$
חדשות טכנולוגיה

משרד התקשורת בוחן הפרדה בין התשתית והשירות באינטרנט הסלולרי

הפרדה זו קיימת בפס הרחב הקרקעי ובקרב המתחרים החדשים בתחום השיחות הפנים ארציות, ומאפשרת רכישת תשתית מספק אחד ושירות מספק אחר

גילעד נס 15:5031.08.09
משרד התקשורת יבחן בחודשים הקרובים את הסדרת אספקת האינטרנט על גבי הרשתות הסלולריות, ולצורך כך הכריז על שימוע במסגרתו יכול הציבור להביע את עמדתו בסוגיה עד ה-15 באוקטובר.

 

בעולם התקשורת הקווית בישראל, הלקוח הסופי מתחבר בנפרד לספק תשתית אינטרנט (ADSL של בזק או הכבלים של הוט), ולספק השירות עצמו (ISP) כדוגמת בזק בינלאומי, סמייל 012, נטויז'ן 013 ועוד. שדרוג רשתות הסלולר בישראל לדור השלישי ולדור 3.5 איפשר להעניק שירותי חיבור לאינטרנט במהירויות הדומות לאלו המוצעות באמצעות החיבור הקווי, והחברות הסלולריות החלו בשנתיים האחרונות להציע ללקוחותיהן קישוריות לאינטרנט באמצעות מודמים סלולריים שנמכרו יחד עם חבילות גלישה. עם זאת, הלקוח הסופי מתקשר עם חברת הסלולר בלבד, וממנה הוא מקבל הן את תשתית החיבור (המודם הסלולרי והחיבור לרשת) והן את השירות (האפשרות לשימוש ברשת), בניגוד, כאמור, לחלוקה הקיימת בפס הרחב הקווי. משרד התקשורת מבקש לבחון האם להותיר את המצב על כנו, לחלק גם בעולם הסלולר את מקטעי האינטרנט לספק תשתית וספק שירות, או לבצע מהלכים אחרים.

משרד התקשורת שוקל הפרדת ספקי התשתית והשירות. אילוסטרציה משרד התקשורת שוקל הפרדת ספקי התשתית והשירות. אילוסטרציה צילום: תומריקו

 

עניין זה הפך בחודשים האחרונים לרלוונטי יותר בעת שפרטנר החלה להציע שירותי חיבור לרשת ללקוחות פרטיים על גבי פס רחב קרקעי של בזק והוט, וכך נוצר מצב שבו פרטנר מחזיקה, מחד, שליטה מלאה באספקת האינטרנט הסלולרי על גבי הרשת שלה ללקוחותיה, בעוד היא משמשת כספקית שירות בלבד על גבי התשתית הקווית של בזק והוט. מתחריה של החברה טענו כי יש לאלצה לפתוח את תשתית הסלולר שלה לספקי שירות חיצוניים, על מנת שהלקוח יבחר את ספק שירות האינטרנט הרצוי לו ולא יוגבל לקבלת התשתית והשירות מפרטנר בלבד.

 

עוד קודם לכן החלו סמייל 012, נטויז'ן 013 ובזק בינלאומי להציע שירותי שיחות פנים ארציות באמצעות טכנולוגית VOIP על גבי פס רחב של בזק והוט, כך שגם בתחום השיחות הפנים ארציות כבר קיימת הפרדה בפועל בין התשתית עליה מוצע השירות לבין השירות בפועל. בקרוב צפויה גם חברת הוט לקבל רישיון לאספקת שירות חיבור לאינטרנט (ISP) וכך תוכל להציע הן את תשתית החיבור והן את השירות עצמו.

 

חלוקת האינטרנט הסלולרי לשני מקטעים (תשתית ושירות) עתידה לעורר מחדש את נושא ניטרליות הרשת, שכן ספקי שירות חדשים ינסו לפעול על גבי תשתית ספקי הסלולר, לעיתים תוך כדי הצעת שירות שאינו עומד בקנה אחד עם האינטרס של חברת הסלולר עצמה. ניטרליות רשת הינה עמדה הגורסת כי ספק תשתית חייב להעניק גישה שוויונית לכל ספקי השירות המעוניינים לפעול על גבי התשתית שלו. העניין רלוונטי במיוחד לספקי שיחות המבקשים להציע את השירות על גבי רשת של ספק סלולרי קיים במודל "מפעיל וירטואלי" שאינו מחזיק תשתית משלו.

 

לאחרונה נטען כי סלקום ביצעה פעולות המונעות הפעלת שירותי שיחות המבוססות על VOIP על גבי חלק מחבילות הגלישה שלה, ומשרד התקשורת אף הביע את דעתו בעניין ודרש מהחברה לנקוט בגישה שוויונית. מנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר טל, מסר כי בכוונת המשרד לבחון איזו הסדרה תרחיב את חופש הבחירה של הצרכן ותגביר את רווחתו, בין השאר באמצעות כניסת שחקנים נוספים לענף, ובחינת מחירי השירות ואיכותו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x