$
אינטרנט

גוגל מאיימת לצאת מסין

עקב התקפות האקרים על שירות ג'ימייל שכוונו כנגד ארגוני זכויות אדם בסין, הודיעה גוגל כי תפסיק לצנזר את תוצאות החיפוש ברפובליקה, ואם הממשל לא יסכים לכך היא תפסיק את פעילותה בסין. שרת החוץ האמריקאית קלינטון דורשת הסברים מהסינים

יוסי גורביץ 08:4213.01.10
פיצוץ ביחסי גוגל-סין: החברה הודיעה הבוקר (ד') כי תפסיק לצנזר את מנוע החיפוש שלה בסין, Google.cn, וכי תיכנס לשיחות עם המשטר הסיני במטרה לאפשר את פעולתו כשהוא בלתי מצונזר. בהודעה, שפורסמה בבלוג הרשמי של החברה, נאמר עוד כי אם היא לא תגיע להסכמה בנושא עם המשטר, גוגל תפסיק את פעילותה בסין ותסגור את משרדיה שם.

 

הסיבה לשינוי עמדתה של גוגל כלפי המשטר נובעת, לדבריה, מכך שבחודש דצמבר היתה החברה נתונה להתקפה ממוקדת על שרתיה, שהובילה מצד אחד לגניבת קניין רוחני שלה ומצד שני לניסיונות פריצה ממוקדים לחשבונות ג'ימייל של מתנגדי משטר סיניים ופעילי זכויות אדם. על פי ממצאי החקירה של גוגל, שני חשבונות ג'ימייל אכן נפרצו, אך הפורצים התמקדו במידע טכני ולא בתוכן ההודעות.
קלינטון. "היכולת לפעול בבטחה ברשת היא קריטית" קלינטון. "היכולת לפעול בבטחה ברשת היא קריטית" צילום: בלומברג

 

שורה של חשבונות אחרים בג'ימייל, רובם ככולם של מתנגדי משטר, הותקפו באמצעות פישינג – האקרים המתחזים לאתר לגיטימי כדי לקבל מידע קריטי של המשתמש – וההתקפה לא היתה מוגבלת לסין, אלא גם למתנגדי המשטר ואנשי זכויות אדם בארה"ב ובאירופה.

 

גוגל פועלת בסין מאז 2006, והיא משתפת פעולה עם תוכנית הצנזורה של המשטר ואף מצנזרת פריטים שעשויים לפגוע במשטר, לא רק כאלו שצוינו על ידיו ככאלה. הצעה להפסקת שיתוף הפעולה הזה מצד בעלי המניות של גוגל במאי 2007 נדחתה על ידי רובם – קרי, שלושת בעלי השליטה בגוגל, המייסדים סרגיי ברין ולארי פייג' והמנכ"ל ד"ר אריק שמידט, שמחזיקים ברוב הקולות. קודם לאותה הצבעה, הגן שמידט על פעולותיה בסין וטען כי מצבם של המשתמשים הסינים טוב יותר בשל נוכחותה של גוגל.

 

נוסף להתקפות על ג'ימייל, ציינה גוגל כעילה לשינוי עמדתה את המדיניות המקשיחה והולכת של המשטר כלפי חופש הדיבור במהלך השנה האחרונה. היא הדגישה כי ההחלטה התקבלה על ידי בכירי החברה בארה"ב, בלי להתייעץ עם עובדי גוגל בסין – ככל הנראה כדי להגן עליהם מפגיעה מצד המשטר.

 

אם אכן תעזוב גוגל את סין, העריכו באתר חדשות הטכנולוגיה cnet, הדבר יפעיל לחץ כבד על מיקרוסופט ויאהו לפעול באופן דומה. אם מיקרוסופט ויאהו – שנכוותה בעבר בהסגרת מתנגד משטר לשלטונות – ינצלו את היעדרה של גוגל כדי להרחיב את פעילותן, צפויה להיות לכך השפעה קשה על תדמיתן של החברות. כתבת הטכנולוגיה שרה לייסי מהבלוג טקראנץ' העריכה כי עצם ההודעה הפומבית של גוגל, המנוגדת באופן ניכר לצורת הפעולה מול המשטר בסין (הדורשת שמירה על כבודו והימנעות ממחלוקת פומבית) סגרה כל אפשרות להסכמה עם המשטר, וכי גוגל מודעת לכך. לייסי ציינה כי גוגל מעולם לא הצליחה להפוך לשחקן מרכזי בשוק הסיני, וכי ספק אם היתה מצליחה בכך אי פעם, דבר שוודאי השפיע על החלטתה.

  

שרת החוץ של ארה"ב, הילארי קלינטון, הודיעה שגוגל עדכנה אותה במתרחש, וכי היא מצפה להסברים מסין על ההתקפות. היא הוסיפה ש"היכולת לפעול בבטחה ברשת קריטית לחברה מודרנית". בתוך כך, גם חברת התוכנה אדובי הודיעה כי גם היא היתה נתונה להתקפות מתואמות של האקרים – אך נמנעה מלומר אם היו סינים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x