$
אינטרנט

כרום OS: עקיצה בשבע שניות

כרום צפויה להיות רזה יותר, פשוטה יותר ובעיקר מקוונת לגמרי. היא תשמור את כל המידע על שירותי ענן מחוץ למחשב ותשתמש בעיקר ביישומים שנמצאים באינטרנט. בשלב הראשון תנסה גוגל לכבוש בעזרתה את שוק הנטבוקים

עומר כביר 09:0222.11.09

מדובר אולי במהלך המשמעותי ביותר בעולם מערכות ההפעלה למחשבים אישיים מאז ההשקה של חלונות 95. לראשונה זה קרוב לשלושה עשורים נכנסת לתחום שחקנית משמעותית חדשה, כזו שעומדים לרשותה תקציבים אדירים ושהיא בעלת היכולת לאיים על ההגמוניה הכמעט בלתי מעורערת של מיקרוסופט.

 

בסוף השבוע הציגה לראשונה ענקית החיפוש גוגל את מערכת ההפעלה החינמית שלה - Google Chrome OS - שהידיעות על פיתוחה פורסמו לראשונה ביולי השנה. המהלך של גוגל משמעותי לא רק בעצם הכניסה של החברה לתחום מערכות ההפעלה, אלא גם בתפיסה המהפכנית שהיא מציגה: לא עוד מערכת הפעלה עתירת משאבים ויכולות, שכוללת תוכנות רבות המופעלות כולן מהמחשב האישי, אלא מערכת קלילה וזריזה מבוססת דפדפן, בעלת יישומים בסיסיים בלבד, שמתמקדת בחיבוריות לאינטרנט ובגישה נוחה ליישומי רשת, כתחליף להתקנת תוכנות על המחשב.

 

מערכת ההפעלה תהיה אמנם זמינה להתקנה רק בעוד כשנה, אבל באירוע כבר הוצגה מערכת בשלב פיתוח מתקדם, והודגם אופן הפעולה שלה. אחד מהמאפיינים הבולטים של המערכת הוא המהירות הגדולה שלה. בהדגמה, מרגע הפעלת המחשב ועד עליית חלון הזנת שם המשתמש והסיסמה חלפו שבע שניות. לאחר הזנתם, עברו שלוש שניות נוספות עד שעלה חלון העבודה הראשי של המערכת, והיא היתה מוכנה לפעולה.

 

הכל מתחיל בדפדפן

 

כרום OS מבוססת על דפדפן כרום שהשיקה ענקית החיפוש לפני כשנה, וממשק המשתמש שלה זהה כמעט לחלוטין לזה של הדפדפן. חלון העבודה שנפתח עם הפעלת המערכת דומה לזה של כרום, ודרכו מתבצעת הגישה לכל היישומים שבהם נעשה שימוש. הדבר מתאפשר מכיוון שמערכת ההפעלה מריצה יישומי רשת בלבד, בניגוד למערכות ההפעלה הקיימות שבהן מרבית היישומים מותקנים על המחשב עצמו.

 

בראש מערכת ההפעלה נמצאות לשוניות וחלון כתובת לגישה לאתרים שונים. משמאל ללשוניות נמצאים קישורים לגישה מהירה ליישומי רשת - כמו ג'ימייל, לוח שנה או גוגל דוקס. את היישומים המופיעים שם ניתן לשנות בקליק אחד, בדומה לניהול רשימת מועדפים.

 

האייקון השמאלי ביותר פותח עמוד המזכיר במידה מסוימת את שולחן העבודה בחלונות. חלון זה מציג יישומים או אתרים מועדפים, כמו מחשבון, פייסבוק או משחקים. את היישומים ניתן לפתוח כחלון מלא בלשונית, או במה שמכונה פאנלים - חלוניות קטנות שמופיעות בפינת המסך ונמצאות מעל לחלון הראשי. בדמו הודגמו פאנלים שמריצים יישומים כמו Google Talk, פנקס רשימות או נגן מדיה שמנגן שירים מהרשת.

 

המערכת מאפשרת לנהל כמה חלונות עבודה במקביל, וכל חלון הוא למעשה דפדפן המריץ כמה יישומים משלו. למשל, ניתן לנהל חלון המציג רק יישומים הקשורים לעבודה, למשל מסמכים ודוא"ל, וחלון המציג יישומי פנאי - כמו פייסבוק, משחקי פלאש וטוויטר. בכל עת מוצג רק חלון אחד, והמעבר בין החלונות מתבצע באמצעות ממשק ניהול פשוט, שמספק תצוגה מקדימה של היישומים הפתוחים בכל חלון.

 

מעבר למהירות הרבה של המערכת, בגוגל מדגישים שני אלמנטים מרכזיים נוספים שעליהם שמו דגש בפיתוחה: פשטות ואבטחה. לדברי גוגל, מכיוון שמדובר במערכת מבוססת דפדפן, ממשק המשתמש יהיה פשוט ומוכר למרבית המשתמשים. נוסף על כך, מאחר שהיא מבוססת יישומי רשת, המשתמשים לא צריכים להתקין תוכנות. כמו כן, כל המידע שהמשתמש מייצר נשמר בענן ולא במחשב. המשמעות היא שגם אם אבד המחשב, כל המידע עדיין יהיה זמין בלי צורך לבצע גיבוי או שחזור. גם במקרה של שימוש במחשב אחר, של חבר למשל, אחרי הזנת שם המשתמש והסיסמה כל המידע האישי יופיע מיד, כולל הגדרות ואפילו הרקע של שולחן העבודה.

 

בסוגיית האבטחה ציינו בגוגל שמכיוון שכל המידע נשמר בענן ואין שום תוכנה שמותקנת על המחשב, מדובר במערכת מאובטחת הרבה יותר ממערכות הפעלה אחרות. "גם אם חדר קוד זדוני, מספיק לאתחל את המחשב והקוד הזדוני יימחק, כי שום מידע לא נשמר ברמה מקומית", אמר סונדר פיצ'אי, סגן נשיא לפיתוח מוצר בגוגל, באירוע הצגת המערכת.

 

סרגיי ברין, מייסד גוגל סרגיי ברין, מייסד גוגל צילום: בלומברג
במיקרוסופט עובדים על מערכת דומה

 

Chrome OS עתידה להיכנס לשוק לא פשוט. בחודשים האחרונים השיקו שתי המתחרות המרכזיות שלה בתחום - מיקרוסופט ואפל - גרסאות חדשות של מערכות ההפעלה שלהן. אלו זכו לביקורות חיוביות רבות והצלחה מסחרית, ועתידות להמשיך ולבסס את מעמדן עד להשקת המערכת בשנה הבאה. אם גוגל רוצה להפוך לשחקן משמעותי בתחום, עליה להוכיח שמערכת ההפעלה החדשה שלה עונה על צורכי המשתמשים ומתאימה לאורח החיים שלהם בצורה טובה הרבה יותר מהמערכות שפותחו על ידי חברות שפועלות בתחום כבר שלושה עשורים.

 

גוגל מייעדת את מערכת ההפעלה שלה בראש ובראשונה למחשבי הנטבוק. אחרי הכל מדובר במערכת קלה במיוחד ודלת משאבים, שייעודה העיקרי הוא גלישה ברשת, קריאת אימיילים וכתיבת מסמכים, בדומה לשימושים העיקריים של הנטבוקים. כיוון שנטבוקים הם מחשבים זולים ביותר, המיועדים למשתמשים שלא מעוניינים להוציא עליהם כסף רב, העובדה ש־Chrome OS אינה עולה דבר רק תגביר את האטרקטיביות שלה בעיני רוכשי הנטבוקים.

 

כיום כ־97% מכלל הנטבוקים בשוק מצוידים במערכת הפעלה של מיקרוסופט, ובחברה לא מתכננים לאפשר לגוגל להשתלט על הקטגוריה. גם במיקרוסופט מבינים שהעתיד נמצא בענן ואומרים כי הם עובדים על פרויקט המכונה Gazelle, שעתיד להתהוות למערכת הפעלה מבוססת דפדפן. "מדובר במערכת שתתבסס על דפדפן מאובטח ועל שירותי ענן, ותאפשר לגשת לשירותים האלה גם ממחשבים מאוד חלשים", אומר ניר חינסקי, מנהל מוצר חלונות במיקרוסופט ישראל.

 

לא מתחרה באפל, תכה את לינוקס

 

אפל מודאגת פחות מהמהלך של גוגל. היחסים בין שתי החברות הידרדרו מאוד בשנה האחרונה, ומנכ"ל גוגל אריק שמידט אף פרש מדירקטוריון אפל לאחר שהחברה לא אישרה את אפליקצייתGoogle Voice לאייפון.

 

אך בעוד גוגל מייעדת את Chrome OS קודם כל לנטבוקים ולמחשבים דלי משאבים, אפל פונה לנתח שוק אחר לגמרי: משתמשים שרוצים מחשבים חזקים שמאפשרים לבצע הרבה פעולות מורכבות. מערכות ההפעלה של אפל כוללות מגוון תוכנות וכלי עבודה מתקדמים, ומיועדות רק למחשבים היקרים יחסית שהחברה מייצרת. משתמשים שמעדיפים מחשב מסוג זה כנראה לא ימצאו את מבוקשם בחלופה שמציעה גוגל, שכן נכון להיום היכולות של שירותי הענן בתחומים אלו אינן משתוות לתוכנות הפועלות על המחשב האישי.

 

"אני לא חושב שגוגל נמצאת כרגע במצב שהיא מאיימת על קו המוצרים הנוכחי של אפל", אומר רון קלדס, מנהל תחום ההדרכה והטכנולוגיות ב־iDigital, המשווקת הרשמית של מוצרי אפל בישראל. "בכל הנוגע למערכת הפעלה מבוססת דפדפן ושירותי ענן של אפל, אולי זה משהו שיקרה בעוד כמה שנים, אבל בשנה־שנתיים הקרובות אני לא מאמין שנלך לכיוון הזה בפול גז".

 

הקורבנות המיידיים של Chrome OS יהיו כנראה הפצות הלינוקס השונות. בשנים האחרונות נתח השוק של מערכת ההפעלה בקוד פתוח עולה בהתמדה, לא מעט בזכות חדירת הנטבוקים, שכן מדובר במערכות הפעלה בעלות צריכת משאבים נמוכה יחסית.

 

במובנים רבים, Chrome OS מזכירה את הפצות הלינוקס השונות. גם כאן מדובר במערכת הפעלה בקוד פתוח מבוססת לינוקס דלת משאבים. אבל לכרום יש משהו שאין להפצות הלינוקס האחרות. יש לה את גוגל - חברת ענק בעלת שם ועשרות אלפי עובדים. אין זה בלתי סביר להניח שרוב משתמשי המחשב, שיהיו מעוניינים להתקין מערכת הפעלה חינמית מבוססת לינוקס, יעדיפו את זו שמפותחת על ידי חברת ענק שבשירותיה הם משתמשים מדי יום על פני זו שמפותחת על ידי חברה קטנה ואלמונית יחסית.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x