עסקת הספרים של גוגל בהקפאה
איגוד הסופרים האמריקאי פנה לבית המשפט, בהסכמת גוגל, בבקשה לדחות את הדיון בעניין העסקה שחתמו השניים, שלפיה הזכויות על הספרים שסרקה גוגל יישארו בידיה. הצדדים מנסים לגבש עסקה חדשה
בתחילת העשור החלה גוגל – על דעת עצמה וללא קבלת הסכמתם של הסופרים – לסרוק מיליוני ספרים ולהעלות את תוכנם לרשת. ב-2005 הגיש נגדה איגוד הסופרים האמריקאים תביעה על הפרת זכויות יוצרים, ולפני כשנה הגיעו הצדדים להסכמה, על פיה גוגל תשלם 125 מיליון דולר כפיצוי, ותשמור בידיה את הזכויות לספרים שסרקה – כולל הזכויות לפרסם אותם מחדש בתשלום.
החלק הרגיש בעסקה היה סעיף "הספרים היתומים", ספרים שמצב הזכויות עליהם לא ברור או שלא ידוע למי הן שייכות. על פי העסקה, גוגל קיבלה למעשה זכות להדפיס ספרים שעדיין יש עליהם זכויות יוצרים.
ההתנגדות לעסקה: "פרס על הפרת החוק"
שורה של גופים החלו להביע התנגדות לעסקה: פרופסורים התלוננו כנגדה, בחשש שמשיהיו הזכויות בידי גוגל היא תוכל להדפיס ספרים ולמכור אותם במחיר מופקע. עורכי דין טענו שהעסקה היא שימוש לרעה בכלי התביעה הייצוגית, משום ש"הגילדה וגוגל מנסות לדחוף את העסקה לגרונו של ציבור הסופרים, שרובו כלל לא מודע לה". בעיה מרכזית בעסקה היא שלאחר שגוגל שילמה על הספרים, היא תוכל לטעון שלאף אחד אחר אין זכות להשתמש בהם, גם אם זכויות היוצרים עליהם פקעו והם נמצאים ברשות הציבור.
גוגל רואה את עסקת הספרים ככלי אסטרטגי חשוב: לאחרונה העבירה מיליון כותרים סרוקים לשותפתה, סוני, כדי שזו תוכל לאפשר את רכישתם בחנות האלקטרונית שלה. הספר האלקטרוני של סוני מנסה להתחרות בספר האלקטרוני הפופולרי של אמזון, הקינדל – וכתוצאה מכך תקף מנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס, את עסקת הספרים כ"פרס על הפרת החוק" מצד גוגל.
העסקה משכה תשומת לב מצד הרגולטורים: האיחוד האירופי הודיע שהוא בודק אותה, גרמניה הצהירה בפני בית המשפט הפדרלי שעל פניו העסקה עוברת על חוקי זכויות היוצרים שלה, ומשרד המשפטים האמריקאי הודיע כי פתח בחקירה כנגד גוגל בעטיה, בחשד לעבירה על חוקי ההגבלים העסקיים.
כאמור, בסוף השבוע שעבר פנה משרד המשפטים האמריקאי לבית המשפט, וביקש ממנו לדחות את עסקת הספרים, בטענה שהיא תמנע תחרות ותעלה את המחירים. משרד המשפטים ציין עוד כי איגוד הסופרים האמריקאי איננה מוסמכת לשאת ולתת בשם יוצרים זרים, שספריהם מהווים חלק ניכר מהספרים שנסרקו.