דו"ח טכנולוגי: דמעות התנין של גוגל
גוגל מנסה לשכנע את הרגולטורים שהיא אינה מונופול באמצעות הצגת נתונים מרשימים על המתחרים, משטרת בריטניה מאשימה את פייסבוק באחריות לרצח, אמזון רוצה דפדפן בקינדל, וה-FCC רוצה גישה לרשת בחינם ולכולם
סר אליי מר הרגולטור
שמים, בקשו עליה רחמים: מספר המתחרים בגוגל רשם גידול מסחרר של 500% בין 2008 ל-2009. ב-2008, על פי המסמכים שהגישה גוגל לרשות לניירות ערך בארה"ב, רק שתי חברות התחרו בה: יאהו ומיקרוסופט. ב-2009, נוספו על אויביה גם פייסבוק, טוויטר, אתר המלצות הגולשים yelp, ומנועי חיפוש ייעודיים (לנסיעות, למשל). בסך הכל, היו לה ב-2009 עשרה יריבים. היא שכחה לציין את הסטודנטים שתולים מודעות על דירה להשכרה על עצים.
פייסבוק היתה גדולה למדי ב-2008. גם טוויטר. מה קרה ב-2009? הרשויות התעוררו והתחילו להתעניין בגוגל, זה מה שקרה. משרד המשפטים האמריקאי מנסה לטרפד את עסקת הספרים שלה, בלם כמעט באלימות את ניסיון ההשתלטות שלה על יאהו בסוף 2008, רכישת AdMob, שתאפשר לגוגל להשתלט גם על שוק הפרסום הסלולרי, מעוכבת; האיחוד האירופי התחיל לשאול את גוגל אם היא מונופול ולתהות אם היא עושה מניפולציה בתוצאות החיפוש לתועלתה, וארגון זכויות צרכנים קורא לרשויות בארה"ב לחקור גם הן את החשד הזה.
בקיצור, חליל הקסמים של "אל תהיה רע" כבר לא עושה את שלו, וגוגל עוברת למערכת תעמולה אחרת – אנחנו אולי רעים, אבל יש לנו המון תחרות, ככה שאנחנו לא באמת מסוכנים. תראה, ציפור!
פייסבוק חשודה בסיוע לרצח
נתחיל מההתחלה. פיטר צ'פמן הוא אנס בריטי מורשע. הוא התחבר לפייסבוק – 23 מיליון בריטים כבר עשו את הטעות הזו – והתחזה שם לפיטר קרטרייט, בן טיפש עשרה מן הישוב. הוא הצליח ליצור קשר באמצעות פייסבוק עם נערה תמימה, אשלי הול בת ה-17, ולשכנע אותה להיפגש איתו. במהלך הפגישה, אנס צ'פמן את הול, רצח אותה, וניסה להעלים את גופתה. הוא הורשע ונידון ל-35 שנות מאסר לפחות.
המשטרה המקומית האשימה את פייסבוק באחריות חלקית לרצח. פייסבוק כבר הובכה בעבר כשהתברר שהיא כר פורה לפושעי מין – בפרפורי גסיסתה, מייספייס ניסתה להשתמש בנשק הזה נגדה – והמשטרה ניסתה לשכנע את פייסבוק, פעם אחר פעם, להתקין כפתור מצוקה של המרכז הבריטי לנוער במצוקה, שמתריע על חשודים. פעם אחר פעם, פייסבוק סירבה.
על פי נתוני המרכז, כ-43% מהתלונות כנגד אנשים החשודים כפושעי מין הופנו כלפי משתמשי פייסבוק, אבל רק תלונה או שתיים הגיעו ישירות מפייסבוק עצמה. רשתות חברתיות אחרות בבריטניה אימצו את כפתור המצוקה. פייסבוק ממשיכה לסרב.
הפאשלה אינה רק של פייסבוק. יחידת משטרה בריטית אחרת – המשטרה הבריטית מבוזרת הרבה יותר מהמקובל בארץ, ולכל אזור יחידה אוטונומית-כמעט משלו; שיתוף פעולה הוא בעיה נפוצה – הודתה שהיא כשלה: אף על פי שצ'פמן היה סוטה רשום שהיה במעקב, היא נזקקה ליותר מתשעה חודשים להוציא התרעה על כך שהוא נעלם.
כשנלחצים, עושים שטויות
השקת האייפד של אפל, מתקבל הרושם, מלחיצה את אמזון. היא נקטה שורה של צעדי מנע: העלאת התמלוגים לסופרים, פתיחת חנות אפליקציות, תכנון צגי מגע ומסך צבעוני, ובמקרים קיצוניים – פשוט העניקה קינדל בחינם.
הצעד האחרון שנוקטת אמזון הוא ניסיון להתקין בקינדל דפדפן שאשכרה עובד. בקינדל יש כבר דפדפן, אבל השימוש בו כל כך לא נוח, שבעיקרון עדיף לתקשר עם העולם באמצעות איתותי עשן מאשר באמצעותו. עכשיו, מסתמן, אמזון רוצה לשנות את זה. זה יהיה רע מכל כיוון אפשרי.
כפי שציינו באתר cnet, סביר שהתקנת דפדפן תייקר את השימוש בקינדל, וסביר שהדבר ירתיע מו"לים של מגזינים; דפדפן יאפשר למשתמש לקרוא את התוכן שלהם במקום אחר. אבל הבעיה היא עמוקה יותר. אחד היתרונות המובהקים של הקינדל היה בדיוק זה שהוא לא מחובר, שהוא מאפשר לך לקרוא ספר בלי הפיתוי הבלתי נמנע לעצור ולבדוק מייל, או לראות מה קרה באחד הבלוגים החביבים עליך. הכנסת דפדפן תהפוך אותו לעוד מכשיר גלישה – כזה שלא יכול לנגן וידיאו, ושצופה בעולם בשחור לבן – שגם יודע לקרוא ספרים. בקיצור, הכנסת דפדפן תמנע מהקינדל להיות מה שהוא – חסם בין העולם המקוון ובין הקורא – וככזה תפגע בו משמעותית.
אין יותר תירוצים, התחברו
חלקים ניכרים מארה"ב, כך עולה מדו"ח חדש, אינם מחוברים לרשת. ההסבר שנתן חלק ניכר מהם היה שזה יקר מדי. רשות התקשורת הפדרלית, ה-FCC, שמנסה לגרור את ארה"ב הכפרית, בועטת וצורחת, אל המאה ה-21, מנסה לשים קץ לתירוץ הזה.
ה-FCC כבר הכריזה ש"פער דיגיטלי הוא גם פער הזדמנויות", ועכשיו היא הודיעה כי היא מתכוונת להקצות תדרים שיהיו מיועדים לפס רחב אלחוטי חינמי או כמעט חינמי. פרטים נוספים, כמו מה יהיה היקף התוכנית, מי יהיה זכאי לקבל חיבור אינטרנט חינמי, או איך ישלמו על כל זה, טרם פורסמו.
עם זאת, ה-FCC מתכוון להעביר מן העולם גם תירוץ אחר: זה של "אנחנו לא יודעים מה לעשות עם המכונה הזו". היא תמליץ על הקמתו של "חיל אוריינות דיגיטלית", שיורכב ממתנדבים שיסבירו לחסרי הכישורים כיצד להתחבר. ממשלת בריטניה עושה את זה מזה זמן; בארה"ב זה צפוי להיתפס כסוציאליזם.
קצרצרים
מי שנדפק פעם אחת, כמאמר המשורר, כבר לא יכול להיגמל מזה: זה הבסיס מאחורי אחת המזימות הרעננות ביותר שיצאו לאחרונה מניגריה, שמנסה לקלף עוד כמה זלוטס מהקורבנות של הנוכל הגדול בהיסטוריה, ברנרד מאדוף. אתר ההונאה מתחזה לאתר הרשמי של הרשויות, שאמור להחזיר לקורבנות חלק מכספם, ועל פי ניסיון העבר מבקש מהם לשלוח "דמי ניהול". הרשויות מנסות לסגור אותו.
הממלכה המנוטרת, בריטניה, ידועה בחיבתה להולכים על ארבע. אי לכך ובהתאם לזאת, ולאור התפיסה שגם כלבים הם בני אדם, היא רוצה לעקוב גם אחריהם. חוק חדש שנמצא בהליכים ידרוש מבעלי הכלבים להשתיל בהם שבב שיאפשר לזהות אותם ואת בעליהם. הבעיה שמנסה החוק לפתור – העובדה שיש כמה חלאות שמגדלים כלבי תקיפה ומשתמשים בהם לבריונות – מחווירה לעומת מספרם העצום של בעלי הכלבים, שכבר מוחים שהחוק הופך את כולם לעבריינים. המלצה: להמתין כמה חודשים, עד שתגיע הגרסה של גוגל, שתשתיל שבב חינם אין כסף בכלב שלך בתמורה להסכמה לכך שישמש פרסומת לבונזו עד יומו האחרון.
מי שחשב שמלחמות הפטנטים הן דבר חדש, צריך לקרוא את הפוסט האחרון של ג'ונתן שוורץ, מנכ"ל סאן בדימוס. האיש שיצא מתפקידו בשיר הייקו שפורסם בטוויטר מתאר כיצד מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס ניסה לאיים עליו בתביעה וכיצד מיקרוסופט ניסתה לקפל אותו בפרשת אופן אופיס. ג'ובס התקפל כשהבין שעל כל תביעה שהוא יציג, סאן תציג תביעה משלה.
בינג ממשיך לזחול כלפי מעלה: מנתוני קומסקור עולה שנתח השוק של מנוע החיפוש של מיקרוסופט בארה"ב עלה בפברואר ל-11.5% לעומת 11.3% בינואר. צריך לתהות מה אחוז טעות הדגימה במידע הזה. גוגל רשמה עלייה זעירה דומה- 65.5% לעומת 65.4%, בהתאמה – ונתח השוק של יאהו ירד מ-17% ל-16.8% בהתאמה.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה החמישית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"