דו"ח טכנולוגי: יש גם תועלת בפיראטיות
סרט עצמאי רושם הצלחה מפתיעה רק לאחר שדלף לביטורנט, האפסטור ממשיכה לצנזר, איך איל התקשורת רופרט מרדוק יוכל לממש את איומיו ולהסתדר בלי גוגל, ובוותיקן דנים באפשרות לקיומם של חייזרים
יש פיראטים זיגזג
רוב אולפני הקולנוע שולפים, כשהם שומעים את המילה "פיראט", את החרב המעוקלת הקרובה למקום מגוריהם ומסתערים. גנבי התוכן גורמים להם להפסדים ניכרים, והם לא מוכנים לשמוע על זה. מצד שני, בחלק ניכר מהמקרים מדובר בתאגידים שכבר עשו את המיליארד הראשון שלהם.
לאמנים מתחילים, לעתים, פיראטיות עשויה להשתלם. הדוגמה האחרונה היא המקרה של זוג יוצרי הסרט העצמאי Ink. הסרט מתרחש בשדה חלומותיה של ילדה הנמצאת בקומה, שאליו פולש שכיר חרב ברוטלי. הוליווד, כמקובל, הודיעה שהיא לא יודעת מה לעשות עם הסרט המשונה הזה. היוצרים, קיו-ווא (Kiowa) וג'יימין ווינאנס, ירקו דם בניסיון לשווק את הסרט, בהצלחה שבנימוס נקרא לה חלקית.
ואז מישהו גנב את הסרט ושיתף אותו בביטורנט. בתוך זמן קצר Ink רשם 400 אלף הורדות, דירוג ה-IMDB שלו זינק לשמים – והמכירות עלו משמעותית. כעת, על פי במאית הסרט, הוא במקום ה-20 ברשימת הסרטים הפופולריים בעולם, וכתוצאה מכך משווקי מיינסטרים כמו אייטיונז, נטפליקס התחילו להתעניין בו. היוצרים החליטו שמאחר שממילא אין שום דבר שהם יכולים לעשות בנידון, רצוי ל"חבק את הפיראטיות", ושלחו מכתב נרגש לבלוג הפיראטים המוביל TorrentFreak. הפעם זה נגמר טוב.
אפשר בלי גוגל
שלשום, כזכור, רגשה הרשת לאחר שאיל העיתונות והברנש שיכול ללמד את נבלי הקומיקס כמה תרגילים מסריחים, רופרט מרדוק, הודיע שהוא שוקל להעלים את התוכן שלו (שלו!) ממנוע החיפוש של גוגל. גוגל הגיבה בבוז המתבקש, והתגובה הכללית ברשת היתה לגלוג. מה כבר מבין הזקן הזה.
ספק אם יש דמויות משפיעות בתקשורת יותר מרופרט מרדוק, ועל כן צריך לתהות – אם הוא לא מסוגל להתגבר על המפלצת, האם מישהו מסוגל? מה זה אומר עליה, אם התשובה היא שלילית? מה זה אומר עלינו, כנתיניה העתידיים?
כמה וכמה כותבים סבורים שאפשר, ושמרדוק יכול גם יכול. איך? ג'ייסון קאלקניס, הטיפוס שהגיע למקום השני ברשימת האנשים השנואים ברשת, סבור שזה לגמרי לא מסובך: העיתונים הגדולים צריכים להודיע לגוגל שהיא מתבקשת להפסיק לאנדקס אותם – ולעבור בהמוניהם לבינג, שמצידו ראשית ישלם להם 50% יותר ממה שגוגל משלמת ושנית יוציא פרסומות של "חדשות? לא בגוגל, אצלנו כן". זה יכאיב לגוגל מאוד, וזה נראה כמו כסף שבאלמר ישמח לבזבז.
מארק קובאן סבור שהיעלמותם של אתרי החדשות מגוגל יכולה לעזור להם, ושהצעד של מרדוק הוא חכם: הכלי החדש הוא טוויטר ורשתות חברתיות, והם כבר יכוונו משתמשים אל התוכן שמעניין אותם ולא אל אסופת הקישורים שבוחרת עבורם גוגל. יתר על כן, העיתונים יכולים לפרסם תוכן ולקבל תמורה ישירה ברשתות החברתיות, מה שאין כן בגוגל.
אז עכשיו זה נראה פחות פסיכי. השאלה הגדולה היא, עדיין, אם זה אכן יקרה. יהיה מעניין, וספק אם מבחינת העיתונים יכול להיות מצב גרוע יותר מהמצב הנוכחי.
צנזורה שאף פעם לא די לה
בתחילת השבוע דיווחנו על כך שהאפסטור, החנות הבררנית עד איסטניסית של אפליקציות לאייפון ולאייפוד טאץ', אישרה דווקא אפליקציה שמציגה לקורא את רב המכר ההוא משנות השלושים, "מיין קאמפף" (ולשאלתם, קוראים יקרים, הוא אכן היה רב מכר: היטלר אילץ את כל תושבי גרמניה לקנות עותק במגוון הזדמנויות, כמו סיום בית ספר, סיום קורס צבאי, נישואין, לידה, ועוד. הוא אולי היה דיקטטור, אבל מי אמר שלא היה לו חוש עסקי? בכך, כמובן, הוא רשם גם שיא נוסף, ועקף את "יוליסס" של ג'ויס בתור "הספר הנרכש ביותר והבלתי נקרא ביותר". זה יתרונה המובהק של הכלכלה המתוכננת על פני החופשית. אבל חזרה לעניינו). כצפוי, זמן קצר לאחר מכן גילתה אפל שאופס, קרתה לה עוד תקלה, והעלימה את האפליקציה.
אבל זה בסדר, אפל מצאה משהו אחר לצנזר. אחד המאיירים של השבועון Mad, שכתב אפליקציה שמתארת את 540 חברי הקונגרס, ולצד המידע על כל אחד ואחד מהם מופיעה – במקום תמונתו של נבחר הציבור – קריקטורה, לא באמת צריך היה להיות מופתע כשאפל דחתה את האפליקציה. הסיבה, כמובן, היתה אותה הסיבה שבשלה דחתה האפסטור פרודיה על היטלר: "לעג לאישי ציבור".
ושוב, אפל מצליחה להפגין חירשות תרבותית מביכה. Mad הוא אושיית תרבות אמריקאית, נמצא שם מאמצע שנות החמישים – אם כי יש להודות שהוא הידרדר בעשור האחרון – והוא תמיד היה קול ביקורתי. כל כך ביקורתי וכל כך עצמאי, ובכל זאת חופשי מצנזורה – משום שהוא הקפיד על מדיניות של איסור על פרסומות. אף אחד לא יכול היה להשפיע על שיקול הדעת שלו. דווקא בו החליטה אפל להכנס. משהו לזכור בפעם הבאה שבאפל יוציאו עוד פרסומת שבה היא מיוצג על ידי דמות קולית ומרדנית.
הפתעה: הוותיקן בחזית החדשנות
לכנסייה הקתולית יצא מוניטין מוצדק לחלוטין של שמרנות. אחרי הכל, רק 500 שנה לאחר מעשה הם הודו שאולי כל הקטע של המשפט של גלילאו, שהעז לומר אמת מדעית וכמעט מת בשל כך, היה מוגזם. הם גם התנצלו על האינקוויזיציה, האנטישמיות, ושאר מעשים לא יפים באיחור מצער של כמה מאות שנים. (כהערת אגב, לגלילאו היה חלק לא קטן בבלגן שנפל עליו. כשהאפיפיור מזמין אותך לכתוב ספר על אסטרונומיה, זה לא רעיון חכם להפוך אותו לדמות המטומטמת בספר, וזה אפילו פחות חכם להסתובב במדינות האפיפיור אחרי זה).
מצד שני, הם הרגע סיימו כנס מרשים על האפשרות של קיומם של חייזרים. מדענים ישועים נחשבים למובילים בתחום, והכנסייה הקתולית היא אחד הגופים שמעיזים להתמודד ראש בראש עם השאלה התיאולוגית המציקה של קיומם של חיים בעולמות אחרים. נסו לחשוב על תגובתו של הרב או הקאדי הממוצע, כשיסתבר שיש איזה יצור על כוכב אחר, מעבר למה שהכירו כותבי התנ"ך, ושהוא גם תבוני לא פחות מהם.
חלק מהעמדות הישועיות מפתיעות בפתיחותן. הם מוכנים לקבל את האפשרות שהחייזרים, אם וכאשר יתגלו, יהיו במעמד תיאולוגי עליון על זה של בני האדם – משום שהם לא סובלים מהחטא הקדמון. אחרים, כמתבקש, שמרנים יותר – ותוהים מה יהיה על הדוֹגמה הנוצרית, שגורסת שבן האלוהים הקריב את עצמו למען בני האדם, אם יתברר שיש מאות כוכבים עם יצורים תבוניים שאף ישוע לא טרח להגיע אליהם. טוב לראות שלשם שינוי הוותיקן מתכונן לבעיה מראש. היי, אולי תוך כמה זמן הם יגיעו למסקנה שאיידס יותר גרוע מקונדומים.
קצרצרים
ניצחון למשתמש הקטן: שורה של חברות סלולר ובידור ששידלו משתמשים להוריד רינגטונים לאחר ששכנעו אותם שמדובר במשהו חינמי ואז קרקפו אותם, ייאלצו להקיא את טרפם. החברות יחזירו עשרה דולרים למיליוני משתמשים, ובסך הכל 63 מיליון דולר.
לאפל יש בעיה עם אנשים שמשתמשים במערכת ההפעלה שלה על מחשבים שהיא לא מכרה, ובמיוחד מביאים לה את הסעיף אנשים שמשתמשים בה על נטבוקים. השבוע היא הוציאה טלאי ל-Snow leopard, ואחד השטיקים של הטלאי הוא שמעתה חתלתול השלג לא מוכן לדבר עם שבבי Atom, השבב שכמעט כל נטבוק משתמש בו. זה יראה להם, ללוזרים האלה שרוצים להשתמש במערכת ההפעלה של אפל.
לפני כשנה וחצי פיתחה מיקרוסופט כלי לניתוח פשעי מחשב וחילקה אותו חינם אין כסף ליחידות משטרה. הכלי, המכונה COFEE, פשוט להפעלה ומאפשר אפילו לשוטרים חסרי כל ניסיון להפעיל אותו בתוך עשר דקות בערך. עכשיו הוא דלף לאיזה אתר שיתוף קבצים, ואפשר להניח בבטחה שחלק ניכר מהיעילות שלו אבדה.
מנכ"לית יאהו קרול בארץ סיכמה את השנה הראשונה שלה בתפקיד כ"נוראה" – לפחות, מבחינת שולי הרווח של החברה. ב-2009 הם עמדו על 6% בלבד. היא התחייבה להעלות אותם ל-15 עד 20% בתוך כשלוש שנים. כחלק מנסיונות ההתייעלות שלה, פיטרה יאהו השנה כ-2,000 עובדים.
עוד לא ברור אם הדרויד – סמארטפון השת"פ בין גוגל, מוטורולה ו-ורייזון - יהיה אייפון קילר או שייזרק לערימת הגרוטאות של ההיסטוריה שמלאה בטוענים אומללים לכתר הזה, אבל בסופ"ש הראשון להפצתו הוא מכר כ-100,000 יחידות. פאלם Pre הוא לא.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"