בכירים בגוגל נידונו למאסר על תנאי בשל סרטון שהועלה לרשת
בית משפט איטלקי הרשיע שלושה מנהלים בגוגל איטליה בפגיעה בפרטיות וגזר עליהם חצי שנת מאסר על תנאי, מפני שלא הסירו מיד מאתר גוגל-וידיאו סרטון המתעד כנופיית תלמידים מתעללת בצעיר הלוקה בתסמונת דאון
שלושה בכירים בנציגות גוגל באיטליה הורשעו בפגיעה בפרטיות בעקבות סרטון שהועלה לשירות גוגל-וידיאו, שבו נראית כנופיית נערים מתעללת בצעיר הלוקה בתסמונת דאון. השלושה נידונו לחצי שנת מאסר על תנאי. בכיר רביעי בחברה זוכה מכל אשמה. כל הארבעה עזבו את גוגל ב-2008.
תחילת
בעקבות העלאת הסרטון הגיש אביו של התלמיד שהושפל יחד עם ארגון שפועל לרווחת בעלי תסמונת דאון תלונה לרשויות החוק, שפתחו בחקירה, בסיומה החליטו להעמיד את ארבעה מבכירי גוגל באיטליה לדין פלילי באשמת השמצה ופגיעה בפרטיות.
במהלך המשפט טענו נציגי גוגל שהחברה הסירה את הווידיאו מיד כשקיבלה על כך התראה, והיא שיתפה פעולה עם רשויות החוק באיטליה על מנת לזהות את חברי הכנופיה, שנידונו לבסוף ל-10 חודשי עבודות שירות.
עוד טענה החברה שגופים המפעילים פלטפורמות המאחסנות תוכן אשר נוצר על ידי הגולשים, דוגמת פייסבוק, גוגל-וידיאו או יוטיוב, לא יכולים לשאת באחריות לתוכן שמועלה אליהם. גוגל השוותה את התיק לתביעה שתוגש לכאורה נגד רשות הדואר בגין משלוח מכתבי-שנאה.
מנגד טענו התובעים שגוגל פעלה ברשלנות בכך שהווידיאו הבעייתי נשאר באתר למשך חודשיים, אף שחלק מהגולשים התריאו לגביו מיד לאחר שהועלה וביקשו להסירו. עם סיום המשפט החליט השופט, אוסקר מאגי, לזכות את כל הארבעה מאשמת ההשמצה, אולם הרשיע שלושה מהם בפגיעה בפרטיות.
בגוגל מיהרו לתקוף את החלטת בית המשפט. "לאף אחד מארבעת עובדי החברה אין קשר לסרטון", כתב מאט שורמן, סגן נשיא ואחד מהיועצים המשפטיים של גוגל בפוסט בבלוג הרשמי של החברה. "הם לא הופיעו בו, צילמו אותו, העלו אותו או ביקרו אותו. משמעות הפסיקה היא שלעובדים בפלטפורמות אחסון תוכן יש אחריות פלילית לתוכן שמעלים הגולשים.
"ההחלטה מהווה מתקפה על יסודות החירות הבסיסיים שעליהם בנויה האינטרנט. אם אתרים כמו בלוגר, יוטיוב ורשתות חברתיות יישאו באחריות לכל תוכן שמועלה אליהם, הרשת כפי שאנו מכירים אותה תחדל מלהתקיים". שורמן הוסיף שגוגל מתכוונת לערער על הפסיקה.
לגוגל ולאיטליה יש מערכת יחסים מתוחה במיוחד זה זמן רב. בסוף אוגוסט החלה הרשות להגבלים עסקיים במדינה לבחון את השפעת שירות החדשות של גוגל על שוק העיתונות המקומי. בספטמבר הורחבה חקירה זו על מנת לבחון את כלל פעולותיה של גוגל באיטליה.
לאיטליה עצמה מסורת בעייתית של צנזור תכנים ברשת, ובפרט כאלו שאינם נוחים לראש הממשלה, סילביו ברלוסקוני. בדצמבר, אחרי שברלוסקוני הותקף ונפצע על ידי אחד ממתנגדיו, בחנה הממשלה את האפשרות לחסום גישה לקבוצות מעריצים בפייסבוק ולאתרים ששיבחו את המתקפה. התוכנית בוטלה אחרי שפייסבוק, גוגל ומיקרוסופט הסכימו לגבש קוד התנהלות משותף כתחליף לחקיקה ממשלתית.