דו"ח טכנולוגי: האיחוד האירופי יוצא להגנת הגולשים
הפרלמנט האירופי קרא להימנע מניתוק שרירותי של משתמשים, אפל מצנזרת את הקאמה סוטרה אבל מאשרת אפליקציה לספרו של היטלר "מיין קאמפף", ובגוגל מגלים להפתעתם שהם מפחידים
חדשות טובות, כמעט כולן
הפרלמנט האירופי צפוי לקבל בקרוב את חוק התקשורת החדש של האיחוד, וכבר הושגה הסכמה – לאחר דיון לילי קדחתני ומורט עצבים, שבהתאם לתקנות הוא חלק בלתי נפרד מכל חקיקה בעלת חשיבות - על הנוסח שלו. החדשות הטובות הן שהחוק מכיר בזכותו הבסיסית של כל אדם להיות מקושר לרשת, וכיוון שכך אין לשלול את זכותם של אנשים לחיבור ללא "הליך הוגן ושוויוני".
השאלה, כרגיל, היא משמעותו של "הליך הוגן ושוויוני". הגרסה הקודמת של החוק, שהעלו בפרלמנט בקיץ האחרון, כללה סעיף שקבע שניתוק משתמשים לא ייעשה ללא הליך שיפוטי. כלומר, אם איזה תאגיד תוכן יטען שאתם גונבים לו שיר, הוא יצטרך להוכיח את זה לא לאיזה פקיד עצבני של ספקית רשת עמוסה גם כך, אלא לבית משפט. הסעיף הזה נפל.
מי יחליט מהו "הליך הוגן ושוויוני"? ככל הנראה, בית המשפט של האיחוד. שם אומרים גם שהחלק החשוב של ההחלטה הוא ההכרזה על פס רחב כזכות יסוד. בתוך כך, שר התקשורת של ספרד אמר בסוף השבוע שארצו לא מתכוונת לנתק משתמשים, נקודה. ההחלטה התקבלה למרות לחץ כבד מצד צרפת, שכבר העבירה חוק שמאפשר ניתוק משתמשים, ובריטניה, שם נשקל חוק כזה כעת.
Fuck אי אפשר לומר כאן, אבל קריאה לרצח עם – בכיף
חנות האפליקציות של אפל מספקת חדשות משעשעות ומרתיחות לרוב. זה החלק החשוף ביותר של אפל לעולם, וככזה הוא גם החטיבה החשופה ביותר לביקורת, ומדיניות אישור האפליקציות של אפל, בהנחה שיש כזו, זכתה לקיתונות של ביקורת.
כך, למשל, פסלה אפל אפליקציה תמימה לחלוטין שעסקה בתוכנית הבריאות של אובמה – שעברה הבוקר בבית הנבחרים של הקונגרס, אגב – משום שהיא "פוליטית". היא צנזרה ספרים שהכילו את המילה Fuck ואפילו צנזרה מילון. מצד שני, כפי שהסתבר בסוף השבוע, עם אפליקציית "מיין קאמפף", כולל צלב קרס בולט, דווקא אין לה בעיה. חומר לכל המשפחה, כנראה.
כפי שציינו בטקראנץ', לפני חודש דחתה האפסטור פרודיה על היטלר – בין השאר משום שהיא "משימה ללעג דמויות פוליטיות". עכשיו, המיין קאמפף הזה הוא בספרדית, כך שאולי צוות הבודקים של אפל לא הבין במה מדובר, אבל כנראה שהמילים "אדולף היטלר" וצלב הקרס היו צריכים לעורר תמיהות. היה להם קשה להזין Mi Lucha (שם האפליקציה) בגוגל ולראות מה התוצאות? אה, שכחתי, הם לא מדברים עם גוגל. ראוי גם לציין שבכמה ממדינות אירופיה, כמו גרמניה ואוסטריה וכנראה גם צרפת, החוק אוסר למכור את הספר הזה - וכנגזר מכך גם האפליקציה הזו.
סביר שבתוך זמן קצר, כנראה לקראת סוף השבוע בארה"ב, האפליקציה הזו כבר לא תהיה שם, אבל אם מישהו היה צריך עוד דוגמאות לעד כמה מדובר בהליך כושל ושרירותי, הנה היא. חשוב להדגיש שאין לי בעיה עם "מיין קמפף" באפסטור בפני עצמו; זהו טקסט היסטורי חשוב – גם אם עילג ובלתי קריא – והוא צריך להיות זמין, אפילו אם המחיר הוא שניאו נאצים ישימו יד על הטקסט. הבעיה היא לא "מיין קמפף"; הבעיה היא שהוא מאושר בעוד שמילונים ויצירות קלאסיות נפסלות.
נו, לפחות אין הדחקה
בשבוע שעבר ציינו כאן שגוגל מנסה להרגיע את המשתמשים ומעניקה להם גישה למה שהיא טוענת שהוא כל המידע שהיא אוספת עליהם. מהתבטאויותיהם של בכירי גוגל במהלך סוף השבוע, מתקבל הרושם שהם מודאגים באמת, ושהם התחילו לקלוט שהם כבר לא האבירים על הסוס הלבן.
אריק שמידט, המנכ"ל, התראיין לרשת פוקס ואחרי העקיצה הנדרשת לסטיב באלמר – "אנחנו צריכים להימנע מהטעויות שעשתה מיקרוסופט" – אמר שהחברה עושה ככל יכולתה כדי שלא לחצות את מה שגוגל עצמה מכנה The Creepy Line – אסור לה להיראות כמו רוצח סדרתי שאוסף נתונים על הקורבן. על כן, אומר שמידט, גוגל מסרבת למשל לספק נתוני לוויינים בזמן אמת ומספקת רק נתונים בני חודש.
האוונגליסט של החברה, וינט סרף – אושיית רשת בפני עצמה – התעמת בסוף השבוע עם וולט מוסברג, עיתונאי טכנולוגיה נחשב מהוול סטריט ג'ורנל. מוסברג טען שגוגל פולשנית מדי במעקב שהיא מבצעת אחרי הגולשים. סרף – שאמר בעבר ש"אין יותר פרטיות, תתמודדו עם זה" – טען בעקשנות שלגוגל אין אפשרות לדעת מיהו המשתמש. מוסברג ציין שכאשר המשתמש מחובר לחשבון הג'ימייל שלו, למשל, גוגל יכולה לקשר בינו ובין החשבון (ואכן עושה זאת, לצורכי התאמת פרסומות); סרף טען בתגובה שמה שגוגל רואה הוא "שם כינוי", ושהיא לא מסוגלת לקשר בינו ובין אדם אמיתי.
העובדה שברישום לג'ימייל אתה נדרש למסור את שמך האמיתי כנראה לא הפריעה לסרף. אבל היי, אין יותר פרטיות. תתמודדו עם זה.
גברים מאפל, נשים מגוגל
האם יש הבדלים מובהקים בין המינים, להוציא הבדלים פיזיולוגיים ברורים מאליהם? כן, טוענת חברת Gadget Helpline הבריטית, שמפעילה קו חם לסיוע לנפגעי כשל גאדג'טים. היא בחנה 75,000 שיחות שהתקבלו בין ה-25 בספטמבר ל-23 באוקטובר, והגיעה למסקנה הברורה שנשים תבוניות יותר.
למשל, רק 24% מהנשים שהתקשרו כדי לקבל סיוע לא טרחו לקרוא את חוברת ההפעלה של הצעצוע שלהם לפני שעשו כן – לעומת 64% מהגברים. 12% מהגברים המתלוננים גילו למבוכתם שהבעיה של הגאדג'ט היתה שהוא לא מחובר לחשמל – ורק קצת יותר ממחצית מהנשים (7%) סבלה מטמטום דומה. בנוסף, אף שנשים נדרשו במובהק (32%) ליותר זמן שיחה עם מוקדן – הרי שהן היו מנומסות ונעימות יותר, ו-66% מהמוקדנים אמרו שהם מעדיפים לשוחח עם אישה.
בקווים כלליים, אומרים בגאדג'ט הלפליין, נשים רואות טכנולוגיה כמשהו שאמור לסייע להן בעוד שגברים רואים בה משהו שיש לכבוש ולהבין. נקודה שיש בה עניין היא ששיעור המוצרים הפגומים בקו ייצור הוא כ-5%, בעוד ששיעור התלונות על מוצר גבוה הרבה יותר – 15% עד 20% - מגיע לתיקונים במעבדה.
קצרצרים
המוניטין של העוקצנים הניגרים לא כולל טעם טוב, ובכל זאת נראה שהייאוש דוחף אותם לשפל חדש: בגרסה חדשה של תרגיל "אני שר חוץ ניגרי מודח עם המון כסף בחשבון שאין לי גישה אליו", מתבקש הקורבן להתחזות לקרוב משפחה של חייל מארינס אמריקאי שמת באפגניסטן כדי לשים יד על חלקו במאגר נשק ששוויו כמעט מיליון דולרים. התחכום עולה רמה: הנוכל מודה שהוא נוכל – ומתחנן לסימפטיה מצד הקורבן. בקרוב בתיבת הספאם שלכם.
לגולשים הסינים יש לי בשורה רעה ובשורה טובה. הרעה: הם עדיין חיים בסין והרודנות עדיין רואה ב"התמכרות רשת" משהו שמצריך התערבות וטיפול. הבשורה הטובה: כבר אסור להרביץ להם. ההחלטה החדשה של המשטר התקבלה לאחר רציחתו של דנג סנשאן, בן 15, על ידי "מדריכיו" באוגוסט האחרון. לו זה כבר לא יועיל, אבל אולי לבא בתור דווקא כן.
קבלו את איבן סינה, התשובה הערבית לרובוטים היפנים. איבן סינה, שללומדי פילוספיה מדיוואלית יהיה מוכר יותר כ-Avicenna, הוא רובוט שמדבר ערבית קלאסית, מזהה פרצופים, לוחץ ידיים, מנשק לחיים ובאופן כללי מסוגל לשמש כמדריך במרכזי קניות יוקרתיים באבו דאבי ובמקומות דומים. אני עדיין לא סגור על השאלה למה בעצם צריך מדריך קניות, ולמה לא להשקיע הרבה פחות כסף במדריך מקומי, אבל שיהיה.
באופן מפתיע, אם מורידים את ההטיה האמריקנוצנטרית, מסתבר שלמרות הלעג הרב, אתרי מיקרוסופט הם, אם לא רווחיים, לפחות מהאתרים הפופולריים בעולם. מנתוני קומסקור עולה שבספטמבר האחרון, 14.5% מהזמן שבילו משתמשים ברשת היה באתרי מיקרוסופט - יותר מהזמן שהוטבע בפייסבוק ויוטיוב.
משהו לא ברור עובר על מאיץ החלקיקים הגדול Cern. הוא היה אמור לדמות חור שחור ולהשמיד את היקום כבר ביוני שעבר, אבל נסגר זמן קצר לאחר הפעלתו. המעריצים המאוכזבים שחיכו לאיזה חור שחורצ'יק סבלו דחייה אחרי דחייה, עד שהודיעו שהפעם זה סופי והוא יופעל בנובמבר השנה. ואז, משהו כמו חמש דקות אחר כך, איזו ציפור הפילה באגט מכורסם על קווי הכוח שלו, וטראח – הפסקה. מה יהיה?
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"