דו"ח טכנולוגי: גוגל, הגרסה הלא ערוכה
מנהיגי גוגל לא שמים לב מה הם אומרים, עסקת הספרים שלה מקבלת דד-ליין חדש, האיחוד האירופי רוצה לסיים את צליבת מיקרוסופט עוד השנה, ותעשיית הסרטים מנסה שטיק חדש: תביעת ספקי רשת
ויפתח האל את פי האתון
שניים מהטריומוויראט של גוגל, המנכ"ל אריק שמידט וסרגיי ברין, התייצבו אמש (ד') מול סוללה של עיתונאים ושאר נברנים ודיברו. ודיברו. ודיברו. ודיברו. בלי יותר מדי עריכה, בלי לשים לב מה הם אומרים, בלי להתייחס מה זה עושה לדימוי של החברה.
למשל, שמידט התייחס באופן יבבני לטענה שגוגל הפכה לעוד בריון שכונתי, רק מסוכן יותר, ואמר ש"עוד לא מצאנו את חדר הרשע בקמפוס שלנו"; מאוחר יותר הוא ניסה להסביר מדוע גוגל לא תהיה מיקרוסופט, כנראה מתוך הנחה שמיקרוסופט כבר מצאה את חדר הרשע בקמפוס שלה. (למעשה, היא הסתפקה בקוגר, אריה אמריקאי). איך שמידט יודע שהחברה לא רעה? לדבריו, היא לא איבדה את אמון הציבור. זו תשובה צולעת למדי, במיוחד בהתחשב בכך ששמידט עצמו אמר, לא כל כך מזמן, שלגוגל "אין עמדה מוסרית מובהקת".
שמידט אמר דברים מדהימים יותר. למשל, שלארי פייג' – החבר השלישי בטריומוויראט – רכש בעליצות את אנדרואיד יום אחד, והודיע לשמידט רק לאחר מעשה, ושגוגל שמה יד על שירות המפות שלה לאחר שברין מצא אותו יום אחד ומיד קנה אותו. גם הפעם, שמידט יודע כשהעסקה כבר נחתמה. הוא שאל את ברין בכמה רכש את החברה, ונשם לרווחה כשהסתבר שמדובר רק בכמה מיליונים. המילים האלו נאמרו, נזכיר, יממה לאחר שנחשף ששמידט החליט לשלם מיליארד דולר מעבר לנדרש עבור יוטיוב.
פעם גוגל היתה ידועה ביחס המפנק לעובדיה. זה היה מזמן, כשהיא היתה חברת סטארט-אפ. אתמול, אמר ברין שעובדי גוגל הפכו למפונקים מדי ושהחברה תקצץ את הטבות המזון של עובדיה; שמידט אמר שאף שעובדי גוגל מקבלים משכורת נאה מאד, הוא לא רוצה עובדים שמגיעים לחברה כדי להתעשר, אלא כדי לשנות את העולם. הגישה של העובדים, לדבריו, צריכה להיות "אנחנו שמחים להיות מועסקים, אוהבים לעשות את מה שאנו עושים. החברים שלנו, אתם יודעים, פוטרו".
אוי. זה קצת חצוף מצד שני מולטי-מיליארדרים שעשו את הונם על גבם של עובדיהם, חצוף במיוחד בהתחשב במזכר הידוע מאד של ברין ופייג' מ-2001, שבו הודיעו למשקיעים שהם תמיד ימשיכו לשדרג את תנאי חייהם של העובדים. כאמור, זה היה מזמן, כשהם עדיין היו צריכים את העובדים.
עסקה תוך חודש, או ש...
עסקת הספרים של גוגל קרסה בלהבות לפני כמה שבועות, המו"לים הצרפתים מאשימים אותה בביזה תרבותית - אבל זה לא מפריע לחברה להמשיך ולנסות לשים את ידה על כל הספרים בעולם. לשמידט ולברין עדיין אין, כנראה, מספיק מיליארדים באוסף.
השופט שדן בעסקה של גוגל עם איגוד הסופרים האמריקאי פסק שעל הצדדים להגיש לו את העסקה המחודשת – לאחר שהם משכו את העסקה המקורית, בשל התנגדות הממשלה – עד התשעה בנובמבר. הוא גם אמר שהוא ירשה הצגת התנגדויות רק לסעיפים החדשים בעסקה. השופט שאל מה יקרה אם גוגל ואיגוד הסופרים לא יצליחו להגיע להבנה; עורך הדין של גוגל מיהר להניח את דעתו שאין סכנה כזו.
מתנגדי העסקה – "ברית הספר הפתוח", שורה של יריבי גוגל בתוספת כמה ארגונים ללא מטרת רווח – טענו שהתאריך מוקדם מדי ושיש צורך להציג להם את העסקה החדשה קודם שתוגש לבית המשפט, כדי שיוכלו לבחון אותה. המתנגדים גם מתחו ביקורת על כך שהמשא ומתן בין גוגל ובין איגוד הסופרים נעשה בדלתיים סגורות, ללא יכולת של הציבור להביע את דעתו.
בתוך כך, מציין מגזין Wired מה קרה ל"ספרייה" הקודמת שרכשה גוגל: ב-2001 היא רכשה את הזכויות על 35,000 קבוצות יוזנט, שהכילו 700 מיליון פוסטים (ב-Wired מעדיפים לקרוא להם מאמרים) שהצטברו במשך שני עשורים. היא הפכה את המאגר הזה לבסיס ל-Google Groups. שמונה שנים לאחר מעשה, מתקבל הרושם שהפוסטים הישנים פשוט התאדו: אי אפשר למצוא להם שריד ב-Google Groups. המאמר מסתיים במילים "בסופו של דבר, אם כן, הגוף המחליד של גוגל גרופס הוא תזכורת שגוגל היא חברת פרסום – לא גרסה מודרנית של הספרייה מאלכסנדריה".
בינתיים, באימפריית הרשע הישנה...
אחת המריבות המטומטמות ביותר נמצאת על סף סיום: האיחוד האירופי אישר למיקרוסופט להפעיל את "מסך הבחירה לדפדפנים" בחלונות 7. כלומר, מיקרוסופט תציג למתקיני חלונות 7 באירופה, כשיבואו להתקין דפדפן, לא רק את התקנת אינטרנט אקספלורר 8, אלא מבחר של דפדפנים – של מתחריה.
בזאת, מסרו בכירים באיחוד, יסתיים המאבק בן העשור של הרגולטורים במיקרוסופט, בטענה שהכללת הדפדפן במערכת ההפעלה היא עבירה על חוקי התחרות ההוגנת. עד כה שילמה מיקרוסופט לאיחוד קנסות בסך 2 מיליארד דולר.
ולמה זה מטומטם? בגלל ההתקרצצות. התלונה הגיעה מאופרה, דפדפן שבקושי מחזיק באחוז אחד של משתמשים. יתר על כן, בשנתיים האחרונות נתח השוק של פיירפוקס מכרסם באיטיות אך בעקביות בנתח השוק של האינטרנט אקספלורר, וגורמים בפיירפוקס אמרו שבשל כך הם לא רואים סיבה להתערבות רגולטורית.
בהתחלה ניסתה מיקרוסופט להציע לאיחוד מערכת הפעלה נטולת כל דפדפן, אבל זה לא היה מה שחיפש האיחוד. היא הציעה, בסופו של דבר, שעם התקנת הדפדפן יוכל המשתמש לבחור בין שורה של דפדפנים – אינטרנט אקספלורר, פיירפוקס ואחרים (כולל, כמובן, אופרה). האחרונה ייללה שהבחירה הזו עדיין מעניקה למיקרוסופט יותר מדי כוח, כי היא משתמשת ב-E הכחול של האקספלורר כסמל, ויותר מדי משתמשים מזהים אותו עם האינטרנט בכלל. למרבה השמחה, האיחוד דחה את ההגזמה הפראית הזו, שאומרת שאם מישהו מצליח הוא צריך להיענש על כך, והבלגן נגמר סוף סוף.
מה שלא הולך בכוח, ילך ביותר כוח
זו הססמה שנחרטה בשעתו על האלות ביחידה שלי, באינתיפאדה הראשונה. מסתבר שגם בתעשיית הסרטים האוסטרלית מאמינים בה. שם נקטו לאחרונה צעד שנוי מחלוקת במיוחד, כחלק מהמלחמה בטרו... אה, לא, המלחמה בגניבת תוכן. הן תובעות לא את הגנבים, אלא את ספקיות הרשת שלהם.
איגוד הסרטים האוסטרלי הגיש תביעה כנגד ספקית הרשת השלישית בגודלה במדינה, iiNet, בתואנה שלמרות שהאיגוד הצהיר בפני הספקית שהוא סמוך ובטוח שמשתמשי הרשת מורידים במרץ סרטים מוגנים, הספקית סירבה לנתק אותם. אשר על כן, טוען האיגוד שהספק נכשל בחובתו החוקית למנוע הפצת תוכן מוגן ואף מרוויח מכל העסק. מאיפה בדיוק מגיע הרווח של iiNet, לא ממש ברור.
תגובתה של iiNet פשוטה להפליא: העובדה שהאיגוד מאשים מישהו בהורדת תוכן חוקי איננה הוכחה שהדבר אכן קרה, אלא רק טענה. היא לא צריכה לפעול על סמך טענות, אלא על סמך ראיות. האיגוד רוצה לנתק מישהו? שיואיל ויוכיח שהוא אכן ביצע עבירה.
שני הצדדים מתווכחים על משמעותה של המילה "סביר". החוק האוסטרלי מחייב את הספק הרשת לנקוט צעדים "סבירים" כנגד עבריינים ששבים ומפירים זכויות יוצרים. האיגוד טוען ש"סביר" פירושו לציית לכל בקשה שלו; iiNet מתבססת על המסורת הארוכה של המשפט הבריטי, שקובע שאין לנקוט סנקציות כנגד מי שלא הורשע בדין, תוך הליך הוגן. לפסיקה, אם וכאשר תהיה, צפויות להיות השלכות ניכרות על תפיסת חובתן של ספקיות רשת כנגד ציבור הפיראטים.
קצרצרים
תושבי קנדה נכנסים לכוננות ספיגה: בקרוב, יתחילו מכוניות הצילום של גוגל – חלק מהפרויקט המאוד שנוי במחלוקת שלה, Street View – לשוטט ברחבי המדינה ולהעלים את פרטיותם של התושבים בכל מקום בו הם עוברים. סטריט וויו כבר נבעטה משווייץ ואולצה לצלם מחדש את כל יפן, הפעם עם מצלמות נמוכות יותר, כאלו שלא יחדרו לבתים. הגעת השירות לקנדה, שכנה קרובה למדי של ארה"ב, עוכבה במשך שנתיים בדיוק בגלל חששות כאלה.
אתמול (ד') הודיע האף.בי.איי שעצר 33 חשודים בהונאות פישינג בארה"ב ושבשת"פ עם המשטרה המצרית, נעצרו בארץ הנילוס עוד 47. הצלחה מרשימה, אבל כל זה לא עוזר לראש האף.בי.איי רוברט מולר. אשתו של הבלש הבכיר ביותר בארה"ב אוסרת עליו באיסור חמור להשתמש בשירותי בנקאות מקוונים, לאחר שהתברר שהאומלל כמעט ונפל במלכודת פישינג בעצמו. למולרים יש חשבון משותף; מולר ניסה למכור לאשתו את הכמעט-נפילה כ"רגע של למידה". היא לא בלעה את זה.
ואם כבר פישינג, אז למרבה הזוועה מסתבר שהסיסמה המקובלת ביותר בהוטמייל, או ליתר דיוק בקרב החשבונות שנפרצו ושהפריצה אליהם ידועה, היא "123456". כך עולה ממחקר שמישהו זריז כבר הספיק לעשות. הסיסמה האידיוטית, שמעוררת הרהורים נוגים על אבולוציה ועל צדק קוסמי, הופיעה 66 פעמים ב-10,000 הסיסמאות שנחשפו.
מחקר חדש מעלה שמוצרי אפל "פופולריים בקרב צעירים שהוריהם עשירים": חברת המחקר פייפר ג'פרי מצאה של-15% מהצעירים יש אייפון, עוד 22% חושבים לקנות כזה בעתיד הקרוב, ול-87% מהם יש אייפוד.
לא רק בוסים מתעניינים במה שאתם כותבים על עצמכם ברשתות חברתיות: גם רשויות החוק. אשה בקליפורניה, לורין מורין פרנקו, הורשעה בהריגה תוך רשלנות פושעת, לאחר שניהלה מירוץ מכוניות בלתי חוקי עם מסכן אחר, שכתוצאה מהמירוץ עלה בסערה השמימה. פרנקו טענה שלא היה שום מירוץ, ואז שלפה התביעה הערה שרשמה פרנקו בדף המייספייס שלה יום קודם לתאונה, שבו התרברבה בכך שהיא אוהבת לנהל מירוצי מכוניות ספונטניים עם זרים אקראיים. לשופטים זה הספיק.
הערה מנהלתית: כחלק מחובותיי הדתיות, נדרתי שלא להתקרב לרשימות RSS במשך עשרת הימים הקרובים, ולנצל את ההזדמנות לבצע עלייה לרגל לחלקים נאים במיוחד של איטליה. אי לכך ובהתאם לזאת, הטור יוצא לחופשה. בהנחה, הסבירה למדי למרבה הצער, שלא אצליח לקבל מקלט מדיני בוונציה, ישוב לפעולה סדירה ב-19 בחודש. עם הקוראים הקבועים הסליחה.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן
(ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"