תקציב המדען הראשי יקוצץ השנה בכ-330 מיליון שקל
על רקע הצניחה המתמשכת בהשקעות הון סיכון התכנסה ועדת המשנה לקידום תעשיית ההייטק לדיון מיוחד בנושא הקיצוץ בתקציב המדען. על פי נתונים שהוצגו בדיון, חברות מהדרום ומירושלים זכו ל-9% בלבד מסך כל המענקים, ומסתמנת העדפה של חברות גדולות
ועדת המשנה לקידום ולסיוע לתעשיות עתירות ידע בראשות ח"כ רוברט אילטוב התכנסה היום לדיון מיוחד בנושא תקציב המדען הראשי ותוכניות הסיוע למחקר ופיתוח. הדיון נקבע עקב הירידה המשמעותית בתקציב המדען - שנקבע השנה על 1.356 מיליארד שקל בלבד, לעומת 1.688 מיליארד שקל שהוקצבו לו בשנת 2009. הקיצוץ בתקציב המדען משמעותי במיוחד על רקע הירידה הדרסטית בהיקף ההשקעות של קרנות ההון סיכון בחברות סטארט-אפ.
המדען הראשי ד"ר אלי אופר הציג בפני הוועדה את אסטרטגיית התמיכה במחקר ופיתוח ואת היקפי תקציבו לאורך השנים. ד"ר אופר ציין כי הוא מוטרד מהפחתת התקציב, והצביע על כך שאותם 1.688 מיליארד שקל שאושרו להשקעות בשנה שעברה הם חלק קטן מאוד מתוך סך כל הבקשות - ב-2009 הגיע היקף הבקשות לתמיכה מצד המדען הראשי לסכום של 6.7 מיליארד שקל.
שינו מודל - והיקף ההחזרים צנח
נקודה מהותית שעלתה במסגרת הדיון היא שבשנת 2007 ירדו החזרי החברות למדען ב-200 מיליון שקל בהשוואה ל-2006, בד בד עם עליית תקציב המדען בכ-200 מיליון שקל. ד"ר אופר ציין כי הדבר נובע מכך שבשנת 2002 הוחלט להציע לחברות הגדולות לעבור לתוכנית שמהותה מו"פ גנרי (להבדיל ממו"פ שמתמקד במוצרים), מודל שלפיו החברות אינן צריכות לשלם תמלוגים.
בתגובה לדברים קרא ח"כ אילטוב למשרדי התמ"ת והאוצר לבחון מחדש את ההחלטה מ-2002 בנושא התמלוגים ואת השפעתה על המשק מבחינת יצירת מקומות עבודה ופיתוחים גנריים, אל מול העלייה בתרומת משלם המסים לתקציב המדען.
"דווקא אל מול דעיכת השקעות הון הסיכון, תקציבי המדען הראשי מקבלים משנה חשיבות כמנגנון עיקרי שתומך בתעשיית המו"פ הישראלית", אמר ח"כ אילטוב. "יחד עם זאת, היות שמדובר בכספי משלם המסים נדרש להביא בחשבון את האינטרס הלאומי ושל כלל התעשייה בחלוקתם. קיימת הסכמה רחבה כי תעשיית ההייטק היא הקטר שמושך את התעשייה קדימה, וראוי שהנוגעים בדבר יגבו את הצהרותיהם במעשים ויפעלו, למרות הקיצוץ הצפוי, להגדיל את תקציב המדען ל-2.5 מיליארד שקל לאלתר".
"תעשיית ההייטק בירושלים דועכת"
נקודה נוספת שעלתה בדיון בוועדה היא היקף ההשקעות הנמוך של תקציבי המדען בדרום הארץ ובמחוז ירושלים, על פי הנתונים שהציגה מחלקת המחקר והמידע של הכנסת, לאורך השנים מחוזי הדרום וירושלים קיבלו יחד כ-9% מסך כל המענקים. חיים קופנס, שותף בקרן הון סיכון JVP הממוקמת בירושלים, התייחס לנקודה זו וטען כי תעשיית ההייטק בבירה דועכת וקרא לוועדה לפעול בהקדם להפיכת ירושלים לאזור מועדף.
משה בסול, יו"ר פורום חברות הייטק צעירות אמר כי "שנת 2009 הייתה שנה קריטית עבור מגזר ההייטק בכלל ועבור חברות ההייטק הצעירות בפרט, אך הסיוע של המדען הראשי בושש מלהגיע. בפועל, בקשות של חברות ההייטק הצעירות אושרו רק בסוף השנה ובתקציבים מקוצצים באופן משמעותי. היום, התברר בדיעבד שבתקציב המדען הראשי יש מדיניות המעדיפה חברות גדולות, חברות ביוטק ותעשייה מסורתית על חשבון חברות ההייטק הצעירות". בסול קרא לשר התמ"ת ולמדען הראשי לבצע הפרדה תקציבית בין התקציב המיועד לחברות הצעירות, ובין התקציב המיועד לחברות הגדולות.