$
חדשות טכנולוגיה

גמיש כמו גומי, דק כמו נייר: הדור הבא של המסכים

2010 תהיה שנת הפריצה של טכנולוגיית OLED. ממחשב נייד שמתגלגל כמו שטיח עד נורה חסכונית בחשמל שמחזיקה מעמד כמה שנים לפחות: אלה הפיתוחים העתידניים שצפויים להוביל את מהפכת העיצוב של מסכי טלוויזיה, מחשבים וגאדג'טים

עומר כביר 15:1209.11.09

טכנולוגיית מסכי ה־OLED, שעתידה לחולל מהפכה בעולם הטלוויזיה, המחשבים והגאדג'טים, עדיין אינה שם שמוכר בכל בית. אף שמדובר בפיתוח מתקדם יותר מהדיו האלקטרונית של קוראי ספרים דיגיטליים כגון קינדל, השקות מוצרים מבוססי OLED היו עד כה שקטים ומתונים יחסית.

 

בשנה הקרובה כל זה עתיד להשתנות: רק לאחרונה הודיעו ענקיות אלקטרוניקה על הרחבה ניכרת של פעילותן בתחום ה־OLED והכריזו על המוצרים העתידיים שלהן. סמסונג השיקה סמארטפון חדש עם מסך OLED בגודל 3.7 אינץ', סוני הכריזה על נגן מדיה עם מסך מגע מבוסס OLED וענקית האלקטרוניקה LG חשפה סדרה של טלוויזיות עם מסכי OLED שיושקו בשנים הקרובות — מ־15 אינץ' עד סוף 2009 עד 40 אינץ' ב־2012.

 

מסך שקוף: טכנולוגיית OLED מאפשרת לייצר מסך מחשב בעל שקיפות מלאה - ניתן לצפות בו משני צדדיו. עם טכנולוגיית מגע, ניתן לבצע על המסך עבודה משותפת על מודלים תלת-ממדיים מסך שקוף: טכנולוגיית OLED מאפשרת לייצר מסך מחשב בעל שקיפות מלאה - ניתן לצפות בו משני צדדיו. עם טכנולוגיית מגע, ניתן לבצע על המסך עבודה משותפת על מודלים תלת-ממדיים

 

אך טלפונים סלולריים ונגני מדיה הם רק יריית הפתיחה. בתקופה הקרובה עתידים להופיע בשוק מוצרים מבוססי OLED, שאמורים להסב תשומת לב רבה לתחום, ולהבטיח שאלה יהיו לא פחות מוכרים מדי.וי.די או LCD. בין מוצרים אלו אפשר למנות את טלוויזיות ה־OLED החדשות של LG, מחשב נייד של סמסונג עם מסך OLED שישווק ב־2010, ולאחריו מחשב ה־OLED המתקפל של סוני, ונורות OLED של חברות כגון פנסוניק וג'נרל אלקטריק.

 

מעבר לכך, בכל הנוגע לאיכות תמונה, עתידים מסכי OLED להשאיר את הטכנולוגיות המתחרות הרחק מאחור. בניגוד למסכי LCD למשל, שדורשים תאורה אחורית לכל שטח המסך, במסכי OLED החומר האורגני פולט אור משל עצמו, ובמצב כבוי הוא אינו פולט אור כלל, דבר המאפשר תצוגה של צבעים עמוקים כמו שחור אמיתי, ותצוגה חדה יותר. מסכים אלה גם חסכוניים בצריכת אנרגיה לעומת מסכי LCD, ויש להם זמן תגובה מהיר הרבה יותר - 0.01 מילי־שנייה לעומת 2 מילי־שנייה - המאפשרים צפייה באירועי ספורט או בסרטי פעולה ללא אפקט המריחה הידוע לשמצה.

  

אך לא הכל ורוד בממלכת ה־OLED. פרט לעלות הגבוהה הכרוכה בייצורו, החומר האורגני שעליו מבוססת הטכנולוגיה סובל מתוחלת חיים קצרה במיוחד. מכיוון שלצבעים שונים יש אורך חיים שונה, איכות התמונה מידרדרת בצורה מוחשית ככל שעובר הזמן. למשל ל־OLED כחול יש משך חיים של כ־14 אלף שעות (חמש שנים, בשימוש של שמונה שעות ביום) - נתון נמוך באופן ניכר מ־60 אלף השעות של מסכי ה־LCD. עם זאת, חברות האלקטרוניקה עושות מאמצים לשנות את המצב, ופעילות משותפת של פנסוניק וטושיבה כבר הצליחה להכפיל את אורך החיים של OLED כחול.

  

אב-טיפוס של מחשב מבית סוני, העשוי ממסך OLED גמיש. המחשב אינו מצויד במקלדת, אלא מורכב ממסך ארוך שניתן לקפל לכל כיוון, וההקלדה תתבצע באמצעות מקלדת וירטואלית. סוני הציגה גם ספר אלקטרוני ונגן מדיה המבוססים על קונספט דומה אב-טיפוס של מחשב מבית סוני, העשוי ממסך OLED גמיש. המחשב אינו מצויד במקלדת, אלא מורכב ממסך ארוך שניתן לקפל לכל כיוון, וההקלדה תתבצע באמצעות מקלדת וירטואלית. סוני הציגה גם ספר אלקטרוני ונגן מדיה המבוססים על קונספט דומה

 

עדיין מסכים יקרים

 

את ראשיתה של הטכנולוגיה אפשר למצוא בתחילת שנות החמישים, כשחוקרים באוניברסיטת Nancy שבצרפת הצליחו לראשונה להפיק אור מחומר אורגני באמצעות הולכה של זרם חשמלי דרכו. רק 50 שנה מאוחר יותר היתה הטכנולוגיה בשלה דייה כדי לעבור מהשלב המדעי לעולם הצרכני, וב־2004 הציגה סוני את המוצר המסחרי הראשון המבוסס על פיתוח זה - מכשיר PDA (כף יד) עם מסך OLED.

 

ה־OLED החל לעורר עניין ציבורי שנה אחר כך, כשסמסונג הציגה אב־טיפוס של טלוויזיית OLED בגודל 21 אינץ'. אך הפריצה האמיתית לתודעה הציבורית אירעה בתערוכת מוצרי האלקטרוניקה CES 2007, שבה חשפה סוני שתי טלוויזיות OLED בגדלים 11 ו־27 אינץ', שתיהן באיכות צפייה של HD. משקלו של דגם ה־11 אינץ' עמד על שני ק"ג בלבד.

 

כיום טכנולוגיית ה־OLED נמצאת בשוק בעיקר במסכי טלפונים סלולריים או בנגני מדיה, בשל עלות הייצור הגבוהה של מסכים גדולים יותר. מסיבה זו גם מחשבים ניידים עם צגי OLED עוד לא יצאו לשוק, ובארה"ב אפשר לרכוש כיום רק דגם אחד של טלוויזיית OLED - אותו דגם בגודל 11 אינץ' שסוני הציגה לראשונה לפני יותר משנתיים. עם זאת, מסך בגודל כזה בא עם תג מחיר יקר במיוחד: 2,500 דולר - פחות או יותר מחירה של טלוויזיית LCD בגודל 52 אינץ'. לקראת עונת החגים בארה"ב ישיקו כמה יצרניות,

ו־LG בראשן, טלוויזיות OLED בגודלי 15–14 אינץ', ובהמשך יושקו דגמים גדולים יותר.

 

ספידומטרים עתידניים: מכונית קונספט שהציגה יונדאי בסוף ספטמבר מדגימה את היכולות של מסכי ה-OLED גם בזמן נסיעה ספידומטרים עתידניים: מכונית קונספט שהציגה יונדאי בסוף ספטמבר מדגימה את היכולות של מסכי ה-OLED גם בזמן נסיעה

 

ברבעון השני של 2009 רשמו המכירות של מסכי OLED עלייה שנתית מרשימה של 22%, כך לפי דו"ח של חברת המחקר DisplaySearch, המתמחה בשוק הצגים. עם זאת, מסכים אלה הם עדיין נתח קטן יחסית בשוק, ומכירותיהם ב־2009 עתידות להסתכם בפחות ממיליארד דולר — מעט יותר מ־1% משוק המסכים העולמי. הדו"ח צופה כי בטווח של שנתיים צפי ההכנסות ממכירת מסכי OLED יכפיל את עצמו, ויהיה יותר מ־2 מיליארד דולר. ב־2016 צפויות הכנסות של יותר מ־6 מיליארד דולר.

 

"הטכנולוגיה עדיין נמצאת בחיתוליה, אבל יש סבירות גבוהה מאוד שאלו יהיו מסכי העתיד", אמר שרון טמיר, מנהל תחום אלקטרוניקה בידורית ברשת באג. "החסם העיקרי כרגע הוא המחיר הגבוהה של מסכי OLED. אבל להערכתי, בשנה הבאה כל החברות כבר ישיקו טלוויזיות OLED, כי זו טכנולוגיה שמפותחת אצל כולם. בתוך חמש שנים המסכים כבר יגיעו לרמת מחירים שתצדיק שיווק לעשירון העליון בישראל, ובעוד עשר שנים הם כבר יהיו אצל כולם".

 

התשובה של אפל

 

אך הפריצה הגדולה של ה־OLED עשויה להתרחש מוקדם מהצפוי, אם שמועות על תוכניותיה של אפל יתבררו נכונות. לפני כמעט כל השקת דגם חדש של האייפון מתמלאת הרשת בספקולציות על כך שהדגם הבא יכלול מסך OLED איכותי. עד עכשיו התבדו השמועות הללו, ומיקרוסופט כבר ניסתה לגנוב את ההצגה עם מסך OLED בדגם האחרון של נגן המדיה שלהZune HD. איכות המסך אמנם היתה גבוהה יותר והבטרייה היתה חזקה יותר, אך גם הפעם לא הצליחה מיקרוסופט להתחרות בנגנים של אפל.

 

מחשב הלוח (טאבלט) שאפל אמורה להשיק בתחילת 2010 עלול לטרוף את כל הקלפים. מנכ"ל החברה סטיב ג'ובס רמז בראיון ל"ניו יורק טיימס" בספטמבר האחרון שהחברה מתכוונת להיכנס לתחום ה־OLED. מהלך כזה עשוי להקפיץ את הענף, בדומה לאופן שבו האייפון הכניס את מסכי המגע לכל סמאטרפון. אם זה יקרה, ייתכן שנוכל לתלות את הטלוויזיה באמצעות מסמר בלבד מוקדם בהרבה מהצפוי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x