סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: זירת הסלולר לוהטת
תערוכת הסלולר השנתית בברצלונה ננעלה אתמול, עם רשימה ארוכה של מכשירים חדשים, מערכות הפעלה מבטיחות והרבה הכרזות; וגוגל באזז מושך אליו אש מצד משתמשי ג'ימייל שנחרדו מהחדירה לפרטיותם, אבל יש גם כאלה שמגינים עליו
תערוכת הסלולר השנתית ננעלה השבוע בברצלונה, ובמהלכה נשמעו כמה הכרזות שמבטיחות שזירת הסלולר תמשיך ללהוט גם השנה.
נוקיה אמנם שיעממה כמה עיתונאים כשבחרה לא להשיק שום מכשיר בתערוכה, אבל היא ממשיכה להעמיק את שיתוף הפעולה שלה עם אינטל (זוכרים את ה-Booklet 3G העלום?). השתיים הכריזו על MeeGo, מערכת הפעלה לסלולריים, מחשבים ניידים ועוד התקנים אלקטרוניים, שמבוססת על שילוב בין Moblin של אינטל לבין Maemo של נוקיה. MeeGo, שתוצע למפתחים בסביבות אפריל, תאפשר ליצרניות החומרה להתאימה לצורכיהם ולא תתחרה בסימביאן, רק באנדרואיד.
קרן סימביאן מצידה, הציגה את הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה הסלולרית שלה, סימביאן 3, שעדיין לא מוטמעת בשום טלפון, אבל מבטיחה שיפורים רבים בהשוואה לגרסאות נוכחיות. בין השאר תשולב בה תמיכה במולטי-טאץ', ניהול זיכרון משופר, תמיכה ב-HDMI ועוד. נשמע מוכר? גם לאום מאליק.
וגוגל ממשיכה להפגין נוכחות מרשימה, עם מכשירי אנדרואיד מתוצרת סוני-אריקסון (שציינה כי זו - ולא סימביאן - מערכת ההפעלה המובילה מבחינתה), ונאום של המנכ"ל, אריק שמידט, שבמהלכו הציג יכולות חדשות (כמו תמיכה בפלאש, זיהוי קולי ותרגום), והבהיר את החשיבות שמייחסת גוגל לתחום הסלולר.
מיקרוסופט ניצלה את התערוכה כדי להציג את מערכת ההפעלה הסלולרית החדשה שלה, Windows Phone 7 Series, שתושק רשמית רק בסוף 2010. מערכת ההפעלה, שלא תהיה פתוחה חס וחלילה, תשולב במכשירים של מגוון יצרנים ותכלול שיפורים ניכרים לעומת קודמתה. ב-All Things Digital משבחים את התוצאה הסופית, אבל מצרים על העיתוי, בעיקר לאור העובדה שהמערכת תושק רק בעוד תשעה חודשים; נצח במונחים טכנולוגיים. גם ב-GigaOm מתרשמים, אבל מונים שלושה אתגרים חשובים שמיקרוסופט טרם עמדה בהם.
סמסונג הציגה בתערוכה לא מעט מכשירים, ביניהם גם Wave, המכשיר הראשון הפועל על פלטפורמת Bada שלה. בבלוג הגאדג'טים גיזמודו לא צופים לו גדולות ונצורות.
כמו בתחום המוזיקה, גם בתעשיית הסלולר חוששים משליטתה הבלתי מעורערת כמעט של אפל על שוק התוכן המניב (אפליקציות קוראים לזה). כעת החליטו 24 מפעילות סלולר ושלוש יצרניות בולטות להשיב מלחמה ולבנות יחדיו פלטפורמה פתוחה, שתספק יישומים למשתמשי כל הסלולרים באשר הם. בהצלחה.
וכאן? מיזם ספרים סלולרי נוסף, סלפר שמו, מנצל את העיכובים בהגעת ספרים אלקטרוניים אמיתיים לארץ, ומציע למפעילות, למו"לים ולסופרים להרוויח עוד כמה שקלים עד שיגיע הדבר האמיתי. לעת עתה מציעים שם ארבעה ספרים (של סמדר שיר, יורם טהרלב, גלילה רון פדר ואופיר עוז), 15 שקל תמורת כל אחד, שזמינים לקריאה לבעלי סלולריים מדור 3, אבל לא אייפון או אנדרואיד. עידו קינן מבצע ניתוח מצוין של המיזם.
הניהול הכאוטי של גוגל
גוגל באזז, הסיבה הכי טובה שהיתה אי פעם לעזוב את ג'ימייל, היא ללא ספק גלגל הצלה לאייפד: כולם עזבו אותו בשקט ופנו לתקוף את הרשת החברתית תוצרת גוגל. מאט אינגראם מ-Gigaom מרכז תגובות מהבלוגספירה, שרובן מגיעות לאותה שורה תחתונה: הבעיה אינה בפי'צרים - אלא בהתנהלות המסורבלת מול המשתמשים. פרחאד מאנג'ו מנתח את באזז בהקשר הניהול הכאוטי, שגוגל ידועה בו, וחושב שבמקרה של המוצרים המשוכפלים שלה (באזז ו-Wave או אנדרואיד וכרום למשל) - מדובר בטעות.
שחר מתודעה כוזבת מוצא שהבעיה של באזז זהה לבעיה של Google Talk, הצ'ט הפנימי בתיבת המייל: הם מחברים בצורה מטרידה ובלתי רצויה בין העולמות המקוונים בהם אנחנו מתנהלים. יובל דרור חושב שכל זה מעיד על כך שגוגל באמת מטמטמת אותנו בדרכה שלה. ובבלוג SAI התחקו אחר השתלשלות העניינים במטה גוגל, שם הוקם "חדר מלחמה" מיוחד להתמודדות עם הביקורת השלילית, וציינו שרק הפאניקה הצילה את המצב.
השתלשלות העניינים הזו, אגב, כללה ביקורת מצד עיתונאים ומשתמשים אחרים בג'ימייל, שנחרדו למראה החדירה לחייהם, הודעה של גוגל כי תבטל חלק מהפיצ'רים האוטומטיים והתנצלות על הפגיעה בפרטיות, ואפילו כמה חקירות רשמיות ובקשות לתביעות ייצוגיות - בישראל ובארה"ב.
כמו תמיד, גם הפעם נמצאו מי שיגנו על התוספת החדשה לחיינו המקוונים. ב-Tech Liberation משיבים לטענות בדבר היות הבאזז "סיוט לפרטיות" באמצעות הסבר פשטני: גוגל סומכת על המשתמש, ומי שיוצא נגד השיטה הוא סתם "פטרנליסט מקוון". או טכנופוב. בנענע10, לחלופין, העדיפו את הגישה הפרקטית וריכזו כמה טיפים לשימוש יעיל.
The Onion, כהרגלם, מסכמים הכל באופן קולע: לא מוצאת חן בעיניכם הפלישה לפרטיות? גוגל תדאג לשכן אתכם בכפר מיוחד מתחת לרדאר.
ואם אתם זקוקים לעוד סיבה לזעום על ענקית החיפוש, הנה אחת: למרות היח"צ החיובי שזכתה לו - היא עדיין מצנזרת את תוצאות החיפוש בסין.
רשות השידור הקנדית שידרה לאחרונה סרט תיעודי המוקדש לגוגל, שזמין לצפייה באתר במלואו.
למיקרוסופט כל זה לא משנה: בשבוע הבא היא מתכוונת להשיק תוסף לאאוטלוק, שיאפשר לקבל עדכונים מרשתות חברתיות ישירות בתיבה הארגונית. אם זה לא ישכנע מנהלי רשתות ארגוניות להיפטר מהתוכנה המסורבלת הזו - מה כן?
ולשתי החברות הללו (ואחרות כמובן, אפל ביניהן), יש דרכים משונות לומר לכם שהן אוהבות אתכם, המאמצים המוקדמים: אתם פראיירים ומגיע לכם לסבול.
בפינצטה
שתיים רבות השלישית זוכה: פייסבוק החלה לתמוך באופן רשמי בתוכנות מסרים מיידיים חיצוניות, ומאפשרת למשתמשיה לצ'טט עם כ-ו-ל-ם באמצעות הצ'ט המובנה שלה.
ונשוב לרגע לאפל: בבלוגים של CNN מונים את עשר הבעיות המהותיות שלה; סטיב ג'ובס בראשן. בלינמגזין מזכירים שאפל אמנם תתמוך בפורמט הפתוח ePub, שמתחיל להתקבל כתקן לספרים דיגיטליים, אבל הספרים שתפיץ עבור האייפד יהיו מצופים ב-DRM, מנגנוני ההגנה מפני העתקה.
רוצים לשחרר את נגן ה-MP3 שלכם ולא להיות תלויים בממשקים קנייניים? הורידו את הגרסה החדשה של Rockbox, הכוללת תמיכה משופרת בעברית.
רנארד גלוזמן, ראש התוכנית ללימודי גיימינג במכללת בית ברל, כותב על הקשר בין משחקים לבין תרבות וקפיטליזם. העיתונאי טום צ'אטפילד מדבר על הגיימינג כעתידה של הכלכלה ומסביר מדוע משחקים הם מעבדות למחקרים התנהגותיים.
אחרי שהמו"לים הצליחו לכופף את אמזון ולהעלות את מחירי הספרים הדיגיטליים, הצרכנים מצאו פתרון: פרסום ביקורות שליליות באמזון.
Ryeberg הוא אתר מעניין, שמתייחס לקליפים מקוונים (בעיקר מיוטיוב, אבל לא רק) כאל יצירות שראויות לניתוח טקסטואלי, ומציע צפייה מודעת המשלבת בין סרטונים לטקסט ביקורתי.
שני פוסטים בוחנים מזוויות שונות את הנוכחות המקוונת המתמשכת שלנו. בעוד גל מור מתמקד ביכולתנו לערוך את העבר שלנו כפי שהוא מפורסם באינטרנט, ג'ואן מקניל מדברת על רוחות הרפאים - המידע שהותרנו לאורך השנים - שמלוות אותנו באתרים ורשתות חברתיות שפעלנו בהם בעבר.
כך נראית עבודת הפיתוח על טוויטר. עסוקים שם.
אתר חשיפת הונאות בריטי קיים ראיון עם נוכל ניגרי משוקם, בו הוא מספר על התחביב המעניין שלו.
ובמעבר חד: אחד מאנשי פיראט-ביי השיק שירות תשלומים מקוון.
פיטר ת'יל, מייסד פייפאל, חושב שרק הטכנולוגיה תציל אותנו ממשבר כלכלי וחברתי.
למכורים לחומרה בלבד: השוואה מעמיקה בין מעבד Core i3-530 לבין מעבד Athlon II X4 635.