דו"ח טכנולוגי: ניתוק משתמשים מגיע לאירופה
תיקון לחוק אירופי שיכול היה לחסום את "חוק שלוש העבירות" הושמט, נוקיה בתביעת ענק נגד האייפון, המשטרה הניגרית מודיעה בתדהמה שיש עוקצנים במדינה, וצעד נוסף בדרך לאימוץ ניטרליות הרשת בארה"ב
קודם ניקח את פריז, אחר כך את אירופה
בית המשפט לחוקה של צרפת אישר בסוף השבוע את הצעת חוק "שלוש העבירות" שם, המתיר לנתק מהרשת גנב תוכן – "משתף קבצים", רשמית - בהנחה שהלז כבר קיבל שתי התרעות. החוק עורר סערה בצרפת, נפל פעם אחת באסיפה לאומית ופעם שנייה על ידי אותו בית משפט לחוקה, ואושר רק לאחר שעבר דילול מסוים.
כלומר, מעתה אפשר יהיה לנקוט סנקציה כנגד אנשים בלי שהועמדו לדין ובלי שיכלו להגן על עצמם, ללא שופט חיצוני, ותוך הסתמכות - כפי שהדגימו לאחרונה בבריטניה – על שיטת ראיות רעועה במיוחד. וצרפת, מסתמן, היא רק ההתחלה: את האופנה הזו נראה שגם אחרים ימהרו לאמץ.
האיחוד האירופי מתכונן להעביר בקרוב חוק תקשורת חשוב, שיחול בכל מדינותיו במידה זו או אחרת, ואחד הסעיפים שלו – תיקון 138 להצעה המקורית – קבע ש"כל צעד שצפוי להגביל את הזכויות והחירויות הבסיסיות הללו, לא יופעל אלא במקרים חריגים... ויהיה כפוף להגנות של הליכים נאותים בהתאם לאמנה האירופית להגנה על זכויות אדם, בכלל זה הגנה שיפוטית והליך הוגן". נשמע טוב, נכון? אז זהו, שלא. תיקון 138 הושמט מהצעת החוק. המשמעות היא שמדינות האיחוד יוכלו לדרוש מספקיות רשת לנתק חשודים בשיתוף קבצים, ללא כל הגנה מצד האיחוד.
לנוקיה נמאס מהפרזיטיות של אפל
נוקיה, יצרנית הסלולר הגדולה בעולם, ראתה בשנים האחרונות בעיניים כלות כיצד מזנב האייפון של אפל בנתח השוק שלה בתחום הסמארטפונים. הנתח של נוקיה עדיין גדול מאוד – 35% - אבל לפני רבעון הוא היה 41%. ובהנחה הלא סבירה שקצב הנוכחי יימשך, היא תידחק מחוץ לתחום בתוך שנתיים. לא סביר, אבל מעצבן.
גרוע מכך, נוקיה מאמינה שאפל עושה את כל הג'ובות האלה באמצעות פטנטים של נוקיה, שאפל מסרבת בבוז לשלם עבור השימוש בהם. על כן תבעה נוקיה, על פי הדיווחים - בעקבות כשנה של משא ומתן, את אפל, בטענה שהיא מפירה עשרה פטנטים שלה. "בכך שהיא מסרבת לתנאי השימוש בקניין הרוחני של נוקיה", טען בכיר במחלקה המשפטית של נוקיה, "אפל מנסה לרכוב בחינם על גבה של נוקיה".
בכמה כסף מדובר? בהמון. אנליסטים מעריכים כי נוקיה תוכל לדרוש עד 15% מהכנסות האייפונים – סכום שנע בין 200 מיליון למיליארד דולר. אחרים ציינו כי בעבר השליכה אפל לסיסקו – שהחזיקה בבעלות על השם "אייפון" – סכום בלתי ידוע כדי שתפסיק להציק לה בתביעות בנושא. הפעם, מסתבר, היא תצטרך להיפרד מסכום כסף גדול הרבה יותר כדי לגרום לבעיה להיעלם – ובניגוד לסיסקו, נוקיה היא מתחרה ישירה שעל פניו מחזיקה את אפל בביצים, ולא נראה שיש לה סיבה טובה להרפות.
נוכלים? אצלנו?! אללי!
בוקר אחד התעוררה המשטרה הכלכלית של ניגריה בבהלה וגילתה שהמדינה שלה הפכה לשרץ ענק, שרוב העולם אומר את המילה "ניגרי" מיד אחרי "עוקץ", שהיצוא העיקרי של המדינה הפך להיות מזימות, ושמסיבות לא ברורות יצא לתושביה שם של נוכלים.
על כן, היא החליטה לעשות מעשה, והקימה את פרויקט Eagle's Claw, "טופרי הנשר", שמטרתו להילחם בעוקצנים המקומיים. היא משתמשת במיקרוסופט כשותפה עיקרית למאמץ, ולדברי הסוכנות, התוכנית תיכנס לפעילות מלאה בתוך שישה חודשים. עד כה בוצעו 18 מעצרים ונסגרו 800 אתרי נוכלות, וההערכה היא שמספרם יגדל בהרבה בקרוב.
יושבת הראש של המשטרה הכלכלית הניגרית, פארידה ואזירי, העריכה כי עם הפעלתה המלאה של התוכנית, תוכל המשטרה ליירט כ-5,000 מיילים מזויפים מדי חודש, כמו גם לשלוח 220,000 מיילים של אזהרה והתנצלויות לקורבנות פוטנציאליים של הילידים. בכוונתה של ואזירי "להוציא את ניגריה מרשימת 10 המדינות המרבות במיילים מזויפים".
יצוין שהעוקץ הניגרי, כפי שלמדנו להכיר ולתעב, קדם לאינטרנט. הוא הפציע בשנות השמונים, ואז הוא התבסס על שליחת דואר כתוב, מה שמצד אחד נראה רשמי ומכובד יותר ומצד שני דרש הרבה יותר זמן תגובה.
ניטרליות הרשת הופכת לדוקטרינה רשמית
למרות קמפיין מלוכלך משהו, התכנסה מועצת ה-FCC, הגוף הפדרלי האחראי על השידורים בארה"ב, לדיון על אימוץ כללי ניטרליות הרשת. כצפוי, זו היתה הצבעה על פי קווים מפלגתיים: היו"ר ג'וליוס גנחובסקי ושני הדמוקרטים הצביעו בעד, ושני הרפובליקנים העתיקו מבנימין נתניהו – כלומר, אמרו שהם בעד אבל הצביעו נגד. יצוין באופן מדאיג שהם השתמשו בשיטה של ארגון זכויות הגולשים, ה-EFF – כלומר, טענו שכוונתה של ה-FCC רצויה אבל מעשיה חורגים מסמכותה החוקית.
ה-FCC אימצה שישה עקרונות יסוד: 1) איסור על מניעת שליחה או קבלה של תוכן חוקי, 2) איסור על מניעת משתמש מהפעלה של אפליקציה חוקית או שירות חוקי, 3) איסור על מניעת משתמשים מהפעלת מכשירים חוקיים שאינם פוגעים ברשת של הספק, 4) איסור על פגיעה ביכולתו של המשתמש לעשות שימוש בשירות מתחרה, 5) הוראה הקובעת שלספק שירות להפלות בין סוגים שונים של תוכן חוקי, ו-6) הנחיה לספקי השירות לספק מידע על האופן שבו הן מנהלות את התעבורה שלהן.
כעת עוברת ה-FCC לשלב המסובך והארוך שבו יתרגמו את ההנחיות הכלליות הללו לתקנות מפורטות. ההנחיה הבעייתית מכולן היא מס' 3, משום שהיא קובעת בפועל שחברות הסלולר יצטרכו להניח לשירותי VoIP – שירותי שיחות באמצעות הרשת, שהם חוקיים לחלוטין – לרכוב על גבן ולשתות את דמן. כנגד ההנחיה הזו ספקיות הסלולר צפויות להילחם בשיניים ובציפורניים.
ה-FCC, מצידה, טוענת שהיא לא חיה ביקום מקביל ע"ש שמעון פרס, שהיא מכירה בכך שלספקיות הסלולר והרשת יש מגבלות עומס, ושאם רשת מגבילה – זמנית – גלישה מסוג מסוים משום שהיא על סף קריסה, היא לא תיענש. נחיה ונראה.
קצרצרים
אפל ניסתה להרוס למיקרוסופט את המסיבה של חלונות 7, והעלתה סדרה של פרסומות ארסיות במיוחד. לוחם צפוי מאוד במלחמת היח"צ של אפל הוא ג'ים גולדמן, שכבר נתפס בקלקלתו ככתבלב של החברה. הפעם, הוא טען – על סמך ידיעה בלתי מאושרת בבלוג של הוול סטריט ג'ורנל, שטעה – שמיקרוסופט הורידה את תחזית ההכנסות שלה לשנת העסקים 2010 לכ-26.5 מיליארד דולר. דא עקא, שמה שמיקרוסופט הורידה היה לא תחזית הרווחים אלא תחזית ההוצאות העסקיות. כפי שמציין הנמסיס של גולדמן, דניאל ליונז, היה אפשר לצפות שגולדמן יידע שההכנסות השנתיות של מיקרוסופט נעות סביב ה-58 מיליארד. הוא הרי כתב טכנולוגיה. הטעות של גולדמן עלתה למיקרוסופט בכמה אחוזי מניות, והסוחרים זועמים.
בצער רב וביגון קודר, יש לדווח כי הולך ומתמעט מספר החברים בשבט אמריקאי נכחד – סרבני הסלולר – וכי בקרוב הם צפויים לעבור מהסטטיסטיקה של "לודיטים משונים על גבול האיימיש" לזו "אלה שיהיה להם סרטן מוח עוד עשור". מה שמפתיע הוא ש-15% מהאמריקאים עדיין חברים בקבוצה הדועכת הזו, שאחוז מרשים מהם – כ-5% - מהם הם סרבנים אידיאולוגיים קשוחים.
אם מישהו היה צריך עוד הוכחה לכך שגוגל היא עוד תאגיד שמשתדל לא להרגיז אף אחד, הוא קיבל אותה השבוע בשירות גוגל מפות. יש איזה חבל ארץ בשם ארונחל פראדש, ששורץ על הגבול בין סין והודו. מאז שסין כבשה את המקום, ונסוגה ממנו, במלחמה הסינית-הודית, הוא נחשב ל"שנוי במחלוקת". איך תצליח גוגל לא להרגיז את ההודים ולא את הסינים? פשוט: במהדורה הסינית של גוגל מפות השטח מופיע בסין, ובמהדורה ההודית הוא מופיע כחלק אינטגרלי מהודו. במהדורה האנגלית, שמיועדת למי שלא באמת אכפת להם, הוא מוגדר כשנוי במחלוקת. אז מה מעמדו של חבל ארונחל פראדש? אל תשאלו את גוגל.
איזה אתר נוצרי בבריטניה רצה למשוך תשומת לב ופרסם סקר ששאל האם אלוהים קיים, כנראה מתוך הנחה שהתשובה החיובית תוכל להיות קרש קפיצה להמשך הטפה מיסיונרית. שטיקים כאלה נוטים להתפוצץ ברשת: ערימות של אתאיסטים נחתו על האתר המסכן ביד חזקה ובזרוע נטויה, והתוצאה כעת היא 98% לא, שני אחוזים כן (ואף אחד לא חושב ש"אולי"). בריטניה אמנם הופכת במהירות למדינה פוסט-נוצרית, והארכיבישוף מקנטרברי – ראש הכנסיה האנגליקנית - הוא גם ארכי-דרואיד, אבל זה בכל זאת נראה קצת מוגזם.
טוויטר זכה במשתמש חדש, ולא סתם משתמש: המדובר בסר טימותי ג'ון ברנרס-לי, הידוע יותר כטים ברנרס-לי. סר טים הוא האיש שהפך את האינטרנט גם לרשת, ועמד מאחורי הרעיון של הדפדפן. הוא, אגב, חושב שיש בעיה בתקנים – או של טוויטר או של אפליקציית הטוויטר בה הוא משתמש. הממ.
תחרות השמות העבריים המקבילים ל-Scareware היתה ארוכה וקשה, ותרגום מדויק כנראה שלא ייצא מתחת ידינו. לאחר ליל שימורים וקרקורי בטן, המדור בוחר ב"דופקה" כתרגום הנאמן-לרוח-אם-לא-למצלול של המילה, והיא תשמש אותו מעתה. על הגולש "אסף" – אתה יודע מי אתה – תבוא הברכה.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"