דו"ח טכנולוגי: סין יורה בעורפו של World of Warcraft
משחק הפנטזיה הפופולרי נבעט מסין, עוד שערוריית קטינים ותמונות לא צנועות, הבריטים נלחמים בגל של הונאות רשת לקראת אולימפיאדת לונדון ב-2012, וגוגל משדרגת את החיפוש
מהדקים את הקולר
ארגון הפשע הגדול בעולם, המפלגה הקומוניסטית הסינית, הידק את אחיזתו על צוואר האוכלוסייה הסינית עוד קצת: אתמול (ב') הודיע גוף כלשהו של המפלגה, שככל הנראה נמצא במאבק עם גוף אחר, על שלילת הרישיון של המשחק הפופולרי World of Warcraft. מניות בליזארד, יצרנית המשחק, ירדו ב-4.3%, ומניות השותפה הסינית שלה, NetEase, ירדו ב-2.4%.
לממשל הסיני יש משהו נגד WoW. רשמית, המאבק בו הוא חלק ממאבקה של המפלגה ב"התמכרות רשת", מאבק שכבר נגמר ברצח של צעיר, ויש לה בעיה גם עם העובדה שמשחק הפנטזיה מכיל אל-מתים, שכמסתבר הם טאבו מיוחד לתרבות הסינית, והיה צורך לצנזר משמעותית את המשחק לפני שיאושר. אבל, כאמור, גם אחרי שאושר, הוא נפסל.
אז מה קורה פה? צריך אולי לשים לב לתופעה מעניינת: בעוד משקיעי NetEase מנשקים את הפורטפוליו שלהם לשלום, משקיעים במשחקים מרובי משתמשים המיוצרים בסין מוציאים את היין ומיני תופינים, ואומרים בפירוש ששחקני WoW יערקו כעת אליהם. כלומר, מתקבל הרושם שיש כאן מהלומה כפולה מצד המשטר: מצד אחד, העלאת נתח השוק של חברות מקומיות באמצעות דפיקה של חברה זרה, שזה תמיד נחמד, ומצד שני – כל המשחקים האלה בסינית הם, ארג, בסינית.
WoW היה פרצת אבטחה מסיבית. משתמשים מסין יכלו ליצור קשר בלתי אמצעי ובלתי מצונזר עם משתמשים ממדינות אחרות. הם יכלו, למשל, להתעדכן בחדשות שהמשטר לא רצה שיצאו. עכשיו הם ייאלצו לשחק בסינית – כלומר, בתוך חומת האש ותחת השגחה של הצנזורה. זה לא מאבק ב"התמכרות רשת", זה לא מאבק ב"פורנוגרפיה": זה מאבק ביכולתם של הנתינים לקבל מידע בלתי מצונזר.
ומצנזורה אחת לאחרת.
רבותיי, ההיסטריה נמשכת
כתבנו כבר על שערוריות הסקסטינג בארה"ב, על הפחד הנורא מבני עשרה שמגלים את מיניותם ושולחים תמונות בעירום או עירום חלקי זה לזה, על קפקאות שהופכת חפים מפשע לקורבנות. לצעירים שם מתחיל להימאס מכל הקטע.
שתי תלמידות בבית ספר בטקסס תובעות את בית ספרן, לאחר שנשללה זכותן להשתתף בפעילויות העשרה ולאחר שלדבריהן נאלצו להשפיל את עצמן מול חבר מורים ומאמנים, גברי כולו. מה? ובכן, מסתבר שהשתיים ערכו מסיבת פיג'מות לוהטת למדי, צילמו את עצמן, והעלו את התמונות למייספייס, התנהגות שבית הספר רואה בשלילה.
על פניו, מי שמעלה תמונות כאלה למייספייס יכול להאשים רק את עצמו. אבל השתיים טוענות בתוקף, ויש לקוות שהחוק לצידן, שלבית הספר אין שום זכות לשפוט אותן או להשפיל אותן בשל פעילות שבוצעה מחוץ לתחומיו, מה גם שהיא בוצעה בחופשה. יתר על כן, התמונות במייספייס פורסמו תחת ההגבלה הסבירה למדי "לידידים בלבד", אבל איזה שרץ בוגדני טרח להביא אותן לידיעת הנהלת בית הספר.
בעבר כבר קבע בית משפט שפוסט במייספייס איננו, מעצם טיבו, פעולה פרטית. זו הפעם הראשונה ששאלה של פרסום תוך כדי הגבלת הצפייה מגיע לבתי משפט. יצוין שבעבר קבעו בתי המשפט האמריקאיים שבתי ספר רשאים להעניש פעילות המתרחשת מחוץ לכתליו – אם היא משפיעה על המשמעת בבית הספר עצמו. זה הולך להיות משפט מעניין.
למקומות, היכון, גזול!
האולימפיאדה בלונדון תיערך בעוד כמעט שלוש שנים, בקיץ 2012, אבל הפשע המאורגן המקוון – וחשוב לציין שהפשע המקוון הוא בחלקו הניכר מאורגן – נערך מראש: יחידה מיוחדת של משטרת בריטניה מזהירה שנוכלים קונים שמות דומיינים מטעים כבר עכשיו.
המטרה היא להעמיד פנים שהם אתרים רשמיים של האולימפיאדה, לקחת את כספם של המסכנים שיאמינו להם ולספק להם כרטיסים מזויפים בתמורה, או שום דבר. מסתבר שזה ענף משגשג בתחום הפשע המקוון: ממשלת בריטניה סגרה לאחרונה רשת של 100 אתרים שהתיימרה למכור כרטיסים לליגת הכדורגל המקומית ולמשחקי פיפ"א.
האחראית על היחידה, עוזרת משנה למפכ"ל (דרגה המקבילה לתת ניצב) ג'נט ויליאמס, אמרה לרג'יסטר שהמשטרה נאבקה בהונאת הכדורגל בין השאר משום שהניחה שהמזימה הזו תשמש כבסיס למזימות מקבילות, רחבות היקף, בזמן האולימיפיאדה. היא ציינה שהמשטרה מרוצה משיתוף הפעולה שזכתה לו מכלל הגופים המעורבים, ושהיא עוקבת בקפידה אחרי המתרחש ואוספת מודיעין. כעת היא מבקשת מאדוניה הבירוקרטיים יותר תמיכה כספית ליחידת הלוחמה בפשע מקוון שלה, ומציינת שהיא נהנית משיתוף פעולה מוצלח עם יחידות מקבילות ברחבי האיחוד. לדברי ויליאמס, יש קשיים ניכרים במאבק בפושעים מקוונים הנמצאים מחוץ לבריטניה – קרי, שיעול, בחבר העמים – אבל היחידה מצליחה להגן על בריטניה עצמה לא רע בכלל.
צריך להודות שיש משהו מעורר הערצה ביכולת של ארגון להסתכל על השינויים המסחררים בתחום המקוון, ובכל זאת להודיע בשלווה שהוא מתכונן מראש שלוש שנים קדימה, ושהוא יעמוד יפה במשימה. לידיעת משטרת ישראל, או שמא יש לומר לידיעת האדונים הבירוקרטיים של כולנו, נערי האוצר.
בינג בשטח, גוגל במתח
בינג, מנוע החיפוש של מיקרוסופט, הצליח להפחיד את גוגל. היו לה, אחרי הכל, כמה שנים טובות שבהן אף אחד לא באמת ניסה להתחרות בה בתחום היחיד שמניב לה כסף. ואז הגיע בינג, סרגיי ברין נלחץ והורה להקים צוות מיוחד, בראשותו, כדי לראות מה אפשר ללמוד – קרי, לשכפל – ממנו.
זמן קצר לאחר מכן הודיעה גוגל על פרויקט "קפאין" שבמסגרתו, אה,לא קרה כלום אבל הוא היה אמור לשדרג את חוויית החיפוש. העובדה שגוגל הודיעה על כך שהיא עורכת ניסוי מעידה שהיא קצת נלחצה. גם העיצוב של בינג הטריד אותה: בימים האחרונים היו מספר דיווחים על כך שגוגל עושה ניסויים בעיצוב הדף הראשי שלה, נדל"ן יקר ערך שבימים כתיקונם היא לא נוגעת בו.
אתמול הודיעה גוגל על שינוי מאז'ורי, אבל שעדיין נשאר בתחום הניסויי: אופציות החיפוש שלה – האלה שקיבלו משנה חשיבות עם עלייתו של בינג – מאפשרות עכשיו לא רק פילוח תוצאות חיפוש לפי תאריך, כלי יעיל מאוד אגב, אלא גם – בתחתית הרשימה – לראות preview של העמוד בתוצאות. זה יעיל במיוחד אם העמוד עשיר בתמונות, אבל לא רק.
נו, יפה. אולי הגיע הזמן לעוד מתחרה רציני.
קצרצרים
הימים הטובים שבים, או לפחות כך מאמינים במפעל השוקולד: גוגל הודיעה לאחרונה כי היא תשוב לגייס עובדים, לאחר שבסוף 2008 ותחילת 2009 פיטרה עובדי קבלן. יתר על כן, אתמול הודיעה גוגל שהיא מעניקה פרס בן כמה מיליוני דולרים – באופציות – למהנדסים שהיו אחראים לדפדפן שלה, כרום. היא ניצלה את ההזדמנות כדי לנפנף את הפרס מול עיניהם של המהנדסים הרעבים שהיא רוצה לשכור.
ואם כבר כרום, מתקבל הרושם שהוא התגבר על כמה ממחלות הילדות שלו: לאחר כשנה שבה דשדש נתח השוק שלו באזור שני האחוזים, עלה נתח השוק שלו ל-3.17% בספטמבר ו-3.58% באוקטובר. פיירפוקס ממשיך להגדיל את חלקו, והוא עומד כעת על 24.07%, בעוד שאינטרנט אקספלורר ממשיך לדמם נתח שוק, ו"רק" 64.64% משתמשים בו כעת.
האמריקאים והבריטים, טוענת אמרה ותיקה, הם עם אחד המופרד על ידי שפה משותפת. בהשוואה לבלוגוספירה האמריקאית, הבלוגוספירה הבריטית שקטה יחסית והשפעתה קטנה. מדוע? לבלוגר הבריטי החי בארה"ב, אלכס מאסי, יש הסבר לכך: העיתונות הבריטית הרבה פחות מרוסנת מזו האמריקאית, ועדיין יש לה את הרוח של הבלוגרים, נוסח "לעזאזל האיזון, העיקר האמת". העיתונות הבריטית מאפשרת לכותבים בה הרבה יותר חופש, כך שיש פחות צורך בבלוגרים פוליטיים. בריטניה הולכת בקרוב לבחירות, כך שאפשר יהיה לבחון את התזה הזו.
עוד יום, עוד מוצר דפוק של אפל: מתרבות התלונות על Snow Leopard, שדרוג מערכת ההפעלה החדש של אפל. ראש קולג' לאימון מפעילי מחשב באוסטרליה מזהירה מפעילי מערכות וסתם משתמשים שלא לשדרג אליה לפני שיבחנו אותה היטב, וציינה בזעם שמערכת ההפעלה הצליחה להעלות את החיוב שלה לחברת התקשורת בכ-1,000%. הסיבה לכך, כמסתבר, היא העובדה שמערכת ההפעלה מצאה לנכון לגבות שלא לצורך מדי יום כמה ג'יגה-בייטים של מידע על שירותי הענן של אפל.
מעכשיו, שוטרים יוכלו לירות טייזר – רובה הלם חשמלי – גם לעבר מטרות שהם לא רואים בדיוק, או שנמצאות רחוק. קבלו את הטייזר, גרסת מטול הרימונים: יעיל עד 60 ומשהו מטר, ולא מצריך קו ירי ישיר. בעיה אפשרית: הכלי אמור להיות נשק לא קטלני, אבל מי שיחטוף ישירות את הרימון הזה בראש עשוי להעלות השגות על כך. או, אם לדייק, עשוי שלא להעלות השגות על כך, או על כל דבר אחר.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"