

הקו הזה שמור למנהל האתר, ג'וזף אוורס, שהודיע בעליצות לממשלה האוסטרלית שהוא חי עכשיו בארה"ב, שהוא מוגן על ידי התיקון הראשון לחוקה, ושהוא לא מתכוון לצנזר את היצירה שלו, משוש חייו. לטענתו, הערך על האבוריג'ינים נכתב על ידי אבוריג'ינים, שלועגים לשנאה כלפיהם כפי שהדמות בוראט לועגת לאנטישמיות ולאנטישמים. עם זאת, אוורס חושש שהוא לא יוכל לבקר יותר את משפחתו האוסטרלית, משום שייעצר.

 

הממשלה האוסטרלית, שכבר הכניסה את האנציקלופדיה לרשימת החיסול שלה כחלק מתוכנית הצנזורה המתוכננת במדינה, סירבה להגיב על השאלה אם הסאטיריקן יוכל לשוב ולבקר במולדתו.

 

תמיד יכול להיות גרוע יותר

 

קשה למצוא מילים טובות לומר על האתר islamonline.net. מדובר, אחרי הכל, באתר של האחים המוסלמים, שקורא בין השאר לרצח אזרחים ישראלים. האתר הוקם על ידי שייח' יוסוף קאראדאווי, מגדולי פוסקי ההלכה הסונים, שבריטניה וארה"ב אסרו על כניסתו לשטחן עקב התמקדותו בדיני פתילי נפץ ובנוהג הנכון של עריפת ראשים.

 

בקיצור, איסלמאונליין הוא כר פורה לכל איסלמופוב. הוא גם אחד האתרים המוסלמיים המובילים ביותר, עם כ-120,000 מבקרים מדי יום. ועכשיו יש בו שביתה. מה קרה? ובכן, ההנהלה של האתר יושבת בקטאר והכותבים שלו יושבים במצרים. במונחי העולם המוסלמי, כותבי איסלמאונליין נחשבים ליברלים: הם פרסמו, למשל, מאמרים לרגל יום ואלנטיין, מה שאומר שמגפת ההתמסחרות לא פסחה עליהם כפי שלא פסחה עלינו.

 

עכשיו הגיעה הנהלה חדשה לקטאר, הנהלה שמרנית יותר, והיא מפסיקה את החופש העיתונאי שממנו נהנו כותבי איסלמאונליין עד כה. הם התלוננו על מאמרי הוואלנטיין, למשל, והחלו לסגור את החלקים של האתר שפנו לצעירים. כחלק מהכבדת העול וסתימת הפיות – הליך שעובר על כל העולם השמרני, מסין ואיראן ועד ישראל – החליטו המנהלים בקטאר לפטר חלק ניכר מהעיתונאים. כתוצאה מכך, 250 מתוך כ-350 הכותבים באתר הכריזו על שביתה. הם מאיימים בהתפטרות. ספק אם זה ישפיע על השמרנים הנוקשים.

 

חוק שלוש העבירות של בריטניה מתקדם

 

בית הלורדים הבריטי אישר את הצעת החוק למלחמה בפיראטיות, או בשמו הרשמי - "חוק הכלכלה הדיגיטלית", והוא עובר כעת להצבעה בפרלמנט. ההנחה היא שממשלת הלייבור תנסה להטיס את החוק קדימה, כדי שיעבור לפני שיגיעו הבחירות, שלאחריהן צפויים חברי לייבור רבים לבלות הרבה יותר זמן בחיק משפחתם.
לונדון. המלחמה בפיראטים עולה שלב לונדון. המלחמה בפיראטים עולה שלב צילום: בלומברג

 

הלורדים ביצעו שיפור משמעותי בחוק: הם מחקו את יכולתו של השר לענייני העסקים, הלורד פיטר מנדלסון נכון להיום, לשנות תקנות בנושאי זכויות יוצרים ללא קבלת אישור מהפרלמנט. עם זאת, נוהל "שלוש אזהרות" (בפועל, כנראה, יותר כמו חמישים אזהרות) שבסיומו ינותק חיבור הרשת של פיראט, בהסכמת בית משפט, נשאר בחוק.

 

סעיף שבית הלורדים הכניס לחוק, ושצפוי להכעיס גנבי תוכן, מאפשר לבתי המשפט לסגור מיידית אתרים שיש סיבה טובה להניח שחלק ניכר מהחומר שלהם פוגע בזכויות יוצרים. האתרים יישארו סגורים עד שיוכיחו לבית המשפט שהם תיקנו את דרכיהם. מנגנון ערעור – שימנע הלשנות אנונימיות כלפי אתרים חפים מפשע – כנראה יתווסף לחוק בהמשך הדרך. מתנגדי החוק דורשים דיון מלא בפרלמנט על אודותיו, ולחלופין את גרירתו לפרלמנט הבא. לממשלה הבריטית אצה הדרך. מעניין מדוע.

 

קצרצרים

 

מתגברים הסימנים שגוגל עומדת להיבעט מסין: הרשויות הבהירו לגוגל שהיא מחויבת לפעול לפי החוק הסיני, גם אם היא עוזבת את סין, והחברות הסיניות שרכשו או שכרו שטח פרסום מגוגל הודיעו לה שאם היא עפה מסין, היא צריכה לתת להן פיצויים. אה, כן – הם גם רוצות תשובה עכשיו, כי כל הבלגן הזה פוגע בעסקים שלהן. מניות גוגל ירדו ב-3%; מניות באידו, המתחרה העיקרית שלה שנהנית מתמיכת המשטר, עלו ב-4.8%. רישיון העסק של גוגל בסין צריך לפקוע בסוף החודש. ספק אם הוא יחודש.

 

קרל רוב, האיש שכונה ה"מוח של ג'ורג' וו. בוש", מוציא אוטוביוגרפיה זועמת, שהצליחה להגיע לראש רשימת רבי המכר של אמזון. הדבר העלה חרון באפם של כותבי הספר Rework, שכן הוא פוגע בסיכויי המכירה של ספר הייעוץ העסקי שלהם. אי לכך ובהתאם לזאת, הם עשו את מה שרוב תמיד עשה במצבים כאלה: הוציאו מודעת תקיפה ארסית כנגד הספר, שבין השאר מאשימה אותו בשימוש בפונט שהוא צרפתי במקורו במקום בפונט אמריקאי ישן וטוב. בניגוד לרוב, הם גם שנונים.

 

יש המון טוענים לכתר "הטעות הגדולה ביותר של גוגל". הפוסט המעניין הזה אומר שלטעות האמיתית אף אחד לא שם לב: התערבותה המסיבית של גוגל בניסיונה של מיקרוסופט לרכוש את יאהו, פרשה שהתייסרה לה לאורך כל 2008. גוגל פנתה אז לרגולטורים בטענה שיש למנוע עסקה כזו, בשל ההשלכות על תחום החיפוש. ההמשך ידוע: מיקרוסופט ויאהו הגיעו לעסקה מוצלחת יותר – וגוגל, שלימדה את הרגולטורים שתחום החיפוש הוא משהו שצריך להסתכל עליו, מצאה עצמה תחת עינם הבוחנת. אגב, גוגל שילשה בשנים האחרונות את הסכום שהיא מוציאה על שתדלנות. זה לא במקרה.

 

תמיד, כשמשרד ממשלתי כלשהו בישראל מוציא את עצמו אידיוט על חשבוני וחשבונכם אפשר להתנחם במבט קצר לכיוון השכנים. בעוד משרד התקשורת הישראלי נאבק בחברות הסלולר כדי שיאפשרו VoIP – שיחות באמצעות הרשת – עמיתו המצרי מתחיל לאכוף ברצינות איסור על VoIP. למה? פשוט: שיחות בינלאומיות במצרים הן מונופול ממשלתי, וכמו שאומר הכלל האנרכיסטי הוותיק והטוב, "אל תגנוב, הממשלה שונאת תחרות".

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x