ישראל הקצתה 55 מיליון דולר לקרנות מו"פ ישראליות-אמריקאיות
משרד האוצר יעניק 40 מיליון דולר לקרנות בירד, BSF ו-BARD, ו-15 מיליון דולר נוספים יועברו מתקציב המדען הראשי לבירד. מימוש המענק תלוי בהשקעה מקבילה מצד גורמי ממשל אמריקאיים
משרדי האוצר והתמ"ת יקצו 55 מיליון דולר להגדלת שלוש קרנות מחקר ופיתוח המקיימות שיתוף פעולה ישראלי-אמריקאי. משרד האוצר הקצה לנושא 40 מיליון דולר והמדען הראשי במשרד התמ"ת, ד"ר אלי אופר, החליט להקצות מתקציבו 15 מיליון דולר נוספים לקרן בירד (BIRD), התומכת בחברות הייטק מדעי החיים וקלינטק.
המענק יחולק כך שקרן בירד תקבל 30 מיליון דולר; קרן BSF, לשיתופי פעולה מדעיים, תקבל 15 מיליון דולר; וקרן BARD, העוסקת בפיתוח חקלאי, תקבל 10 מיליון דולר.
עם זאת, לפי חוקת הקרנות המשותפות לישראל ולארה"ב, לא ניתן יהיה לממש את המענק ללא מהלך דומה מכיוון הממשל האמריקאי. שגרירות ישראל בארה"ב פועלת בימים אלה לשכנע גורמים אמריקאיים - משרד האוצר, הבית הלבן, הקונגרס ועוד - לתמוך במהלך.
המהלך בא לאחר עשרות שנים של קיפאון בתקציבי הקרנות המשותפות. קרן בירד, למשל, גייסה 110 מיליון דולר מממשלות ישראל וארה"ב בין השנים 1984-1977, ומאז לא הוגדל תקציבה. הקרנות מבצעות את כל השקעותיהן מהצלחה של פרויקטים ומהריבית על הקרן, שבמקרה של קרן בירד נעה בין 7 ל-10 מיליון דולר מדי שנה.
קרן בירד רשמה לאחרונה ירידה בכמות הכסף הפנוי להשקעות בשל הפחתות הריבית בעולם - בשנת 2009 השקיעה הקרן כ-12 מיליון דולר בחברות, בהשוואה ל-20 מיליון דולר שהשקיעה בשנת 2008. טרם המענק עמדה קרן BSF על 100 מיליון דולר וקרן BARD על 110 מיליון דולר.
"אנו פועלים לקבל את מענק דומה גם מן הממשל האמריקאי שיאפשר לנו לממש גם את המענק הישראלי", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל קרן בירד, איתן יודילביץ', שצופה כי הגדלה משמעותית בתקציב בעקבות המהלך תחל רק ב-2011. בשנה הקרובה מתכנן יודילביץ' להשקיע בחברות 12 מיליון דולר בלבד, בדומה לשנה החולפת, ובשנת 2011 צופה יודילביץ' השקעה בהיקף של 20 מיליון דולר, בדומה לסכום שהושקע ב-2008.