דו"ח טכנולוגי: הצנזורה השקטה של הודו
יאהו ומיקרוסופט מתגייסות למלחמתה של הודו בפורנו, סופרת סינית רוצה לתבוע את גוגל על ביזת ספרה, אפשר לארגן בידוק יעיל יותר בנמלי תעופה (אבל יש לכך מחיר), והסתמכות על GPS כמעט עלתה בחייהם של זוג מנוואדה
מולדת הקאמה סוטרה לא רוצה פורנו
בשקט בשקט, בלי לעורר גלים, הרשת ההודית מצאה עצמה מפולטרת מכל המידע שהממשלה לא חושבת שאזרחיה צריכים לדעת.
בניגוד לסין, שמסע הצלב שלה נגד פורנוגרפיה מיועד לדיכוי מתנגדי המשטר, ממשלת הודו אכן נלחמת בפורנוגרפיה. באוקטובר האחרון, היא עדכנה את חוק פרסומי התועבה שלה (הפעם הקודמת שבוצע בו עדכון היתה כשוויקטוריה היתה קיסרית הודו) כדי שיחול גם על תוכן מקוון וסלולרי.
כתוצאה מכך, שורה של אתרים פורנוגרפיים או סתם אירוטיים מצאו את עצמם בבעיה. יאהו, כרגיל, נכנעה במהירות לשלטונות והסירה כל תוכן בעייתי ממנועי החיפוש שלה. כך עשתה גם מיקרוסופט עם בינג. פליקר, שירות התמונות הפופולרי של יאהו לא מאפשר יותר למשתמשים בהודו (וגם בסינגפור, בהונג קונג ובקוריאה)ׁלצפות בתמונות שאינן מוגדרות כ"בטוחות". הדבר נעשה, מדווח הגרדיאן, בלחצן של ספקיות הרשת ההודיות, שנחשבות כעת אחראיות לכל פרסום מגונה.
הודו היא מדינה שעושה צעדי קידמה אדירים. היא גם מדינה דתית מאוד, עם מספר המוסלמים השני בגודלו בעולם (אחרי אינדונזיה). התוצאה היא ויכוח ומאבק מתמשך. בסיבוב הזה, השמרנים ניצחו. לא בטוח שזה דבר חיובי: השיעור הגבוה ביותר בעולם בחיפוש "סקס" במנועי חיפוש מגיע מהודו.
שלי שלי, שלך שלי
עסקת הספרים של גוגל נמצאת בהקפאה ובדיונים מחדש, ויותר ויותר היא מתבררת כמוקד של צרות לענקית האינטרנט. כעת טוענת סופרת סינית שגוגל גנבה את אחד מספריה.
מיאן מיאן, הסופרת, נדהמה לגלות שגוגל סרקה את ספרה השלישי, Acid Lovers, והעלתה אותו לרשת בלי לשלם לה תמלוגים או לטרוח להודיע לה על כך. עכשיו היא שוקלת תביעה. היא לא היחידה; כמה וכמה סופרים סינים גילו על בשרם את הדוקטרינה החדשה של גוגל, שאם היא סורקת ספר אז יש לה זכויות דיגיטליות עליו.
עסקת הספרים, שהדיון בה יתחדש בפברואר, מעניקה לגוגל את הזכויות להשתמש בספרים שסרקה – אבל רק בארצות דוברות אנגלית. העסקה מעניקה לה זכויות גם על ספרים שאין להם זכויות יוצרים, וההתנגדות לעסקה לא דועכת. לאחרונה, הורשעה גוגל בצרפת בגניבת ספרים באמצעות הסריקה שלה, ונאלצה לשלם קנס של 300 אלף יורו. יש להניח שהפסיקה הצרפתית תשמש כתקדים לתביעות נוספות כנגד גוגל.
2009 היתה השנה שבה יצרני תוכן התעוררו בבהלה וגילו שגוגל שודדת אותם. מאיל העיתונות רופרט מרדוק והאיום לנתק את האימפריה שלו מגוגל, ועד התגובה בצרפת ועכשיו בסין, יותר ויותר אנשים מגלים שגוגל היא לא חברה שלהם. היא מגיעה ל-2010 עם הרבה פחות רצון טוב מצד הציבור.
פרטיות מול אבטחה
עומאר פארוק עבדול מוטאלאב - האיש ופצצת התחתונים - הצליח, כזכור, לגרום לסוכנות אבטחת התעופה של ארה"ב לפרוץ במחול התרנגולת הערופה ולהקשות את ידה על הנוסעים האומללים. יצוין שלשם שינוי, הידיעה על הפיגוע הכושל התקבלה בשלווה יחסית בארה"ב: התגובה המקובלת היתה בדיחה על הקשיים שיהיו למוטאלאב לממש את הזכייה שלו ב-72 בתולות (וכאן המקור להזכיר, שוב, שבהחלט ייתכן שכל הסיפור של 72 בתולות נובע מטעות תרגום ומדובר בעצם ב-72 צימוקים).
האמת הפשוטה והמרה היא שאין שום דרך מעשית למנוע מטרוריסט נחוש מספיק לעלות עם פצצה למטוס. לפני כמה חודשים ניסה איסלאמיסט להוריד את שר הפנים של סעודיה, הנסיך נאיף, והצליח להתפוצץ די קרוב אליו, למרות האבטחה, משום שהוא טמן פצצה ברקטום. יש לקוות ששאר האיסלאמיסטים ישמרו על שאריות של כבוד עצמי ושזו תישאר תקרית מבודדת, אחרת המצב יהיה קשה.
למרות זאת, טוענים יצרני מערכת סריקת-גוף חדשה – שמופעלת ב-19 נמלי תעופה בארה"ב ונמצאת בבדיקות באירופה – שהמערכת שלהם היתה מגלה את החומרים שהצליח מוטאלאב להבריח בתחתוניו. המכשירים הללו, שעולים כמה מאות אלפי דולרים לחתיכה, מסוגלים לזהות חומרים כימיקליים ולא רק פצצות או כלי נשק מוכנים לשימוש. הבעיה העיקרית היא שכמובן, מערכת כזו תפשיט את כבודם של שאר הנוסעים מעליהם, ובאירופה נרשמת התנגדות ניכרת לכך. בהתחשב בשיטה המפוקפקת שהופעלה בסעודיה, אולי טוב שכך.
GPS, כלי להרפתקנים
ה-GPS הוא אחד הכלים השקטים שביצעו מהפך במהלך העשור האחרון; הוא קיים כמעט בכל מקום ומחירו צונח בעקביות – במיוחד מאז שגוגל שעטה לתוך השוק כשהוציאה שירות חינמי משלה.
ובדרך כלל אין בעיות. אבל לפעמים הוא מפספס. וכמו שאמר ראש העיר המנוח של ניו יורק, לה גארדיה, "אני בדרך כלל לא טועה, אבל כשאני טועה בכל זאת – זה מדהים". טעות כזו קרתה לזוג מסכנים מנוואדה, שביקשו מה-GPS שלהם את המסלול הקצר ביותר לנקודה כלשהי באורגון.
המכשיר שלח אותן למדבר באורגון, ושם כמעט קפאו למוות כשנתקעו בסופת שלגים. הם שרצו ברכב שלהם במשך שלושה ימים, ולמזלם הם היו מוכנים היטב למסע בחורף, עם מזון ושתייה. זה היה יכול להיגמר אחרת לגמרי אלמלא כן. שלושה ימים לתוך המצור, ה-GPS שלהם הצליח לקלוט אות קלוש ולשלוח צווחות הצילו. אנשיו של השריף המקומי חילצו אותם זמן קצר לאחר מכן. הם אמרו לאחר מעשה שזה "חג המולד שלא נשכח". אין ספק.
קצרצרים
צחוקים. גוגל פסלה תוכנה משירות Google Code שלה, לאחר שזו השתמשה בווריאציה של חוזה השימוש המקובל. הווריאציה קבעה ש"השימוש בתוכנה זו יהיה רק לטוב, לא לרוע". גוגל החליטה לפסול אותה בשל כך. התואנה הרשמית היא שהסעיף לא ברור, אבל הסיפור מראה שוב בכמה רצינות לוקחת גוגל את התחייבותה-שלה "לא להיות רעה".
משהו משונה קורה ב-AT&T: לאחר שבסוף השבוע הפסיקה החברה למכור אייפונים לתושבי ניו יורק דרך האתר שלה, תחילה תוך אמירה ש"ניו יורק לא ערוכה לאייפון" ואחר כך בהבהרה בלתי בהירה שאומרת שהיא משנה מדי פעם את מדיניות המבצעים שלה, ניתן כעת שוב לרכוש אייפונים בניו יורק דרך האתר של AT&T.
ג'ף בזוס, מנכ"ל אמזון, מאד בטוח בעצמו. בראיון שהעניק לדן ליונס, הוא קובע שהספר – אתם יודעים, ערימת הניירות עם הטקסט עליהם שתקועה בין שתי כריכות – סיים את תפקידו ההיסטורי. הוא חלק כבוד אחרון לטכנולוגיה הגוועת, ציין שהיא רצה כבר 500 שנה ואמר שזו "כנראה הטכנולוגיה המוצלחת ביותר", ומיד לאחר מכן הערים עוד קצת עפר על הקבר הפתוח. לזכותו של בזוס ייאמר שהוא לא התיימר לדעת מתי ינשום הספר את נשימתו האחרונה, ושהוא הדגיש שמה שאנחנו רוצים בספר – עלילה, מתח, סיפור טוב – ימשיך לחיות גם לאחר שפורמט ייפח את נשמתו האחרונה. בזוס כנראה מודע לכך שהסיכוי של הקינדל להחזיק 500 שנה קלוש.
עוד יום, עוד מוצר דפוק של אפל: דיווחנו כבר על התקלה הרחבה במסכי המק החדש, אלה של ה-27 אינץ'. כתב בלוג הגאדג'טים גיזמודו התלונן על מסך ה-27 אינץ' הלא תקין שקיבל מאפל עם המק החדש והדנדש שלו, ושלשום הגיע אליו המסך החדש. למרבה אי ההפתעה, גם המסך הזה פגום.
מוזילה, הקרן האחראית על ייצור הדפדפן העצמאי פיירפוקס, הודיעה על דחיית תאריך ההשקה של מהדורות 3.6 ו-4.0 של הדפדפן. מהדורה 3.6, שהיתה אמורה לצאת בסוף 2009, מתוכננת כעת להשקה בראשית 2010, וגרסה 4.0, שיועדה לאמצע 2010, תגיע כנראה בסוף השנה או בתחילת 2011.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"