$
סטארט-אפים והון סיכון

השבוע המוצלח של פיטנגו 3

האקזיטים של השבוע האחרון מוכיחים סופית כי פיטנגו 3, הקרן המושמצת ביותר בתולדות תעשיית ההייטק הישראלית, בהחלט אינה כישלון

מאיר אורבך 15:0218.12.09

פיטנגו 3 היא ללא ספק הקרן המושמצת והמדוברת ביותר בתעשיית ההון סיכון בישראל. הקרן, שהוקמה בשנת 2000, גייסה סכום פנטסטי של 500 מיליון דולר. לא לפניה ולא אחריה קמה קרן הון סיכון ישראלית שגייסה סכומים כאלה - המתקרבים להיקפים של קרנות הענק האמריקאיות.

 

כבר בתחילת דרכה לא האמינו רבים כי בכוחה של פיטנגו להצליח להגיע להחזרים משמעותיים בקרן השלישית. הצלחה כזו נמדדת רק ביכולת להחזיר את הקרן במכפיל גבוה מאוד - לפחות פי שלושה מהסכום שהושקע בה. החזר קטן יותר לא ייחשב בהכרח לכישלון, אבל לבטח לא להצלחה, ומה שבטוח הוא שסכום הנמוך אפילו בדולר מההשקעה יהיה כישלון חרוץ. על פי הדו"ח של קאלפרס, קרן הפנסיה של עובדי מדינת קליפורניה, שהשקיעה בפיטנגו ומחויבת לדווח על תוצאותיה, רשמה הקרן תשואה שלילית של יותר מ־10% בסוף הרבעון השני של 2009.

 

יש סיבות רבות לנפילתה של הקרן. ב־2001, זמן לא רב לאחר הגיוס, קרסה בועת ההייטק והביאה אחריה קריסה בשווי של חברות רבות שבהן השקיעה הקרן. גם עיכובים בהתפתחויות הטכנולוגיות, בעיקר בתחום האופטיקה, ולבסוף גם הקריסה של 2008 בשווקים הקשו על חברות רבות בפורטפוליו של פיטנגו 3. הן הצליחו לשרוד, אבל הגיעו עד לקצה.

  

 

אבל כשהעשור הנוכחי מגיע אל סיומו הקרן מראה התאוששות מפתיעה. שני אקזיטים גדולים של חברות פורטפוליו שהתבצעו בחודש האחרון מחזירים את הצבע ללחיי השותפים בקרן: הראשונה היתה דיון נטוורקס, שנמכרה לברודקום תמורת 178 מיליון דולר, והשנייה היא אופטונול, שנמכרה ב־180 מיליון דולר לפחות לאלקון. במכירת אופטונול צפויה פיטנגו לרשום הכנסה של כ־60 מיליון דולר על השקעה של פחות מ־10 מיליון דולר.

 

"יש לנו עוד הרבה חברות בפיטנגו 3, ונביא אותן אחת אחת לתוצאות", אמר ל"כלכליסט" רמי ברכה, שותף בפיטנגו שהשקיע בדיון נטוורקס, כשנשאל בשיחה על האקזיט של החברה על התשואות השליליות של הקרן. גם רמי קליש, השותף המייסד של פיטנגו, מאמין שהקרן עדיין לא אמרה את המילה האחרונה שלה ועוד תפתיע רבים עם החזרים ראויים וחברות טובות שעדיין נשארו לה".

 

על פי נתוני IVC, עד היום החברה מחקה עשר חברות שבהן השקיעה. ביניהן נמצאת ההשקעה המפורסמת בנגבטק, שנסגרה ב־2008 לאחר שהושקעו בה יותר מ־150 מיליון דולר. כמו כן רשמה הקרן כ־26 אקזיטים שונים, בהם המכירה של קולבר ב־159 מיליון דולר, רדלן ב־195 מיליון דולר, דיון נטוורקס ב־178 מיליון דולר ועכשיו אופטונול ב־180 מיליון דולר לפחות. יתר האקזיטים היו בסכומים משמעותיים פחות. על פי IVC נשארו לקרן יותר מ־15 חברות שעדיין לא הגיעו לאקזיט כלשהו. ביניהן יש כמה שמות מבטיחים שעשויים לשפר משמעותית את התוצאות של הקרן בתוך כמה שנים: אופטיר של ישראל מזין, קדנט, פרוביג'נט, רד בנד ובריינסגייט. העתיד של הקרן אמנם אינו ורוד לחלוטין וכנראה היא לא תזכה להחזרים מדהימים של מיליארדים רבים - אך כישלון מוחלט פיטנגו 3 כבר לא תהיה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x