דו"ח טכנולוגי: האח הגדול מגיע ישירות למחשב שלך
סוכנות המודיעין האמריקאית ה-NSA "מסייעת" לאבטחת תוכנות מסחריות, הממשלה הבריטית מסרבת להרפות מתוכנית המעקב שלה, חשיפת IP של מורה בעל חוש הומור גרוע גרמה לפיטוריו, ומה אפשר ללמוד מרובוטים שמציגים שייקספיר
כאן, שם ובכל מקום
אם הגנות האבטחה של חלונות 7 נראות לכן משופצרות משהו – אל תשאלו אותי – זה לא מקרה: מיקרוסופט נעזרה בשירותיה הטובים של הסוכנות המוצלחת ביותר בעולם בפריצת הגנות, ה-NSA (או כפי שכונתה עד שנות השמונים - No Such Agency).
ה-NSA (מוטו: "מחפשים ללא הצלחה מחטים בערימת שחת מאז 1947") מתכוונת להעניק את שירות הדוב הזה לא רק למיקרוסופט אלא גם לשורה של חברות מחשבים אחרות, כולל אפל, סאן ורד האט. הדבר התברר בהודעה רשמית חריגה.
למה שירות דוב? משום שה-NSA היא סוכנות מודיעין. היא נהדרת באיסוף, איומה בניתוח – כמויות המידע שהיא אוספת הן בלתי ניתנות למיון ואבחון, כך שפרדוקסלית כל מה שיוצא לה מהמאמץ הוא שפעם אחר פעם מאשימים אותה שהמידע היה אצלה ביד בלי שהיא תשים לב, מה שנכון לעתים קרובות - וכמו כל סוכנות מודיעין, היא חסרת כל חוש ביקורת כלפי עצמה. כל מה שהיא רוצה הוא עוד מידע. לא משנה שהיא לא תצליח לעשות איתו הרבה; היא רוצה אותו.
סוכנויות מודיעין לא ידועות בליבן הרך ובנטייתן לפעול למען טובת הכלל. שמה של ה-NSA, במיוחד, יצא לשמצה ככזו שמתמחה ב"דלתות אחוריות". כלומר, אף סוכנות בעולם לא תוכל לקרוא את המידע שהיא אִבטחה בשבילך – חוץ ממנה. אם היא רוצה פתאום לעזור לכל משתמשי העולם, כנראה שהיא רוצה גישה למחשב שלהם. לידיעתכם/פראנוייתכם.
ה-NSA היא גוף עדין בהשוואה לפיל בחנות החרסינה שהיא ממשלת בריטניה. ברשותכם, נעבור לצד השני של השלולית.
אה, הציבור? הוא לא ישים לב
תחת מחאה ציבורית, במיוחד של חברי פרלמנט מן האופוזיציה, השמיטה ממשלת הלייבור את תוכנית ה-Interception Modernization Program שלה מרשימת החוקים שבכוונתה להעביר בקרוב. השם האורווליאני הזה מסתיר מאחוריו תוכנית לאלץ את ספקי הרשת והסלולר הבריטים להעביר לממשלה, בכל עת שיעלה הרצון מלפניה, כל פרט אפשרי על המשתמשים. צו בית משפט? הצחקתם אותם.
לכאורה נראה שהמחאה הצליחה, והתוכנית ירדה למצולות יחד עם ההוגה שלה, שרת הפנים לשעבר ג'קי סמית'. רק לכאורה: מדובר בתוכנית שאמורה להתפרס על פני עשור, היא החלה ב-2006 – וכפי שמראה תקציב משרד הפנים, היא תתוקצב כנדרש עד 2016. כמה ישלמו משלמי המסים הבריטים כדי שהממשלה תרגל אחריהם? כשני מיליארד ליש"ט. הכלל הישן עדיין בתוקפו: אל תתייחס למה שהם אומרים. שים לב להצעת התקציב.
ולפעמים לא צריך ממשלה כדי לחשוף את הזהות שלך: די בעובד עיתון מעוצבן.
חוש הומור דלוח=אבטלה
העיתון האמריקאי סנט-לואיס פוסט דיספאץ' ערך ביום שישי האחרון תחרות בין קוראיו, וביקש מהם לדווח מהו הדבר המטורף ביותר שאכלו. אני מניח שהם היו צריכים לצפות לתגובה הבאה: אחד המשתמשים, משתמש אנונימי, ענה במה שהעיתון הגדיר בצדקנות כ"מילה אחת, ביטוי וולגרי לחלק אנטומי בגוף הנשי". מאחר שזה עיתון לכל המשפחה, נצטרך להסתפק בתיאור הזה.
האחראי על מדיה חברתית בעיתון, קורט גרינבאום, היה גם האחראי על התחרות. הוא מחק מיד את התגובה הפוגענית. אם האנונימי היה מסתפק בכך, כנראה ששם זה היה נגמר; אבל הוא התעקש להעלות שוב את התגובה שלו, והעלה במקביל את חמתו של גרינבאום להשחית.
העורך החרוץ – eager beaver, אני חושב, הוא הביטוי המקובל – חפר ומצא את כתובת ה-IP. של המגיב הלא ידוע, והצליח במאמץ קל לשייך אותה לבית ספר באזור. ואז ביצע גרינבאום קפיצת מדרגה: הוא התקשר לבית הספר וביקש מהם לאתר את האחראי. בית הספר נדרש לכמה שעות כדי למצוא את האחראי, אחד מאנשי הצוות בבית הספר, ש"התפטר מרצונו" מיד.
ואם זה לא היה מספיק, אז גרינבאום הלך והתרברב בהצלחה הפנומנלית הזו בבלוג של העיתון. קוראי הפוסט דיספאץ' צריכים לדעת מעתה שגם אם הם לא ביצעו שום עבירה פלילית, אלא סתם חטאו לחוש הטעם הצדקני של הלוזר המקומי, הוא יחשוף את זהותם. אין ספק שזה יגדיל את תפוצת העיתון ואת מספר הגולשים בו. יופי של הצלחה, גרינבאום.
What a piece of work is Man!
בהפקה מיוחדת שנערכה באוניברסיטת A&M בטקסס, שיתפו רובוטים וצורות חיים מבוססות פחמן – כאלה שנוהגות לכנות את עצמן "בני אדם" – פעולה בהעלאת מחזה של צורת פחמן ותיקה, "חלום ליל קיץ".
הרובוטים המדוברים הם המיני-רובוטים המעופפים של פרופ' רובין מרפי, שהרובוטים שלה זכו להצלחה ולתהילה במגוון משימות חיפוש והצלה. ההשתתפות שלה, ושל להקת המעופפים שלה, בהצגה היתה מיועדת לא רק לצרכים תיאטרליים, אלא גם ניסוי באופן שבו מגיבים בני אדם לרובוטים.
בהתחלה, השחקנים – והקהל – היו אדישים לחלוטין לרובוטים, שלוהקו לתפקיד פיות מעופפות. אם הרובוט היה מתרסק, דבר שמתרחש מדי פעם, השחקנים היו מרימים אותם ומשליכים אותם לאוויר, בציפייה שימריאו מעצמם. עם הזמן, כשהשחקנים התרגלו לנוכחותם של הרובוטים ואחרי שלמדו להתייחס אליהם כאל "תינוקות-פיות", הם החלו להביע דאגה לרובוטים כשאלה פגעו בקירות או נפלו. הם התחילו להיקשר אליהם רגשית.
ומבחינתה של מרפי, זו הצלחה ניכרת. היא אומרת שהיא למדה כיצד בני אדם מגיבים לרובוטים, ושתהיה לכך השפעה על עיצובם ותכנונם של רובוטי-הצלה עתידיים. "הם יהיו הדבר הראשון שיגיע אל אדם לכוד מתחת למכרה, למשל, ויהיו הקשר היחיד שלו עם העולם החיצון במשך שעות. איזה רובוט היית מעדיף לצידך? T-1000 (מסדרת "שליחות קטלנית" – יצ"ג) או Wall-E? אם הוא יתנהג בצורה מעצבנת, או מפחידה, אתה תפסיק להתייחס להנחיות שהוא מעביר מהרופאים או מצוות החילוץ".
בקצרה, הרובוטים של העתיד הקרוב – לפחות רובוטי החילוץ – יתנהגו כמו הדינוזאור ברני. אתם יודעים מה? אל תחלצו אותי. זה לא שווה את זה.
קצרצרים
הדואר האלקטרוני עדיין צעיר, בקושי בן 30, וכבר הוא שומע הספדים: על פי סקר שנערך בבריטניה, המשתמשים הנאמנים ביותר למייל הם פנסיונרים. צעירים אמנם משתמשים בו, אבל בעדיפות שנייה או שלישית: רק 51% מהם אומרים שמייל הוא אפשרות התקשורת המועדפת עליהם. 98% מבני 65 ומעלה משתמשים בו בקביעות, כמו גם 96% מבני 45 עד 64. אין מה לומר, הדמוגרפיה מדאיגה.
לקליפורניה יש חשבון חשמל מאוד גבוה, וזה בתנאי שיש בכלל חשמל. יתר על כן, צריכת חשמל גבוהה פוגעת גם בסביבה. כדי לחסוך זאת, העבירה מדינת השמש חוק האוסר על טלוויזיות ענק זוללות חשמל, אלא אם הן בנויות בטכנולוגיה המנצלת טוב יותר חשמל. התקנות יחמירו עם הזמן. יצרני טלוויזיות שאפשר לגור בתוכן כבר זועקים חמס.
כשהחליט אתר Techmeme – אגרגטור מוביל בתחום הטכנולוגיה – להוסיף עורכת אנושית לצוות האלגוריתמים שלו, כדי להפעיל קצת שיקול עריכתי, פרצה צווחה וצרחה בביצת הבלוגוספירה, ובין השאר נטען שאגרגטור כזה לא יוכל להיות "אובייקטיבי", כאילו שבאמת יש דבר כזה. שנה אחרי, והשיטה החדשה הוכיחה את עצמה: צוות העורכים של טקמם גדל לשישה, ואפילו גדולי היללנים נאלצים להודות שטעו.
אלוהים תשמור ותציל: פסיכי חולה סטאר טרק אילץ את ילדו לדבר רק "קלינגונית" – השפה המפוברקת של גזע חייזרים בסדרה – במשך שלוש השנים הראשונות לחייו של הילד. הוא, כמובן, טוען שהוא בכלל לא טרקי ושהמטרה היתה ניסוי ביכולת למידת השפות של ילדים. אם יש רשויות רווחה, יופיעו נא מיד.
פעם שנייה אש: פיראטים סומאלים נדהמו לגלות שהספינה האמריקאית מיירסק אלבמה, שעליה כבר השתלטו (וחטפו את הקפטן שלה, שחולץ במחיר זניח של שלושה פיראטים) באפריל, לא מתכוונת להיכנע בפעם השנייה ללא קרב. הצוות הזועם הפעיל תותח קול כנגד הבהמות הימיות, ורק כדי לוודא שלא תהיה אי הבנה באשר לכוונתם, ליווה את התותח הקולי באש נק"ל. הפיראטים קלטו את הרמז – בפרפרזה על תיאודור רוזוולט, שאג בקול גדול ושא מקל קטן – והתחפפו. תותחי הקול, רצוי לציין, הופכים לנשק מקובל יותר ויותר – משטרת וונקובר הצטיידה בהם, ונאלצה להתחייב שלא להשתמש בהם על מפגיני אולימפיאדת החורף (מה?).
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"