דו"ח טכנולוגי: לשלוח SMS בכוח המחשבה
מערכת ההפעלה החדשה למק מקבלת את התואר "הוויסטה של אפל", קפקאיות חריגה נרשמת בבית ספר בטנסי, ואתר הסאטירה "האניון" מגיע למקום הראשון ברשימת אתרי העיתונאות החוקרת של גוגל ניוז
לקראת עולם קיברנטי
זה עדיין לא כאן, אבל זה כבר מעבר לפינה: מדען בריטי, ד"ר ג'ון ספרייטלי, עובד על מה שהעיתונות הצהובה הבריטית מכנה "שבב טלפתיה". זה לא, אבל זה קרוב.
השבב, שנמצא עדיין בשלבי פיתוח – הוא לא נוסה על חיות או בני אדם, אבל נוסה על תאי מוח ורשם הצלחה – לא יאפשר לאף אחד לשלוח מחשבות. מצד שני, יכול להיות שהוא יאפשר לשלוח SMS. המכשיר – שמו הרשמי הוא Multi-Contact Brain Probe – מיועד להיות מושתל במערכת העצבים, לקלוט את השדרים מהמוח ולאפשר שליטה (באמצעות משדר שיושתל בגולגולת) בשלל מוצרים אלקטרוניים, כגון מחשב או כיסא גלגלים מתוחכם.
המטרה, אליבא דספרייטלי, היא לאפשר לאנשים הסובלים ממחלות קשות להמשיך לתפקד. מוקדם יותר השנה, הצליחו חוקרים יפנים לפתח כיסא גלגלים המונע בפקודות ישירות מהמוח, אם כי הללו בוצעו באמצעות אלקטרודות והשבב החדש אמור לאפשר הפעלה אלחוטית, בין השאר כדי למנוע חשש לזיהום. במחקר אחר, פותחה זרוע רובוטית מופעלת-מחשבה, וקופים הצליחו להזין את עצמם באמצעותה.
זה לא יקרה השנה, ואולי גם לא ב-2012, אבל אנחנו עושים צעדי ענק לקראת שילוב ישיר בין אדם ומכונה, בלי כל הטרחה הזו של ממשקים פיזיים. מגוון האפשרויות עצום. כך גם מגוון הסכנות.
עוד סופשבוע גרוע לאפל
מתקפת-הנגד כנגד מתקפת היח"צ של אפל צוברת תאוצה: לפני כשבוע, השיקה החברה עדכון למערכת ההפעלה שלה, וכינתה אותו מערכת הפעלה חדשה, Snow Leopard. ההתחלה, כרגיל, היתה אקסטזה רבתי בשורת המעריצים, שרבים מהם משמשים כעיתונאי טכנולוגיה.
אחר כך, כמו שקורה לאפל יותר מדי לאחרונה, הגיעה ההתפכחות. בתוך זמן קצר, התברר שסנו לפרד כופה על המשתמש – בלי לעדכן אותו, כמובן; מדובר באפל – גרסה מוקדמת יותר של תוכנת פלאש של אדובי. היא, למעשה, משנמכת את הגרסה הקיימת שלו – ומומחי האבטחה של Sophos מזהירים שהמשמעות היא חשיפה לתוכנות מזיקות שמיועדות לפגוע בגרסאות הלא מעודכנות של פלאש. הפגיעה חמורה במיוחד, משום שהמשתמש סבור שהמחשב שלו מעודכן ובלתי פגיע.
מעבר לכך, מסתבר שהמערכת החדשה לא כל כך יציבה: חבר כת ותיק – 22 שנות ותק – התלונן שהמערכת קורסת לו על חמישה מחשבי מק שונים, וקיבל בתגובה תשובה בנוסח "לא יכול להיות". הוא לא לבד: הכריסצ'יאן סיינס מוניטור מדווח ש-100 תוכנות פופולריות, ביניהן חלקים של אופיס, לא מסתדרות עם סנו לפרד – חשוב לזכור שלמק יש הרבה פחות תוכנות פופולריות מאשר למחשבי חלונות – והוא כבר מתחיל להתייחס (בעקבות אתר חדשות הטכנולוגיה cnet) לסנו לפרד כאל "הוויסטה של אפל".
סטיב ג'ובס המזויף (דן ליונס), שאסף את המידע הזה, מתייחס גם לאמינותם של עיתונאי הטכנולוגיה: הוא מציין שדיוויד פוג, שכתב מאמר מלא שבחים לניו יורק טיימס על לפרד, אמר לוונצ'רביט שתחת לפרד, "וורד קורס בפתאומיות מדי פעם, ללא אזהרה", ושפוטושופ קורס מדי חמש עד עשר דקות". ליונס מציין בארסיות הנדרשת, שבעוד פוג כותב מאמרים משבחים על המערכת לניו יורק טיימס, הוא גם כותב מדריכים מסחריים לשימוש בסנו לפרד.
יוזף ק', גש בבקשה למזכירות
סביב כל הקינות, המוצדקות למדי, על מצבו של הנוער – הן לא מוגבלות לישראל – נשמעת קריאה חוזרת ונשנית לצמצם את זכויותיהם של התלמידים. אף אחד לא מדבר, לפחות לא בפרסומים מכובדים, על החזרת עונש המלקות, אבל זה לא יפתיע אותי אם בעוד שנה-שנתיים גם זה יקרה.
בית ספר בטנסי, המדינה שהביאה לכם את "משפט הקופים", התעלה על עצמו. באחד מבתי הספר במדינה - חטיבת הביניים סאות'הייבן שבעיירה סאות'הייבן - יושמה מדיניות האוסרת על שימוש בסלולרי בזמן הלימודים, מדיניות הגיונית ומקובלת בשורה ארוכה של בתי ספר. בשנה שעברה, החרים אחד המורים את הסלולרי של ריצ'רד ווייד, תלמיד מצליח בן 12, לאחר שהלה קיבל הודעת טקסט במהלך שיעור. עד כה, הכל תקין.
השלב שבו התקינות פרשה כנפיים, עפה מהחלון ונראתה לאחרונה משייטת באזור מאדים הגיע כאשר מנהל בית הספר חשב, משום מה, שמותר לו לעיין בסלולרי שהוחרם. הוא מצא שם תמונות של ווייד רוקד עם ידיד בחדר האמבטיה שבביתו, כשהידיד מחזיק ברובה טוטו. הוא העביר את המכשיר לעיון המשטרה.
טראח! ווייד הורחק מבית הספר בתואנה שהוא "מחזיק בסימני כנופיות". עכשיו, כמובן – זו ארה"ב, אחרי הכל – מגיע שלב תביעת הנזיקין. איגוד זכויות האזרח האמריקאי מייצג את ווייד, וטוען בין השאר שגם לקטינים יש זכות הגנה מחיפוש בלתי סביר, ושלמנהל בית הספר לא היתה כל סמכות לערוך חיפוש במכשיר. ארס טכניקה מציין שבשנים האחרונות, עלה באופן חריג מספר התביעות מצד תלמידים – ושבמקרים רבים מדובר בהתנכלות, או התנכלות לכאורה, מצד מוסד חינוכיים לתלמידים העושים שימוש בסלולרי.
מכונות טיפשות יותר מעיתונאים. אוקיי, לא פחות מעיתונאים
דיווחנו כבר כמה פעמים על הקלות שבה אפשר לשטות בעיתונאים, בעיקר באמצעות ויקיפדיה. עכשיו נוסף גם גוגל ניוז על שונאינו.
גוגל ניוז, שנמצא כעת תחת מבטם הבוחן של רגולטורים איטלקים, השיק לאחרונה איזה משהו ניסיוני שאמור היה להצביע על תחקירים מעניינים. הבעיה היא שגוגל ניוז הוא רובוט; הוא לא מסוגל להבחין בין ידיעת אמת וידיעת סרק. וכך, כפי שציין בעליזות בלוג הטכנולוגיה טקראנץ', הצליחו ידיעות של האניון – המגזין הפארודי המיתולוגי – להסתנן לפיצ'ר החדש של גוגל ניוז כ"עיתונאות חוקרת". ולא סתם להסתנן: להגיע למקום הראשון.
לא שעיתונאים צריכים דווקא את גוגל ניוז כדי לדפוק את עצמם. שני עיתונים בנגלדשים העלו את הפרודיה של האניון שטענה שהנחיתות על הירח היו מזויפות. יש להודות שהידיעה ההיא של האניון היתה פרודיה מושקעת במיוחד, שציטטה לכאורה את ניל ארמסטרונג עצמו, ובכל זאת.
תמיד היו אנשים שהאמינו שאם זה כתוב איפשהו, זה כנראה נכון. יש אנשים שמאמינים שהיה חזיון אורקולי על איזה סלע נידח בסיני מתישהו, רק בגלל שזה כתוב בספר. הנזק שהאנשים האלה גרמו לעולם בל ישוער. איזה נזק יגרמו לעולם טיפוסים שמאמינים שמשהו נכון רק בגלל שמישהו כתב אותו באינטרנט, עוד מוקדם לדעת.
קצרצרים
עוד בעיטה בעיתונות הישנה: תיק חדש ללפטופ מסווה את המחשב היקר שלכם, והוא נראה כמו עיתון זול, מתוך הנחה שאף אחד לא יעלה בדעתו לגנוב את זה. כנראה שהממציאים לא ביקרו מעודם בתחנת אוטובוס ישראלית.
בית משפט אמריקאי התיר למיקרוסופט לחדש את מכירות מעבד התמלילים שלה, וורד, עד להחלטה בערעור בנושא. בכך בוטל צו ביניים, שהוצא בתחילת אוגוסט ואסר על מכירות התוכנה לאחר שהתברר כי מיקרוסופט הפרה כמה פטנטים של חברה אחרת. הדיון הראשון בערעורה של מיקרוסופט נקבע ל-23 בספטמבר.
לאחר שורה של צרחות וצווחות, יזכו גם משתמשי הג'יזספון האמריקאים לשירות הודעות MMS, שיתחיל לפעול ב-25 בספטמבר. יצוין שהפעלת השירות מאוחרת: AT&T התחייבה לספק אותו "במהלך הקיץ". ה-25 בספטמבר כבר יהיה רשמית בסתיו.
שורה של חברות התנצלו על מעשי העוול שלהן לאחרונה: גוגל התנצלה על תקלת הג'ימייל הארוכה שנרשמה בשבוע שעבר, והיא תפצה את משתמשי גוגל אפס בשלושה ימים של שימוש חינמי; אמזון התנצלה שוב על תקלת "האח הגדול" שלה, והיא תפצה את המשתמשים בעותק חלופי לספר שנמחק ו/או בתלוש קנייה בשווי 30 דולר, על פי בחירתם; ו-AT&T, שכבר הוזכרה לעיל, התנצלה באמצעות גיק – שכבר הפך מטרה ללעג – על חוסר יכולתה להתמודד עם העלייה בשימוש בסמארטפונים. למה כל זה קורה עכשיו? כי הסופ"ש הנוכחי ארוך במיוחד, לכבוד "יום העבודה" האמריקאי, ואף אחד לא שם לב למה שמתפרסם אז.
- "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן ובחרו בתיבה הרביעית)
- לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.
- ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"