דו"ח טכנולוגי: הבנק מכיר אתכם הרבה יותר משחשבתם
מומחה אבטחה נדהם לגלות את כמות המידע שמחזיק הבנק שלו עליו, ניו זילנד מציגה מודל חדש למלחמה בגנבי התוכן, רשת חברתית מספקת חדשות חיוביות לשם שינוי, ועיר בריטית מחברת את כל תושביה לפס רחב
מה יודע עליכם הבנק?
די הרבה. סביר להניח שהרבה יותר ממה שאתם חושבים.
בנקים מוצאים את עצמם לאחרונה במצוקה. המידע שלהם דולף לעתים קרובות ולקוחותיהם נופלים קורבן דרך קבע למזימות פישינג - הקמת אתרים מתחזים או שליחת הודעות בשם הבנק, הגורמים ללקוחות למסור את פרטיהם ישירות לידיהם של הפושעים. בנקים רבים מתקשים להתמודד עם מעשי הנוכלות המקוונים, לא מראש לפחות. לכל היותר, אם הלקוח מתלונן שמשהו משונה קורה בחשבון שלו הם יכולים לשאול אותו מגוון עצום של שאלות כדי לוודא שהוא אכן מי שהוא טוען להיות.
זה מה שקרה לרוג'ר תומפסון. כשנודע לו שכרטיס האשראי שלו נחסם מחשש שנגנב התקשר מיד תומפסון לבנק שלו. הוא לא הופתע כשהתבקש לענות על שאלות הזיהוי המקובלות, כמו שם נעוריה של אמו, אבל הוא הופתע מאוד - "היה בהלם", לדבריו - לגלות שהבנק ירה בו מטח שאלות על אשת בנו. איך הבנק קיבל את המידע עליה, וקישר בינו ובין תומפסון, לא ממש ברור. תומפסון, שהיה לחוץ בזמן ובסך הכל רצה לשלם את חובו למלון ולנסוע לנמל התעופה בשלום, נתן את המידע, הכרטיס שלו אושר, והוא נסע.
נציג הבנק טען שכל המידע הזה זמין פומבית. יכול להיות שזה נכון. בכל מקרה, לא היינו יודעים על כל זה, אלמלא היה תומפסון בכיר ביצרנית האנטי-וירוס AVG וחובב פרטיות נלהב.
"חוק שלוש העבירות" מגיע לניו זילנד
לפני תשעה חודשים העבירה ניו זילנד חוק "שלוש עבירות" נוקשה למדי, והתוצאה היתה שערורייה ציבורית שבעקבותיה בוטל החוק ונוסח חוק חדש, מעודן יותר.
חוקי "שלוש עבירות", נזכיר, הם חוקים למלחמה בגנבי תוכן. הם קובעים שאם משתמש מסוים (או, ליתר דיוק, כתובת IP מסוימת) נחשד שלוש פעמים בהורדת קבצים המוגנים בזכויות יוצרים הוא ינותק מהרשת. כפי שיובא בהמשך, הולכת ומשתרשת התפיסה שלאדם יש זכות בסיסית לחיבור לרשת, כך שיש פה בעיה.
טענת הנגד העיקרית, והיא היתה התלונה כנגד החוק שהועבר במרץ, היתה שבעצם יש כאן הפללה בלי הוכחה. אנשים מוצאים את עצמם תחת סנקציה, שלא היתה להם שום אפשרות להתגונן ממנה. מישהו החליט שהם אשמים, וזהו.
החוק החדש קובע שאם בעל זכויות כלשהו חש עצמו נפגע מפעולותיו של משתמש, הוא ישלח את כל החומר לספקית הרשת של החשוד, שמצידה תשלח לו את כל החומר. אחרי שלושה מקרים כאלה, יוכל בעל הזכויות להחליט אם ללכת לבית דין מיוחד לנושא, או לגרור את המשתמש בפני שופט ולתבוע את ניתוקו מהרשת, כשלמשתמש יש זכות להתגונן ולהציג ראיות מצידו. זו גם היתה, נזכיר, הפשרה שכפה בית המשפט העליון הצרפתי על ממשלת סרקוזי. החוק ייכנס לתוקפו בתחילת 2010.
סנטה מגיע לרדיט
הרשת החברתית למחצה Reddit, שבה יש רוב מובהק לגברים וגיקים (רוב המשתמשים ברשתות חברתיות, נזכיר שוב, הן משתמשות), הצליחה לעורר שמחת חג אמיתית בקרב משתמשיה, כמו גם לספק קצת כותרות חיוביות. אנחנו מתקרבים לשבוע של חג המולד וראש השנה, שבו לא יהיו כותרות בכלל, אז למה לא קצת חדשות טובות?
ובכן, מעשה שהיה כך היה. לפני כמה שבועות, שאלו משתמשי רדיט את עצמם אם הם רוצים לנהל פעלול "סנטה חשאי", כלומר כזה שבו אנשים בוחרים רנדומלית אנשים אחרים ושולחים להם מתנות. התשובה היתה חד משמעית כן, ובתוך זמן קצר נרשמו 4,500 איש מ-54 מדינות לשטיק. כל אחד מהם קיבל את הכתובת הפיזית של משתמש אחר, והתבקש להתאים לו מתנה.
המשתמשים עברו על ההיסטוריה של האיש שלהם, ובחרו לו את המתנה המושלמת. חלקם עסקו קלות בציד מקוון, ומצאו את שמו של האיש, את הפרופיל שלו בפייסבוק וכו', הכל למטרה החיובית של שמחת חג מושלמת.
התוצאה היתה הצלחה מסחררת, ואנשים החלו לפרסם תמונות של המתנות שקיבלו, כמו גם את מכתבי התודה שלהם. ההמלצה היתה להשקיע לא יותר מ-15 דולר, אבל היו שהשקיעו הרבה, הרבה יותר. ולמשך כמה ימים, משתמשי רדיט התחילו לחוש שהם קהילה של ממש, לא רק אסופה רנדומלית של משתמשי אתר.
זה יעבור, סביר להניח. תחושת החסד תמיד מתפוגגת. אבל יהיו זכרונות. ונעבור לחדשות חיוביות נוספות, במינון שמאלץ נמוך יותר.
כמו חשמל ומים
כמה וכמה בתי מחוקקים כבר קבעו שלאדם יש זכות יסוד לפס רחב, ובארה"ב שוקלת ה-FCC, הגוף האחראי על התקשורת, להקים רשת שתחבר את כל תושבי הרפובליקה בפס רחב (אם כי במהירות נמוכה יחסית). העיר סווינדון שבבריטניה החליטה לעשות מעשה.
השבוע הפעילה העירייה את שירות הפס הרחב הראשוני שלה בצפון העיר. שרתים הוצמדו ל-21 עמודי תאורה והתושבים באזור מתחילים לקבל פס רחב בסיסי. המטרה של העירייה היא לחבר את כל תושבי העיר עד אפריל 2010. זה יעלה לה מיליון ליש"ט, והתושבים יהפכו למנויים של השירות הבסיסי חינם אין כסף – היי, הם כבר שילמו מסים. תמורת תשלום נוסף יוכלו התושבים שמעוניינים בכך לשדרג את השירות.
סווינדון היא מקרה מבחן. אם הניסוי יצליח, המטרה היא לשכנע עוד ועוד ערים לספק לתושבים שלהן פס רחב כחלק מסל השירותים שלהן. חברות הרשת והסלולר צריכות להתחיל לדאוג – כי אחד השירותים שסווינדון מתכוונת לתת לתושביה הוא שיחות חינם באמצעות VoIP.
קצרצרים
גוגל הגישה מחאה רשמית לממשלת אוסטרליה על כוונתה, כפי שדיווחנו אתמול, להקים את "חומת האלמוגים הגדולה" – כלומר, לסנן את הרשת ביבשת. לדברי גוגל, היא הונעה על ידי "ההטיה שלה לצד זכותם של אנשים לביטוי עצמי". שזה נחמד, אבל ה"הטיה" הזו של גוגל לא מורגשת בעריצות הגדולה ביותר בעולם, סין, שאיתה משתפת גוגל פעולה שנים ארוכות. נזכיר שוב את האמירה המיוחסת למלכנו המנוח, אלכסנדר ינאי: "אל תתייראי לא מן הפרושים ולא מן הצדוקים, אלא מן הצבועים, העושים מעשה זמרי ודורשים שכר כפנחס".
ואם כבר עסקנו ברודנות הגדולה בעולם, שליטי סין הודיעו שהם ימשיכו את מלחמתם ב"פורנוגרפיה" לפחות עד מאי הקרוב. תחת שם הקוד של מלחמה בפורנוגרפיה, חיסל המשטר אתרים של מתנגדי משטר, חושבים עצמאיים, וסתם אתרי תוכן גולשים. מדי פעם בפעם יש צורך להוריד מכה על עורפו של העם, כדי שיזכור מי שולט, וזה מה שהמפלגה הקומוניסטית עושה עכשיו. כל התוכן גולשים הזה עוד היה עולה להם לראש. זה לא הרעב המתוכנן של שנות החמישים ולא הטירוף של מהפכת התרבות בשנות השישים, אבל העיקרון נשאר אותו עקרון: מלחמה נגד העם הסיני.
אם אתם שוקלים לקנות DSLR, כלומר מצלמה איכותית להפליא ובמחיר מופלא לא פחות, ואתם חוששים לשלומה הפיזי, לקאנון יש מה להציע לכם. משתמש לא זהיר לקח מצלמה מדגם הבסיס שלה, Canon Rebel XT, ויצא איתה לצניחה. המצלמה התנתקה מהקסדה שלו, נפלה 3,000 רגל – כמעט קילומטר – ויצאה מזה בחיים. לא נאמר שהיא יצאה בלי פגע, אבל גם המצלמה וגם העדשה מתפקדות. כבוד.
אחי, יש'ך שנקל? פעם זה היה המנון המשבר הכלכלי הגדול, ועכשיו, כשמגיע משבר העיתונות, זה הופך גם להמנונם של עובדי התוכן. עיתון במיאמי, ה"מיאמי הראלד", החל שלשום (ג') לבקש מקוראיו המקוונים תרומות, איש ככל אשר ידבנו ליבו. רשת מקלאצ'י, שמפעילה בין השאר את ההראלד, פיטרה אלפי עובדים בשנים האחרונות.
החדשות הטובות: בית המשפט העליון של אוהיו קבע ששוטרים לא יכולים לחפש סתם כך בסלולר של אנשים, הם צריכים צו של בית משפט. החדשות הרעות: הוא קבע שאם השוטרים חושבים שהם בסכנה, אז מותר להם. אנחנו יודעים לאיפה מובילות פרצות כאלה, לא?
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"