$
חדשות טכנולוגיה

אתגר אחד, 60 שנה של ניסיונות

יקי דוניץ אינו הראשון שמנסה ליצור מחשב שמסוגל לנהל שיחה בשפה טבעית, אתגר המוכר כ"מבחן טיורינג". למי שיעמוד באתגר מובטח פרס בסך 100 אלף דולר

עומר כביר 11:3714.10.09

את ההשראה של דוניץ לפיתוח האלגוריתם האל הוא קיבל ממאמר שפרסם ב־1950 אלן טיורינג. המתמטיקאי הנודע ואבי מדעי המחשב הציב אז אתגר לא קל: ליצור מחשב שיכול לנהל שיחה בשפה טבעית כך שבן שיחו לא יוכל לדעת אם מדובר באדם או במכונה. אתגר זה נודע לימים כמבחן טיורינג. רבים ניסו מאז לפתח אלגוריתם כזה, וזכו רק למידה מועטה של הצלחה. לדברי דוניץ, האל קרוב לפיצוח האתגר יותר מכל פיתוח קודם.

 

אחד הניסיונות המוקדמים היה תוכנת ELIZA, שהוצגה ב־1966 על ידי פרופ' ג'וזף ויצנבאום מ־MIT. משתמשים שוחחו עם התוכנה באמצעות מקלדת, והתוכנה ניסחה תשובות על בסיס מילות מפתח. היא הצליחה לגרום לאנשים ספורים לחשוב שהם משוחחים עם בן אנוש, אולם רק בנושאים מסוימים ומבלי שיידעו שיש אפשרות שהם מדברים עם מחשב.

 

ב־1972 הציג קנת קולבי מסטנפורד את PARRY, שהתבססה על עקרונות דומים לאלו של ELIZA, וניסתה לדמות אישיות של פרנואיד סכיזופרני. קבוצה של פסיכיאטרים מנוסים, שניהלו שיחות עם מגוון חולים אמיתיים ומחשבים שהריצו את התכונה, הצליחו לזהות נכון מי מחשב ומי אדם רק ב־48% מהפעמים — כמו בניחוש רנדומלי.

 

ב־1991 הוצג פרס לובנר, שמבטיח 100 אלף דולר למפתח שיציג תוכנה שתעמוד באתגר טיורינג. עד היום אין זוכה בפרס, אולם מדי שנה מחולקות מדליות למצטיינים. במדליה כזאת זכתה שלוש פעמים תוכנת A.L.I.C.E. התוכנה, שהוצגה לראשונה על ידי ריצ'רד וואלס ב־1995 וכיום מפותחת בקוד פתוח, מספקת תשובות באמצעות ניתוח תבנית השיחה וניסוי וטעייה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x