דו"ח טכנולוגי: גוגל נגד אפל, סיבוב שני
גוגל מאשימה את אפל בכך ששיקרה בפרשת Google Voice; גוגל, מצידה, מתכוונת לאפשר גישה ל-Docs דרך מנוע החיפוש שלה; ועדת הבחירות הבריטית מודה שאין לה סיכוי לפקח על הרשת; ועובד ממורמר שנמלט עם מידע פנימי אינו נחשב האקר
עוד פופקורן, בבקשה
קרב החתולים בין גוגל ואפל, שהחל סביב פרשת אפליקציית האייפון של גוגל לתוכנת המרכזיה הטלפונית שלה - Google Voice - והמשיך כשאפל גרמה למנכ"ל גוגל, אריק שמידט, להתפטר מחבר המנהלים שלה, נכנס לסיבוב חדש.
כזכור, הרשויות הפדרליות החלו בחקירה כנגד אפל בחשד להפרה של חוקי התחרות, משום שזו פגיעה של ממש ביכולתם של משתמשים להשתמש ב-VOIP, שיחות טלפון המבוססות על הרשת. יצוין שחברות הסלולר הישראליות נוקטות באותו שטיק עצמו, ולא מאפשרות שימוש ב-VOIP בסלולרים שלהן, בשל הפגיעה הניכרת ברווחיהן. כשהחלה החקירה, אפל טענה שהיא בכלל לא דחתה את האפליקציה; היא רק "לא אישרה" אותה. תגובתה של גוגל היתה חסויה.
בסוף השבוע נחשפה התגובה, וגוגל מאשימה את אפל בשקר ישיר. לדבריה, לא רק שהאפליקציה נדחתה, אלא שהיא נדחתה בשיחת טלפון של סמנכ"ל בכיר, פיליפ שילר, ההוא שמתערב ישירות בנושאי אפליקציות. אפל, מצידה, חזרה על הודעתה הרשמית שלפיה מעולם לא דחתה את האפליקציה.
רצוי להזכיר, שמעבר למוניטין המפוקפק של אפל, יש כאן עוד כמה ראיות המחזקות את טענת גוגל. פחות או יותר באותו הזמן שבו חוסל Google Voice, חיסלה אפל שורה של אפליקציות שמחקות את הפונקציונליות שלו – ובחלק מהמקרים, היא הורידה מחנות האפליקציות של האייפון, האפסטור, אפליקציות מקבילות שכבר נמכרו.
הסאגה הזו, כמסתבר, צפויה להיות איתנו משך זמן רב, אולי כמו ריקודי החיזור בין מיקרוסופט ויאהו. לפחות היא משעשעת יותר.
Google Docs לכול
ועדיין בענייני גוגל: שירותי התוכנות המשרדיות המקוונות של החברה – Google docs ואחרים – רשמו הצלחה מרשימה: מנתוני IDC עולה שכ-19.5% מהחברות הגדולות עושות שימוש נרחב בהן. לפני שנה וחצי, רק 5.8% עשו כן.
אולי כדאי שהחברות תחשובנה על זה שוב. בהודעה בבלוג שלה בסוף השבוע, הודיעה גוגל שבתוך שבועיים, יתחילו הרובוטים שלה לאנדקס גם את דפי גוגל דוקס שהוגדרו כ-published. המשמעות היא שכל מיני מסמכים, של חברות ואנשים פרטיים, יתחילו להופיע בתוצאות החיפוש של גוגל.
בעוד שסביר שחלק ניכר מהמסמכים הללו פורסמו בכוונה תחילה וביודעין, סביר באותה מידה שחלקם הוגדרו כך בטעות או מתוך רשלנות, וסביר שיהיו אנשים שיופתעו מאד לראות דברים שכתבו הופכים לנחלת הכלל. למרבה ההצקה, אף שגוגל מסבירה כיצד אפשר להעביר מסמך למצב של unpublished, הממשק של Google Apps לא מאפשר להבחין איזה מסמך מוגדר כ-published ואיזה כ-unpublished.
בתקלת פרטיות אחרת של גוגל, סטודנטים באוניברסיטת בראון בארה"ב הופתעו לגלות בתיבת הג'ימייל החדשה שלהם את המייל של השכנים ממול. האוניברסיטה עברה משימוש באקסצ'יינג' לשימוש בג'ימייל, והתוצאה היתה בעית פרטיות מביכה. גוגל אמרה שמדובר בתקלה מצערת, והיא הקפיאה את החשבונות שנפגעו, תיקנה את התקלה, והחזירה אותם לשימוש אחרי יממה. האוניברסיטה לא העריכה את כל הבלגן. סביר שהסטודנטים שמיילים אישיים שלהם מטיילים עכשיו ברחבי הקמפוס יפגינו עוד פחות הערכה.
ואם כבר דיברנו על חשיפת מידע...
עובדים ממורמרים אינם האקרים
הדיגיטציה של מידע מקלה על סוג מסוים של פשע: עובד ממורמר שעוזב את החברה שבה עבד, ובטרם ייצא מדלתות הזכוכית שלה לבלי שוב, שולח לעצמו במייל, או מעלה על דיסק און קי, מידע קריטי של החברה לשימוש עתידי. פריט הגניבה המועדף הוא רשימת הלקוחות של החברה, משום שהעובד יוכל כך להתחרות בבוס השנוא עליו, או סתם למכור את המידע ליריבים.
אין ספק שמדובר בעבירה אתית. האם זו גם עבירה על החוק? נתון לדיון. עם זאת, בית משפט פדרלי לערעורים קבע חד משמעית שיש דבר אחד שזה לא: האקינג.
מעשה שהיה כך היה. ברנש בשם כריסטופר ברקא (Brekka) עבד לו בחברת LVRC. לאחר זמן, ולאחר שנכשל במגעיו לרכוש נתח מהחברה, נטש אותה ברקא בזעף, כשהוא מסתלק לו עם יהלומי הכתר – רשימת הלקוחות. הצורה ששם עליה יד היתה פשוטה למדי: הוא שלח אותה לעצמו במייל מהמחשב שלו בחברה.
LVRC תבעה את ברקא, את אשתו, את הכלב שלהם ואת החברה שהקימו, בטענה שכאשר ברקא לחץ על כפתור ה-SEND הוא בעצם ביצע "חדירה בלתי מורשית" למחשב. למה? ובכן, לטענתה המפוקפקת של החברה, כשהתחבר ברקא למחשב באותו בוקר, הוא עשה זאת מתוך כוונה לדפוק אותה, ועל כן זו חדירה בלתי מורשית. בקצרה, היא האשימה אותו בפשע מחשבה.
בית המשפט דחה את הטענה, וציין שלברקא היתה הרשאה להשתמש במחשב באותה עת – משום שהיה עובד LVRC ולא רק היה "רשאי" לעשות זאת אלא אף נדרש לעשות כן. השופטים קבעו שחדירה בלתי מורשית למחשב היא שימוש במחשב ללא, ובכן, הרשאה לעשות כן.
מצד אחד, טוב שיש פסיקה כזו, כי לא כל מי שהוא נבלה ברשות התורה הוא גם האקר. מצד שני, המשמעות היא הגברת הפראנויה הגבוהה גם כך במקומות העבודה, והגבלת היכולת של עובדים להשתמש במייל שאיננו מנוטר על ידי החברה.
ועדת הבחירות הבריטית מרימה ידיים
לבריטניה, כמו גם לישראל, יש חוקים המיועדים לקבוע מה מותר לשדר בתקופת בחירות. בישראל, למשל, אסורה תעמולת בחירות 24 שעות קודם לבחירות עצמן, ואסור להציג חומרי תעמולה במרחק מסוים מהקלפיות. בבריטניה, נדרשות המפלגות לציין בפרסומים ובפרסומות מי הוא האדם האחראי להן, כחלק מניסיון למנוע הפצת תעמולה כוזבת במיוחד.
אבל בשַליטה הקולוניאלית הקודמת שלנו העדיפו להרים ידיים מול הרשת: יכולת הפרסום ברשת פשוט קלה מדי. כל אחד יכול להעלות סרטון ליוטיוב, לשלוח מייל שקרי, להפיץ שמועה זדונית בהודעת SMS. הבחירות הכלליות מתקרבות, ובבריטניה צופים לעלייה ניכרת בתחום החומר הפוליטי שיופץ ברשת – שחלק ממנו יהיה זדוני ושקרי במכוון.
ועדת הבחירות המרכזית אמרה לבי.בי.סי שראשית, אין שום חוק שמטפל בנושא; ושנית, פשוט אין לה את כוח האדם הנדרש כדי לנטר את הרשת, לחפש פרסומים שקריים ואז לנסות ולברר מה בעצם אפשר לעשות בנידון. זה, כפי שלומד ממשל אובמה על בשרו, הצד המריר של "כל אחד יכול לפרסם": כל אחד יכול לפרסם שקרים, והשקר מקיף את העולם בריצה לפני שהאמת מספיקה לשים נעליים.
קצרצרים
טכנולוגיה חדשה של חברת LogMeIn מאפשרת גישה למידע שנמצא על דיסקים קשיחים של מחשבים, גם אם הם כבויים. כעיקרון היא מיועדת לשמש טכנאים שרוצים גישה למחשב שסבל קראש או התקף אחר. אפשר לחשוב בקלות על תריסר שימושים לא נחמדים שלה, במיוחד אם מביאים בחשבון את הפסיקה במקרה LVRC שצוטטה לעיל.
ג'ונתן ג'י. פארקר מפנסילווניה הוא ככל הנראה הפורץ הטיפש ביקום. הוא נעצר לאחרונה בחשד לפריצה לבית, שממנו נגנבו שתי טבעות. איך עלו עליו? פשוט. כנראה שהיה לו הרבה זמן, אז הוא החליט שזה בדיוק המקום שממנו עליו להתעדכן במתרחש בחשבון הפייסבוק שלו. הוא שכח להתנתק. הבלשים עלו עליו מהר מאוד.
להיט חדש-ישן ביוטיוב: הקלטה של התפילה היהודית המשודרת הראשונה בגרמניה הנאצית, של חיילים יהודים בצבא ארה"ב, סמוך להריסותיה של העיר הגרמנית אאכן. ההקלטה נערכה באוקטובר 1944, כשבעלות הברית החלו לדרוך לראשונה על אדמת הרייך, והיא זכתה לתהודה עצומה בשעתו. עכשיו היא הועלתה שוב מתהומות הנשיה. החזן הוא מקס פוקס, חייל שתקן שעל אף שהיה חזן מקצועי לא ביקש לעצמו תפקיד ברבנות הצבאית, אלא אחז רובה והיה בין הנוחתים בחוף אומהה. היתה לו סיבה: הוא השאיר מאחוריו בפולין את משפחתו. פוקס מיהר בתפילתו; מדי פעם לפעם אפשר לשמוע את שריקות הפגזים.
מקובל לקונן על ירידת האוריינות בקרב הדור הצעיר, והטור הזה עסק בכך לא מעט. רצוי, לשם איזון, להביא את עמדת הצד השני, גם אם היא אופטימית עד כדי בחילה. הפרופסורית אנדריאה לונספורד מאוניברסיטת סטנפורד מצביעה על נקודת אור שמרבים להתעלם ממנה: מספר האנשים הכותבים היום גבוה משמעותית מאשר בכל דור אחר. כל הרשתות החברתיות האלה, כל המיקרובלוגינג וההודעות המיידיות הללו – כולן, היא מזכירה, דורשות שימוש בכתיבה. בעבר, היא אומרת, אנשים סיימו את התיכון ולא נדרשו אחר כך לכתוב יותר מפסקה אחת, אלא אם היו חלק מענפים מסוימים מאד (משפטים, עיתונות, פרסום). זה לא המצב היום. כולם כותבים. לאן הם לוקחים את הכתיבה – זה עניין אחר, ומוקדם לשפוט.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"