$
מדעי החיים וקלינטק

נשארים בארץ: חברת התרופות שוויתרה על מכירה לענקית מאיטליה

HTL, חברת תרופות ממשגב שבגליל, זכתה בהבעת אמון של 26 מיליון דולר מצ'ייסי האיטלקית בשל תכשיר להזנת פגים שפיתחה. לדברי המנכ"ל, אף שקיבלה הצעת רכישה בסכום גבוה יותר, העדיפה HTL להמשיך ולפתח מוצרים שיזניקו את ערכה

אסף גלעד 09:2814.10.09

חברת התרופות האלמונית ממשגב, High Tech Lipids) HTL), שהצליחה לגייס השקעה של 26 מיליון דולר מהענקית האיטלקית צ'ייסי (Cheisi), כבר מתכננת את השלב הבא. החברה, אשר מייצרת כיום את מוצריה במעבדות הביוכימיה של ד"ר סובחי בשיר, מנהלת בימים אלה משא ומתן להעברת קו הייצור שלה למפעל קיים, כגון כיל ותמ"י, בתוך כשמונה חודשים.

 

HTL, בוגרת חממת משגב שבגליל, פיתחה מולקולה חדשה של שומן הניתנת להחדרה לגוף האדם במקרה של מחסור קיצוני בשומנים, בעיקר לפגים, שהקיבה שלהם מתקשה בעיכול שומנים. השקעתה של צ'ייסי היא ההשקעה הגדולה ביותר בחברה שמעסיקה שישה עובדים בלבד וגייסה עד 2 מיליון דולר, מהמדען הראשי ומחברת טרנדליינס, מפעילת החממה במשגב. הסכום יסייע ל־HTL בת החמש במימון ניסויים קליניים, בייצור ובהוצאת אישורי שיווק, ובהפצה באירופה ובארצות הברית.

 

צ'ייסי היא חברת תרופות איטלקית הפעילה בתחום הציוד הרפואי הייחודי לפגיות, ומכירותיה הסתכמו בשנה שעברה בכ־900 מיליון דולר. השקעת הענק של צ'ייסי אינה מזכה אותה בנתח בעלות כלשהי על HTL, אלא בבלעדיות על הפצת התכשיר המיועד לפגים, שוק המוערך בכ־200 מיליון דולר, בו היא מתכוונת להשיג נתח שוק של כ־90%, מאחר שהיא נכנסת אליו ראשונה. התמלוגים שישולמו ל־HTL עשויים להגיע לכ־10% ממכירות המוצר. בנוסף, תקבל צ'ייסי זכות סירוב על כל מוצר נוסף שתפתח HTL.

 

השקעה בניסויים

 

"זו עסקה נדירה מפני שצ'ייסי, חברת תרופות בוגרת, משקיעה בחברה כל כך קטנה וצעירה השקעה משמעותית", אומר מנכ"ל HTL אוהד קרניאלי. צ'ייסי שולטת כיום בכ־60% משוק התרופות לפגים, והיא מבצעת הפצה עולמית של מוצרים המשלימים למוצר המרכזי שלה - תכשיר לפתיחת דרכי הנשימה. "על אותו צינור לפתיחת דרכי הנשימה צ'ייסי מעוניינת להוסיף מוצרים משלימים, בהם התכשיר שפיתחנו להזנת שומנים, ולמעשה אנחנו מהווים חלק מהכניסה שלהם לשוק ההזנה, שבו הם אינם פעילים עד כה", אומר קרניאלי.

 

 

ד"ר גילה רוזן (מימין) ועירית שוחט עם מתקן אינפוזיה שדרכו מועבר התכשיר שפיתחו אל גוף החולה ד"ר גילה רוזן (מימין) ועירית שוחט עם מתקן אינפוזיה שדרכו מועבר התכשיר שפיתחו אל גוף החולה צילום: גיל נחושתן

 

מרבית הסכום שהשקיעה צ'ייסי, 22.5 מיליון דולר, יוקצו לניסויים הקליניים, ועוד 3.5 יועברו ל־HTL בהדרגה לפי אבני דרך, בהתאם להתקדמות בפיתוח ובייצור.

 

לדברי קרניאלי, בפועל קיבלה HTL הצעת רכישה, אלא שהוצאת הקניין הרוחני מחברה בה למדען הראשי מניות רבות היתה עשויה להיות פרוצדורה ארוכה מדי, והחברה נזקקה למזומנים בכדי להמשיך בתהליך הפיתוח. "אם היינו מעבירים את כל החברה לאיטליה, היינו יכולים לקבל יותר, אבל העדפנו להשאיר את הפעילות בידים ישראליות, ודבר זה מאפשר לנו לפתח מוצרים נוספים, כמו למשל תכשיר דומה המיועד לשוק הבוגר, שגודל השוק שלו גדול פי 20 מגודל השוק של המוצר הנמכר לפגים".

 

פתרון מציל חיים

 

מייסדות HTL, ד"ר גילה רוזן ועירית שוחט, דיאטניות קליניות בהכשרתן, פיתחו בשיתוף הכימאי ויזם הקלינטק ד"ר סובחי בשיר תכשיר שומני להזנת שומן דרך הווריד (TPN), המונע את תופעות הלוואי הרבות המתלוות להזרקת שומן ישירות לגוף האדם. סיבוכים אלה כוללים בין השאר עלייה קיצונית של שומנים בדם, זיהומים, נזק כבדי, פגיעה בבנייה ובתפקוד המוח ובמערכת העצבים, פגיעה במערכת החיסון, מערכת הקרישה, הלב וכלי הדם, ופגיעה בגדילה ובהתפתחות של פגים ותינוקות. כל אלה עולים בסבל ממושך לחולים ובכסף רב למוסדות. מנגד, אי־מתן שומן לחולים הזקוקים להזנה תוך־ורידית עשוי להסתיים במוות. הפתרון שפיתחה HTL, מתן הזנה מלאה דרך הווריד, הוא פתרון מציל חיים לחולים שאינם מסוגלים לקבל את הזנתם דרך מערכת העיכול, במיוחד פגים.

 

לידות הפגים מהוות 12%–10% מכלל הלידות במדינות מפותחות. הפגים נולדים עם מערכת עיכול שאינה בשלה דיה לקבל הזנה ולטפל בחומרי המזון, ויש הכרח להזינם דרך הווריד. "השלב שבו הפגים נולדים הוא קריטי לגדילתם, במיוחד להתפתחות הריאות, אך גם למוח שלמעשה בנוי רובו משומן. חוסר אספקה של שומן עלול להוביל לתוצאות בלתי הפיכות", אומרת ד"ר רוזן.

 

אחת הדמויות הבולטות בחברה היא ד"ר בשיר, אחד המומחים העולמיים בתחום האנזימים, ממייסדי אנזימוטק שהקימה ביולי האחרון מפעל בהשקעה של 100 מיליוני שקלים במגדל העמק. במקביל להיותו אחד ממנהלי הטכנולוגיה ב־HTL, מוביל בשיר את חברת טרנס־ביודיזל, לאחר שפיתח אנזים לייצור דלק ביולוגי בתהליך נקי וזול.

 

בראש הצוות המדעי של החברה עומד פרופ' פייר זינגר, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ במרכז הרפואי רבין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x